Naslovnica Trudnoća i dojenje Trudnoća Maternica u trudnoći i nakon poroda

Maternica u trudnoći i nakon poroda

0
486
Maternica u trudnoći i nakon poroda

Maternica u trudnoći prolazi kroz najintenzivnije promjene. Provjerite kakve promjene možete očekivati u trudnoći i koliko je potrebno da se maternica vrati u pretporođajno stanje.

Maternica je organ koji izgledom i veličinom podsjeća na naopako okrenutu krušku, organ vrhom okrenut prema dolje. Najveći dio, korpus ili tijelo maternice smješten je prema gore. Najuži dio, cerviks ili vrat maternice smješten je najniže i prema dolje.

Prosječna težina je oko 40 do 70 grama. Maternica je smještena u sredini male zdjelice, između mokraćnog  mjehura i završnog debelog crijeva. Tijekom trudnoće maternica se izrazito poveća i zauzima cijelu trbušnu šupljinu.

Koje je glavna uloga maternice u trudnoći?

Glavna uloga maternice je primanje, prehrana i zaštita ploda. Oplođena jajna stanicazigota putuje prema maternici kroz jajovod.

Kad dođe u maternicu koja je pod utjecajem hormona progesterona zadebljana, dobro prokrvljena i spremna za primanje jajne stanice; 6. ili 7. dan od oplodnje jajna stanica se ugnijezdi u sluznicu maternice. To ukopavanje blastociste u maternicu naziva se implantacija.

Sluznica maternice hrani embrij sve dok se ne izgradi posteljica. I žuto tijelo nastavlja lučiti hormone za održavanje trudnoće. Kada je posteljica potpuno izgrađena ona preuzima ulogu lučenja hormona i ona hrani zametak te omogućuje rast ploda.

Što se događa sa maternicom nakon poroda?

Odmah po porodu maternica se počinje skupljati i vraća se na svoje mjesto. Prva zadaća maternice nakon poroda je izbaciti posteljicu.

Kako se maternica skuplja žene mogu osjetiti određenu bol odnosno stezanje u maternici, koje se događa jer se posteljica odvaja od stijenke maternice. Nakon što izbaci posteljicu maternica se i dalje steže sve dok se ne vrati na svoju pretporođajnu težinu.

Ti bolovi mogu se poistovjetiti s grčevima i individualni su kao što je i svaka žena. Bolove možda nećete ni osjetiti, možda će biti zanemarivi a može vam se dogoditi da budu i izrazito jaki.

Obično su bolovi mnogo jači kada je riječ o drugoj i svim ostalim trudnoćama po redu, što nije ništa čudno jer mišići maternice tada moraju raditi puno teži posao kako bi se vratili u pretporođajno stanje.

Neke žene će to grčenje odnosno te bolove osjetiti mnogo intenzivnije dok doje. Hormon oksitocin, ponekad zvan hormonom ljubavi koji je i poznat po svojoj ulozi u dojenju jer utječe na izlučivanje mlijeka uvelike pridonosi i kontrakcijama maternice. Isto tako uzrokuje i ranije spomenute kontrakcije koje dovode do odvajanja posteljice od maternice i njeno izbacivanje.

Kako je dojenje i stezanje maternice blisko povezano,  za sam oporavak majke i bebe bolje je da majka doji jer će se skratiti vrijeme potrebno da se maternica vrati u svoje normalno stanje.

Na kraju možemo reći kako je maternica iznimno čudesan organ koji vam je pomogao donijeti jedan novi život na svijet. 

NEMA KOMENTARA

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.