NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodRajski plin - što je i kako pomaže pri porodu?

Rajski plin – što je i kako pomaže pri porodu?

Kako se približava deveti mjesec trudnoće i radost zbog upoznavanja s novorođenim članom obitelji, jedna stvar je svakoj ženi u mislima – porod. Uz porod i bol je uvijek vezano puno pitanja: hoće li boljeti, koliko će boljeti, hoću li moći podnijeti tu bol, kako si mogu pomoći, koje su opcije ublažavanja boli…

Osim klasičnih narkotika i epiduralne u zadnje vrijeme sve se češće pri porodu koristi i rajski plin. O prednostima, nedostacima i mogućem riziku pročitajte u nastavku članka.

Rajski plin – što je?

Rajski plin je plin bez boje i mirisa, a sastoji se od 50% kisika i 50% dušikovog oksida. Udisanjem rajskog plina smanjuje se anksioznost i povećava osjećaj opuštenosti i blagostanja. Zbog izazivanja smijeha i euforije naziva se i plin smješkavac.

Mehanizam djelovanja rajskog plina nije u potpunosti jasan no smatra se da otpušta endorfin u središnji živčani sustav te modulacijom puteva boli djeluje na različite ionske kanale i receptore.

Rajski plin - što je i kako pomaže pri porodu?
Rajski plin – što je i kako pomaže pri porodu?

U malim količinama, koje se koriste kod zubara ili tijekom poroda, rajski plin se smatra analgetikom te služi za smanjenje osjećaja boli. U većim dozama, koje se ponekad koriste tijekom operacija u kombinaciji s drugim lijekovima, plin može poslužiti kao anestetik, što znači da u potpunosti dovodi do gubitka osjeta.

Rajski plin – kako funkcionira tijekom poroda?

Za razliku od epiduralne, rajski plin neće potpuno “otupiti” niti jedan dio tijela, čak neće ni značajno umanjiti bol, kao što bi to učinili neki narkotici. Rajski plin se više koristi kako biste se opustili i zaboravili na bol – i dalje ćete ju osjećati, ali joj nećete pridavati toliko pažnje.

Za korištenje rajskog plina nije se potrebno posebno  pripremati, no svakako priupitajte svog liječnika sve što vas zanima. Iako za samo korištenje plina nije potreba prisutnost anesteziologa, anesteziološki pregled se preporuča.

Anesteziolog uzima anamnezu rodilje, provjerava eventualna ograničenja i kontraindikacije za njegovo korištenje te rodilji objašnjava cijeli postupak, djelovanje i moguće rizike.

Također, važno je i saznati očekivanja od rodilje. Ako rodilja želi maksimalno bezbolan porod, rajski plin vjerojatno nije najbolji izbor. Ako rodilja želi smanjenje straha i porođajnih bolova, plin je bolji izbor.

Rajski plin - što je i kako pomaže pri porodu?
Rajski plin – što je i kako pomaže pri porodu?

Kada i koliko plina se koristi, ovisi isključivo o rodilji koja masku ima u svojim rukama.

Preporuka je udahnuti plin oko trideset sekundi prije truda kako bi imao maksimalnu učinkovitost. Ako su trudovi nepravilni, inhalacija započinje početkom truda.

Rajski plin – prednosti

U bolnicama u kojima se rajski plin redovito koristi tijekom poroda potvrdili su kako plin pomaže ženi da se opusti te olakša osjećaj anksioznosti. Prednosti rajskog plina:

 • može se koristiti tijekom bilo kojeg stadija poroda
 • nema nikakvih posljedica na vašu bebu
 • može pomoći da se opustite i mirujete dok liječnik priprema epiduralnu
 • može umanjiti strah od igle tijekom uvođenja infuzije
 • može pomoći da dišete polako i ritmično
 • ne ostaje dugo u vašem tijelu
 • može lagano ublažiti bol u najbolnijim fazama poroda ako ne koristite druge vrste lijekova
 • može pomoći da se opustite i svu pažnju usmjerite svojoj novorođenoj bebi dok liječnik pregledava perineum ili u slučaju kada je potrebno šivanje

Rajski plin – kada se ne može primjeniti

Rajski plin ne može se primjeniti kada rodilja:

 • pod utjecajem alkohola ili droge
 • ne može samostalno držati masku
 • poremećene svijesti
 • ima devijaciju nosnog septuma
 • ima infekciju gornjeg respiratornog trakta
 • nedavno imala veću ozljedu
 • povišeni intrakranijalni ili očni tlak
 • ima manjak vitamina B12

Rajski plin – nuspojave

Rajski plin ne utječe na zdravlje novorođenčeta. Dosadašnja istraživanja pokazala su da plin ne utječe na mekonijsku amnijsku tekućinu, omjer plinova u umbilikalnoj krvi, Apgar, bihevioralne testove ni srčani ritam novorođenčeta. (Mataić, 2019.)

Rajski plin nosi znatno manji rizik od epiduralne anestezije i manje je invazivan.

