NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodCarski rez - detaljan vodič kroz postupak carskog reza

Carski rez – detaljan vodič kroz postupak carskog reza

Pročitajte detaljan vodič kroz pripremu, postupak i oporavak nakon carskog reza. Upoznajte se s onim što vas očekuje i pripremite se za porod.

Carski rez ili sectio caesarea  je kirurški zahvat koji služi kao alternativa vaginalnom porodu. Od nedavno, dostupan je i francuski carski rez o kojemu više možete pročitati u našem članku Francuski carski rez.

Carski rez se ne smije uzeti u obzir kao opcija poroda, premda je rašireno mišljenje da je to bezazlen i bezopasan postupak i da je mnogo lakše nego roditi vaginalnim putem. Carski rez se mora shvatiti kao ozbiljna operacija i veliki abdominalni kirurški zahvat, što on zaista i je.

Carski rez uzima se u obzir kao rješenje samo i jedino kada se za to javi medicinski opravdana potreba, dakle on je alternativa u slučaju da je rizik vaginalnog porođaja veći od rizika carskog reza.

Ako ćete roditi carskim rezom, to je jedino i isključivo samo zato što liječnici smatraju da je to najsigurnije za vas i vašu bebu, jer carski rez je zapravo vrlo teška operacija koja utječe na oporavak majke, a može utjecati i na njezine buduće trudnoće, stoga se za ovaj postupak treba odlučiti samo radi opravdane medicinske potrebe.

Carski rez je kirurški zahvat koji se izvodi u općoj ili spinalnoj anesteziji. Radi se mali poprečni rez u donjem dijelu trbuha, otvara se trbušna šupljina, maternica i plodni ovoji, kako bi se porodilo dijeta.

Nakon toga porodničar izljušti posteljicu i zašiva ranu obrnutim redoslijedom. Postupak traje otprilike pola sata.

Hitni carski rez i dogovoreni/planirani carski rez

Postoje hitni carski rezovi koji se provode neplanirano, ako u tijeku porođaja dođe do komplikacija, pa je najsigurnije rješenje za majku i dijete završiti trudnoću carskim rezom.

Upravo radi tih hitnih carskih rezova dobro je znati neke osnovne informacije vezane za carski rez jer u tim trenucima nemate mnogo vremena za razmišljanje  i morate hitno odlučiti i prihvatiti sve ono što carski rez donosi i usuglasiti se s time.

Postoje i planirani carski rezovi. To su unaprijed dogovoreni carski rezovi zbog različitih medicinskih razloga kao što su:

 • Bolesti majke kao što su trudnički dijabetes, visoki tlak, anomalija zdjelice
 • Spuštena posteljica što znači da posteljica zatvara otvor maternice
 • Disproporcija glave i porođajnog kanala
 • Nepovoljan ili naopak bebin položaj tj. stav djeteta zatkom
 • Medicinski potpomognuta oplodnja
 • Više plodne trudnoće
 • Prvorotkinje starije od 40 godina
 • Prethodni porod carskim rezom unutar 2 godine
 • Prijeteća asfiksija djeteta, što znači da dijete ne dobiva dovoljno kisika preko posteljice što se zaključuje po nepravilnom radu srca djeteta

Trudnice koje će trudnoću dovršiti dogovorenim carskim rezom, odnosno sekcijom, obično budu primljene u bolnicu dan ili dva ranije kako bi se napravile sve potrebne pred-operacijske obrade.

Dakle, govorimo o informativnom razgovoru s liječnikom, koji će vas uputiti i pripremiti na carski rez i eventualne komplikacije tijekom operacije.

Potpisat ćete svu potrebnu dokumentaciju u kojoj vlastoručnim potpisom jamčite da ste upoznati sa svime i da razumijete situaciju te da ste suglasni sa svime.

Obavit ćete sve potrebne laboratorijske pretrage i razgovor s anesteziologom gdje ćete se odlučiti za opću ili spinalnu anesteziju.

Razlika je jasna, u spinalnoj anesteziji ste budni, no naravno nema osjeta od struka na niže i odmah vidite svoju bebu, dok pod općom anestezijom spavate još najmanje sat, dva nakon poroda.

