NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodTata na porodu - vodič kroz porođaj i savjeti kako pomoći mami

Tata na porodu – vodič kroz porođaj i savjeti kako pomoći mami

Najljepših i najdužih 9 mjeseci u vašem životu je uskoro gotovo. Termin poroda se približava, soba za bebu i torba za rodilište su spremni. U isto vrijeme ste i uzbuđeni i nervozni – kako će se stvari odvijati? Hoće li sve proći kako smo isplanirali? Jesu li trudovi stvarno počeli? Kako ja mogu pomoći, kako da joj budem podrška? Što će se događati u bolnici, a što u rađaoni?

Dragi tate! U nastavku pročitajte detaljan vodič i savjete što učiniti prije, tijekom i nakon poroda. Naučite kako biti mami podrška i partner kroz porođaj.

Priprema za porod

Tijekom trudnoće, vaša partnerica će prolaziti kroz razdoblja neobjašnjive sreće, tuge, uzbuđenosti, straha… Tijelo će joj se mijenjati i trbuh će rasti. Ponekad će vas voljeti najviše na svijetu, a u drugom trenutku ćete biti krivi jer ne može sama obući čarape. Uvjeravamo vas, sve je to normalno!

Iako će ona i beba biti u prvom planu svih 9 mjeseci, vjerojatno ćete i vi ponekad osjetiti zabrinutost, uzbuđenje i nestrpljivost. Možda nećete znati kako pomoći ženi koju volite i kako se pripremiti za dolazak vašeg djeteta.

Ovi savjeti mogu pomoći:

 1. Educirajte se!

Na hrvatskom, ali i stranom tržištu postoji velik broj knjiga koje daju korisne savjete tatama o tome što očekivati tijekom trudnoće i poroda.

Preporučujemo knjigu Dnevnik budućeg tate autora Borisa Vukovića u kojoj autor opisuje vlastito iskustvo iščekivanja poroda, tjedan za tjednom. Odgovara na sva pitanja koja bi vas, kao budućeg tatu, mogla zanimati. Više o knjizi pročitajte ovdje.

Ako oboje želite, upišite trudnički tečaj!

Pojedine bolnice traže potvrdu o položenom trudničkom tečaju kako bi tata mogao biti prisutan na porodu. Svakako je preporučljivo raspitati se na vrijeme o navedenom, a informacije možete dobiti u bolnici u kojoj će žena roditi.

Osoba koja prisustvuje porodu mora nositi zaštitno odijelo. Bolnice, u pravilu, imaju pripremljena zaštitna odjela, ali ona se mogu i kupiti.

3. Budite dostupni u svakom trenutku!

4. Na vrijeme (do 35. tjedna trudnoće) pripremite torbu za rodilište.

5. Nekoliko dana prije termina poroda, opremite kuću svim stvarima koje bi vam mogle zatrebati pri povratku iz bolnice – hranom, pićem, pelenama, vlažnim maramicama…

6. Za svaki slučaj, imajte pripremljen papir s telefonskim brojevima te obratite pažnju da mobitel ili telefon uvijek budu blizu vaše supruge kada vi niste kod kuće.

Tata na porodu

Prva faza poroda – od lažnih trudova do odlaska u bolnicu

Dok iščekujete termin poroda, moguće je da se dogodi nebrojeno mnogo različitih scenarija. Na primjer, beba može stići puno ranije nego ste to planirali (prijevremeni porod). Vi i partnerica možete užurbano doći u bolnicu, a onda vas ginekolog obavijesti da je riječ o lažnim trudovima. Ponovno je važno istaknuti da čitate (ili se na drugi način educirate) o svim scenarijima kako biste mogli pomoći suprugi i sebi.

Što kada počnu trudovi?

Roditelji, posebno oni koji iščekuju prvo dijete, znaju požuriti u bolnicu na prve znakove trudova. Iako postoji mogućnost da beba dođe u roku nekoliko sati, često se porod zna odužiti i na više desetaka sati. Moguće je da ćete se zateći u situaciji da morate nekoliko sati kod kuće čekati pravo vrijeme za odlazak u bolnicu.

Ovako možete pomoći:

Pratite koliko često se javljaju trudovi te njihov intenzitet!

 • Budite joj podrška.
 • Pitajte je želi li se okupati i treba li joj pomoć. Čak i ako odbije pomoć, budite u neposrednoj blizini za svaki slučaj.
 • Potrudite se ostati hidrirani.
 • Obratite pozornost na učestalost uriniranja kod trudnice. Također, ako se trudnica nehotice pomokri, obratite pažnju radi li se stvarno o nezgodi ili joj je pukao vodenjak.
 • Provjerite stanje u prometu i je li sve u redu s planiranom rutom za odlazak u bolnicu.
 • Stavite torbu za rodilište u automobil.
 • Pitajte je hoće li joj masaža pomoći.
 • Pomozite joj da bude u najudobnijem mogućem položaju.
 • Pomozite joj tijekom trudova tako da je držite za ruku i ohrabrujete je.
 • Ako mama ne želi razgovarati, vjerojatno se psihički priprema za porod. Pitajte je možete li vi kako pomoći i poštujte ako vas odbije.
 • Sasvim je u redu ako buduća mama želi drugu blisku osobu na porodu (mamu, prijateljicu, doulu…): porazgovarajte s njom i dođite do kompromisa.

