NaslovnicaTrudnoća i dojenjeDojenjeDojenje i menstruacija - kada očekivati menstruaciju nakon poroda i utječe li...

Dojenje i menstruacija – kada očekivati menstruaciju nakon poroda i utječe li na dojenje?

Rođenje djeteta, osim što mijenja ustaljeni ritam obitelji, dovodi i majčino tijelo do različitih promjena. Uz to, odluka majke o tome hoće li dojiti dijete ili ne, znatno utječe na rad hormona u njenom organizmu.

Većinu žena zasigurno najviše zanima kada očekivati prvu menstruaciju nakon poroda? Dojenje i menstruacija nakon poroda usko su povezani zahvaljujući hormonu prolaktinu koji potiče proizvodnju mlijeka, ali i potiskuje rad reproduktivnih hormona. Kod većine žena, djelovanje prolaktina ne potiče ovulaciju te time dovodi do izostanka menstruacije.

Prva menstruacija nakon poroda

Bilo da ste dijete na svijet donijeli vaginalnim putem ili carskim rezom, očekujte krvarenje te vaginalni iscjedak neko vrijeme nakon poroda. Na taj način, vaše tijelo se rješava krvi i tkiva koje se nalazilo unutar maternice tijekom trudnoće.

U prvih nekoliko tjedana krvarenje je obilnije te se zbog velike količine krvi mogu pojaviti ugrušci. Kako tjedni prolaze, krvarenje postaje sve rjeđe te se javlja vaginalni iscjedak zvan lohije. Lohije su u početku crvene boje, a zatim se mogu mijenjati od smeđe prema svijetloj, žućkastoj boji. Krvarenje nakon poroda najčešće traje do šest tjedana, što je, u većini slučajeva, period u kojem se javlja menstruacija.

Ako je vaše krvarenje imalo izgled lohije, prestalo na neko vrijeme te se opet pojavilo, vrlo vjerojatno je riječ o menstruaciji. Ako niste sigurni je li riječ o menstruaciji, možete provjeriti na nekoliko načina:

 • iscjedak ili krvarenje nakon poroda može se pojačati ili smanjiti ovisno o tjelesnom naporu; ako je isjedak pojačan dok se naprežete, odnosno smanjen tijekom odmora, vrlo vjerojatno je riječ o lohijama
 • lohije su popraćene specifičnim mirisom, budući da su pomiješane s ostacima tkiva nakon poroda; u pravilu bi trebale imati ‘slatkasti miris’,
  • ako primijetite promjenu u mirisu ili počnete osjećati neugodan miris, svakako se obratite svome liječniku

Situacije zbog kojih je moguće da ćete ranije dobiti menstruaciju su:

 • odlučili ste prestati s dojenjem
 • ne prakticirate ‘isključivo dojenje’
 • ne dojite dijete preko noći
 • dijete počinje jesti krutu hranu
 • počinjete dijete odvikavati od dojenja

Neredovita menstruacija nakon poroda

Sasvim je normalno da prođe neko vrijeme dok se ciklus u potpunosti ne izregulira. Vjerojatne su i situacije u kojima se menstruacija jedan mjesec pojavi, zatim preskoči drugi mjesec, i onda opet dođe u trećem mjesecu, ranije nego očekivano.

Dojenje i menstruacija

Tijekom prve godine nakon poroda, normalna je pojava oskudne menstruacije nakon poroda; ona varira u trajanju, odmaku između dvaju ciklusa te intenzitetu krvarenja. Ovo je posebno primjenjivo na majke koje doje.

Dojenjem možete pokušati odgoditi pojavu menstrualnog ciklusa. To najčešće ovisi o načinu rada vašeg organizma i o tome koliko često u dugo dojite. Pojava menstruacije može se odgoditi ako:

 • ne dajete djetetu dohranu ili vodu
 • dojite i po danu i po noći
 • izbjegavate davanje bočice ili dude djetetu

Kada počnete manje dojiti, npr. kada dijete počne spavati cijelu noć ili kada počnete s odvikavanjem od dojenja, vrlo je vjerojatno da će se pojaviti i menstruacija. Ipak, neke žene katkada ne dobiju menstruaciju sve dok u potpunosti ne prestanu s dojenjem.

Mogu li dojiti tijekom menstruacije?

Ako se vaša menstruacija vrati tijekom dojenja, ne trebate dijete odvikavati od njega. Mlijeko je i dalje zdravo i bogato hranjivim vrijednostima za dijete. Ipak, promjena u hormonima u danima koji vode do menstruacije može utjecati na mlijeko i obrasce hranjenja kod djeteta.

Utjecaj menstruacije na dojenje – laktacija i kvaliteta mlijeka

Prilikom dojenja za vrijeme menstruacije, nije neobično da dođe do smanjene količine mlijeka te promjene bebine reakcije na nj (tj., koliko često dijete želi dojiti). Promjena u hormonima može utjecati i na to kakav okus će mlijeko imati. U pravilu, promjena u okusu i količini mlijeka ne bi trebale utjecati na dojenje.