Većina trudnica i sama predlaže, ali se i odlučuje za spinalnu anesteziju. Dobro je znati i da bebe rođene pod spinalnom anestezijom često imaju bolji apgar od djece rođene pod općom anestezijom.

Priprema za carski rez

Kao što smo već rekli, trudnice se dan ili dva ranije primaju u bolnicu kako bi obavile sve pred-operacijske pretrage tj. obrade uključujući i UZV i više puta CTG.

Nekoliko sati prije operacije nećete smjeti ništa jesti. Potom će uslijediti brijanje koje obavljaju sestre. Možda će vam se činiti malo neugodno s obzirom da se obavlja u ginekološkom položaju klasičnom britvom, ali taj tren ste gotove.

Klistir prije carskog reza

Za one trudnice koje se nisu susrele sa klistirom to je voda sa malo sapuna i obično se nalazi u vrećici ili kantici na koju je spojena gumena cijev i na nju se nastavlja jako uska plastična ili staklena cijev.

Možda će vam se sam spomen klistiranja učiniti u prvi trenutak kao nešto strašno jer vam je novo iskustvo, ali zapravo nije tako neugodno kao što se možda čini. Crijeva se pune tom vodom i sapunicom što potiče njihovo pražnjenje.

Otprilike nekih 10 minuta nakon klistiranja osjetit ćete jak nagon za stolicom.

Uvođenje katetera prije carskog reza

Prije same sekcije ćete se i tuširati. Potom će sestra doći po vas i slijedi onaj malo neugodniji dio, a to je uvođenje katetera. Osjetit ćete malo peckanje i nelagodu jer je to posve neprirodan osjećaj.

Možda budete i jedna od sretnica kojoj će kateter uvesti tek nakon što anestezija počne djelovati, no to je u bolnicama rijeđe jer obično vole da u operacijsku salu dođete posve spremni. Oblačite se u bolničku „spavaćicu“ i stavljate kapu na glavu, kateter u ruku i vode vas u operacijsku salu.

Postupak carskog reza

Prije same operacije, preuzima vas sestra koja vas smješta na jedan od onih pokretnih kreveta, skida vas i pokriva dekama kako bi se održavala tjelesna temperatura, jer ipak ste u tim trenutcima pod stresom i u strahu i pod uzbuđenjem.  Mjeri vam se tlak, uvodi intravenozna igla za analgetike, infuziju i sve drugo što će biti potrebno. U tom periodu dok čekate ulazak u salu prikopčaju vam infuziju te vas potom odvode u operacijsku salu.

U operacijskoj vas premještaju na vrlo uzak operacijski stol. Naravno potpuno ste goli, okrećete se na bok, glavu spuštate što više možete na prsa, koljena povlačite na trbuh i kičmu izbacujete van maksimalno najviše što možete kako biste primili spinalnu anesteziju. Anesteziolog vas uputi  u položaj u kojem tijelo mora biti, sestre su uz vas, ohrabruju vas i pridržavaju kako se ne bi pomaknuli jer morate biti potpuno mirni.

Legnete na leđa, stavljaju vam cjevčice za kisik, obavljaju daljnje pripreme, a u međuvremenu je anestezija počela djelovati. Prvo osjetite jaku toplinu kako vam prolazi kroz noge, potom trnce i kroz koju minutu više ne možete pomaknuti noge. Kao da nisu vaše, nepomične i teške.

U međuvremenu, ulaze i dva doktora koja će obaviti operaciju i ako nemate sreće obično sekciji prisustvuju i specijalizanti ili studenti. Osjetit ćete da vas mažu, da nešto lijepe, ali sve te radnje vi zapravo ne osjećate, to su više kao neki tupi osjeti toga da vam se nešto radi na tijelu. Vrlo je teško dočarati taj osjećaj.

