Kako dočekati bebu?

Bebe kad se rode ne samo da djeluju bespomoćno, već to i jesu. Potpuno ovise o roditeljima, jer su nespremne za novi svijet. Rađaju se prerano.

Upravo zato više podsjećaju na fetuse nego na bebe koje guguću, smiju se i ostvaruju prvu komunikaciju. Bebe naprosto moraju biti izbačene iz maternice, jer je na kraju trudnoće njihov mozak toliko velik da je porođajni kanal preuzak. Za razliku od, recimo ždrebadi, koja mora imati razvijeno tijelo kako bi već par minuta nakon poroda bila spremna na bijeg od grabežljivaca, preživljavanje naših beba ovisi o razvijenom mozgu.

Prva tri mjeseca bebinog života treba shvatiti kao četvrto tromjesečje, odnosno produžetak trudnoće. Stoga je bebama neophodno oponašati uvjete iz maternice kako bi što lagodnije prešle u novi svijet koji je hladan, miran i tih. Naravno, da bi to mogli, prvo trebamo znati kako im je bilo u maternici.

Novorođenče

Zamislite masažnu kadu u kojoj se opuštate u toploj kupki uz treptaje svijeća, glasan šum vode, grickanje omiljene hrane i pijuckanje najdražeg pića. I onda vam netko upali svjetlo, ugasi masažu, ispusti vodu i oduzme hranu i piće! Upravo tako je bebama sve naglo oduzeto pri porodu.

Srećom, nije smak svijeta jer tu je pomoć u obliku pet koraka koje je razvio dr. Harvey Karp kroz program “Najsretnije beba”. Putem zamatanja, bok/trbuh pozicije, ljuljuškanja, šuškajućih zvukova i sisanja roditelji bebama mogu oponašati poznate i smirujuće uvjete iz maternice.

Nakon navršena tri mjeseca, bebe su spremne za novi svijet i istraživanje svoje nove okoline.

Želite li pomoć oko bebe, dostupna je putem seminara “Najsretnija beba” koji se održava u Zagrebu, a ukoliko želite – i u vašem domu: http://najsretnijabeba.webs.com/seminari

Iva Brčić, prof. soc./phil.https://najsretnijabeba.webs.com/
Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Diplomirala je sociologiju i filozofiju, a ljubav prema djeci provodila je kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu, osmišljavanjem projekata, radionica i edukativnih programa, te istraživanjem utjecaja obitelji na delikventna ponašanja. Osim što piše za MaminSvijet.hr, stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...