NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodInducirani porod - razlozi, načini izazivanja i rizici

Inducirani porod – razlozi, načini izazivanja i rizici

Inducirani porod se najčešće izvodi radi zdravstvenih komplikacija pred kraj trudnoće. Mnoge trudnice se pitaju kada i na koji način se inducirani porod provodi te koji su rizici za mamu i bebu.

Iz medicinske perspektive, najbolje je porod izvršiti prirodnim putem. Međutim, ponekad je prijevremeni porod neophodan kako bi se osiguralo da mama i beba ostanu zdrave. Inducirani porod je najjednostavnije potaknuti namjernim izazivanjem kontrakcija maternice uporabom lijekova, gelova i opstetričkih tehnika. Tako se dijete naposlijeku rodi prirodnim, vaginalnim putem.

Inducirani porodKada i zašto inducirati porod?

Prosječna trudnoća traje 9 mjeseci, odnosno 38 do 40 tjedana ili 280 dana. Ako žena rodi unutar tog vremenskog perioda i bez zdravstvenih komplikacija, porod se naziva prirodnim. S druge strane, porod je induciran kada je izazvan umjetnim putem. Doktori to rade u nekoliko slučajeva:

Trudni ste duže od 41 tjedna

Prenesena trudnoća je ujedno i najčešći razlog za namjerno izazivanje trudova koji dovode do induciranog poroda. Ako tijekom 41. tjedna trudnoće majka ne osjeti trudove, najčešće će biti namjerno izazvani.

Dovoljno ste otvoreni za porod, ali ne osjećate trudove

U takvim slučajevima liječnici daju lijekove za poticanje trudova do kojih bi, u pravilu, zatim trebalo doći te bi se porod proveo prirodnim putem.

Pukao vam je vodenjak, ali nemate trudove

Ako 24 sata nakon puknuća vodenjaka ne dođe do trudova, postoji mogućnost da bi beba mogla dobiti infekciju. Kako bi se to spriječilo, provodi se inducirani porod.

Zdravstveni problemi kod majke

  • Dijabetes – postoji mali rizik da će dijete biti veće nego što je uobičajno te liječnik može predložiti porod nakon 38. tjedna trudnoće.
  • Preeklampsija ili bolest bubrega – preeklampsija je medicinsko stanje u kojem žena, nakon što ostane trudna i tijekom trudnoće, ima visok krvni tlak. Tada, kao i u slučaju bolesti bubrega, poodmakla trudnoća može naštetiti vašem i djetetovom zdravlju te doktor može predložiti inducirani porod ili carski rez kako bi se izbjegli eventualni rizici.

Zdravstveni problemi kod bebe

Ako je zdravstveno stanje nerođenog djeteta iz nekog razloga ugroženo, liječnik će obaviti prijevremeni porodDjetetu rođenom prije 37. tjedna trudnoće nisu razvijene sve funkcije (poput samostalnog disanja i refleksa sisanja) pa će mu sigurno trebati dodatna liječnička pomoć.

Starije trudnice

Odnosi se na žene koje su ostale trudne u 40-im godinama. Budući da postoji veći rizik od komplikacija tijekom poroda, doktor će ga umjetno izazvati ako i kada smatra da je to potrebno (pretežno u 39. ili 40. tjednu trudnoće).

Inducirani porod

Možete li zatražiti inducirani porod?

Ponekad roditelji žele da se dijete rodi na točno određeni dan unutar vremenskog razdoblja od 38. do 40. tjedna trudnoće. U tom slučaju, i uz pristanak doktora, porod se može izazvati namjerno.

Također, trudnica može biti zabrinuta zbog eventualnih komplikacija ili prenesene trudnoće kod prošlih poroda te sama inicirati da se porod umjetno izvede. Liječnik će pristati ako smatra da je opasnost od lošeg utjecaja na bebu stresom veći od opasnosti i mogućih rizika induciranog poroda.

Međutim, preporučljivo je da roditelji pričekaju dok do trudova ne dođe spontano jer je tada najmanji rizik da dođe do zdravstvenih komplikacija pri porodu.

Kako potaknuti trudove na prirodan način?

Mnoge buduće majke, upravo zbog rizika koje sa sobom nosi inducirani porod, odluče na prirodan način potaknuti trudove. Niti jedna od ovih metoda nije znanstveno dokazana niti postoji liječnička garancija da će pomoći, ali mnoge žene svjedoče da su im prirodne metode pomogle.

One uključuju:

  • spolni odnos koji prema nekim istraživanjima potiče trudove
  • stimulaciju bradavica koje pritom oslobađaju hormon oksitocin koji pomaže potaknuti trudove
  • ricinusovo ulje koje je snažan laksativ pa može potaknuti i kontrakcije, ali može dovesti i do protuučinka
  • biljne preparate; brojne biljke su na glasu kao korisne pri poticanju trudova, ali ih ni u kojem slučaju ne smijete konzumirati prije konzultacija s liječnikom

 Inducirani porod

Kako potaknuti porod bez uporabe lijekova: inducirani porod gelom

Prije nego što se odluči za inducirani porod, doktor vam može predložiti metodu koja se naziva inducirani porod gelom. Metoda se odvija tako da doktor vaginalno nanosi prostaglandinski gel na grlić maternice. Prostaglandini su derivati arahidonske kiseline koji su učinkoviti u izazivanju trudova i sazrijevanju cerviksa.

Trudnica koje pripadaju rizičnim skupinama (srčane bolesti, bolest bubrega, dijabetes, starija dob) uvijek će se najprije pokušati namjerno poroditi na ovaj način. Ponekad se uz gel koristi i kisik, a trudovi bi u pravilu trebali početi sat vremena nakon nanošenja gela.

