NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima17. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

17. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 17. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 14 centimetara i teži oko 150 grama.

Posteljica je podjednako velika kao i beba te joj osigurava kisik, masti, vitamine, minerale i bjelančevine te odvodi od nje ugljični dioksid i otpadne tvari. Beba svakodnevno proguta pa pomokri di 1 litru amnionske tekućine, a u crijevima se stvara zelenkasta pasta koju nazivamo mekonij. Mekonij se sastoji od progutan amnionske tekućine, odljuštenih stanica i sekreta.

Vaša beba i dalje usavršava dva osnovna refleksa koji joj nakon rođenja omogućavaju da preživi: sisanje i gutanje.

Majčino tijelo u 17. tjednu trudnoće

U 17. tjednu trudnoće fundus maternice se nalazi oko sredine između stidne kosti i pupka. Visina fundusa trebala bi odgovarati tjednu trudnoće (17 centimetara  u 17. tjednu)

Osjećate povremen gubitak ravnoteže? Kako vas trbuh raste tako se premješta i težište tijela pa ćete se možda povremeno osjećati nesigurno na nogama. Ako imate takve simptome, izbjegavajte cipele na visoku petu do kraja trudnoće kako bi smanjile rizik od pada i ozljeda.

Ako nosite kontaktne leće mogli bi imati poteškoća s vidom. Zamućen vid ili osjećaj suhoće u očima mogu biti bezopasan simptom trudnoće. Možete si pomoći tako da promijenite kontaktne leće, kapate oči umjetnim suzama ili nosite naočale. Ipak, teškoće s vidom mogu upućivati na ozbiljnije bolesti poput gestacijskog dijabetesa stoga na redovnoj kontroli uputite liječnika u teškoće koje imate.

Osjetite leptiriće u trbuhu ili neobično škakljanje? To je vaša beba vježba svoje mišiće. To u ovim tjednima trudnoće uglavnom ne uzrokuje bolove, ali ako se beba namjesti u takav položaj da vas udara u osjetljivo mjesto moglo bi izazvati nelagodu. Ako osjetite intenzivne bolove javite se liječniku.

Kada bi mogli zaviriti u maternicu, vidjeli bi bebu koja se u ovom tjednu neprestano kreće i premješta iz jednog položaja u drugi. I dalje ima dovoljno vremena da se mnogo puta premjesti i namjesti u optimalan položaj za porod.

Hemoroidi nisu popularna tema za razgovor. Ipak gotovo polovica trudnica se suoči s hemoroidima u trudnoći zbog povećane količine i protoka krvi, ali i zatvora i naprezanja. Kako si pomoći pročitajte u našem članku: Hemoroidi u trudnoći – uzroci i liječenje.

Moguća je pojava strija, finih crvenih ili smeđih pruga na koži uslijed rastezanja kože. Strije su normalna pojava, a koliko će biti intenzivne najviše ovisi o genetskom naslijeđu. Pomoći si možete dodatnom njegom kože.

Više o njezi kože i strijama pročitajte u članku: Strije u trudnoći – zašto nastaju i kako ih spriječiti?

⟸ 16. tjedan trudnoće

18. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....