Istraživanja pokazuju kako se okus mlijeka mijenja za vrijeme ovulacije. Razina natrija i klorida rastu, dok laktoze (mliječni šećer) i kalija padaju – time mlijeko postaje slanije. Također, za vrijeme ovulacije i prije samog dolaska menstruacije, razine estrogena i progesterona rastu, što može utjecati na vaše grudi i mlijeko – možete imati osjećaj ‘punoće’ u grudima te vam bradavice mogu postati osjetljive.

Podizanje količine mlijeka tijekom menstruacije

Smanjenje količine mlijeka povezanog s dolaskom menstruacije je najčešće privremeno. Javlja se par dana prije nego što se menstruacija pojavi. Nakon što dobijete menstruaciju, količina mlijeka bi se trebala povećati i vratiti u normalnu razinu kako se i razine hormona vraćaju u normalu.

Ako želite povećati količinu mlijeka tijekom menstruacije, možete:

 • jesti hranu bogatu željezom (crveno meso, lisnato povrće)
 • piti puno tekućine
 • uzimati dodatke prehrani u obliku kalcija i magnezija prije i tijekom dolaska menstruacije (svakako se posavjetovati s liječnikom prije toga)
 • obratiti se u neku od lokalnih grupa/potpora za dojenje ili pitati stručnjake za dodatne informacije i podršku

U slučaju da vam količina mlijeka znatno opada, obratite pozornost na to dobiva li dijete i dalje dovoljnu količinu mlijeka. Također, pravovremenim posjetama pedijatru, utvrdit ćete dobiva li dijete pravilno na težini. U slučaju da dijete ne dobiva dovoljno mlijeka, pedijatar bi vam mogao savjetovati uvođenje dohrane.

Utjecaj menstruacije tijekom dojenja na dijete

Povratak menstruacije ne mora imati utjecaj na dijete niti na mlijeko uopće. Neka novorođenčad nastavi dojiti bez ikakvih većih problema. Ipak, nekim bebama se neće svidjeti okus mlijeka ili pad njegove količine.

Moguće je da dijete tijekom tog perioda:

 • postane razdražljivo
 • duže doji zbog manje količine mlijeka
 • manje doji
 • odbija dojenje

Dojenje i menstruacija

Ipak, ne trebaju vas brinuti promjene u djetetovom ponašanju jer najčešće traju prvih par dana menstruacije. Nakon tih prvih par dana, kako se okus i količina mlijeka vraćaju u normalu, trebalo bi se promijeniti i djetetovo ‘ponašanje’. U slučaju da ne dođe do poboljšanja, svakako se obratite liječniku i pedijatru.

Produženo dojenje i menstruacija

Produženo dojenje, odnosno, dojenje nakon navršene djetetove godine dana često biva stigmatizirano kao loše zbog nekih mišljenja o tome kako se kod djeteta ne razvija individualnosti i neovisnot djeteta od majke. Međutim, produženo dojenje i za dijete i za majku nosi mnogobrojne pozitivne strane.

Ipak, produženo dojenje katkada uključuje i periode neaktivnosti u kojima nema konstante proizvodnje mlijeka,stoga hormoni mogu potaknuti ovulaciju u bilo kojem trenutku. Budući da žena ne zna kada dolazi do plodnog razdoblja, postoji šansa za trudnoćom bez da je žena toga svjesna.

Mogu li zatrudnjeti tijekom dojenja?

Majke koje odluče dojiti često se pouzdaju u dojenje kao moguću metodu kontracepcije. Iako dojenje smanjuje mogućnost ponovne trudnoće i dalje nije stopostotna garancija za zaštitu od istog.

Istraživanja pokazuju kako manje od 1 na 100 žena godišnje ostaje trudno, u slučaju da je riječ o ‘isključivom dojenju’. Kod ‘isključivog’ dojenja, djetetu se ne daje ništa osim majčinog mlijeka pa čak niti voda – time se hranjivi dodaci i vitamini ne ‘miješaju’.

U slučaju da tijekom dojenja dobijete menstruaciju, više niste zaštićeni od moguće ponovne trudnoće. Budući da dolazi do ovulacije prije pojave menstruacije, velika je vjerojatnost da žena ostane trudna i prije nego što se pojavi prva menstruacija.

Dojenje i menstruacija

Oko četiri do šest tjedana nakon poroda prilikom pregleda napomenite svom doktoru kako ste zainteresirani za korištenje neke od mogućih metoda kontracepcije. Ako želite koristiti hormonalnu kontracepciju, a i dalje dojite, svakako to dajte doktoru na znanje kako bi vam mogao prepisati pilule čiji sastav neće narušiti kvalitetu i količinu vašeg mlijeka.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....