NaslovnicaZdravljeSluz u stolici kod odraslih i djece - liječenje, simptomi i uzroci

Sluz u stolici kod odraslih i djece – liječenje, simptomi i uzroci

Sluz u stolici normalna je pojava koja nam često nije uvijek vidljiva. Međutim, kada količina sluzi u stolici postane učestala i vidljiva golim okom, može biti znak određenih promjena u probavnom traktu. 

Sluz nastaje u membrani sluznice debelog crijeva. Njena uloga unutar probavnog sustava je zaštita unutarnje sluznice te olakšavanje prolaza stolici. Ako se unutar crijeva počne lučiti prevelika količina sluzi, ono postaje podložnije razvoju različitih bakterija.

Sluz u stolici – simptomi

Sluz u stolici ne predstavlja opasnost sve dok se ne promijeni učestalost njene pojave. Ako primijetite da je sluz iz dana u dan sve češća i obilnija, mogla bi biti znak određenih problema unutar probavnog sustava.

Ostali simptomi na koje trebate obratiti pozornost su:

 • povećana količina sluzi
 • prisutnost krvi ili gnoja u sluzi
 • bolovi ili grčevi u abdomenu
 • nadutost
 • iznenadna promjena u boji stolice
 • proljev

Sluz u stolici – boja

Sluz u stolici može biti različite boje i najčešće je prozirna.

 • Žuta sluz u stolici najčešće je posljedica neprobavljenih masti zbog prehrane bogate mastima ili kolestaze.
 • Crvena sluz u stolici može biti simptom različitih bolesti. Svijetlo crvena sluz najčešće je znak krvarenja hemorodida ili analne pukotine.
 • Zelena sluz u stolici najčešće je posljedica dugotrajnog upalnog procesa i nakupljanja gnoja. Uglavnom je popraćena i drugim simptomima.
 • Bijela sluz u stolici često je simptom gljivičnog oboljenja. Iako postoje različite informacije kako liječiti gljivične infekcije sa sastojcima koji se mogu pronaći u svakom kućanstvu, preporučamo vam da ipak kontaktirate liječnika kako ne bi napravili dugoročno više štete svom zdravlju.
 • Narančasta krv u stolici rezultat je mješavine žute žući i crvene krvi. Često je posljedica bolesti jetre i žućnog mjehura.
 • Zelena sluz u stolici simptom je uznapredovale bakterijske infekcije koja može uzrokovati gastritis i čireve ili je posljedica trovanja hranom.

Sluz u stolici kod djece

Ritam probave individualna je stvar te se razlikuje od osobe do osobe, odnosno, od djeteta do djeteta. One navike koje su normalne za vaše dijete, ne moraju nužno biti jednake za drugu djecu i obratno. Moguće probleme unutar organizma vašeg djeteta prepoznat ćete samo onda kada znate koje su mu svakodnevne navike i kako ono reagira kada dođe do određenih promjena.

Promjena u boji djetetove stolice ili drugačiji, neobjašnjivi, ritam probave u trajanju od nekoliko dana mogli bi biti simptomi određenih problema.

Sluz u stolici kod bebe

Budući da stolica kod bebe svakodnevno može varirati ovisno o boji, važno je utvrditi je li zaista riječ o sluzi u stolici ili ne. Sluz u stolici kod bebe ljepljive je konzistencije te često zelene boje. Nerijetko su uzrok takve stolice kod bebe razne infekcije, stoga o svakoj takvoj promjeni treba obavijestiti pedijatra kako bi se na vrijeme započelo s liječenjem.

Ako se sluz pojavljuje zajedno s proljevom, moguće je da je riječ o infekciji uha. Obratite pozornost na to je li se raspoloženje vaše bebe promijenilo te približava li ruke češće glavi ili ušima. Imajte na umu kako proljev koji se javlja dulje od 24 sata mora biti čim prije doveden pod kontrolu te svakako o tome morate čim prije obavijestiti pedijatra.