U razini vidnog polja stavljaju vam pregradu, tako da se ništa ne vidi. Lijeva ruka je priljubljena uz tijelo, a desna ispružena od tijela kako bi se tijekom operacije mjerio puls i tlak. Tijekom operacije sve čujete, pa tako i zvukove koji nastaju dok liječnici rade sekciju. Može vam se dogoditi i da na ruci koja vam je uz tijelo osjetite krv, ali sve su to situacije na koje morate biti spremni.

Kroz nekih pet minuta, liječnici su vas otvorili i u momentu kad vade dijete iz vas osjetit ćete strašan pritisak u prsima i imat ćete osjećaj kao da se borite za zrak. Dok liječnici vade dijete iz vas, osjetit ćete pokrete na svome tijelu i nešto slično povlačenju, koje se može činiti vrlo intenzivno. Nekoliko sekundi nakon toga začut ćete plač svoje bebe.

Kratko će vam pokazati vaše dijete, a  na vama će nastaviti raditi. Šivaju vas koncima koji se sami razgrade, a na vanjsku ranu vam mogu staviti ili kopčice koje se kasnije skidaju ili opet taj razgradivi konac, to ovisi o procijeni liječnika.

Nakon prvog pregleda djeteta pri kojem se određuje apgar bebe, još će vam jednom kratko pokazati vašu bebu.

Apgar testom ocjenjuje se svako novorođenče, a na ocjenu utječe pet važnih faktora:

 • broj otkucaja srca u minuti
 • disanje
 • mišićni tonus
 • refleksi na podražaj
 • boja kože

Pročitajte više o apgar testu OVDJE.

Kroz nekih 20 do 30 minuta će vas zašiti, očistiti od krvi i premjestiti u šok sobu. Važno je napomenuti da je u sali tijekom operacije cijelo vrijeme ugodna atmosfera. Ugodna glazba, razgovor, uz vas je sestra koja vas bodri i hrabri i kao da niste na operaciji.

U šok sobi ste u pravilu nekih 2 sata, sve dok ne prestane djelovati anestezija i  ne vrate vam se osjeti u noge. Bolove još u tim trenutcima nećete osjećati. Dobit ćete infuzijom neke analgetike i vjerojatno nešto što će potaknuti kontrakcije maternice.

Potom vas premještaju na intenzivnu njegu gdje slijedi oporavak od operacije za neke žene vrlo bolan i traumatičan, a za one sretnije manje bolan i traumatičan. Naravno nije u svakoj bolnici ovaj tijek događaja isti kao što ga mi opisujemo.

Oporavak nakon carskog reza

Oporavak od carskog reza zna biti jako bolan i naporan. Svaka žena ga doživi drugačije. Mnoge žene se bez problema dižu iz kreveta i prohodaju, bez nekih velikih teškoća i bolova, a mnoge na žalost proživljavaju traumatično iskustvo, s poteškoćama i  bolovima.

Mislimo kako je to zapravo individualno, nije svaka žena ista i nema svaka žena isti prag tolerancije na bol, niti je svaka žena jednako jaka i snažna, kako fizički tako i psihički, jer to su sve faktori koji uvelike utječu na oporavak nakon carskog reza.

U pravilu kad vam popusti anestezija i svi lijekovi koje ste primili protiv bolova započinje prava borba. Nakon spinalne anestezije ne dižete 24 sata iz kreveta, a nakon opće 12 sati.

Vašu bebu vam dovode na kratko, tek toliko da se upoznate, da ju osjetite, a i ona vas, da ju pokušate staviti na prsa i dojiti, no to su doista kratki susreti jer u tim prvim satima to vam je još prenaporno, ma koliko god biste vi silno željeli biti uz svoje malo sunce.

Nulti dan carskog reza

Dan kad je obavljena sekcija računa se kao nulti dan i provest ćete ga u krevetu. Jedini pokreti koje eventualno možete učiniti su podizanje stražnjice kako bi vas sestre oprale i promijenile higijenske uloške ili ispraznile kateter.

Ležanje na boku može biti bolno, stoga se potrudite umiriti i što manje micati, možda će vas glazba koju volite opustiti. Što ćete manje misliti na bolove, to ćete ih lakše podnijeti.

