NaslovnicaPrehranaEndometrioza - uzrok, simptomi, prehrana i liječenje

Endometrioza – uzrok, simptomi, prehrana i liječenje

Endometrioza je ginekološki poremećaj, često popraćen bolovima u trbuhu, tijekom kojeg endometrij (tkivo maternice) raste izvan područja maternice, tj. unutar trbušne šupljine. To se najčešće događa na području jajnika, jajovoda i zdjeličnog tkiva, no može se širiti i dalje od zdjelice. Najveći bolovi uzrokovani ovim poremećajem javljaju se tijekom menstruacije, a endometrioza često može biti i uzrokom neplodnosti kod žena.

Što je endometrioza?

Tkivo koje raste izvan maternice, na određenom neuobičajenom području, ponaša se onako kako se ponaša i unutar maternice – raspada se i izlazi kao krv svakom sljedećom menstruacijom. Budući da ‘krivo razmješteno’ tkivo nema kako izaći iz tijela, ‘zapinje’ u prostoru u kojem se nalazi i stvara nepotrebna zadebljanja.

Endometrioza – uzrok

Iako jasan uzrok endometrioze još uvijek nije poznat, liječnici njenu pojavu objašnjavaju sljedećim stanjima:

 • retrogradna menstruacija – tijekom ovog stanja, menstrualna krv koja sadrži endometrijske stanice, vraća se kroz jajovod i zdjelično područje, umjesto da izađe iz tijela
  • tako krivo razmještene endometrijske stanice, ‘lijepe’ se na zdjelični zid gdje rastu te se nastavljaju povećavati, ali i krvariti tijekom svakog sljedećeg menstrualnog ciklusa
 • rast embrionalnih stanica
 • operativni zahvati – histerektomija ili carski rez
  • moguće je da se endometrijske stanice vežu na rez uzrokovan operacijom
 • poremećaj u radu imunološkog sustava – ovakve tegobe mogu učiniti da tijelo ne prepoznaje rast endometrija kao nešto loše i time ne sprječava njegov rast na neuobičajenom području

Također, određeni faktori mogu povećati rizik za pojavu endometrioze:

 • pacijentica nikada nije rodila
 • pojava menstruacije u vrlo ranoj dobi
 • pojava menopauze u vrlo kasnoj dobi
 • kratki menstrualni ciklus (manje od 27 dana)
 • teško menstrualno krvarenje koje traje dulje od 7 dana
 • visoka razina estrogena u tijelu
 • nizak BMI (indeks tjelesne mase)
 • pojava endometrioze kod obiteljskih članova
 • abnormalne izrasline u reproduktivnom traktu

Endometrioza – simptomi

Primarni simptom endometrioze je bol u zdjelici, koja se najčešće pogrešno vezuje uz menstrualne bolove. Iako većina žena boluje od teških grčeva tijekom menstruacije, one koje boluju od endometrioze opisuju ove bolove jačima nego prije. Također, bol uzrokovana endometriozom, tijekom menstruacije, s vremenom može postajati sve jača, ovisno o stupnju razvoja endometrioze.

Ostali simptomi endometrioze mogu biti:

 • bol tijekom spolnog odnosa
 • bol tijekom mokrenja ili pražnjenja crijeva (i to najčešće tijekom menstruacije)
 • krvarenje između dviju menstruacija
 • nepravilno i dugotrajno krvarenje
 • neplodnost
 • nadutost i mučnine tijekom menstruacije
 • kronična zdjelična bol, pogotovo tijekom ovulacije
 • bolovi u leđima

Endometrioza

Endometrioza – bolovi

Jačina bolova ne mora biti jasan indikator postojanja ovog stanja. Moguće je imati blagu endometriozu s jakim bolovima, ili obratno, jaku endometriozu s blagim bolovima. Također, endometrioza se katkada može zamijeniti s drugim stanjima koja uzrokuju bol u zdjelici, kao što su: ciste na jajnicima, sindrom iritabilnog crijeva zdjelična upalna bolest.

Endometrioza – dijagnoza

Na endometriozu se može posumnjati onda kada se žena požali na neke od najčešćih simptoma, a kod trećine pacijentica biva otkrivena slučajno i to tijekom obrade u okviru neplodnosti. Isto tako, ginekološki pregled ne mora nužno pokazati postojanje endometrioze.