Ova metoda se koristi kako bi se izbjegao carski rez, međutim ponekad zbog komplikacija i stresa upravo inducirani porod gelom može dovesti do carskog reza. Neki drugi rizici ili nuspojave uključuju nelagodu i potrebu za uzimanjem lijekova protiv bolova.

Što kada prirodne metode ne pomažu?

U slučaju da inducirani porod gelom nije uspio, liječnik će biti primoran koristiti lijekove, drip i epiduralnu anesteziju. Tijek namjerno izazvanog poroda bi se trebao odvijati na sljedeći način:

Probijanje vodenjaka

U početnoj fazi pripreme za inducirani porod, liječnik će probiti vodenjak ukoliko on nije prethodno sam puknuo. Trudnica se zatim premješta u rađaonu.

Drip

Sljedeća faza induciranog poroda je uporaba dripa. Drip je zapravo infuzija u kojoj se nalazi hormon oksitocin. Svaki čovjek u stražnjem režnju hipofize ima određenu dozu oksitocina, a njegova uloga pri porodu je da potakne trudove. Ako se to ne dogodi, odnosno ako mozak nije ispustio dovoljne količine oksitocina, rodilji se daje drip.

Svaka žena drugačije reagira na drip pa su tako doze prilagođene i individualne. U pravilu, najprije se daje infuzija u kojoj se nalazi razrijeđena doza oksitocina. Doza oksitocina u infuziji se povećava s vremenom dok ne dođe do trudova. Zatim se doza usklađuje s tijekom daljnjeg porođaja.

Epiduralna anestezija

Drip će pojačati intenzitet trudova, pa rodilja može od anesteziologa zatražiti lokalnu anesteziju koja je poznata i pod nazivom spinalna anestezija, odnosno epiduralna anestezija. Rodilja može odbiti epiduralnu anesteziju ili je može sama zatražiti, neovisno o tome je li porod induciran ili prirodan.

Epiduralna anestezija se daje tako da trudnica izboči zadnji dio kralježnice unatrag. Anesteziolog zatim daje injekciju koja će umrtviti te umanjiti bolove. Uz epiduralnu anesteziju se nerijetko daje i infuzija.

Rizici od epiduralne anestezije postoje i to je nešto što bi svaki anesteziolog rodilji prije primjene trebao objasniti. Rijetki rizici su:

  • privremena paraliza donjeg dijela tjela
  • povišena temperatura
  • nemogućnost mokrenja nakon epiduralne anestezije (ženama je , ukoliko se to dogodi, potrebno kateterom prazniti mjehur)
  • bolovi u leđima nakon prestanka djelovanja

Najveći rizik je istovremeno i prednost, a to je nedostatak boli. Bol je  ta koja tijelu signalizira kako i kada da tiska, što je ključno za porod, pa se znatno ćešće kod poroda s epiduralnom anestezijom koriste vakum ili porodna kliješta kako bi se beba rodila. Sve navedeno može imati zdravstvene posljedice za dijete.

Porod ili carski rez

Tijek poroda nakon dripa i uz smanjenje boli prilikom primjene epiduralne anestezije ne bi trebao biti zakompliciran. Trajanje induciranog poroda je individualno, ali, ukoliko nema komplikacija, ne bi trebalo biti duže od nekoliko sati. Međutim, ako se komplikacije dogode, porod se najčešće završi klasičnim carskim rezom.

Inducirani porod

Rizici i nuspojave induciranog poroda

Namjereno izazvan porod ili induciran porod kao i svaki medicinski postupak, sa sobom nosi i određene rizike. Također, postoje situacije u kojima liječnik, zbog potencijalnog rizika za bebino ili mamino zdravlje, zabrani inducirani porod.

Rizici najčešće uključuju loše podnošenje dripa i epiduralne anestezije. Naime, neke trudnice tvrde da im drip izaziva neredovite, izrazito bolne i dugotrajne kontrakcije. To može dovesti do stresa i nervoze što nikako nije dobro za još nerođeno dijete. S druge strane, epiduralna (koja gotovo uvijek slijedi drip) može izazvati mučninu, povraćanje i nesvjesticu. 

Doktor će procijeniti da inducirani porod nije najbolje rješenje kada se beba, zbog zdravstvenih razloga, mora odmah roditi pa se porođaj završi carskim rezom.

Kako se nositi sa stresom?

U slučaju da se niste samostalno odlučili za inducirani porod, vijest o njegovom izvođenju može biti vrlo stresna za roditelje. Iščekivanje ishoda i nervoza zbog mogućih rizika mogu osobito uznemiriti majku, što negativno utječe i na dijete.

Stoga, ukoliko ste trudnica kojoj je doktor savjetovao inducirani porod, probajte si osvijestiti činjenicu da je to učinio jer smatra da je to najbolje moguće rješenje za porod bez negativnih posljedica. Ključnu ulogu u tome igra upravo vaše zdravlje i zdravlje nerođenog djeteta. Liječnik nikada neće preporučiti metodu ako nije siguran da je može kvalitetno izvesti i da nosi najmanje moguće rizika.

Inducirani porod

Prije provođenja induciranog poroda, probajte se smiriti i potražiti snagu i pozitivnu energiju u ljudima koje volite. Usredotočite se na činjenicu da ste u dobrim rukama stručnjaka kojima je prioritet zdravlje vas i vašeg djeteta. Naposljetku, inducirani porod je samo posljednji korak do trenutka kada ćete u ruke primiti svoju bebu.

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....