Izbjegavajte sve nagle pokrete, a kod kašlja, kihanja ili smijeha pridržavajte svoj trbuh.

U tim prvim satima nakon operacije vrlo je bitno istjecanje krvi iz maternice, jer su bolovi radi kontrakcija maternice znatno manji ako krv istječe normalno iz vas.

Naravno tijekom cijelog vremena primat ćete injekcije protiv bolova, analgetike preko infuzije, ako je potrebno i tablete za smirenje ako su bolovi intenzivni, pogotovo ako niste prokrvarili što ponekad rezultira dodatnim stresom, a time se i sama bol pojačava.

Tekućinu prvih par sati nakon operacije ne smijete piti. Tek vam kasnije malo po malo sestre na slamčicu daju isključivo samo vodu. I naravno cijelo vrijeme primate intravenoznu infuziju i imate kateter. Sestre vas stalno obilaze, provjeravaju, mjere tlak, temperaturu i doista ste pod stalnim nadzorom.

Prvi dan nakon carskog reza

Sljedeći dan tj. 24 sata nakon operacije koja se izvodila pod spinalnom anestezijom slijedi dizanje iz kreveta, a ako je to bila sekcija pod općom anestezijom prvo dizanje je već nakon 12 sati od operacije. Prvo vam sestre odstrane kateter, a nakon toga se dižete iz kreveta, što može biti bolno. Vrlo je važno pronaći pravilan položaj u kojem će vam biti najlakše ustati.

Sestre vas upute u to jer su to već uhodane radnje. Najlakše će vam biti da se okrenete na bok i polako spustite noge. Jednom rukom se primite za ručku koja je na ormariću pored vašeg kreveta, koja i služi za to, a drugom rukom se pokušajte podizati od  kreveta.

Polako se dignite u sjedeći položaj i nipošto nemojte odmah ustajati na noge. U trenutku kad sjednete, može vam biti teško disati. Najvažnije je umirit se i polako i smireno pravilno prodisati. Dobro će vam doći da uz sebe imate vode da vas osvježi. Ustanite tek kad osjetite da vam je bolje i da ste spremni.

Sestra će vam pomoći da dođete do kupaone. Korak po korak, polako ali sigurno i uspjet ćete. Pomoći će vam i pri skidanju i tuširanju, ako treba i pridržati vas dok perete zube i umivate se jer za vas same ipak bi to još uvijek bilo preteško i prenaporno.

Poslije tuširanja bit će vam mnogo lakše, osjećat ćete se bolje i svježije. Sestra će vam pomoći da se obučete i vratite natrag u krevet. Čak i ako je to bolno, pokušajte se što više kretati kako biste se čim prije oporavili. U pravilu vrijeme oporavka i je kraće što se vi više krećete.

Savjeti za brži oporavak nakon carskog reza

Nakon što se onaj prvi dan ustanete iz kreveta forsirajte same sebe što češće i što više se dizati i hodati jer time činite uslugu same sebi. Neke žene znaju i po dva, tri dana ležati jer ne mogu podnijeti bolove.

Puno je jednostavnije stisnuti zube i preživjeti ta prva dva dana jer je treći sve već lakše. Moći ćete same na toalet, same se oblačiti, presvlačiti, tuširati – što je i za vas mnogo lakše nego da ovisite o dobroj volji sestara.

Sestre vam i dalje svakog dana bar tri puta dnevno provjeravaju tlak, svako jutro injekcijom dobijete lijekove za sprječavanje zgrušavanja krvi. Infuziju vam skidaju treći dan. Prvo prematanje rane je isto tako treći dan.

Ako osjećate bolove nemojte biti hrabri pa ih trpjeti nego tražite sestru nešto za bolove, sigurno vas neće odbiti.

Tekućinu ćete piti u sve većim količinama, a jesti ćete isto tako tek treći dan ako uračunamo i onaj nulti kad je izvršena sekcija.

Nakon prvog obroka, koji neće biti baš obilan, jer ipak crijeva nisu više od tri dana radila, popit ćete prah za poticanje stolice, ako je ne dobijete normalnim putem. Mnogo žena ima poteškoća sa tom prvom stolicom nakon carskog reza.

