NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima8. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

8. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 8. tjednu  trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 15 milimetara.

U odnosu na prethodni tjedan, bebi su se izdužile ruke i noge i na njima su se razvili prsti.

Na glavi su se počele oblikovati ušne školjke, kapci u potpunosti prekrivaju oči, a već se razaznaju i gornja usna i vrh nosa.

Hrskavicu postepeno zamjenjuju stanice kostiju, a razvijaju se i kralježnica, rebra te zglobovi.

Sive stanice u mozgu počinju se međusobno povezivati stvarajući osnovne živčane putove.

Bebina crijeva počinju formirati srednju petlju koja se trenutno nalazi u pupkovini jer u trbušnoj šupljini nema dovoljno mjesta. Kroz nekoliko tjedana, kada u trbuhu bude više mjesta, crijeva će se vratiti  u trbušnu šupljinu. Crijeva već i sada rade na uklanjanju otpada iz tijela.

Beba se sada konstantno kreće i vrpolji, iako to još uvijek ne osjetite, a bebino srce kuca 150 do 170 puta u minuti što je otprilike dvaput brže od vašeg.

Majčino tijelo u 8. tjednu trudnoće

Grudnjak vam je postao uzak? Iako ste tek u 8. tjednu trudnoće, primjetno povećanje grudi je sasvim uobičajeno. Povećana razina hormona uzrokuje povećanje grudi i druge promjene tkiva i to sve u pripremi za dojenje. Nemojte se iznenaditi ako će vam se grudi do kraja trudnoće povećati čak dva konfekcijska broja pogotovo ako vam je ovo prva trudnoća. Imajte to na umu pri kupovini novog grudnjaka.

Umor, mučnine i nesvjestice mogle bi vam iscrpiti svu energiju. Iako su ti simptomi zbog hormonalnih promjena, a posebno dramatičnog povećanja progesterona, sasvim uobičajeni u ovom tjednu, mogu biti i neugodni. Pročitajte ovdje kako si pomoći.

U 8. tjednu trudnoće vaša je maternica veličine naranče. Neke trudnice već sada primjećuju male promjene u struku no većina se još pri pogledu u ogledalo osjeća jednako. Trudnički trbuščić se najčešće počinje nazirati oko 12. tjedna.

Simptomi poput grčeva, boli ili zategnutosti u predjelu trbuha zbog povećanja maternice su uobičajeni. Ako su grčevi popraćeni jakim bolovima ili krvarenjem potražite liječničku pomoć.

U trudnoći nije potrebno u potpunosti mijenjati dotadašnji način života no dobro je razmisliti i informirati se o navikama i aktivnostima koje  ste do tada uzimali zdravo za gotovo kako bi saznali jesu li sigurni za vas i dijete. Sportove poput jahanja, klizanja i skijanja ostavite za vrijeme nakon trudnoće. Pričekajte s novom tetovažom ili piercingom.

Ako već imate malo dijete vjerojatno se pitate smijete li ga podizati i nositi za vrijeme trudnoće. U većini trudnoća, pogotovo u prvim mjesecima, nošenje djeteta nije problematično. Ponekad to jednostavno ne možete ni izbjeći. Ako imate kakvih komplikacija u trudnoći, kao što je krvarenje ili rane kontrakcije razgovarajte s liječnikom. Najvažnije je da slušate svoje tijelo i kada podižete dijete radite to tako da skvrčite koljena, a leđa vam ostanu što ravnija.

⟸ 7. tjedan trudnoće

9. tjedan trudnoće ⟹

 

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....