NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaMaternica u trudnoći i nakon poroda

Maternica u trudnoći i nakon poroda

Maternica u trudnoći prolazi kroz najintenzivnije promjene. Provjerite kakve promjene možete očekivati u trudnoći i koliko je potrebno da se maternica vrati u pretporođajno stanje.

Maternica je organ koji izgledom i veličinom podsjeća na naopako okrenutu krušku, organ vrhom okrenut prema dolje. Najveći dio, korpus ili tijelo maternice smješten je prema gore. Najuži dio, cerviks ili vrat maternice smješten je najniže i prema dolje.

Prosječna težina je oko 40 do 70 grama. Maternica je smještena u sredini male zdjelice, između mokraćnog  mjehura i završnog debelog crijeva. Tijekom trudnoće maternica se izrazito poveća i zauzima cijelu trbušnu šupljinu.

Koje je glavna uloga maternice u trudnoći?

Glavna uloga maternice je primanje, prehrana i zaštita ploda. Oplođena jajna stanicazigota putuje prema maternici kroz jajovod.

Kad dođe u maternicu koja je pod utjecajem hormona progesterona zadebljana, dobro prokrvljena i spremna za primanje jajne stanice; 6. ili 7. dan od oplodnje jajna stanica se ugnijezdi u sluznicu maternice. To ukopavanje blastociste u maternicu naziva se implantacija.

Sluznica maternice hrani embrij sve dok se ne izgradi posteljica. I žuto tijelo nastavlja lučiti hormone za održavanje trudnoće. Kada je posteljica potpuno izgrađena ona preuzima ulogu lučenja hormona i ona hrani zametak te omogućuje rast ploda.

Što se događa sa maternicom nakon poroda?

Odmah po porodu maternica se počinje skupljati i vraća se na svoje mjesto. Prva zadaća maternice nakon poroda je izbaciti posteljicu.

Kako se maternica skuplja žene mogu osjetiti određenu bol odnosno stezanje u maternici, koje se događa jer se posteljica odvaja od stijenke maternice. Nakon što izbaci posteljicu maternica se i dalje steže sve dok se ne vrati na svoju pretporođajnu težinu.

Ti bolovi mogu se poistovjetiti s grčevima i individualni su kao što je i svaka žena. Bolove možda nećete ni osjetiti, možda će biti zanemarivi a može vam se dogoditi da budu i izrazito jaki.

Obično su bolovi mnogo jači kada je riječ o drugoj i svim ostalim trudnoćama po redu, što nije ništa čudno jer mišići maternice tada moraju raditi puno teži posao kako bi se vratili u pretporođajno stanje.

Neke žene će to grčenje odnosno te bolove osjetiti mnogo intenzivnije dok doje. Hormon oksitocin, ponekad zvan hormonom ljubavi koji je i poznat po svojoj ulozi u dojenju jer utječe na izlučivanje mlijeka uvelike pridonosi i kontrakcijama maternice. Isto tako uzrokuje i ranije spomenute kontrakcije koje dovode do odvajanja posteljice od maternice i njeno izbacivanje.

Kako je dojenje i stezanje maternice blisko povezano,  za sam oporavak majke i bebe bolje je da majka doji jer će se skratiti vrijeme potrebno da se maternica vrati u svoje normalno stanje.

Na kraju možemo reći kako je maternica iznimno čudesan organ koji vam je pomogao donijeti jedan novi život na svijet. 

Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....