Najčešće nuspojave su:

 • mučnina i povraćanje (javljaju u 36% rodilja iako je teško procijeniti jesu li posljedica plina ili dio normalnog procesa porođaja)
 • vertigo (javlja se u 39% rodilja koje prime plin)
 • disforija
 • nezadovoljstvo rodilje (s obzirom da je prag boli individualan, ne može svakoj rodilji pružiti zadovoljavajuću razinu analgezije)
Rajski plin - što je i kako pomaže pri porodu?
Rajski plin – što je i kako pomaže pri porodu?

Istraživanja su nažalost pokazala da rajski plin ima utjecaj na reproduktivni sustav osoblja. Kod učestale izloženosti rajskom plinu dokazan je blagi porast učestalosti spontanih pobačaja, prijevremenih poroda i malformacija djece kod medicinskih sestara, anesteziologinja i stomatologinja. (Mataić, 2019.)

Rajski plin vs lijekovi za bol

Rajski plin ima nekoliko prednosti u odnosu na korištenje lijekova tijekom poroda:

 • brzo djeluje – u odnosu na druge lijekove, efekt rajskog plina osjećate nakon samo par udaha. Većina rodilja navodi pozitivne utjecaje unutar 30 do 60 sekundi nakon udaha.
 • možete se kretati – za razliku od epiduralne, tijekom korištenja rajskog plina nećete biti vezani za krevet. Možete hodati, sjediti na pilates lopti ili promijeniti položaj tijela kako vam paše.
 • možete ga prestati koristiti u bilo kojem trenutku – ako vam plin počne smetati ili ne primijetite da više funkcionira možete ga jednostavno prestati koristiti. Udisanje normalnog zraka nekoliko minuta će otkloniti sve efekte rajskog plina.
 • najčešće nema toliko nuspojava i nije invazivan – za razliku od epiduralne ili lijekova, efekt rajskog plina vrlo kratko traje pa ima manje nuspojava. Na primjer, rajski plin ne uzrokuje pospanost ili “zamućenost misli” kada prestane djelovati.
 • povećava suradljivost rodilja – zbog svojih anksiolitičkih svojstava

Rajski plin – mogući rizici

Stručnjaci se većinom slažu da je, za većinu ljudi, koncentracija rajskog plina preporučena za porod relativno sigurna. Nuspojave su slične onima od narkotika, no puno su kraćeg trajanja. Neke žene osjete vrtoglavicu ili mučninu dok udišu rajski plin, sve do par minuta nakon što prestanu, što znači da bi nakon par minuta udisanja “normalnog” zraka sve nuspojave trebale nestati.

Rajski plin - što je i kako pomaže pri porodu?
Rajski plin – što je i kako pomaže pri porodu?

Iako se istraživanja još uvijek provode, dosadašnja istraživanja su pokazala da količina ugljikovog dioksida korištena tijekom poroda nema nuspojava za zdravlje djeteta, kao ni za njegovu svjesnost i sposobnost dojenja nakon rođenja.

Rajski plin – istraživanje

Kako bi se utvrdila učinkovitost rajskog plina, 2015. godine je provedeno istraživanje u Indiji u kojem je sudjelovalo dvjesto žena u dobi između trideset i sedam i četrdeset i jedne godine.

Žene su podijeljene u dvije grupe. U jednoj grupi su dobile rajski plin, dok su u drugoj dobile kisik tijekom aktivne faze poroda.

Rezultati su pokazali da je bol tijekom poroda bila znatno niža u grupi koja je primila rajski plin. Razlike u krvnom tlaku, između dvije grupe, nije bilo. Nuspojave za majku su bile jače u grupi koja je koristila rajski plin. Nije bilo razlike u grupama u prvoj i petoj minuti Apgar testa.

Zaključak ovog istraživanja je da iako rajski plin ima nekoliko mogućih nuspojava za majku, vrlo se lako koristi i brzo pomaže bol tijekom poroda.

Rajski plin – iskustva

U sljedećem videu pogledajte što o svom iskustvu s rajskim plinom kaže jedna mama i osoblje Čakovačke bolnice:

Rajski plin – je li to opcija za mene?

Kao što je svaka trudnoća različita, tako je i svaki porod posebno iskustvo. Kao buduće majke, možete imati različite želje o tome kako želite da vaš porod prođe. Na primjer, neke žene žele osjetiti što je manje boli moguće, dok druge žele “potpuno iskustvo” poroda bez ikakvih sredstava za ublažavanje boli.

Ako želite nešto što će vam pomoći s ublažavanjem boli i da brzo djeluje, a istovremeno nema toliko nuspojava kao narkotici ili epiduralna, možda je upravo rajski plin najbolja opcija za vas.

Rajski plin - što je i kako pomaže pri porodu?
Rajski plin – što je i kako pomaže pri porodu?

Ipak, čak i ako želite koristiti rajski plin tijekom poroda, morate provjeriti s liječnikom je li za vas u potpunosti siguran. Još uvijek ga nema u svim bolnicama, no dobra je vijest da broj bolnica koji ga nude rodiljama ipak raste.

Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....