NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniSkok u razvoju bebe - što je, kako ga prepoznati i kako...

Skok u razvoju bebe – što je, kako ga prepoznati i kako “preživjeti”

Skok u razvoju je razdoblje kada se bebe i djeca pripremaju za intenzivan motorički napredak i povećavaju unos nutrijenata ili mijenjaju obrasce hranjenja i/ili spavanja kako bi se prilagodili nadolazećem razdoblju.

Kako prepoznati skok u razvoju bebe?

Novopečeni roditelji ponekad ne osjete prvi skok u razvoju s obzirom im je sve novo. No taman kada ste uhvatili ritam spavanja i hranjenja, dijete se počinje češće buditi, nemirnije je i plačljivije te ima veću potrebu za hranom.

U ovom ranom razdoblju djetetova života od prvih nekoliko dana i tjedana to su najočitiji simptomi skoka.

Kasniji skokovi prate povećanje djetetove visine i težine u kratkim razdobljima (često se kaže „beba je narasla preko noći“) kao i kad dijete usvoji neku novu vještinu poput prvog okretanja na trbuh, samostalnog posjedanja ili prvih koraka.

Kada se javljaju skokovi u razvoju?

Skokovi u razvoju po tjednima i mjesecima:

  • 1 tjedan
  • 3 tjedna
  • 6 tjedana
  • 3 mjeseca
  • 6 mjeseci
  • 9 mjeseci

Djeca naravno nemaju ugrađeni kalendar, pa skokovi u razvoju mogu odstupati od ovih najčešće uočenih tjedana.

Skokovi u razvoju također ne prestaju s prvom godinom života iako je u tom razdoblju izrazito intenzivan. U prvoj godini djeca uglavnom udvostruče, a neka i utrostruče tjelesnu težinu od rođenja. Rast i razvoj nastavlja se svakih par mjeseci tijekom djetinjstva, a nakon toga i povremeno kroz tinejdžersko doba.

Skok u razvoju

Skok u razvoju – 1 tjedan

Ovaj skok u razvoju najčešće se događa između 7. i 10. dana bebina života. Roditelji se još uvijek privikavaju na novog člana obitelji pa ovaj skok često prolazi nezapaženo.

Beba u prvim danima života najčešće izgubi do 10% svoje porođajne težine, majki koja doji prvih dana tek nadolazi mlijeko. Ovaj skok dolazi u razdoblju kada beba treba nadoknaditi gubitak težine i njene potrebe su u odnosu na prvih nekoliko dana povećane.

Skok u razvoju – 3 tjedna

Bebini mišići u ovom tjednu već su pomalo ojačali. Mogla bi pokušati podići glavicu u zrak dok leži ili okretati glavu s jedne strane na drugu stranu. Beba počinje imati kontrolu nad udovima pa će pokreti bebinih nogu i ruku sve manje biti isprekidani.

Rast i jačanje mišića povećat će bebin apetit i ovaj tjedan, stoga budite spremni na veću potrebu za hranjenjem.

Skok u razvoju – 6 tjedana

Beba je sve snažnija, češće reagira lupanjem nožica i glasanjem kada vidi roditelje. Postaje sve osjetljivija na okolinu, češće reagira na svijetlo, zvono na vratima ili drugačiju teksturu.

Skok u razvoju u 6. tjednu obilježen je povećanom potrebom za hranjenjem. No, s obzirom na to da je beba i sve osjetljivija na okolinu može djelovati i nezadovoljnije, umiriti se samo kada ju nosite na određen način ili kada ju nosi samo jedna osoba.

Skok u razvoju – 3 mjeseca

Do 3. mjeseca bebe najčešće uhvate određeni ritam jedenja i spavanja, a roditelji možda koji sat više neprekinutog sna. Beba ima sve više snage da ruke, noge i glavu drže u zraku. Dok leži na trbuhu proteže ruke i noge, te se sve više koncentrira na pokrete ruku.

Taman ste uhvatili nekakav ritam i beba je postala nezadovoljna, češće se budi i više jede. Možete pomisliti da nešto nije u redu s vama, da ste bebu “razmazili” ili da joj trebate uvesti dohranu. Skok u razvoju i svi simptomi koji ga prate su normalni i neizbježni. Događaju se svim bebama i roditeljima, iako ne svima istog intenziteta. Vjerujte u sebe, sjetite se da traje samo nekoliko dana i potražite pomoć ako vam treba.