Prije postavljanja dijagnoze, liječnik će vam postaviti niz pitanja kojima će moći isključiti mogućnost postojanja ostalih tegoba koje imaju slične simptome kao i endometrioza (npr.: lokacija bolova, kada se bolovi javljaju, postoje li neki drugi simptomi koje prije niste imali i sl.). Nakon toga će odrediti vrstu pregleda kojom će se detaljnije provjeriti stanje u unutrašnjosti.

Testovi kojima se može otkriti postojanje endometrijskog tkiva:

 • Pregled zdjelice
  • ovim pregledom provjerava se stanje unutar zdjeličnog područja te se traže moguće abnormalne izrasline, poput cista na reproduktivnom organu ili različitih ožiljaka na maternici
  • u slučaju da endometrioza nije formirala ciste i time ostavila ‘fizički’ trag svog postojanja, odnosno, nije se razvila na širokom području, bit će potrebno napraviti daljnje pretrage
 • MR (magnetska rezonanca)
  • ovom neinvazivnom metodom moguće je dobiti detaljniju sliku organa i tkiva unutar vašeg tijela
  • daje informacije o tome gdje se i u kojoj mjeri endometrijsko tkivo proširilo
 • Laparoskopija
  • prilikom proživljavanja teških bolova te jakog stupnja endometrioze, liječnik bi vas mogao uputiti na ovaj pregled prilikom kojeg biste se, ako se utvrdi da endometrioza zaista postoji, odmah mogli i ‘izliječiti’
  • laparoskopija se provodi pod općom anestezijom
  • radi se mali rez na trbušnom području te se unutra umeće mali uređaj, laparoskop, kojim se traži položaj endometrijskog tkiva, a koji ujedno može dati informacije i o stupnju razvoja bolesti
  • tijekom ove procedure liječnik može uzeti dio tkiva za daljnje testiranje, a često, s pravodobnim planiranjem, može i ukloniti dio tkiva i tako spriječiti daljnje ponavljanje zahvata

Endometrioza – ultrazvuk

Ultrazvuk kojim se dijagnosticira endometrioza može se obaviti na dva načina – abdominalno te transvaginalno. Ovdje je zapravo riječ o klasičnom ginekološkom pregledu (ultrazvuku) kojim se dobiva uvid u stanje reproduktivnih organa. Iako može dati mnogo informacija, on sam nije dovoljan da bi se postavila dijagnoza, ali može otkriti ciste uzrokovane endometriozom.

Endometrioza u menopauzi

Endometrioza je moguća i tijekom menopauze, iako je vrlo rijetka. Hormon estrogen nerijetko pridonosi pojavi endometrioze, no jednom kada uđete u menopauzu, vaše tijelo proizvodi vrlo malo tog hormona što umanjuje vjerojatnost pojave endometrioze. Također, tijekom menopauze, često su simptomi endometrioze vrlo slabi i nezamjetni.

Endometrioza i neplodnost

Glavna i česta komplikacija endometrioze je neplodnost. U prosjeku, 1/3 žena koje boluju od endometrioze imaju problema s neplodnošću i nemogućnošću lakog ostvarenja trudnoće. Neplodnost je najčešća kod težih oblika endometrioze, dok se nerijetko događa da kod blagog ili umjerenog oblika endometrioze žena uspije ostati trudna i iznijeti trudnoću do kraja.

Da bi se trudnoća dogodila, jajna stanica mora moći izaći iz jajnika, putovati kroz jajovod, postati oplođenom te se priključiti na zid maternice kako bi započela svoj razvoj. Endometrioza taj proces sprječava tako da ‘začepi’ jajovod i time spriječi prolazak spermija do jajne stanice. Osim toga, kod težih oblika endometrioze, može se dogoditi da jajna stanica ili spermij budu oštećeni endometrijem.

Endometrioza

Terapija određenim lijekovima, u kombinaciji s operativnim zahvatom, može smanjiti upalu i bol uzrokovane endometriozom. Kod nekih žena, otklanjanje velike površine endometrija može povećati šansu za ostvarenjem trudnoće. Ipak, kod teškog oblika endometrioze, šanse za ostvarenjem trudnoće su vrlo male.

Budući da neke žene, koje boluju od endometrioze, imaju problema s ovulacijom, terapija hormonalnim lijekovima može se koristiti kao poticaj ovulaciji. Jednom kada izregulirate ovulaciju, liječnik vam može predložiti neku od metoda umjetne oplodnje kako biste povećali šansu za ranijem ostvarenjem trudnoće.

