NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceBolovi u trbuhu kod djece – što je važno znati?

Bolovi u trbuhu kod djece – što je važno znati?

Bolovi u trbuhu su jedan od najčešćih zdravstvenih problema u djece. Mala djeca ne znaju točno opisati bol niti pokazati mjesto gdje ih boli, stoga je važno da roditelji znaju prepoznati uzrok bolova kao i kada potražiti liječničku pomoć.

Bolovi u trbuhu izazvani stresom

Kao što je kod odraslih glava i kao posljedica glavobolja, kod djece je trbuh središnje mjesto gdje se projicira sve što im se događa.

Polazak u vrtić, rođenje brata ili sestre, preseljenje u novi stan, svađa s prijateljem, mnogo obaveza i aktivnosti, sve to može izazvati pritisak u trbuhu.

Ponekad može biti teško ustvrditi koji je točno uzrok bolova jer se nama odraslima problemi djece mogu činiti bezazlenima, ali njima su veliki i stoga ih treba shvatiti ozbiljno.

Bolovi u trbuhu

Ako vam se čini da se dijete žali na bolove u trbuhu kako bi privuklo vašu pozornost, rješenje može biti u tome da mu posvetite malo više vremena, zagrlite ga, pročitajte slikovnicu ili se poigrajte. Nemojte ga podsjećati na bol i često ispitivati boli li ga, preusmjerite mu pažnju.

Pomoći mogu i različita sredstva izražavanja. Ponudite djetetu vodene bojice i papir, plastelin ili kolaž kako bi se i na taj način mogli izraziti što ih muči. Za djecu koja mogu verbalizirati što ih muči, najbolje rješenje je otvoren razgovor u kojem im treba pokazati da uvažavamo njihovu zabrinutost.

Bolovi u trbuhu zbog zatvora

Kod male djece zatvor je učestao problem jer u prehranu djeteta neprestano uvodimo nove namirnice. Zatvor je izostanak stolice tijekom dva ili tri dana, a nakon toga je stolica sitna i tvrda.

Potrebni su tjedni da se probavni sustav navikne na promjene u prehrani stoga je važno ne započinjati s dohranom prerano jer probavni sustav nije dovoljno zreo kao i ne uvoditi više od jedne nove namirnice u razdoblju od nekoliko dana.

Tijekom zatvora djetetu treba davati što više tekućine i hraniti namirnicama koje omekšavaju stolicu. Nemojte djeci davati čepiće, laksative i druga sredstva za pražnjenje crijeva.

Pokušajte prvo povećati unos tekućine, obogatiti prehranu voćem i povrćem, a tek onda primjeniti neki regulator probave iz ljekarne namjenjen posebno djeci. Najbolje je upotrijebiti regulator na biljnoj bazi kao što je trputac ili probiotik kombiniran s inulinom.

Bol zbog zatvora je lokalizirana u donjem lijevom dijelu trbuha.

Bolovi u trbuhu

 

Je li riječ o upali slijepog crijeva?

Ako se bol postepeno premjesti iz područja oko pupka na desnu stranu trbuha i popraćeno je povraćanjem i povišenom temperaturom vjerojatno je riječ o upali slijepog crijeva.

Simptom može biti i razlika u temperaturi od jednog ili više stupnja mjernog ispod pazuha i mjerenog u analnom otvoru. U tom slučaju, odvedite dijete liječniku bez odgađanja.

Crijevne infekcije

Bakterije koje se razmnože u pokvarenoj i/ili loše obrađenoj hrani uzrokuju crijevne infekcije. Već nekoliko sati nakon konzumacije takve hrane može doći do bolova u trbuhu, povraćanja i proljeva.

U tom slučaju, nemojte dijete prisiljavati na gladovanje. To je jedan od mitova i zapravo je kontraindicirano.

Probavni sustav je poremećen i u praznom želucu se skupljaju štetne stvari. Djetetu prije svega dajte rehidracijsku otopinu koju možete kupiti u ljekarni. Otopina će mu nadomjestiti izgubljene mineralne soli i glukozu koji su nužni za normalno funkcioniranje organizma. Djetetu nikada nemojte samoinicijativno davati antibiotike.

Više o crijevnoj virozi pročitajte u našem tekstu: Crijevna viroza – uzroci, simptomi i liječenje

Masažom protiv bolova u trbuhu

Pogotovo maloj djeci, bolove može ublažiti masaža.

Zagrijte dlanove trljanjem ili pod toplom vodom. Dijete polegnite na leđa i blagim pritiskom masirajte njegov trbuh kružnim pokretima u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Pokrete proširujte sve dok ne dođete do bokova te ponovite postupak vraćajući se prema pupku.

Bolovi u trbuhu

Kada potražiti liječničku pomoć?

Bolovi u trbuhu najčešće nestanu bez potrebe za liječničkom intervencijom. Ako uz bolove u trbuhu primjetite i druge simptome poput temperature, krvave stolice ili proljeva, ako povraća i općenito je lošeg stanja potražite liječničku pomoć.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....