NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima21. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

21. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 21. tjednu trudnoće vaša je beba dugačka oko 26 centimetara i teži oko 350 grama. Prvih 20 tjedana trudnoće ultrazvučnim pregledom mjerila se dužina vaše bebe od tjemena do trtice i tako se pratio njen rast i razvoj. Bebine noge su tada bile sklupčane uz trup pa ih je bilo teško izmjeriti no od ovoga tjedna beba se mjeri od glave do nožnog palca.

Bebini očni kapci i dalje su slijepljeni i zatvoreni, a iznad njih su se formirale obrve.

Krvne stanice do ovog tjedna su se proizvodile u slezeni i jetri, a od ovog tjedna tu funkciju preuzima koštana srž.

Otkucaji srca vaše bebe sve su snažniji i glasniji i iznose od 120 do 160 otkucaja u minuti.

Plodna voda u trudnoći pruža bebi sve što joj je potrebno. Štiti ju od vanjskih utjecaja i infekcija, održava stabilnu temperaturu te je izvor tekućine koju beba guta, a potom izlučuje. Na temelju sastava i količine plodne vode može se saznati puno o tome kako se beba razvija.

U ovom tjednu trudnoće volumen plodne vode u kojoj se nalazi vaša beba iznosi od 800 do 1500 mililitara. Višak ili manjak plodne vode ukazuju na određene probleme poput dijabetesa, lošeg rada bebinih bubrega ili problema s posteljicom.

Majčino tijelo u 21. tjednu trudnoće

Leptirići u trbuhu i pucketanje mjehurića koje ste povremeno osjećali sada se pretvaraju u prave udarce. Beba je neprestano aktivna iako ćete udarce osjećati povremeno, najčešće kada ćete se vi baš odmarati.

Svako razdoblje trudnoće sa sobom nosi određene manje i veće teškoće, ali i mnoga lijepa i pozitivna iskustva udarci nožicama su jedni od njih).

Od manjih teškoća u ovom razdoblju mogla bi biti pojava akni na licu, vratu, prsima, ramenima i leđima. Uglavnom ne predstavljaju velik problem no no njihovo liječenje može biti onemogućeno jer mnogi lijekovi za tretiranje akni mogu utjecati na razvoj bebe. Razgovarajte s liječnikom o tome koji preparati su najsigurniji i za vas i bebu.

O prirodnim načinima ublažavanja akni pročitajte u našem članku: Akne u trudnoći – kako ih ublažiti i koje preparate izbjegavati?

Drugi uobičajen simptom za ovo razdoblje su proširene vene. Proširene vene mogu se pojaviti i u ranijim tjednima trudnoće zbog visoke razine progesterona. U ovim uznapredovalim tjednima trudnoće proširene vene najčešće su rezultat pritiska na vene u nogama. Veću vjerojatnost za pojavu proširenih vena imaju trudnice koje su imale proširene vene i u ranijim trudnoćama, starije trudnice te one koje imaju genetske predispozicije za ovu teškoću.

Kako liječiti proširene vene pročitajte u našem članku: Proširene vene u trudnoći – što ih uzrokuje i kako ih liječiti?

⟸ 20. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....