Više o umjetnoj oplodnji pročitajte ovdje.

Imajte na umu kako određeni klasični lijekovi za endometriozu (kontracepcijske pilule) mogu zapriječiti ostvarenje trudnoće ili pak uzrokovati defekte ploda. Vaš liječnik, prije nego što vam prepiše terapiju, mora biti dobro upoznat s vašim željama i potencijalnim ostvarenjem trudnoće u skorije vrijeme.

Endometrioza i trudnoća

Svaka trudnoća je različita, a samim time se i iskustva s određenim tegobama tijekom trudnoće razlikuju. Visoka razina hormona progesterona kod nekih trudnica može djelovati tako da smanji endometrijsko tkivo i ublaži simptome, dok se kod drugih stanje ne mora znatno poboljšati.

Kod nekih trudnica može se dogoditi i pogoršanje simptoma endometrioze budući da se maternica širi kako bi napravila mjesta za plod. Njeno širenje može endometrijsko tkivo povući sa sobom i ‘razvući’ ga unutar trbušne šupljine, što, naravno, uzrokuje bolove u abdominalnom području. Ishod situacije ovisit će o stupnju endometrioze, cjelokupnom hormonalnom stanju žene, ali i općenitoj reakciji organizma na trudnoću.

U slučaju da se simptomi endometrioze ipak poboljšaju tijekom trudnoće, velika je vjerojatnost da će se nakon nje vratiti na staro. Dojenje bi moglo odgoditi ponovnu pojavu simptoma, ali jednom kada se menstruacija vrati, vratit će se i simptomi.

Također, jedno istraživanje pokazalo je kako je kod žena koje boluju od endometrioze, povećan rizik za pojavu spontanog pobačaja (Santulli et al., 2016). U slučaju da ste trudni manje od 12 tjedana, simptomi pobačaja djelovat će vam kao i simptomi početka menstruacije (krvarenje, grčevi, bol u donjem dijelu leđa), a moguće je primijetiti i izlazak tkiva iz vagine. Što je trudnoća uznapredovala, simptomi su jači.

Endometrioza – liječenje

Nažalost, lijek za endometriozu još uvijek ne postoji i često prođe neko vrijeme dok se pronađe odgovarajuća terapija. Također, primarna stvar koju liječnik kod dijagnoze poduzima jest pronalazak terapije koje će ublažiti simptome endometrioze.

Lijekovi tijekom ove tegobe najčešće se koriste za:

 • smanjenje bolova
 • usporavanje rasta endometrija
 • povećavanja plodnosti
 • zaustavljanje povratka bolesti

U dogovoru s liječnikom, počet ćete uzimati terapiju koja bi vam mogla najbolje odgovarati, ovisno o težini vašeg stanja, ali na liječniku je da vas upozna s prednostima/nedostacima i rizicima svake opcije ili lijeka.

Endometrioza

Tijekom odabira terapije, liječnik mora u obzir uzeti više faktora, kao što su: vaša dob, glavni simptomi, postojanje želje za trudnoćom i sl. Ipak, ako se pokaže da su vaši simptomi endometrioze blagi ili ne postoje prepreke od postizanja trudnoće, postoji mogućnost da vam terapija neće niti biti potrebna.

Vrsta terapije koju vam liječnik može ponuditi:

 • lijekovi protiv bolova
 • hormonalna terapija
  • kontracepcijske pilule
  • progesteron
 • operativni zahvat
  • laparoskopija
  • histerektomija

Lijekovi protiv bolova

Klasične tablete koje sadrže ibuprofen ili paracetamol mogu vam biti ponuđene kako biste vidjeli umanjuju li vam bolove. Moguće ih je koristiti i u kombinaciji prilikom jakih bolova u abdominalnom području. U slučaju da nakon nekoliko mjeseci uzimanja tableta ne primijetite smanjenje bolova, svakako se javite liječniku kako biste pokušali s nečim drugim.

Hormonalna terapija

Ovakvom vrstom terapije želi se postići zaustavljanje proizvodnje hormona estrogena u vašem tijelu jer je to hormon koji potiče endometrij (tkivo maternice) da raste i da se širi. Snižavanjem razine ovog hormona može se postići smanjenje postojećeg tkiva unutar tijela.

Ipak, uzimanje ovakve terapije nema nikakav učinak na povećanje plodnosti, štoviše, velika je vjerojatnost da tijekom liječenja ovim lijekom ne možete ostati trudni. U praksi ova vrsta liječenja pokazuje dobre rezultate u bitci protiv endometrioze, ali svaka od mogućnosti nosi različite posljedice koje trebate unaprijed razriješiti sa svojim liječnikom.

Kontracepcijske tablete (pilule)

Kontracepcijske tablete sadrže oba hormona – estrogen i progesteron. One mogu ublažiti umjerene simptome te se mogu koristiti kroz duži period. Zaustavljaju ovulaciju te čine menstruacije blažima i manje bolnima. Liječnik će vam, vrlo vjerojatno, savjetovati konzumiranje triju kutija tableta za redom, bez pauze, kako biste smanjili krvarenje i ostale simptome vezane uz nj.

Nemojte se začuditi ako ćete biti primorani promijeniti nekoliko vrsta tableta dok ne nađete odgovarajuću, jer se sadržaj tableta razlikuje kod svakog proizvođača. Veliku ulogu igra i postojanje ostalih hormonalnih problema zbog kojih biste mogli biti ograničeni na određenu vrstu tableta (inzulinska rezistencija, hipotireoza, PCOS,…).

Progesteron

Progesteron je sintetički hormon koji unošenjem u organizam reagira kao i prirodni hormon. Djeluje tako da prevenira zadebljanje maternice i tkiva te ubrzani rast endometrija.

Njegove nuspojave mogu biti:

 • nadutost
 • promjena raspoloženja
 • povećanje tjelesne kilaže
 • nepravilna krvarenja

Progesteronska terapija za liječenje može biti i kao:

 • ugradnja mirene
 • kontraceptivna injekcija
 • kontraceptivni implant
 • tableta progesterona

Operativni zahvat

Operacija se izvodi onda kada je tkivo endometrija veliko i vrlo zadebljano, ovisno o mjestu njegova nalaženja. Ona je korisna onda kada se želi povećati postotak plodnosti ili smanjenje bolnih simptoma. Ovisno o zdravstvenom stanju i željama vezanim uz moguću trudnoću, s liječnikom ćete donijeti odluku o tome koji zahvat bi vam mogao biti odgovarajući.

Laparoskopija

Tijekom laparoskopije, na vašem abdomenu, uz pomoć uređaja – laparoskopa, radi se mali rez kroz koji će se tkivo endometrija uništiti (spaliti) ili izrezati (izvaditi van). Laparoskop je mala tubica s izvorom svjetla i kamerom, koja šalje slike unutrašnjosti kako bi liječnici vidjeli stanje trbušne šupljine i odredili tijek operacije.

Ovim zahvatom mogu se uklanjati i druge izrasline, koje dolaze kao posljedica endometrioze, poput cista na jajnicima ili mioma. Ipak, katkada se problemi mogu nakon operacije ponovno vratiti u slučaju da je dio tkiva ostao unutra, stoga se nemojte začuditi ako će liječnik od vas tražiti da prije ili nakon operacije koristite hormonsku terapiju kako bi se takav ishod zaobišao.

Histerektomija

U slučaju da nijedan lijek ili zahvat nisu pomogli te ste odlučni u tome da ne želite imati više djece, liječnik bi vam mogao savjetovati i ovaj zahvat. Histerektomija podrazumijeva kirurško odstranjenje maternice te je to vrsta zahvata koji će imati veliki utjecaj na cjelokupno stanje vašeg organizma.

Prije provođenja ove operacije, morate donijeti čvrstu odluku u dogovoru s liječnikom jer povratak na staro stanje nije moguć, a nerijetko se, u slučaju ostavljanja jajnika na mjestu, simptomi mogu vratiti.

Endometrioza – prehrana

Nerijetko se događa da nekvalitetna prehrana, zajedno s neaktivnim načinom života, budu okidač za pojavu određenih problema u organizmu. Također, uvriježeno je mišljenje kako česta konzumacija brze i procesirane hrane nepovoljno utječe na rad naših organa.

Vezano uz to, jedno provedeno istraživanje pokazalo je kako je veći postotak žena koje boluju od endometrioze, uočen kod onih žena koje većinom i često konzumiraju hranu bogatu trans-masnim kiselinama, odnosno prženu, procesiranu i brzu hranu. (Missmer et al., 2010).

