NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima19. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

19. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 19. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 16 centimetara i teška oko 250 grama.

Nastavlja se razvoj mozga vaše bebe, njegova struktura postaje sve složenija, a njegove funkcije sve raznolikije. Neuroni i njihovi produžeci koji povezuju mišiće i mozak nalaze se na svojim mjestima tako da beba već sada svjesno upravlja svojim pokretima.

Bebine ruke i noge proporcionalne su  odnosu na ostatak tijela. Bubrezi nastavljaju s proizvodnjom urina.

Na glavi počinje rasti kosa, a bebinu kožu od plodne vode i dalje štiti sirasti maz (vernix caseosa) i to će činiti sve do poroda jer olakšava prolaz bebe kroz porođajni kanal.

Nastaju zameci trajnih zuba, a iza njih i korijeni mliječnih.

Ako nosite djevojčicu njen je reproduktivni sustav formiran. Vagina, maternica i jajovod na svom su mjestu. Ako nosite dječaka i njegov reproduktivni sustav je gotovo potpuno razvijen. Testisi su se formirali i izlučuju testosteron već nekoliko tjedana.

Majčino tijelo u 19. tjednu trudnoće

Čestitamo! U 19. tjednu trudnoće (5. mjesec) gotovo ste na polovici ovog predivnog putovanja zvanog trudnoća.

Svaki trudnički trbuh je jedinstven. Do ovog tjedna povećao se otprilike 20 posto od veličine prije trudnoće. Kao rezultat ovog povećanja mogu se pojaviti strije, svrbež u donjem dijelu trbuha ili blago probadanje (ligamentna bol) pri promjeni položaja ili krajem aktivnog dana.

Povećanje nije jedina promjena koju ćete uočiti na vašem trbuhu. Pupak vam vjerojatno izgleda drugačije, ispupčio se i promijenio oblik, a na koži trbuha vidljive su žilice.

Vjerojatno ćete primijetiti i tamnu liniju po sredini trbuha od stidne kosti do pupka, tzv. Linea negra. Ta linija je zapravo uvijek prisutna na našim trbusima ali postaje vidljiva samo u trudnoći kod većine trudnica. Pojava ove linije ne može se spriječiti. Nakon poroda ona s vremenom izblijedi i nestane.

Istraživanja su pokazala da 50 do 80% trudnica pati od bolova u donjem dijelu leđa. Bolovi se mogu pojaviti u trećem tromjesečju, ali najčešći su upravo između petog i sedmog mjeseca.

Bolove u leđima možete olakšati:

  • toplim oblozima direktno na bolno mjesto
  • spavanjem na boku uz pomoć jastuka za trudnice postavljenog između nogu
  • vježbanjem (plivanje je odlična vježba za jačanje mišića)
  • nošenjem udobne odjeće
  • prenatalnom masažom

Jeste li razmišljali o trudničkom tečaju? Neki tečajevi traju jedan dan, neki više dana, a raspoloživa mjesta se vrlo brzo popune.  Neka rodilišta zahtijevaju točno određene tečajeve kako bi otac mogao biti prisutan u vrijeme poroda. Informirajte se gdje se održavaju vama najbliži tečajevi ili kada se održavaju specifični tečajevi za koje ste zainteresirani na vrijeme.

⟸ 18. tjedan trudnoće

20. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....