NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniMarama za dojenje - cijena, kroj i kako ju odabrati?

Marama za dojenje – cijena, kroj i kako ju odabrati?

Kada je vaše dijete gladno, dat će vam to jasno do znanja i, vrlo vjerojatno, neće birati mjesto niti vrijeme. Često se takva situacija događa onda kada niste u udobnosti svog doma i kada vani, u prostoru u kojem ste, nema kutka u kojem biste mogli dojiti u privatnosti ako to želite. U tom slučaju, marama za dojenje može vam biti od pomoći!

Marama za dojenje – kako ju odabrati?

Svaka majka ima pravo odlučiti je li joj ugodno dojiti bez marame ili s njom. Ako smatrate kako vam marama nije potrebna, nemojte popustiti pritisku okoline te napravite ono što smatrate najboljim za sebe i svoje dijete. Nekim majkama ugodnije je bez marame, dok je drugima mamama ona neizostavna.

Marama za dojenje može poslužiti novopečenim mamama koje su još uvijek nesigurne i sramežljive. Također, neke bebe mogu bolje dojiti ispod ‘plahte’ jer ih tako manje ometaju okolinski zvukovi i događaji.

S obzirom na to da je djetetova koža još uvijek nježna i osjetljiva, birajte maramu od prirodnih materijala, kao što su pamuk, svila ili lan. Ako ju odlučite prestati koristiti ili ju dijete preraste, kasnije ju možete iskoristiti za zaštitu od sunca na kolicima ili pak, kao plahtu za dijete tijekom prohladnih jesenskih šetnji.

Marama za dojenje – vrste

Vrstu marame birajte ovisno o tome koliko ste spretni prilikom dojenja i na što se naviknuti. Na tržištu postoje različiti modeli, a mi ćemo vam predstaviti one najčešće. Koji god model marame da odaberete, imajte na umu da dijete mora imati dovoljno prostora kako bi normalno disalo te vama treba biti praktično neprestano ju stavljati i/ili skidati.

Marama kao šal

Ova marama zanimljiva je zbog toga što na prvu izgleda kao i svaki drugi šal, dok je to zapravo veliki komad tkanine koji se postavlja preko ramena i ujedno koristi za ‘grijanje tijela’ jednako kao i za diskretno dojenje. Isto tako, sadrži gumbe koje možete podesiti tako da u potpunosti prekrijete djetetovu glavu dijelovima tkanine.

Marama za dojenje

Marama kao pončo

Ova marama je vrlo široka, jednodijelna tkanina koja se oblači i postavlja preko vaše glave, a pokriva prednju, stražnju i bočnu stranu tijela te time omogućuje da se prednji dio u potpunosti prekrije tijekom dojenja. Nekima bi se mogla činiti nepraktičnom i nesigurnom jer pokriva gotovo cijelo dijete, stoga se preporučuje iskusnim mamama koje su dobro upoznate s položajima za dojenje i držanjem djeteta tijekom dojenja.

Marama za dojenje

Marama kao ‘marama’

Ovu maramu zaista možete nositi kao odjevni predmet, ukras, dok ne dojite, a zatim ju lako rastvoriti i raširiti preko vaših ramena i djetetove glave kada je vrijeme za dojenje. Ne pokriva bebu u potpunosti pa vam omogućuje da cijelo vrijeme imate pogled na njen prednji dio tijela.

Marama za dojenje

Marama kao pregača

Ova marama zaista izgleda kao pregača te se jednim dijelom postavlja se oko vrata, a zatim se tkanina spušta preko djeteta. ‘Remen’ oko vrata omogućuje protok zraka do bebe i otvoren prostor preko kojeg ju možete gledati, a većina takvih marama ima i ugrađen džepić za razna pomagala tijekom dojenja.

Marama za dojenje

Odjeća (majice) za dojenje

Da biste uspješno dojili, prvenstveno se morate osjećati dobro i ugodno u onome što nosite te vam proces ‘skidanja’ odjeće i pripreme za hranjenje bebe mora biti što lakši i jednostavniji. To možete postići samo mudrim odabirom odjevnih predmeta.

