NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaMokrenje i zatvor u trudnoći i nakon poroda - uzroci i liječenje

Mokrenje i zatvor u trudnoći i nakon poroda – uzroci i liječenje

Inkontinencija i zatvor su normalne pojave u trudnoći i nakon poroda. Provjerite zašto dolazi do ovih teškoća i kako ih ublažiti.

U prvim mjesecima trudnoće mjehur se nalazi točno ispod maternice. Kako maternica raste tako radi i pritisak na mjehur. Tijekom trudnoće zbog tog  velikog pritiska na mokraćni mjehur moguća je pojava cistitisa.

Što su to cistitis, inkontinencija i zatvor – kako ih liječiti?

Cistitis je infekcija mokraćnog mjehura koja uzrokuje čestu potrebu za mokrenje, a popraćena je peckanjem u genitalnom području. Ako imate cistitis pijte puno tekućine, naročito sok ili čaj od brusnice i kamilice. Praznite mjehur čim osjetite potrebu za mokrenjem i posebnu pozornost posvetite higijeni genitalnog područja.

Inkontinencija je isto tako normalna pojava u trudnoći. Osobito u zadnjem tromjesečju kad je maternica najveća i pritisak na mjehur maksimalan. Inkontinencija je zapravo nemogućnost kontroliranja mjehura uz jaku i iznenadnu potrebu za mokrenjem.

[box type=”bio”] Inkontinencija se može se pojaviti u dva oblika, kao smetnje povremenog bježanja mokraće i kao kompletna nemogućnost zadržavanja mokraće.[/box]

Ono što vi možete učiniti je što češće mokriti kako bi imali što bolju kontrolu nad mjehurom. Isto tako izbjegavajte hranu i pića koja bi mogla nadraživati mjehur . Poput napitaka koji sadrže kofein ili sokove agruma, izbjegavajte alkohol, gazirana pića i ljutu hranu.

Zatvor u trudnoći je isto tako još jedna pojava koja je potpuno normalna. Mnoge trudnice se susretnu s teškoćama zatvora u trudnoći. Radi lakšeg poroda hormon progesteron i hormon relaksin opuštaju mišiće i ligamente što ujedno utječe i na rad crijeva jer ih usporava.

Kako bi sami sebi pomogli jedite hranu bogatu vlaknima, dakle što više svježeg voća i povrća. I ako je sve uredu sa vašom trudnoćom i vaš vam liječnik to dopušta što više se krećite. Inkontinencija ili bježanje mokraće zapravo je normalna stvar i u trudnoći i nakon poroda.

Inkontinencija i zatvor nakon poroda

Ponekad se potreba za mokrenjem ne može osjetiti prvih nekoliko dana nakon poroda. Ako su za vrijeme poroda liječnici koristili forceps hvataljke ili vakuum ili ako je primijenjena epiduralna anestezija vaš mjehur postaje manje osjetljiv, a vrlo brzo se puni.

Otekline oko mjehura i mokraćovodne cijevi  mogu dovesti do poteškoća s mokrenjem. Ali to najčešće prolazi samo od sebe.

Najvažnije je često mokriti čak i ako ne osjećate potrebu za mokrenjem.  Nakupljanje prevelike količine urina u mjehuru moglo bi dovesti do proširenja mjehura što bi dovelo do otežanog pražnjenja mjehura ili do nemogućnosti pražnjenja mjehura.

Znači da bi se maternica teže stezala, a time bi se produžio period kontrakcija i krvarenja. Tada bi se žena teže oporavljala od poroda.

Dakle sjetite se da je često mokrenje vrlo važno nakon poroda.

Tvrda stolica, zatvor ili opstipacija nakon poroda se može javiti kao posljedica hormonalnih promjena. Ali se može i dogoditi zbog „straha“ od tiskanja radi boli u području međice.

Isto tako sam porod može usporiti prolaz hrane kroz crijeva i tako izazvati nadutost ili zatvor. Neugodni plinovi i hemeroidi također su mogući nakon poroda.

Većina žena stolicu nakon poroda obavlja s dosta teškoća. Crijeva su još lijena i čitavo to područje umrtvio je pritisak glavice na debelo crijevo.

Važno je unositi mnogo tekućine i hranu bogatu vlaknima, kao što su voće i povrće i žitarice. Stolica bi se trebala pojaviti kroz 2 do 3 dana, a u slučaju izostanka stolice koriste se tablete za pojačan rad crijeva.

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....