NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniFontanele - što su, gdje se nalaze i kada se zatvaraju?

Fontanele – što su, gdje se nalaze i kada se zatvaraju?

Na vrhu glavice vaše bebe postoji mekani dio? To su fontanele, a čemu služe, kako su pozicionirane te kojih su veličina i oblika saznajte u našem članku.

Postoji mnogo pitanja kada se priča o fontanelama. Većina djece raste i razvija se u skladu sa svojom dobi, no zato što su fontanele tako mekane postoje mnoge zablude i roditelji se češće brinu.

Što su fontanele i gdje se nalaze?

Bebina lubanja satkana je od 5 kostiju između kojih se nalazi meko vezivno tkivo, odnosno fontanele. Sveukupno ih ima šest, jedna se nalazi na prednjoj strani glavice – ona je ujedno i najveća, druga na stražnjoj te dva para na bočnoj stani bebine glavice.

Fontanele – čemu služe?

Postoji mnogo uloga fontanela. Tijekom evolucije ljudsko tijelo se mijenjalo. Jedna od iznimno važnih promjena je da se zdjelica smanjila što je prilično otežalo sam porođaj djece.

Bebina lubanja ne spaja se u potpunosti prije poroda kako bi lakše prošla kroz porođajni kanal te se kroz dane nakon poroda kosti vraćaju u prirodniji položaj.

Također, mozak bebe nakon rođenja prilično je velik u odnosu na ostatak tijela. Razvoj mozga je najintenzivniji tijekom prve dvije godine bebina života. U prvoj godini naraste čak za dvanaest centimetara. Fontanele omogućavaju mozgu da se nesmetano širi i raste.

Fontanele – oblik i veličina

fontanele-prikaz-fontanela
Prikaz prednje i stražnje fontanele

Prednja fontanela je najveća a nalazi se na vrhu glavice između čeone i tjemenih kostiju, a oblika je dijamanta ili romba. Veličina prednje fontanele kao i zatvaranje varira. Prva dva do tri mjeseca bebina života raste, a nakon toga se lagano smanjuje.

Stražnja fontanela je veličine oko pola centimetra i trokutastog je oblika, a nalazi se kod potiljka.

Fontanele – zatvaranje

Od šesnaestog tjedna bebina života fontanele se počinju polako zavarati. Stražnja fontanela se zatvara već nekoliko mjeseci nakon poroda, dok zatvaranje prednje fontanele može trajati do druge godine bebina života.

Varijacije “normalnog” razvoja kod beba su velike stoga vrijeme zatvaranja fontanela samo po sebi ne znači ništa sve dok je beba dobro i glavica uredno raste. (M. Jovančević)

Bitno je pratiti rast i opseg glavice te obratiti pažnju na sam oblik bebine glave. Ukoliko prijevremeno okoštaju samo neki šavovi na glavici može doći do deformacije oblika glave. To ćete primijetiti tako što će onaj dio glavice koji je srastao sporije rasti.

Ukoliko primijetite promjene na fontanelama vaše bebe koje vas zabrinjavaju svakako se obratite liječniku.

Kada posjetiti liječnika?

Pedijatar pregledava fontanele pri svakom dolasku djeteta. Prvi pregled se obavlja već u rodilištu, odmah nakon poroda, potom kada beba napuni  mjesec dana, pa dva, četiri, šest i devet te oko prvog rođendana.

Također, fontanele pregledava i patronažna sestra pri prvim posjetama nakon poroda.

Fontanele - Kada posjetiti liječnika?
Fontanele – Kada posjetiti liječnika?

Ipak, obratite se liječniku ako primijetite da je fontanela:

  • nepostojeća – ukoliko se beba rodi bez fontanele, odnosno ako se prerano formiraju šavovi i fontanela se zatvori, potrebno je kirurško liječenje pri kojem se razdvajaju kosti lubanje kako bi mozak nesmetano rastao.
  • uvučena – može biti rezultat dehidracije bebe. Često se uvučena fontanela može primijetiti netom prije hranjenja, pa se nakon hranjenja izravna. Razlog tome može biti nedovoljan unos tekućine ili pak izuzetno brz gubitak tekućine iz organizma. Do brzog gubitka tekućine može doći uslijed povraćanja, proljeva ili pretjeranog znojenja.
  • ispupčena – može ukazivati na povišen tlak unutar same lubanje. U zdrave djece možete primijetiti da je fontanela napeta tijekom plakanja ili sisanja. Međutim, ako je fontanela napeta i u isto vrijeme pulsira dok beba miruje obavezno posjetite liječnika. U slučaju fontanele koja je ujedno napeta , ispupčena i velika liječnik može posumnjati na hidrocefalus.

Hidrocefalus

Hidrocefalus je medicinsko stanje koje se javlja zbog prekomjernog nakupljanja tekućine u moždanim komorama ili šupljinama mozga, a može biti prirođen ili stečen. Kao posljedica hidrocefalusa javlja se povećanje intrakranijskog tlaka.

Zbog otvorenosti fontanela u dojenčadi dijagnoza se postavlja na temelju pretraga ultrazvukom, a u slučaju zatvaranja fontanela MRI-om i CT-om bebinog mozga. (A. Gavranić, H. Šimić, D. Vukas)

Fontanele – ultrazvuk mozga

Prednja fontanela uvelike olakšava posao liječniku jer vrlo lako i bez komplikacija kroz fontanelu liječnik može ultrazvukom provjeriti je li sve u redu s bebinim mozgom. Tim se postupkom lako uoče moguće mane, krvarenja ili tumori na mozgu.

Povod ultrazvuku bebinog mozga može biti otežani ili prijevremeni porod, nizak Apgar, nedostatak kisika ili neko drugo medicinsko stanje koje može utjecati na optimalan razvoj trudnoće, poroda pa i ranog doba nakon poroda.

Pregled se obavlja tako da se beba polegne na leđa te se na otvor prednje fontanele stavi gel te se prisloni sonda ultrazvučnog aparata koja se bez problema naginje i okreće u željenim smjerovima kako bi se dobili različiti ultrasonografski presjeci mozga.

Ultrazvuk mozga potpuno je bezbolna i neinvazivna pretraga i može  se ponavljati više puta, ukoliko je to potrebno. Rastom glave i zatvaranjem prednje fontanele smanjuje se mogućnost izvođenja pretrage ultrazvukom.

Zaležana glavica

Fontanele-Zaležana-glavica
Fontanele-Zaležana glavica

Kako se najčešće preporučuje da bebe spavaju na leđima, a glavica im je još uvijek mekana i nije do kraja formirana, može doći do zaležanja bebine glavice.

Kako bi to spriječili potrebno je češće mijenjati položaj u kojem vaša beba spava. Bebe vole pratiti što se oko njih događa. Tijekom dana to možete iskoristiti tako da bebu češće pomičete.

Nosite dijete dok je budno na rukama. Time se smanjuje pritisak na glavu.

Također, uz strogi nadzor možete dijete staviti na trbuh dok se igra. Svakako neka to bude na čvrstoj podlozi.

U zdrave djece fontanelama nije potreban nikakav poseban tretman, dovoljno je pobrinuti se da beba ima kapicu za glavu kada izlazi van tijekom prve godine života.

Ne bojte se da ćete ozlijediti dijete na području fontanela. Mazite svoju bebu po cijeloj glavici. Tako čete razviti jaču povezanost.

Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....