Prvo od čega trebate krenuti jest grudnjak. Savjetujemo vam da odaberete grudnjak za dojenje koji za razliku od običnih grudnjaka sa žicom omogućuje bolju potporu grudima, dok specifične ‘kukice’ koje on sadrži pomažu pri njegovom lakšem skidanju bez da utječe na podržavanje grudi.

Marama za dojenje

Za bolji osjećaj podržavanja grudi, od velike pomoći vam može biti i potkošulja za dojenje. Odaberite onu laganog materijala te onu koja ima nižu liniju vrata i šire otvore za ruke. Time ćete ju moći lako pogurnuti sa strane ili spustiti dolje prije no što počnete dojiti.

Ako vam treba nešto za casual izgled, savjetujemo da odaberete majicu koja je dekoltirana i rastezljiva. Time će njeno povlačenje prema dolje ili na stranu biti lakše, a i bit će vam ju ugodnije nositi. Razmislite i o tzv. crossover tipu majice koji može djelovati malo elegantnije, ali se također, vrlo lako povlači sa strane i olakšava dojenje.

Majica za dojenje

U slučaju da trebate postići elegantniji izgled i na umu vam je određena košulja, odaberite onu koja se zakopčava na gumbe. Takvu košulju moći ćete lako rastvoriti i/ili zatvoriti po potrebi. Također, ne trebate ju skinuti do kraja kako biste dojili pa vam to može davati veći osjećaj pokrivanja donjeg dijela tijela.

Ako želite obući haljinu, na izboru su vam dvije opcije – haljina s gumbima na prednjoj strani ili tzv. wrap haljina koja ima dublji dekolte i/ili se veže na struku pa ju je lako spustiti/rastvoriti. Većina haljina je nezgodna za nošenje tijekom dojenja, pogotovo one haljine koje se zakopčavaju na leđima, stoga vam savjetujemo da idete za onim izborom haljine koji vam je praktičan i udoban.

Marama za dojenje

Marama za dojenje – iskustva

Kao što je već navedeno, ova marama ne mora nužno biti sastavni dio opreme za dojenje svake majke, ali korisno je čuti različita mišljenja prije nego što se investira u takvo ‘pomagalo’. Donosimo iskustva nekih mama s različitih foruma:

Moje dijete je bilo prilično nemirno s rukama i nikakva marama ne bi ostala na mjestu za vrijeme cijelog dojenja, odnosno bila bi samo smetalo.LittleWing
Meni se, recimo, marama za dojenje isplatila svake lipe jer ju stalno koristim kad sam vani ili kad imamo goste doma i jako mi je praktična baš zbog toga što ne ide djetetu preko lica jer ima onu neku kao žicu. Light Green
Po meni je to jako korisna stvar… I nije točno da beba može da se uguši. Moja drugarica je koristi od samog početka i jako je zadovoljna udobnošću jer može na bilo kom mjestu, bez problema da doji bebu, ne razmišljajući da li netko gleda ili ne. tijana79

U sljedećem videozapisu možete pogledati isječak iz emsije Dobro jutro, Hrvatska gdje se raspravlja o dojenju, ali i maramama za dojenje te načinima njihove uporabe:

Marama za dojenje – cijena i gdje kupiti?

Marame za dojenje možete pronaći u specijaliziranim trgovinama dječje opreme ili u bolje opremljenim drogerijama. Isto tako, na društvenim mrežama te raznim internetskim stranicama postoji mogućnost kupnje ručno rađenih marama.

Mi smo vam pripremili popis određenih web shopova putem kojih ih možete naručiti. Cijena marame za dojenje kreće se između 60,00 i 150,00 kn, ovisno o materijalu, veličini, debljini i uzorku.

Uradi sam – Marama za dojenje

Ako se tijekom odbrojavanja dana do poroda osjetite kreativnima ili ste odlučili nekoj trudnici maramu dati kao poklon, možete se odvažiti i napraviti vlastitu maramu! Sve što će vam biti potrebno je velika, mekana marama i malo slobodnog vremena.

U sljedećem videozapisu pogledajte koji su koraci za izradu vlastite marame za dojenje:

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....