Zapamtite da je ipak ključno da joj budete podrška i da pratite trudove. Možda vas zatreba fizički (da joj nešto donesete ili da je izmasirate), ali vjerojatno će joj više trebati psihička podrška. Ponekad držanje za ruku znači jako puno. Također, pokušajte ostati smireni, koliko god je moguće, kako biste racionalnije donijeli sve odluke.

Tata na porodu

Druga faza poroda – od odlaska u bolnicu do rađaone

Stigli ste u bolnicu. Prošli ste svu dokumentaciju i ona je u krevetu. Što sada?

Pripremite se da druga faza poroda može trajati od nekoliko minuta do desetak i više sati. Tijekom tog vremena, vaša partnerica će trpjeti (često bolne) kontrakcije koje će postajati sve bolnije s vremenom. Buduća mama se može odlučiti za epiduralnu anesteziju (koja olakšava bolove), ali će joj vjerojatno svejedno trebati pomoći:

 • Učinite sve što traži od vas!
  • Mama će možda poželjeti hodati kako bi si olakšala bolove. Može vas tražiti masažu, vodu, glazbu ili da joj čitate.
  • To njoj puno znači, ali i pomaže dok se bori s nervozom, iščekivanjem i bolovima.
 • Pripremite se za komunikaciju s osobljem!
  • Vašu će partnericu obilaziti ginekolog i medicinske sestre, možda će vas ponekad zamoliti da na trenutak istupite iz prostorije (kao na primjer ako se mama odluči za epiduralnu).
  • Postoji mogućnost i da će trudnicu ostaviti ponekad i satima samu u bolovima i trudovima. Iz toga razloga je vaša uloga ključna – budite mamin glas, a ako je potrebno i izborite se za nju.
 • Pratite monitor za trudove!
  • To je uređaj koji mjeri intenzivnost i trajanje trudova kako bi se moglo znati koliko je blizu porođaj.
  • Potrudite se da ga pratite i, ako mama to želi, najavite joj da slijedi trud i kada će biti gotov. To joj možda pomogne.
 • Mama će željeti početi tiskati!
  • Što se više približava sam porod, mama će željeti početi tiskati, posebno ako nije na lijekovima.
  • Važno je zapamtiti da ne smije početi dok joj cerviks nije u potpunosti otvoren. Na to će vas upozoriti i ginekolog koji će paziti je li sve u redu.
  • Vaša je uloga da je podsjetite da ne tiska dok još nije vrijeme.
 • Vrijeme je!
  • Budete spremni kada ginekolog kaže da je potpuno otvorena te joj pomozite tiskati.

Tata na porodu

Treća faza poroda – vrijeme je za rađaonu!

Doktor je rekao da je vrijeme da je se premjesti u rađaonu. Što da radim?

Došao je trenutak koji ste čekali i za koji ste se pripremali mjesecima. Iako će u tim trenutcima biti nezamislivo, pokušajte se prisjetiti svega što ste pročitali i naučili. Smirite se, dišite i uzmite sekundu da se pripremite za sve što slijedi.

Prisustvovanje porodu

Ako ste se odlučili za vaginalni porod i opciju da sudjelujete u samom porodu, pripremite se da će biti neuredno! Bit će krvi, sluzi i mogućih kontrakcija crijeva. Mama će vikati i proizvoditi zvukove koje još nikada niste čuli.

Vaša je uloga da je držite za ruku i ponavljate da joj ide odlično! Ona vjerojatno neće niti čuti što vi govorite, ali sam zvuk vašeg glasa će je umiriti i pokazati joj da nije sama!

Babica je najavila da beba izlazi!

Pripremite se na niz brzih radnji:

 • Vidjet ćete glavicu i kroz par minuta će beba biti vani!
 • Ginekolog, babica i medicinske sestre će provjeravati je li sve u redu.
 • Pupčana vrpca će biti prerezana.
 • Posteljica će izaći u roku od par minuta do pola sata.
 • Beba će plakati, biti krvava i sluzava.
 • Mama će vjerojatno biti u potpunosti iscrpljena i zahtijevati da vidi bebu.

Naposljetku, dobit ćete u ruke svoje dijete. Poljubite mamu. Poljubite bebu i predstavite se: ona već zna tko ste vi i poznaje vaš glas.

Sada ste tata!

Tata na porodu

U videima potražite korisne savjete:

Članci koji vam mogu pomoći da saznate više o trudnoći i porodu:

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....