Hemoroidi u trudnoći – uzroci i liječenje

0
593
Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi su krvne žile u rektalnom području koje su postale neobično natečene. Oni su obično u rasponu od veličine zrna graška do veličine bobice grožđa i mogu biti unutar rektuma ili viriti kroz anus.

Hemoroidi mogu uzrokovati svrbež, a pritom uzrokuju blagu neugodu ili jaku bol. Ponekad mogu uzrokovati rektalno krvarenje, posebno tijekom pražnjenja crijeva.

Uzroci hemoroida u trudnoći

Hemoroidi su prilično učestali tijekom trudnoće, posebice u trećem tromjesečju. Kod nekih žena se pojavljuju prvi put tijekom trudnoće, a ako su ih imale i prije vrlo je vjerojatno da će se pojaviti i u trudnoći. Također, mogu se javiti i nakon poroda.

U većini slučajeva, hemoroidi koji su se pojavili tijekom trudnoće počet će se povlačiti ubrzo nakon poroda.

Trudnoća čini buduće majke više sklonima pojavi hemoroida kao i proširenim venama na nogama, a ponekad čak i na stidnici zbog niza razloga.

Kako maternica u trudnoći raste tako stvara pritisak na vene što može usporiti povratak krvi iz donjeg dijela tijela, a kao rezultat se pojavljuju proširene i natečene vene.

Zatvor je još jedan čest problem tijekom trudnoće, a on može uzrokovati ili pogoršati hemoroide. To je zato što kod napora i naprezanja stvarate tendenciju za nastanak hemoroida.

Osim toga, porast hormona progesterona tijekom trudnoće uzrokuje da se zidovi na krvnim žilama opuste i samim time lakše nabubre odnosno nateknu. Progesteron također pridonosi pri pojavi zatvora usporavanjem crijevnog trakta.

Liječenje i samoliječenje hemoroida u trudnoći

Bez obzira što su hemoroidi uobičajeni u trudnoći, oni nisu neizbježni. Zato je važno ponajprije paziti na prehranu. Kako bi izbjegli zatvor, a samim time i moguću pojavu hemoroida, potrebno je unositi dovoljno vlakana iz cjelovitih žitarica, a preporuča se i prehrana koja uključuje grah, voće i povrće, unos dovoljne količine vode. ali i redovita tjelovježba. kao i Kegelove vježbe.

Hemoroidi-u-trudnociKegelove vježbe povećavaju cirkulaciju u rektalnom području i jačaju mišiće oko anusa, a samim time smanjuju šanse za pojavu hemoroida. Također, jačaju mišiće oko vagine što može pomoći u oporavku tijela nakon poroda.

Izbjegavajte dugo sjedenje ili stajanje. Ako vaš posao uključuje dugo sjedenje, poželjno je da svaki sat ustanete i malo prošećete.

Kada ste kod kuće lezite na bok tokom čitanja, gledanja televizije i spavanja kako biste smanjili pritisak na rektalne vene, a samim time i povećali povratak krvi iz donjeg dijela tijela.

Zahvaćena područja možete tretirati oblozima leda nekoliko puta dnevno. Led može smanjiti otekline i nelagodu. Također, možete nekoliko puta dnevno rektalno područje namakati u toploj vodi 10 do 15 minuta. Preporučljivo je i nakon svakog pražnjenja crijeva oprati rektalno područje.

Na tržištu postoji veliki broj lijekova za suzbijanje hemoroida, ali konzultirajte se s liječnikom prije nego ih počnete koristiti. Većina tih lijekova ne bi se trebala koristiti dulje od tjedan dana jer nastavak korištenja može poboljšati upalu.

Ako preventivne mjere ne pomažu ili ako imate jake bolove popraćene krvarenjem, posjetite liječnika. Kod većine žena nakon poroda samoliječenje je dovoljna metoda. No, ipak, u nekim slučajevima potrebno je posjetiti stručnjaka. Vrlo rijetko potrebna je operacija kako bi se riješio problem hemoroida.

Pridružite se našoj Facebook grupi: MaminSvijet.hr - grupa za razmjenu savjeta o roditeljstvu

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.