NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniMetode za uspavljivanje i produljenje spavanja beba

Metode za uspavljivanje i produljenje spavanja beba

Kada je vrijeme za spavanje bebi treba glasno pustiti zvukove maternice. Slušala ih je u maternici 24 sata dnevno, punih 9 mjeseci i to jačine glasnije od kosilice za travu. U nedostatku zvukova maternice, mogu se improvizirati zvukovima sušila za kosu, usisavača, tuša… ili jednostavno sami oponašati šššššš zvuk.

Za vrijeme hranjenja bebi treba pružiti mnoštvo ljuljuškanja i nošenja jer upravo to je osjećala u majčinom trbuhu.

Nakon hranjenja bebu treba zamotati jer se svojim ručicama često ogrebe ili lupi, pa ju to iznimno smeta i razbuđuje.

Kada roditelji stavljaju bebu u krevetić trebaju je malo razbuditi škakljajući joj stopala. Možda zvuči čudno, ali to je jednostavan način da se nauči sama uspavati. Tada je dovoljno uspavana da se skroz ne razbudi, a opet dovoljno budna da primjeti promjenu i ponovo zaspi. Ako počne plakati treba ju podignuti i tapšati joj leđa. Kada se stavi natrag u krevetić, treba ju opet lagano razbuditi.

Kako produžiti bebino spavanje?

Spavanje bebeNajčešći uzrok buđenja tijekom noći je glad i zato je bitno da tijekom dana beba ima od 10 do 12 hranjenja (na bočicu od 6 do 8), otprilike svakih dva sata. Ako spava duže od dva sata tada ju treba probuditi za hranjenje.

Zamatanje i zvukovi dodatno će smiriti bebu. Kada se probudi tijekom noći, treba je pustiti da se sama uspava, osim ako počne plakati.

Ako beba spava pet sati po noći, također ju treba buditi kako bi dodatno napunila trbuščić i duže spavala.

Kada beba navrši mjesec dana treba nastaviti proceduru, ali ju pustiti da spava dulje po noći. Međutim da bi uspavljivanje i produljenje spavanja bilo uspješno vrlo je bitno pravilno provoditi tehnike, te koristiti odgovarajuću dekicu koja mora biti prozračna i dovoljno elastična, te zvukove koji će djelovati smirujuće na bebu.

Iva Brčić, prof. soc./phil.
Iva Brčić, prof. soc./phil.https://najsretnijabeba.webs.com/
Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Diplomirala je sociologiju i filozofiju, a ljubav prema djeci provodila je kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu, osmišljavanjem projekata, radionica i edukativnih programa, te istraživanjem utjecaja obitelji na delikventna ponašanja. Osim što piše za MaminSvijet.hr, stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....