NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima21. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

21. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 21. tjednu trudnoće vaša je beba dugačka oko 26 centimetara i teži oko 350 grama. Prvih 20 tjedana trudnoće ultrazvučnim pregledom mjerila se dužina vaše bebe od tjemena do trtice i tako se pratio njen rast i razvoj. Bebine noge su tada bile sklupčane uz trup pa ih je bilo teško izmjeriti no od ovoga tjedna beba se mjeri od glave do nožnog palca.

Bebini očni kapci i dalje su slijepljeni i zatvoreni, a iznad njih su se formirale obrve.

Krvne stanice do ovog tjedna su se proizvodile u slezeni i jetri, a od ovog tjedna tu funkciju preuzima koštana srž.

Otkucaji srca vaše bebe sve su snažniji i glasniji i iznose od 120 do 160 otkucaja u minuti.

Plodna voda u trudnoći pruža bebi sve što joj je potrebno. Štiti ju od vanjskih utjecaja i infekcija, održava stabilnu temperaturu te je izvor tekućine koju beba guta, a potom izlučuje. Na temelju sastava i količine plodne vode može se saznati puno o tome kako se beba razvija.

U ovom tjednu trudnoće volumen plodne vode u kojoj se nalazi vaša beba iznosi od 800 do 1500 mililitara. Višak ili manjak plodne vode ukazuju na određene probleme poput dijabetesa, lošeg rada bebinih bubrega ili problema s posteljicom.

Majčino tijelo u 21. tjednu trudnoće

Leptirići u trbuhu i pucketanje mjehurića koje ste povremeno osjećali sada se pretvaraju u prave udarce. Beba je neprestano aktivna iako ćete udarce osjećati povremeno, najčešće kada ćete se vi baš odmarati.

Svako razdoblje trudnoće sa sobom nosi određene manje i veće teškoće, ali i mnoga lijepa i pozitivna iskustva udarci nožicama su jedni od njih).

Od manjih teškoća u ovom razdoblju mogla bi biti pojava akni na licu, vratu, prsima, ramenima i leđima. Uglavnom ne predstavljaju velik problem no no njihovo liječenje može biti onemogućeno jer mnogi lijekovi za tretiranje akni mogu utjecati na razvoj bebe. Razgovarajte s liječnikom o tome koji preparati su najsigurniji i za vas i bebu.

O prirodnim načinima ublažavanja akni pročitajte u našem članku: Akne u trudnoći – kako ih ublažiti i koje preparate izbjegavati?

Drugi uobičajen simptom za ovo razdoblje su proširene vene. Proširene vene mogu se pojaviti i u ranijim tjednima trudnoće zbog visoke razine progesterona. U ovim uznapredovalim tjednima trudnoće proširene vene najčešće su rezultat pritiska na vene u nogama. Veću vjerojatnost za pojavu proširenih vena imaju trudnice koje su imale proširene vene i u ranijim trudnoćama, starije trudnice te one koje imaju genetske predispozicije za ovu teškoću.

Kako liječiti proširene vene pročitajte u našem članku: Proširene vene u trudnoći – što ih uzrokuje i kako ih liječiti?

⟸ 20. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....