Naslovnica Zdravlje Zdravlje djece Apgar test - što znače rezultati i kako se provodi?

Apgar test – što znače rezultati i kako se provodi?

Apgar test se provodi neposredno nakon rođenja bebe kako bi se dobila ocjena vitalnosti djeteta. Provjerite kako se provodi apgar te što nam govore rezultati.

Apgar test je test koji se koristi neposredno nakon rođenja djeteta, a dizajniran je za brzu procjenu fizičkog stanja novorođenčeta i moguće potrebe za dodatnim liječenjem. Razvila ga je 1952. anesteziologinja Virginia Apgar.

Čim se dijete rodi, obavlja se test kako bi se dobila ocjena vitalnosti djeteta. Nakon pet minuta, ocjenjivanje se ponavlja još jednom, a može se ponoviti i za 10 minuta nakon rođenja.

Ocjenjuje se pet parametara, bodovima od nula do dva i zbroj tih bodova daje „Apgar score“, odnosno ocjenu bebe nakon rođenja. Ti parametri su:

  • boja kože
  • disanje
  • rad srca (puls)
  • tonus mišića
  • refleksna podražljivost

Beba koja ima rezultat 8 ili više na testu smatra se dobrog zdravlja. Međutim, niži rezultat ne znači da vaša beba nije zdrava. To jednostavno može značiti da beba treba posebnu neposrednu skrb poput unosa kisika kroz dišni put kako bi joj se pomoglo da lakše diše.

Apgar-testNeke bebe se rađaju s ocjenom koja zahtijeva dodatnu medicinsku skrb i treba im samo malo dulje da se prilagode na život izvan maternice. Većina novorođenčadi s početnim niskim ocjenama Apgar testa kasnije funkcioniraju sasvim normalno.

Test je dizajniran kako bi zdravstveni djelatnici procijenili ukupno stanje novorođenčeta tako da se vrlo brzo može odrediti treba li ono dodatnu medicinsku skrb. Test ne može predvidjeti djetetovo dugoročno zdravlje, ponašanje, intelektualni status ili osobnost. Vrlo mali broj beba može postići savršenu ocjenu 10, jer čak i savršeno zdrave bebe ponekad imaju nižu ocjenu od poželjne, osobito u prvih nekoliko minuta nakon rođenja.

Morate imati na umu da je niska ocjena na testu (pogotovo u prvoj minuti) vrlo uobičajena za neke bebe, posebno za one rođene nakon trudnoće visokog rizika, carskim rezom ili nakon kompliciranog poroda. Ocjena je također niža kod nedonoščadi koja obično imaju manji mišićni tonus, a često zahtijevaju i dodatni nadzor i pomoć pri disanju zbog nedovoljno razvijenih pluća.

Ako je vaš liječnik zabrinut zbog bebinog rezultata, on će vam objasniti što bi mogao biti uzrok problema i kako se dalje nositi s time.

No, umjesto da se fokusirate na ocjenu, prije svega, uživajte u svojoj bebi.

  1. Poštovani!Rodila sam carskim rezom,pod spinalnom anestezijom u 35tj.trudnoće, nedonošće.Bebica je imala apg 10,a završila je na intenzivnoj jer je ostala bez kisika,imala 1 stupanj krvarenja u mozgu i poceli su joj rasti srčani otkucaji na 180/min..Zanima me kako je moguće da djete ima najbolju ocjenu apgarda ako je imala”sto”komplikacija nakon što je rođena?

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi