NaslovnicaPrehranaĐumbir recepti - kako iskoristiti đumbir na razne načine?

Đumbir recepti – kako iskoristiti đumbir na razne načine?

Đumbir kao začin koji krasi većinu kuhinjskih ormarića, sastojak je mnogih ukusnih recepata, pretežno iz azijske kuhinje. Ipak, rijetki se zbog njegovog jakog okusa usude svježi đumbir učiniti jednim od sastojaka glavnog jela. Ako biste željeli isprobati đumbir u obliku nekog jela, pokušajte s receptima koje smo vam pripremili!

Više o đumbiru pročitajte ovdje.

Skoči na recept:

Đumbir – hranjive vrijednosti

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je gomoljasta biljka, ima lisnate stabljike i žuto-zelene cvjetove. Njegovo meso je od žute pa sve do bijele ili crvene boje, a pokriveno je smećkastom korom. Njegov korijen već se stotinama godina koristi u prehrambene i ljekovite svrhe, a danas se većinom konzumira kao đumbir u prahu te čaj od đumbira.

100 g korijena đumbira sadrži:

  • 79 kcal
  • 17.86 g ugljikohidrata
  • 3.6 g vlakna
  • 3.57 g proteina
  • 0 g šećera
  • 14 mg natrija
  • 1.15 g željeza
  • 7.7 mg vitamina C
  • 33 mg kalija

Đumbir – ljekovitost

Đumbir je jedan od čestih, ali i najzdravijih začina u mnogobrojnim kućanstvima. Obiluje hranjivim tvarima koje jačaju imunitet i pomažu organima u borbi protiv raznih bolesti. Njegova protuupalna svojstva čine ga odličnim prirodnim lijekom za mučnine, grčeve, neredovitu probavu ili simptome prehlade i gripe.

Čaj od đumbira

Tijekom hladnih, zimskih mjeseci, kada bolujete od ‘prigodnih’ viroza ili prehlada ili jednostavno želite popiti topli, zdravi napitak, pripremite si čaj od đumbira. On ne samo da će ojačati vaš organizam i opskrbiti vas energijom, već dokazano djeluje i u borbi protiv suvišnih masnih stanica u tijelu. Naime, đumbir sadrži svojstva kojima ubrazava probavu i pomaže izbaciti toksine iz tijela.

Čaj od đumbira – osnovni recept

  • Čaj od đumbira možete pripremiti tako da u zakuhate vodu i u nju stavite naribani đumbir. Na 2 šalice vode ide 1 žlica naribanog đumbira.
  • Kuhajte 10 minuta.
  • Po želji u vodu možete uliti i sok od jednog ili dva limuna ili naribati malo limunove korice kada je čaj gotov.
  • Kada se čaj skuha, možete ga prebaciti u čajnik i piti više puta tijekom dana!

Čaj od đumbira i kurkume – recept

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 1 čajna žličica naribanog đumbira
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • 1 čajna žličica med ili soka od limuna
  • 1 čajna žličica papra (sastojci papra potiču rad kurkume i njenih svojstava)

Priprema:

  1. Zagrijte vodu u loncu dok ne zavrije.
  2. U vodu dodajte đumbir i kurkumu te smanjite jačinu plina.
  3. Ostavite mješavinu da se kuha na laganoj vatri 10-15 minuta.
  4. Ulijte mješavinu u šalicu, dodajte med, limun i papar i uživajte u svom piću!

Čaj od đumbira i cimeta – recept

Sastojci (za 6 šalica čaja):

  • pola šalice nasjeckanog korijena đumbira
  • 6 šalica vode
  • 2 štapića cimeta
  • 2 žlice meda ili nekog drugog zaslađivača po želji
  • narezani limun (za dekoraciju – po izboru)

Priprema:

  1. U lonac ulijte vodu te pomiješajte narezani đumbir, med i štapiće cimeta. Neka sve zajedno kuha 20-ak minuta.
  2. Ako želite jaču aromu čaja, nastavite kuhati još kojih 10-ak minuta.
  3. Možete procijediti čaj kako biste imali bistriju tekućinu.

Sok od đumbira

Svježi sok od đumbira poznat je po svom protuupalnom djelovanju te mogućnosti smanjivanja bolova; menstrualnih bolova, bolova u želucu, nadutosti i sl. On sadrži određena ‘ulja’ koja razbuđuju vaše osjetne receptore i potiču probavu na pravilan rad. Kombinacija soka od đumbira, soli i limuna, prije ili nakon jela, olakšat će probavljanje hrane koju ste unijeli.

Đumbir recepti

Uz protuupalna, sadrži i antibakterijska svojstva, odnosno, đumbir pomiješan sa suhim paprom pomaže kod iskašljavanja sluzi i otčepljivanja dišnih puteva. Ako želite izliječiti prehladu, pomiješajte sok od đumbira s medom te pijte 2-3 puta na dan.

Sok od đumbira – recept

  1. Ogulite korijen đumbira i narežite ga na kockice (količini veličine oraha odgovara sok od dva limuna).
  2. Kockice limuna naribajte, ubacite u blender te stavite u vodu i prokuhajte.
  3. Nakon 5-10 min ugasite vatru i pustite mješavinu da se ohladi.
  4. Pripremite staklenu bocu od 2 l u koju ćete uliti 1-1,5 l hladne vode, prokuhanu smjesu te sok od limuna.
  5. Promiješajte sastojke u boci te ju dobro zatvorite i stavite u hladnjak.
  6. Ako želite zasladiti sok, možete u njega dodati med, agavin sirup ili šećer.

Smoothie od đumbira – recept

  • 1 šalica svježih ili smrznutih jagoda
  • 1 manja banana
  • 1 šalica bademova ili običnog mlijeka
  • 2 čajne žličice meda
  • 1 žlica narezanog đumbira
  • 1 žlica chia sjemenki (po izboru; za dodatnu dozu zdravlja!)

Sve sastojke ubacite u blender, izblendajte i uživajte u ovom zdravom napitku! Odlično je što kod smoothie-a možete dodavati svakakve razne sastojke i stvarati različite okuse. Znate još neki jednako ukusan recept za smoothie s đumbirom? Napišite nam u komentarima!

Marmelada od đumbira

Uz razne poznate marmelade i džemove od marelica, šljiva ili jagoda, možete obogatiti svoj marmeladni kutak i s marmeladom od đumbira. Ne samo da će vas zasladiti, već ćete kroz nju unijeti i mnoge hranjive tvari i vitamine koje đumbir sadrži.

Marmelada od đumbira – recept

Sastojci:

  • 3,5 šalice svježeg korijena đumbira; narezan na kockice
  • 4 šalice vode
  • 5 šalica šećera
  • 1 vrećica tekućeg pektina

Upute:

  1. Narezane kockice đumbira stavite u lonac s vodom i pustite neka zavrije. Kada zavrije, smanjite jačinu vatre na najslabiju. Poklopite lonac i ostavite smjesu na vatri da se kuha oko 1-1,5 h. Đumbir procijedite, stavite ga na stranu, a pola šalice prokuhane vode sačuvajte za kasnije. U drugoj posudi pomiješajte đumbir i prokuhanu vodu te ostavite da se hladi barem 4 sata; idealno preko noći u hladnjaku.
  2. Kada se đumbir dobro ohladi, stavite ga u veliki lonac i umiješajte šećer. Ostavite smjesu da zavrije i neka kipi oko 1 min; miješajte bez prekida. Ubacite pektin, smanjite jačinu vatre i kuhajte do 7 min skidajući pjenu s vrha marmelade.
  3. Pobrinite se da ste ponajprije dobro sterilizirali i oprali staklenke – najbolje u kipućoj vodi, oko 5 min. Marmeladu ulijte u vruću staklenku i to do 3/4 staklenke. Pobrinite se da ste staklenke dobro zatvorili.
  4. Pripremite veći lonac i napunite ga vodom do pola. Pustite vodu neka zavrije te tada pažljivo spustite staklenke u lonac. Ako će biti potrebno, ulijte još vruće vode kako bi voda bila 2 cm iznad staklenke. Poklopite poklopcem i ostavite da sve kuha 15-ak min.
  5. Izvadite staklenke iz lonca i stavite ih na drvenu površinu te ih razdvojite par centimetara jedne od drugih. Nakon što se ohlade, postavite ih u tamno i hladno mjesto.

Đumbir recepti

Juha od đumbira i mrkve

Krem juhe od raznog povrća sve više postaju dio glavnog obroka u mnogim kućanstvima. Ako želite iznenaditi prijatelje ili obitelj s novim, pikantnim receptom, pokušajte pripremiti ovu hranjivu juhu od đumbira i mrkve!

Đumbir recepti

Juha od đumbira i mrkve – recept

Sastojci:

  • 1 čajna žličica repičinog ulja
  • 1 manja glavica luka; sitno nasjeckanog
  • 1 češanj češnjaka; samljeven
  • 20 g svježeg korijena đumbira; oguljen i sitno nasjeckan
  • 200 g mrkve; sitno nasjekcane
  • povrtna kocka
  • 300 ml vode
  • papar
  • 1 mladi luk; sitno nasjeckan

Upute:

  1. Zagrijte ulje u loncu i dodajte luk. Nakon 2-3 min dodajte: češnjak, đumbir i mrkvu te pecite na ulju sljedećih 5 min uz povremeno miješanje.
  2. U isti lonac dodajte vodu, kocku za juhu i malo bibera kako biste začinili smjesu. Ostavite neka zavrije pa smanjite jačinu, pokrijte i ostavite narednih 20-ak min, odnosno, dok mrkva ne omekša.
  3. Izlijte juhu u blender i blendajte dok se svi sastojci ne usitne (a možete ih usitniti i štapnim mikserom). Vratite juhu u lonac i ponovno zagrijte.
  4. Kada se juha još malo ugrije, izlijte ju u tanjure i dekorirajte mladim lukom.

Višak juhe možete izliti u posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu te staviti u zamrzivač, a zatim kasnije ponovno zagrijati.

Đumbir i piletina

U nedostatku ideja i vremena za pripremu zdravog jela, nudimo vam sljedeći recept za piletinu s dodatkom đumbira. Ne samo da tako možete obogatiti svoj jelovnik, već inovativnim ručkom možete unijeti i hranjive tvari koje đumbir donosi uz sebe!

Đumbir recepti
Svakodnevnu i jednostavnu namirnicu poput piletine pokušajte začniti s malo đumbira!

Đumbir i piletina – recept

Sastojci:

  • pola šalice svježe naribanog korijena đumbira
  • 2 žlice repičinog ulja
  • 0,5 kg pilećih prsa; narezanih na trakice
  • 1 veća glavica luka; sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka; samljevena
  • 1/4 šalice soja-sosa
  • 2 žlice octa
  • 2 žlice šećera
  • pola šalice mladog luka; sitno nasjeckanog

Upute:

  1. Namočite đumbir u hladnu vodi i ostavite 10-ak min. Nakon toga ga procijedite.
  2. Zagrijte ulje u širokoj tavi i prepržite meso, 6-8 min. Meso izvadite i odložite na tanjur.
  3. Na isto ulje bacite: đumbir, luk i češnjak i miješajte dok smjesa ne posmeđi. Zatim dodajte. soja-sos, ocat i šećer te kuhajte sve dok smjesa ne zgusne.
  4. U smjesu vratite piletinu i ponovno sve promiješajte.
  5. Nakon što se piletina ispeče i svi sastojci budu sjedinjeni, prebacite hranu na tanjure i začinite mladim lukom.

Keksi od đumbira

Tijekom priprema za blagdane, vaša djeca sigurno će poželjeti sudjelovati i u pripremi božnićnih kolača. Keksi od đumbira odličan su način kako im možete dati da ostave svoj trag na pripremama. Također, ove kekse možete oblikovati u raznim oblicima, ovisno o tome kakve kalupe posjedujete.

Keksi od đumbira – recept

Sastojci:

  • 3/4 šalice maslaca
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 čajne žličice cimeta
  • 2 čajne žličice đumbira u prahu
  • 1/4 čajne žličice klinčića
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 3 i pol šalice glatkog brašna

Upute:

  1. U loncu i na slaboj vatri ili u mikrovalnoj otopite maslac pa u njega umiješajte smeđi šećer, sol i začine. 
  2. Prebacite smjesu u drugu posudu, pusite ju da postane mlaka te zatim umutite jaje u nju.
  3. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa ih ubacite u prvu smjesu.
  4. Podijelite tijesto na pola i oblikujte kocku. Omotajte kocke prozirnom folijom i stavite ih u hladnjak na sat vremena ili dulje. Znat ćete da je tijesto spremno za van ako vam ne bude ljepljivo i teško za odvojiti od folije.
  5. Zagrijte pećnicu na 180°C te pripremite tepsiju na kojoj je papir za pečenje.
  6. Tijesta razvaljajte na debljinu 1-2 cm; što tanje razvaljate, keksi će kasnije biti hrskaviji.
  7. Kada izvaljate tijesto, uzmite kalupe za kolače i oblikujte ih.
  8. Prebacite kekse na tepsiju i pecite ih dok ne porumene, 8-12 min, odnosno, dok na dodir ne postanu čvrsti.
  9. Dekorirajte po želji!

Đumbir recepti

Torta od đumbira i čokolade

Zašto ne biste u klasičnu čokoladnu tortu ubacili malo đumbira i time obogatili rođendanski ili blagdanski stol? Ova torta zahtijeva jednako vremena kao i najobičnija čokoladna torta, a ostavlja puno bolji, pikantniji okus u ustima!

Torta od đumbira i čokolade – recept

Sastojci:

  • kakao za posipanje
  • 250 g maslaca; narezan na kockice
  • 350 g tamne čokolade; sitno nasjeckane
  • 2 žlice đumbirova soka
  • 140 g šećera u prahu
  • 5 jaja
  • 75 g bademova brašna
  • 1 čajna žličica đumbira u prahu
  • 1 puna žlica marmelade od đumbira

Sastojci za preljev:

  • 140 g tamne čokolade; sitno nasjeckane
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 25 g maslaca
  • 2 žlice đumbirova soka

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C. Okrugli kalup za torte (23 cm) premažite maslacem i stavite papir za pečenje. Papir za pečenje također namastite maslacem i posipajte dno kakaom te višak kakaa izbacite.
  2. U posudu ubacite čokoladu, maslac i đumbirov sok te sve zajedno kuhajte na pari. Povremeno promiješajte dok se smjesa ne otopi i ne postane glatka. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
  3. U drugu posudu ubacite šećer i žumanjke te miksajte dok smjesa ne postane svijetle boje. U nju ubacite otopljenu čokoladu i maslac te miksajte dok ne postane glatko. U trećoj posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli.
  4. Bademe i đumbir ubacite u čokoladnu smjesu i promiješajte velikom kuhačom ili žlicom. Ulijte 1/3 bjelanjaka i lagano miješajte kako biste ‘opustili smjesu’. Polagano dodajte ostatak bjelanjaka.
  5. Pola smjese žlicom ubacite u tepsiju i poravnajte nožem. Na nju stavite sloj marmelade od đumbira (možete ju prije toga malo omekšati ili otopiti u vrućoj vodi). Prelijte soj marmelade drugim dijelom smjese te pecite tortu narednih 50-60 min.
  6. Za preljev otopite na pari čokoladu zajedno s vrhnjem za šlag, maslacem i sokom od đumbira. Miješajte sve dok ne postane glatka smjesa, a zatim ju stavite sa strane i pustite ju da se ohladi.
  7. Tortu pažljivo izvadite iz tepsije, prelijte prelijevom ili samo na vrh ili sa svih strana i ostavite da se ohladi.

Đumbir recepti

Ušećereni đumbir

Ako izbjegavate vožnju autom, autobusom ili drugim prijevoznim sredstvom, i to zbog mučnina koje vam vožnja izaziva, umjesto klasičnih tableta koje vam prepiše doktor, pokušajte s nešto ‘prirodnijom’ varijantom – ušećernim đumbirom. Određena istraživanja pokazuju kako đumbir ima učinkovito djelovanje na organizam tijekom vožnji automobilom te kod mučnina uzrokovanih kemoterapijom.