Pojam ‘zdrava prehrana’ podrazumijeva što veći unos svježih i raznolikih namirnica, pretežito voća i povrća, proteina te zdravih masti. Ne treba čekati pojavu endometrioze ili neke druge tegobe da bi se krenulo s takvim načinom života, ali se tijekom borbe s njom savjetuje posvetiti više vremena tome što unosimo u svoje tijelo.

Naglasak kod prehrane tijekom endometrioze je konzumacija svježih namirnica. Preporučuje se namirnice nabavljati na tržnici ili kod onih koji ju sami proizvode jer ćete tako smanjiti unos aditiva koje vaše tijelo dobiva tijekom konzumiranje hrane iz supermarketa. Također, voće s korom bi se prije konzumacije trebalo oguliti jer se time smanjuje unos pesticida.

Endometrioza

Od voća unosite svježe, sezonsko i, po mogućnosti, bobičasto voće koje obiluje antioksidansima. Istraživanja pokazuju kako je konzumacija voća i povrća, ribljeg ulja, mliječnih proizvoda bogatih vitaminom D, kalcijem i Omega-3 masnim kiselinama povezana s manjim rizikom razvoja endometrioze, dok se suprotan efekt javlja prilikom konzumiranja namirnica bogatih trans-masnim kiselima ili alkohola (Jurkiewicz-Przondziono et al., 2017).

Proteine unosite povećanom konzumacijom jaja, ribe i mliječnih proizvoda, ali savjetuju se oni mliječni proizvodi koji sadrže niži postotak masti. Masti se, pak, savjetuju unositi putem orašastih plodova (orasi, bademi, indijski oraščići) te sjemenki i mahunarki.

Također, jedno istraživanje pokazalo je kako je provođenje bezglutenske dijete, kod žena koje boluju od endometrioze, nakon 12 mjeseci kod 75% posto pacijentica smanjilo bolove uzrokovane endometriozom. Uz to, primijećena je povećana razina energije tijekom provođenja fizičkih aktivnosti, poboljšano je cjelokupno zdravstveno stanje te je želja za sudjelovanjem u raznim društvenim okupljanjima veća. (Marziali et al., 2012).

Namirnice čiji biste unos trebali povećati:

 • zeleno lisnato povrće
 • brokula
 • celer
 • borovnice
 • losos
 • đumbir
 • chia sjemenke

Prilikom promjene prehrane, imajte na umu kako morate pratiti reakciju vašeg tijela na uvođenje i/ili ukidanje određenih namirnica – bilo bi korisno voditi dnevnik o tome kako vaše tijelo reagira na određene namirnice kako biste mogli pronaći moguć uzrok pojave bolova ili određenih drugih tegoba.

Endometrioza – prirodno liječenje

Umjerena tjelovježba također može pomoći jer se njome smanjuje razina estrogena u tijelu, a povećava razina ‘dobrih’ hormona. Možete razmisliti i o tome da pokušate s alternativnim načinima liječenja, kao što su: meditacija, joga, akupunktura ili lagana masaža.

Ricinusovo ulje može vam pomoći prilikom ublažavanja bolova u abdomenu. Savjetuje se umasirati ga na abdominalno područje, ali samo prije pojave menstruacije, nikako ne tijekom. U ulje možete nadodati i par kapi eteričnog ulja (najbolje lavandinog) kako biste umirili mišiće zdjelice. Od pomoći vam može biti i stavljanje toplog obloga na trbuh.

Ako patite od bolova u želucu ili jakih mučnina, razmislite o većem unosu đumbira u organizam, koji dokazano pomaže u njihovom ublažavanju (Lete et al., 2016). Najlakše ga je pripremiti kao čaj od đumbira, a ideje za više recepata možete potražiti ovdje.

Više o đumbiru i njegovoj ljekovitosti pročitajte OVDJE.

Uz to, razmislite i o uvođenju dodataka prehrani, poput cinka ili vitamina A, C, E. Istraživanje pokazuje kako je konzumacija tih vitamina, kod žena koje boluju od endometrioze, pomoglo pri smanjenju određenih tzv. markera ‘oksidativnog stresa’ čijim prisustvom organizam nije uravnotežen, tj. dolazi do oštećenja važnih stanica unutar organizma te one više nisu sposobne izvršavati svoje funkcije (Mier-Cabrera et al., 2009).

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....