Sluz u stolici dojene bebe

U prvim danima života bebina stolica je uglavnom gusta i crna, takozvana mekonijska stolica. Nakon nekoliko dana i uspostave dojenja stolica postaje žuto-senfaste boje, a tekstura može bit različita.

Uz stolicu se može pojaviti i prozirna sluz. Ako beba dobro napreduje, izgleda veselo i zdravo, razloga za brigu nema. Ponekad je uzrok sluzi prehlada bebe, prehrana majke (na primjer kod pretjeranog unosa šećera) ili lijekova.

Ako ste zabrinuti kontaktirajte pedijatra. Nakon pregleda i analize stolice lako će utvrditi postoji li razloga za zabrinutost.

Sluz u stolici kod djece

Mala količina sluzi kod djece ne bi trebala predstavljati ozbiljne probleme. Problemi nastaju onda kada sluz u stolici kod djece postaje obilnija i češća te je popraćena drugim simptomima, poput bolova u abdomenu, zatvorom ili proljevom. U tom slučaju, liječnik će ponajprije tražiti provjeru krvi, urina ili uzorka stolice kako bi se isključila mogućnost prisutnosti određenih upala ili crijevnih parazita.

Kod starije djece koja su tjeskobna (najčešće kod onih koji kreću u školu ili imaju kakvih problema u školi) ili onih kojima prehrana nije uravnotežena, postoji mogućnost pojave dugotrajnog zatvora. U tom slučaju, tvrda stolica iritira sluznicu debelog crijeva, što uzrokuje proizvodnju sluzi koja pomaže kod izbacivanja stolice. Ako liječnik utvrdi kako je problem u prehrambenim navikama djeteta, povećajte unos vlakana.

Više o zdravom jelovniku za djecu pročitajte OVDJE

Sluz u stolici

Krvava sluz u stolici kod djece

Kod pojave krvi u stolici kod djece dolazi zbog analnih pukotina (analnih fisura) koje se javljaju zbog tvrde stolice. One krvi zbog toga što prolaskom kroz crijeva (anus) uzrokuju male pukotine koje prokrvare. U tom slučaju, krv se javlja na površini stolice te je vidljiva i na papiru nakon brisanja. Ako je kod djeteta prisutna tvrda stolica, popraćena sluzi, krv iz analnih fisura može uzrokovati i krvavu sluz.

Više o tome što napraviti kada se javi krv u stolici kod djece pročitajte OVDJE.

Sluz u stolici u trudnoći

Trudnoća je često popraćena usporenom probavom i opstipacijom. Kada se crijeva dugo se isprazne, stolica postane tvrda pa se povećana količina sluzi počne proizvoditi zbog iritacije crijevne sluznice. Kada se probava regulira sluz prestaje biti vidljiva.

Uobičajan simptom u posljednjim danima trudnoće može biti i takozvano “čišćenje” kada je stolica učestala, mekana i popraćena sluzi. Crijeva se prazne kao priprema za porod i nema razloga za zabrinutost.

Ako je sluz popraćena promjenom boje stolice ili drugim simptomima obavijestite liječnika koji bi stolicu, ako procjeni da za to postoji indikacija, mogao poslati na analizu

Liječenje upala crijevne sluznice u trudnoći može biti izazovno zbog ograničene uporabe lijekova stoga je važno da tegobe ne pokušavate liječiti sami bez konzultacije s liječnikom i ljekarnikom.

Sluz u stolici – uzroci

Katkada se sluz može pojaviti samo nekada, bez drugih popratnih simptoma, te to tada ne bi trebalo stvarati probleme. Također, vrlo je česta pojava da bude prisutna tijekom perioda duljeg zatvora. Važno je osvijestiti način života, nagle promjene u prehrani ili svakodnevici koje bi mogle biti uzrok raznih probavnih problema. Liječenje onoga što potiče nepravilnosti u stolici ujedno će izliječiti i prolaz sluzi.