Kad vas premjeste s intenzivne njege, ostatak vašeg boravka u bolnici vaše malo sunce će biti većinu vremena sa vama osim u vrijeme obroka, posjeta i naravno po noći.

Možda će vam se u početku to činiti preteško obzirom da vam se teško namjestiti. Niste u mogućnosti primiti dijete u normalan položaj za dojenje, znači na trbuh pa morate improvizirati.

Teže se ustajete, morate se okretati na bok i tražiti najpovoljnije položaje kako biste mogli dojiti. Još uvijek vas i boli, a možda imate i problema sa dojenjem, svakakve poteškoće vas mogu zadesiti, ali nemojte očajavati.

Sve su to normalne stvari u prvim danima upoznavanja sa vašim malim sunašcem. Morate jedno drugo upoznati, povezati se i pronaći način kako bi ti dani u bolnici prošli što ljepše i bezbolnije.

Nemojte se ustručavati potražiti pomoć ako vaša beba plače, ako je nezadovoljna, ako ju ne znate pravilno staviti na prsa. To su stvari koje ćete naučiti, uostalom na raspolaganju su vam sestre koje će vam zasigurno pomoći u svemu i uputiti vas u sve.

Ne brinite ako ste potištene ili depresivne. Sve će to proći. I bolovi će proći i strah i potištenost i u trenucima kad je vaše malo sunce uz vas zaboravljate na sve brige i probleme i ništa od onog što vas je do tad tištalo više se ne čini tako bitnim i tako velikim. Sve ćete to preživjeti, zaboraviti i znate da je svaka ta žrtva bila vrijedna vašeg malog anđela.

Bitno je shvatiti da je carski rez doista ozbiljan kirurški zahvat i nije nimalo bezazlen kao što se misli.

Dapače žene koje rađaju carskim rezom puno se duže i puno teže, uz puno veće bolove oporavljaju od poroda nego žene koje su rodile prirodnim putem.

Otpuštanje iz bolnice nakon carskog reza

U pravilu se mame s bebama otpuštaju tek šesti dan iz bolnice, ne računajući dan poroda. U jutro vadite kopče, ako ste ih imale. Čekate vašu vizitu i pedijatricu za vašu bebu. Čekate papirologiju i nakon tog sveg vas napokon otpuštaju doma.

Iznimno, u nekim slučajevima ako je sve uredu i sa mamom i sa bebom, a nedostatak je slobodnih kreveta; mame i bebe znaju biti otpuštene kući i peti dan. Naravno uz istu proceduru. Ali to je stvar koja nije u svakoj bolnici ista, može se reći da su postupci vrlo slični u svim bolnicama, ali zasigurno nisu isti.

Moguće komplikacije nakon carskog reza

Kao što smo već par puta napomenuli carski rez je ozbiljan kirurški zahvat i kao takav uz sebe nosi mogućnost nekih komplikacija. Primjerice moguće su ozljede mokraćnog mjehura, mokraćovoda ili crijeva.

Može se dogoditi i povećano krvarenje za vrijeme operacije koje može završiti histerektomijom – odstranjivanjem maternice. Vrlo je mali postotak takvih slučajeva, ali ipak je jedna od mogućnosti koju ne treba isključiti zato što nije česta. Mogli biste imati posljedice od anestezije kao što su glavobolje, mučnine ili povraćanje.

Kad govorimo o postoperacijskim rizicima moguće je razdvajanje rubova rane što može rezultirati gubitkom osjeta u tom području, možda će rez biti osjetljiv i bolan.

Mogući su pojačani bolovi ako je u maternici možda zaostao koji dio ovoja ili ugrušaka ili krvi. Zaostali dio ovoja, krvi ili ugrušaka može dovesti do infekcije što može produžiti boravak u bolnici.

Također, moguće su infekcije mokraćnog mjehura, maternice, infekcija rane.

Ako se što zakomplicira infekcije se mogu proširiti i krvlju pa dovesti i do sepse. Sve su to komplikacije koje vam se mogu dogoditi, što ne znači da će se dogoditi, ali je svakako dobro biti upućen u to.