Ne samo da ćete putem ušećerenog đumbira pomoći organizmu u borbi protiv loših stanja, već vam on može pomoći i prilikom snižavanja stresa, podizanja energije, ali i vitalnosti! Šećer te antioksidansi, kojima đumbir obiluje, u sekundi će vas razbuditi i pripremiti za svakodnevne aktivnosti.

Đumbir recepti
Đumbir može biti i zdravi slatkiš!

Ušećereni đumbir – recept

Sastojci:

  • 1 šalica korijena đumbira; narezan na komadiće
  • pola šalice vode
  • 2 šalice šećera

Upute:

  1. Zagrijte vodu i u njoj otopite jednu i pol šalicu šećera. Preostali šećer ostavite sa strane za kasnije.
  2. Vodu stavite da zavrije, a zatim u nju dodajte đumbir i sve zajedno kuhajte 15-20 min.
  3. Nakon što se sve prokuha, izvadite đumbir tre ga stavite na krpu ili rešetku kako bi se procijedio.
  4. Osušene kockice đumbira uvaljajte u preostali šećer.

Ušećereni đumbir spremite u staklenku i dobro zatvorite te ga čuvajte na suhom i hladnom mjestu.

Pastile od đumbira

Tijekom zimskih mjeseci, teško se oduprijeti sezonskim bolestima i virozama te završiti zimu bez povišene temperature, borbe s lijekovima i sl. U slučaju da se borite s bolnim grlom, kašljem ili bolovima u želucu, pokušajte pripremiti domaće pastile od đumbira. Ako pak nitko od vas nije bolestan, ove pastile možete poslužiti i kao zdrave bombone (naravno, u umjerenim količinama!)

Pastile od đumbira – recept

Sastojci:

  • 1 šalica šećera
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 čajna žličica đumbira u prahu
  • 1 žlica meda
  • klinčić

Upute:

  1. Pripremite tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.
  2. U loncu pomiješajte sve sastojke te ih kuhajte na laganoj vatri 15-20 min.
  3. Kada se smjesa zgusne, maknite lonac s vatre te pomoću žlice formirajte male kapljice na papiru za pečenje.
  4. Ostavite pastile da se ohlade. Kada se ohlade, posipajte ih šećerom u prahu kako se ne bi lijepile te ih stavite u staklenku i čuvajte na suhom mjestu.

Đumbir recepti

Kupka od đumbira

Neki vjeruju kako kupka od đumbira može pomoći prilikom suzbijanja simptoma prehlade i gripe, dok ju drugi koriste kao oblik ‘detoksa’ nakon burnog večernjeg izlaska. Kako god, kupka od đumbira svakako može pomoći u suzbijanju toksina i bakterija kojima svakodnevno izlažemo naš organizam.

Osim suzbijanja toksina, kupka od đumbira može pomoći i kod:

  • probavnih problema
  • smanjene i slabe cirkulacije
  • raznih upala
  • sporog metabolizma

Kupku pripremite tako što ćete u toplu vodu dodati pola šalice svježe naribanog korijena đumbira ili jednu čajnu žličicu đumbira u prahu te pustite đumbir da se ‘upija’ 20-30 min. Imajte na umu kako đumbir vodu može učiniti žutom ili smeđom pa se nemojte zastrašiti ako voda poprimi novu boju. Također, nije neobično ako vam postane jako vruće, budući da đumbir grije vaše tijelo i potiče znojenje.

Đumbir recepti
Od đumbira možete pripremiti i hranjivu kupku!

Ipak, prije nego što ‘uronite’ u kupku, provjerite jeste li alergični na đumbir ili ne i to tako što ćete svježe naribani đumbir staviti na manji dio kože. Ostavite ga tako 3-5 min i pričekajte pojavu moguće rekacije.

Kupka od đumbira ne preporučuje se ljudima koji pate od visokog krvnog tlaka, dijabetesa ili bolesti srca. Također, ako ste trudni, imate probleme s jetrom ili koristite lijekove za razrjeđivanje krvi, konzultirajte se s liječnikom prije nego što odlučite napraviti ovu kupku.

Specijal o đumbiru:

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....