Skok u razvoju – 6 mjeseci

Ovaj mjesec bebina života najčešće je obilježen značajnim motoričkim napretkom. Beba usavršava okretanje s leđa na trbuščić, priprema se za puzanje, počinje s jedenjem krute hrane te sve više komunicira s vama i okolinom.

Iako možda neće imati povećanu potrebu za dojenjem, ovaj skok u razvoju bit će sigurno obilježen nezadovoljstvom, većom potrebom za nošenjem, vašom nepodijeljenom pažnjom i češćim buđenjem.

Skok u razvoju – 9 mjeseci

Beba je sve aktivnija. Puže i pokušava se postaviti na noge svakom prilikom. Razvija svoj pincetni hvat što je odlično, ali i prilika da svaku sitnicu s poda stavi u usta. Oponaša vašu mimiku lica, promatra vaše reakcije i pokušava sve više toga raditi samo.

Beba sve intenzivnije počinje pokazivati svoje osjećaje i time je obilježen skok u razvoju u ovom razdoblju. Kada je nemirna i ljuta, jasno će vam to dati do znanja. Strah od odvajanja je sasvim uobičajan u ovom razvojnom razdoblju, no ako vam se čini da vam je dijete sad posebice nemirno kada mu niste u videokrugu to je također sasvim uobičajeno za skok u razvoju.

Koliko traje skok u razvoju?

Skokovi u razvoju obično traju 2 do 3 dana, a ponekad i do 7 dana.

Skok u razvoju

Skok u razvoju – adaptirano mlijeko i dojenje

Skokovi u razvoju se događaju kada beba razvojno i motorički napreduje zbog čega joj se povećava i apetit. Tada je bebi potrebno prilagoditi količinu mlijeka odnosno broj kalorija.

Kod dojenih beba to se događa prirodnim putem, češćim podojima majčino mlijeko će se prilagoditi novim potrebama. Žene koje su prvi put majke, bebino nezadovoljstvo i povećani broj podoja mogu protumačiti kako da nemaju dovoljno mlijeka ili da ono više nije dovoljno kvalitetno za bebu. Ako i dalje želite dojiti, nemojte uvoditi adaptirano mlijeko u ovom razdoblju. Kroz 3 ili 4 dana vaše tijelo će se prilagoditi većoj potražnji i pružiti bebi onu količinu koja joj je potrebna.

Ako se beba hrani adaptiranim mlijekom povećajte joj obroke.

Skok u razvoju – spavanje

Češća buđenja bez drugog očitog objašnjenja jedan je od najčešćih simptoma skoka u razvoju i onaj s kojim se roditelji najteže nose.

Ako je do sad dijete imalo uredan ritam spavanja, to se uglavnom nastavi i nakon skoka u razvoju. Teško je izdržati te neispavane noći no, na sreću, traju samo nekoliko dana.

Ako vaša beba produži spavanje, nemojte ju buditi za hranjenje jer joj je odmor jednako potreban. Ako vaša beba ne dobiva dovoljno na težini, čini vam se da ima jako malo mokrih pelena i dugo spava, javite se svojoj patronažnoj sestri ili pedijatru i potražite savjet.

Kako „preživjeti“ skokove u razvoju?

Svaki put kada pomislite kako je neka faza napokon završila, doći će neka nova faza sa svojim izazovima. To je realnost roditeljstva.

Sa skokovima u razvoju najbolje ćete se nositi ako pratite svoje dijete. Ako dojite, povećajte broj podoja. Češći i kraći podoji učinkovitiji su od rjeđih i duljih. Majke ne zaboravite slušati i svoje tijelo, češće jedite i pijte.

Čuvajte snagu za noćna hranjenja, a kućanske poslove prepustite nekom drugom ako možete. Ako ne, jednostavno ih ostavite za mirnije razdoblje. Možda vam je teško prepustiti se i gledati nered, ali neka vam odmor bude prioritet.

Iskoristite tih sat vremena dok beba spava pa pogledajte omiljenu seriju ili pročitajte poglavlje knjige, pojedite komad torte i nazovite prijateljicu, pronađite na društvenim mrežama mame koje prolaze isto što i vi. Dijete će biti dobro kad ste i vi dobro! 

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....