Rizici za dijete

Prilikom izvođenja carskog reza postoji mogućnost da se skalpelom slučajno zareže dijete, takve situacije su zapravo relativno česte, no to su obično sitne ozljede koje kroz par dana zacjeljuju same. Kod djece rođene carskim rezom veća je mogućnost postnatalnih komplikacija.

Primjerice kod vaginalnog poroda spontano dolazi do postupnog istiskivanja plodne vode iz djetetovih pluća, što kod carskog reza nije slučaj, tako da djeca rođena carskim rezom mogu imati poremećaje rada dišnog sustava.

Veća je i mogućnost za respiratorne probleme kao što je astma.

Moguća je i intolerancija laktoze, a također i alergije na hranu.

Apgar kod djece rođene carskim rezom je u prosjeku niži nego apgar djece rođene prirodnim putem. Ako govorimo o carskom rezu, djeca rođena pod spinalnom anestezijom svakako imaju bolji apgar nego djeca rođena pod općom anestezijom.

Na žalost u nekih majki se događa da nisu odmah spremne na dojenje i ne zbliže se odmah sa svojom bebom. Uzrok tome je strah, stres i posve drugačiji osjećaj za porod carskim rezom od prirodnog puta. Međutim, sve je to prolazno i ne biste trebale same sebi stvarati dodatni strah zbog poroda carskim rezom. Sjetite se da je jako puno majki koje su rodile na ovaj način i vjerojatno niti jednu niste čule da priča o problematičnom oporavku – jednom kada sa svojom bebom izađete iz bolnice, tog razdoblja se više vjerojatno nećete ni sjećati.

Carski rez – iskustva

Za vas smo pretražili forume, te izdvajamo nekoliko iskustava majki koje su rodile carskim rezom:

Dva puta sam rodila carskim rezom, oba puta spinalna aneatezija. Razlog carskog reza: dijabetes. Porod je bio super, unaprijed određen datum i anestezija, nikakvi stresovi na samom porodu i sl. Oporavak jest malo teži, ali sve se izdrži. Bitni su anđeli koje doneseš na svijet, na bilo koji način.Ivana18
Prije točno mjesec dana imala sam carski rez u Vinkovačkoj bolnici. Sa 36+5 tt pukao mi vodenjak, imala trudove, bila otvorena, ali je beba na zadak pa je moralo ovako. Bila je nedjelja, nitko u rađaoni, tako da su mene brzo pripremili i okupili ekipu. Opća anestezija, meni prvi put u životu u bolnici i na nekom zahvatu, snašlo me ono o čem nisam ni sanjala pa sam u svemu tome bila dosta zbunjena,ali i opuštena. Ja, koja voli sve znati, o svemu čitati prije toga nisam bila svjesna što me snašlo Operacija prošla super, beba apgar 10/10, odmah nakon buđenja sam se sa svima čula, kao da nisam bila uspavana, prvo ustajanje koma, svako slijedeće bolje i bolje.. imala sam jaku upalu nakon operacije pa sam bila u braunilama svih 6 dana radi antibiotika,rana me boljela 2 tjedna…imala sam bolove dole lijevo pa sam 10 dana po povratku kući završila opet s braunilom i odlazila svaki dan po turu antibiotika jer se upala vratila. Bolove i dalje imam, ali iz dana u dan ide na bolje. Iskustvo mi je pozitivno,ali radi tih infekcija stalno strahujem i samo čekam i brojim dane da vrijeme prođe i da sve zaboravim. Rana lijepo izgleda, kao crta olovkom, i eto da nije bilo tih problema oko upale zbog čega mi još uvijek ruke i vene otečene sve bi bilo savršeno. Drugi put se nadam prirodnom porodu pa da mogu usporediti.

