NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaHematom u trudnoći - uzroci, simptomi i liječenje

Hematom u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Krvarenje tijekom trudnoće katkada može biti alarmantno, ali nerijetko ne predstavlja veliku opasnost za mamu i bebu. Ponekad krvarenje može biti simptom tegobe koja se naziva hematom u trudnoći. U većini slučajeva, hematom ne stvara veće probleme, ali rijetko utječe na pojavu prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja.

Hematom u trudnoći – uzroci

Hematom (podljev) je, općenito, naziv za stanje u kojem se krv skuplja izvan krvnih žila. Retroplacentarni hematom naziv je za hematom koji nastaje u trudnoći, na mjestu između posteljice i stijenke maternice. Njegova veličina može varirati 1 cm – 2 cm, a rijetko i više od 2 cm.

Kako nastaje hematom u trudnoći?

Pravi uzrok njegove pojave stručnjacima i dan danas nije u potpunosti poznat. Smatra se kako se krvarenje u, nekim slučajevima, javlja kada se posteljica u potpunosti ili djelomično odvoji od stijenke maternice.

Hematom se može pojaviti u bilo kojem razdoblju trudnoće, ali najčešće se javlja na njenom početku, nakon implantacije. Ovisno o razdoblju u kojem se javi i težini ozljede koju prouzrokuje, razlikovat će se terapija i pristup rješavanju tog problema.

Hematom u trudnoći – simptomi

Krvarenje uzrokovano hematomom može varirati od obilnog krvarenja s ugrušcima, blagog krvarenja (svijetlocrvenog iscjetka) ili izostanka krvarenja uopće, gdje se hematom otkrije putem ultrazvuka na redovnom ginekološkom pregledu. Uz obilno krvarenje mogu biti prisutni i abdominalni grčevi. Ipak, ako iz hematoma izađe određena količina krvi, žena na će donjem rublju primijetiti crvenkasti iscjedak.

Hematomi manjeg obujma često budu nezamijećeni jer ne rezultiraju uobičajenim simptomima. Mala količina krvavog iscjetka može, ali i ne mora ukazivati na njegovu prisutnost, pogotovo u ranoj trudnoći. Ipak, najčešći je hematom u ranoj trudnoći bez krvarenja koji se otkrije na rutinskom ultrazvučnom pregledu, iako određenih simptoma nije bilo.

Na položaju hematoma nema opskrbe kisikom te to sprječava njegovo daljnje ‘širenje’ po maternici, odnosno, doticaj s plodom i često problem završi tako da on nestane sam od sebe. No, ako se hematom počne širiti i utjecati na posteljicu ili plod, može doći do većih komplikacija, a rijetko i do spontanog pobačaja.

Hematom u trudnoći
Hematom u trudnoći katkada uz krvarenje, uzrokuje i abdominalne grčeve

Jedno istraživanje potvrdilo je kako žene s otkrivenim hematomom, prije 22. tjedna trudnoće, imaju veći rizik od pojave abrupcije posteljice (prijevremenim odvajanjem od maternice) te prijevremenog poroda. Zbog toga je važno reagirati na sve tegobe tijekom trudnoće i čim prije obavijestiti liječnika o bilo kakvom vaginalnom krvarenju.

Rezultate istraživanja možete pronaći ovdje.

Hematom u ranoj trudnoći

Hematom koji se razvije u ranom stadiju trudnoće, manje je zabrinjavajuć od onoga koji se otkrije ili razvije kasnije. Manji hematomi (karakteristični za ranu trudnoću) često se razviju na površini posteljice, dok se oni veći i opasniji razviju ili unutar posteljice ili iza fetalne membrane.

Hematom u ranoj trudnoći može nastati iz mnogobrojnih razloga, ali najčešći su nedostatak hormona progesterona i/ili pucanje kapilara posteljice. U pravilu, s napredovanjem trudnoće i odgovarajućom terapijom te apsolutnim mirovanjem, hematom, najčešće, nestaje sam od sebe.

Ostali uzroci krvarenja u ranoj trudnoći, nevezani za hematom, mogu biti:

Hematom u kasnoj trudnoći

Hematom u kasnoj trudnoći (drugi i treći trimestar) često je ozbiljniji od onoga koji se javlja u prvom trimestru trudnoće. Do njih često mogu dovesti preeklampsija ili određena stanja koja uzrokuju prijevremene kontrakcije maternice.

Nerijetko je slučaj to da će hematom u kasnoj trudnoći zahtijevati hospitalizaciju i pojačan liječnički nadzor kako ne bi uzrokovao teže komplikacije. Tijekom oporavka od hematoma, bitno je isključiti ostale moguće zdravstvene tegobe koje mogu biti vezane uz njegovu pojavu, kao što su: gestacijski dijabetes, anemija ili određene infekcije.

