Carski rez – detaljan vodič kroz postupak carskog reza

0
10972
Carski rez

Pročitajte detaljan vodič kroz pripremu, postupak i oporavak nakon carskog reza. Upoznajte se s onim što vas očekuje i pripremite se za porod.

Carski rez ili sectio caesarea  je kirurški zahvat koji služi kao alternativa vaginalnom porodu.

Carski rez se ne smije uzeti u obzir kao opcija poroda, premda je rašireno mišljenje da je to bezazlen i bezopasan postupak i da je mnogo lakše nego roditi vaginalnim putem. Carski rez se mora shvatiti kao ozbiljna operacija  i veliki abdominalni kirurški zahvat, što on zaista i je.

Carski rez uzima se u obzir kao rješenje samo i jedino kada se za to javi medicinski opravdana potreba, dakle on je alternativa u slučaju da je rizik vaginalnog porođaja veći od rizika carskog reza.

Ako budete rodili carskim rezom, to je jedino i isključivo samo zato što liječnici smatraju da je to najsigurnije za vas i vašu bebu, jer carski rez je zapravo vrlo teška operacija koja utječe na oporavak majke, a može utjecati i na njezine buduće trudnoće, stoga se za ovaj postupak treba odlučiti samo radi opravdane medicinske potrebe.

Carski rez je kirurški zahvat koji se izvodi u općoj ili spinalnoj anesteziji. Radi se mali poprečni rez u donjem dijelu trbuha, otvara se trbušna šupljina, maternica i plodni ovoji, kako bi se porodilo dijeta.

Nakon toga porodničar izljušti posteljicu i zašiva ranu obrnutim redoslijedom. Postupak traje otprilike pola sata.

1 KOMENTAR

  1. Imam zakazan carski rez u ponedeljak ujutro lezim u bolnicu jos niko nista nije dosao da me pripremi I objasni posto nosim blizance jednojajcane dali ce mi ukljucivati kakvu inekciju ili ceme samo kristirati I staviti kateter pomozite mi izludjeh od brige

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.