Mimica24
Rodila sam 20.8. u Vinogradskoj planiranim carskim u 39. tjednu zbog stava zatkom. Cijelo iskustvo mi je bilo dosta pozitivno. Primljena sam 2 dana ranije, dali su mi injekcije dexametazona jer pri planiranom carskom nema toliko adrenalina kod bebe pa joj ovo pomaže da pluća budu spremna na prvi udisaj. U međuvremenu sam obavila i razgovor s vrlo ljubaznom anesteziologinjom koja mi je objasnila spinalnu i opću anesteziju i pitala koju bi ja radije. Ja sam htjela spinalnu, ali sam imala granično niske trombocite pa smo dogovorili da će mi na dan operacije još jednom vaditi krv i da ćemo na temelju toga odlučiti.Na dan poroda, probudili su me oko pola 6, obavila sam klistir i brijanje, otuširala se i spremila stvari za tuširanje nakon poroda. Zatim su me odveli na odjel intenzivne gdje su već bile 2 žene koje su rodile dan prije i tamo su mi uveli infuziju dok sam čekala da se sala oslobodi. Kad sam došla u salu, dočekala me anesteziologinja koja mi je rekla da su mi tromibociti čak i narasli i da idemo sa spinalnom. To pikanje me nije ništa posebno bolilo, legla sam, omotali su mi noge u te čarape protiv tromboze, uveli kateter (do tada više ništa nisam osjećala iako sam mogla još malo micati nogama), zaklonili mi pogled pregradicom i došla je doktorica koja me operirala. Anesteziologinja mi je stavila masku s kisikom i rekla da je ok drijemati ako mi se spava. Neću lagati, zapitala sam se dal bi mi bilo bolje da sam ipak dala da me do kraja uspavaju, ali dok sam ja o tome razmišljala, anesteziologinja se opet nagnula nad mene i objasnila da će mi se sada doktor nasloniti na trbuh da beba lakše izađe (nisam ni skužila da su me već razrezali) i da će me to možda malo boliti (nije). I tako, bez puno strke i panike, odjednom je netko rekao “evo ga” i za čas su mi dali sina da ga poljubim 🙂 Zatvaranje sam izgleda prespavala, kao i uzimanje krvi iz pupčane vrpce (koju sam darovala Ani Rukavini). Sljedećih 24h provela sam na intenzivnoj s još 2 žene. Tamo su mi donijeli sina na 60min kože na kožu, uspjela sam ga podojiti tim prvim kapima kolostruma i većinu vremena je proveo u krevetiću pored mene, stavljali su ga na prsa svako malo, samo su ga odnijeli preko noći da se odmorim. Idući dan su mi maknuli kateter (opet, ne boli) i pomogli mi da se ustanem (to je u cijelom iskustvu najviše bolilo), kolicima me odvezli do tuša na odjelu babinjača, pomogli mi da se isperem vodom i smjestili me u sobu u kojoj sam provela iduća 4 dana. Vinogradska ima rooming in tako da su bebice stalno s nama (nas 3 smo bile u sobi), ali babice stalno patroliraju i ako shvate da neka beba predugo plače dođu i pomognu mami da podoji ili riješi problem koji muči bebu. Prva 2 dana na babinjačama smo dobivali injekcije protiv boli i tablete za stezanje maternice, a zatim smo mogli na zahtjev dobiti tabletu ili injekciju. Bol se doista smanjuje s vremenom – danas, 10. dan nakon poroda, me boli samo ako loše zaležim (na boku) ili ako je baš prošlo previše od zadnje tablete protiv boli. Dojim od prvog dana bez problema (za to je sigurno zaslužan i Rodin tečaj dojenja). Svakako bih opet izabrala spinalnu jer u kombinaciji s tim poljubcem, kožom na kožu i rooming-inom, doista nisam nešto posebno osjetila odvojenost od djeteta koja zna pratiti majke na carskom, a Vinogradskoj sve pohvale 😉Lennonica

Preporučujemo tekst:

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.
 1. Imam zakazan carski rez u ponedeljak ujutro lezim u bolnicu jos niko nista nije dosao da me pripremi I objasni posto nosim blizance jednojajcane dali ce mi ukljucivati kakvu inekciju ili ceme samo kristirati I staviti kateter pomozite mi izludjeh od brige

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....