Hematom u trudnoći ispod ploda

Ako se hematom nalazi ispod ploda, male su šanse da će tijekom izljeva ‘povući’ plod sa sobom. Također, što je veći plod (što je trudnoća naprednija), rizik od spontanog pobačaja uzrokovanog hematomom se smanjuje.

Hematom u trudnoći iznad ploda rizičniji je zato što svakim budućim krvarenjem može utjecati na plod i ‘povući’ ga sa sobom. Ipak, isto kao i kod hematoma u trudnoći koji je ispod ploda, što je plod veći, opasnost se smanjuje. Svaka jača i nagla aktivnost može potaknuti krvarenje, stoga je mirovanje tijekom ove situacije prijeko potrebno.

Liječenje hematoma u trudnoći

Kada liječnik utvrdi prisutnost hematoma, ovisno o rezultatima pretrage i njegovoj veličini, najprije će vam biti propisano mirovanje – čuvanje trudnoće. Ono je važno kako ne biste određenim, naglim pokretima utjecali na hematom, odnosno, kako se ne bi doveli u situaciju da on pukne.

Od velike je važnosti da izbjegavate naporne kućanske poslove, podizanje teškog teretaumarajuće fizičke aktivnosti i sl. Od ukućana, članova obitelji ili prijatelja tražite pomoć prilikom šetanja psa, slaganjem novog namještaja, dubinskog čišćenja stana i sl. Budući da ste dužni mirovati, mnoge trudnice koje su planirale nastaviti raditi, vjerojatno će morati otvoriti porodiljni ili bolovanje i ostati doma na čuvanju trudnoće.

Više o čuvanju trudnoće pogledajte u sljedećem videozapisu:

Uz mirovanje, postoji mogućnost da će vam biti propisana i progesteronska terapija i/ili tablete za podizanje razine željeza te benzodiazepinski preparat (Normabel). Važno je da sve dogovorene pretrage obavljate redovno te da o svakim budućim bolovima ili krvarenju odmah obavijestite liječnika.

Ovisno o problemima koje hematom uzrokuje, liječnik bi vam mogao prepisati lijek Duphaston. Riječ je o sintetskom progesteronu koji se koristi za liječenje određenih problema kod menstrualnog ciklusa, uzrokovanih manjkom potrebnih hormona.

Duphaston umiruje mišiće maternice i djeluje tako da sprječava vaginalna krvarenja u trudnoći, a samim time i spontani pobačaj (Carp, 2012). Pije se do kraja prvog tromjesečja, a zatim se njegova doza postupno smanjuje.

Hematom u trudnoći – iskustva s foruma

Iskustva drugih trudnica s foruma, vezana za hematom u trudnoći, veoma su različita i individualna, ali većina trudnoća završile su bez većih komplikacija i uredna porođaja. Ne postoji generalno pravilo oko toga kada i kako se hematom povkao, ali u najvećem broju slučajeva, povukao se sam od sebe oko 20.-og tjedna trudnoće.

Većina trudnica požalila se kako im se krvarenje javilo između 12. i 17. tjedna trudnoće, (u ranoj trudnoći) kada su moguće posljedice hematoma, nažalost, najveće. Složile su se kako im je najteži dio borbe s hematomom bilo dugotrajno mirovanje. Također, od presudne uloge je pravilno uzimanje propisanih lijekova te pravovremeni posjet liječniku u slučaju komplikacija.

Ipak, zdravlje djeteta u takvoj situaciji treba biti na prvom mjestu, stoga mnoge buduće mame savjetuju kako se tijekom čuvanja trudnoće trebate opremiti novim serijama ili knjigama da bi vam vrijeme brže prolazilo te sve veće ili manje kućanske poslove prepustiti boljoj polovici ili članovima obitelji!

Hematom u trudnoći i spolni odnos

Svaka, pa i najmanja tegoba u trudnoći, može biti zabrinjavajuća i zahtijevati potpuno mirovanje, odnosno, čuvanje trudnoće. Ovisno o tome, koliko je vaš hematom velik te na kojem se području nalazi i uzrokuje li kakve veće probleme, liječnik će vam, zasigurno, savjetovati suzdržavanje od spolnih odnosa tijekom oporavka.

Važno je pratiti cjelokupno zdravstveno stanje i o svakoj promjeni obavijestiti liječnika. Kada liječnik utvrdi kako je s vašim zdravljem sve uredu, moći ćete u miru nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima pa i sa spolnim odnosima. Sve dok ne dobijete odobrenje od liječnika, pokušajte se posvetiti svom partneru na drugačiji način – romantičnim večerama, igranjem društvenih igara ili mirnim večerima uz kokice i omiljenu seriju.

Imajte na umu kako je u ovih narednih devet mjeseci vaše, a i bebino zdravlje, na prvom mjestu. Isto tako, kroz to vrijeme pokušajte se zbližiti i razgovarati što više s vašim partnerom prije nego što mirnu svakodnevicu zamjene besane noći i briga oko novog člana obitelji.

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....