Razni uzroci sluzi u stolici mogu biti:

 • Ulcerozni kolitis
  • Sluznica debelog crijeva postaje upaljena te se na njoj pojavljuju čirevi. Čirevi krvare te uzrokuju gnoj ili sluz koji izlaze zajedno sa stolicom.
 • Sindrom iritabilnog crijeva
  • Iritabilna crijeva podložnija su uzrokovanju proljeva nego tvrde stolice, međutim, nije neobično da se i tijekom ovakvog stanja pojavi sluz u stolici.
 • Chronova bolest
  • Iako rijeko, sluz u stolici može se pojaviti i kod osoba koje boluju od Chronove bolesti. U ovakvim situacijama sluz se često povezuje sa stvaranjem analnih fisura.
 • Analna fisura 
  • Analna fisura je rascjep površinskog sloja koji oblaže analni kanal. Često se javlja kod osoba koje boluju od Chronove bolesti, poglavito u perianalnom području. Katkada pukotina može postati dovoljno velika da oblikuje tunel između dva organa, ili kože i organa, što se naziva fistulom. Tada se iz fistule sluz luči direktno u stolicu.
 • Bakterijske infekcije
  • Bakterijske infekcije osim što mogu uzrokovati pojavu sluzi u stolici, ujedno mogu i popratno uzrokovati proljev, groznicu te abdominalne grčeve. Često se ove infekcije povuku same od sebe, no ako se simptomi nastave potrebno je započeti liječenje antibioticima.

 • Cistična fibroza
  • Cistična fibroza genetski je poremećaj koji uzrokuje nakupljanje sluzi u tijelu. Osim što jako ugrožava plućno područje, opasno je i za probavni trakt. Uz sluz u stolici, javljaju se i drugi simptomi, poput zatvora i bolova u abdomenu.
 • Opstrukcija (začepljenje) crijeva
  • Opstrukcija crijeva povezana je sa simptomima zatvora, grčeva, povraćanja, ali i pojave sluzi u stolici.

Sluz u stolici – dijagnoza

Prije nego što liječnik otkrije pravi uzrok pojave sluzi u stolici, važno je da povijest bolesti koju ćete mu priložiti bude temeljita i točna. Isto tako, morat ćete odgovoriti na pitanja vezana uz ritam probave te moguće promjene koje su se pojavile u zadnje vrijeme.

Primarno će u ovoj situaciji biti otkriti skrivene probleme koji stvaraju upale unutar probavnog sustava. Većina pregleda započet će običnim sistematskim pregledom i testovima krvi, urina ili stolice. U slučaju da prvotne pretrage ne daju rezultate, liječnik će vas uputiti na dodatna testiranja.

Dodatne pretrage prilikom sluzi u stolici mogu biti:

 • kolonoskopija
 • endoskopija
 • CT

Sluz u stolici

Sluz u stolici – liječenje

Liječenje sluzi u stolici ovisi o tome koji je njen uzrok. Ako se uspostavi prisutnost određene bakterijske infekcije, bit će potrebno liječenje antibioticima te odmor. Ako je sluz uzrokovana sindromom iritabilnog crijeva, naglasak prilikom liječenja bit će na promjeni uvjeta koji dovode do proizvodnje sluzi unutar probavnog sustava.

Također, kod osoba koje boluju od Chronove bolesti, liječenje određenim lijekovima bit će neophodno, dok će oni s analnim fisurama ili ulceroznim kolitisom možda svoje stanje morati liječiti operativnim putem.

Ono što je u ovakvoj situaciji od velike važnosti jest promjena prehrambenih navika, kako bi se smanjila ponovna pojava sluzi, odnosno, bolesti koje uzrokuju njenu prisutnost. Od pomoći mogu biti i probiotici ili dodaci prehrani. Naravno, ne pokušavajte to riješiti na svoju ruku, već se obratite liječniku koji će vas usmjeriti na određeni pristup liječenju ovisno o vašem cjelokupnom zdravstvenom stanju.

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...