NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodAmnioskopija ili pregled plodne vode - boli li postupak i potiče li...

Amnioskopija ili pregled plodne vode – boli li postupak i potiče li porod?

Amnioskopija je neinvazivna i bezbolna pretraga tijekom koje se pregledava stanje plodne vode. Ovim pregledom provjeravaju se boja, izgled i količina plodove vode te se njime nastoji utvrditi zrelost fetusa i/ili moguće zagađenje plodove vode mekonijem.

Plodna voda – izgled

Plodova voda je bezbojna tekućina koja sadrži oljuštene stanice bebine kože te ostale određene tvari (npr., minerale, hormone, bjelančevine, bebin urin i sl.) koje mogu dati vrijedne informacije o tome kako se plod razvija.

Tijekom trudnoće, plodna voda se mijenja, posebice pred porod te, ovisno o bebinom stanju, može promijeniti boju i/ili količinu. Prije 38. tjedna trudnoće, plodova voda trebala bi biti u potpunosti prozirna i bezbojna. Nakon tog perioda, kod bebe se počinje javljati manja potreba za kisikom pa sukladno time dolazi i do ljuštenja kože fetusa što mijenja boju plodne vode.

Prije termina poroda, u 40. tjednu trudnoće, javlja se mliječna boja plodne vode što pokazuje da je fetus zreo i spreman za porod. Neposredno prije porođaja, boja plodne vode postaje intenzivno mliječna.

S druge strane, zelena plodna voda (katkada i smeđa) ukazuje na to kako je plodna voda zagađena mekonijem (prvom bebinom stolicom) i vrlo vjerojatno će biti potreban što hitniji porod kako se bebino zdravlje ne bi ugrozilo. Istraživanja pokazuju kako se u 6-11% trudnoća javlja prisutnost mekonija u plodovoj vodi (Raboni et al., 2004).

Bebe rođene u ovakvim uvjetima, katkada imaju tzv. mekonijski aspiracijski sindrom do kojeg dolazi kada beba prijevremeno, u majčinoj utrobi, ‘udahne’ mekonij te joj se zatvore dišni putevi. U tom slučaju, liječnik će odmah nakon poroda ‘usisati’ djetetova usta, nos i ždrijelo te se pobrinuti da je kompletan sadržaj mekonija odstranjen iz bebe. Kako bi se spriječile dodatne komplikacije, dijete će morati biti pod većim nadzorom.

Amniocheck – test za otkrivanje curenja plodove vode

Danas je na tržištu dostupan kućni test pomoću kojega možete vrlo jednostavno otkriti je li došlo do curenja plodne vode. Djeluje tako da pomoću određivanja pH vrijednosti iscjetka signalizira je li riječ o urinu ili plodovoj vodi.

Dolazi u obliku higijenskog uloška za gaćice koji mijenja boju nakon dodira s tekućinom. Plodna voda ima kiseli pH (više od 6,5) što će na ulošku izazvati pojavu zelene ili plave boje, a ako je boja uloška žuta, riječ je o urinu.

Cijena 1 paketa (u kojem se nalazi 5 uložaka) je 349,90 kn, a moguće je naručiti do 3 paketa. Više o načinu njegova djelovanja i mogućnostima narudžbe pročitajte OVDJE.

Amnioskopija – kada se izvodi?

Ovaj pregled obavlja se na kraju trudnoće – onda kada je grlić maternice otvoren. Ako je trudnoća uredna, amnioskopija će se provesti dan nakon prekoračenog termina poroda, a zatim svaka dva dana do samog porođaja. U slučaju da liječnik sumnja na određene komplikacije, pregled se može obaviti i onda kada trudnica nije u terminu.

Amnioskopija – kako izgleda postupak?

Pregled se izvodi onda kada je grlić maternice otvoren minimalno 0,5 cm. Pacijentica se nalazi u ležećem položaju, točnije, noge su podignute u zrak, slično kao i tijekom poroda.

Liječnik kroz rodnicu (cervikalni kanal) uvodi metalni tubus ili cijev čija je veličina prilagođena stupnju otvorenosti grlića maternice. Metalni tubus sadrži hladno svjetlo kojim se kroz plodove ovoje promatra stanje plodove vode (izgled i količina) te položaj djeteta pred porod. Pregled amnioskopom traje svega nekoliko minuta, onda dok liječnik u potpunosti ne utvrdi koja je prava boja plodne vode.

Amnioskopija
Pregled plodne vode amnioskopom

Amnioskopija – zašto se izvodi?

Osim za procjenu bebinog zdravstvenog stanja, amnioskopijom se može utvrditi i gestacijska dob djeteta. Ako trudnica nema točne podatke o datumu zadnje menstruacije, količina i prozirnost plodove vode mogu dati odgovor na to o kojem se tjednu trudnoće radi. Ovo je od posebne važnosti kada se sumnja na prenošenje trudnoće.

Trudnoća se smatra ‘prenesenom’ onda kada trudnica uđe u 43. tjedan trudnoće, što je velika rijetkost jer se većina poroda inducira oko 41. tjedna trudnoće. U pravilu, termin poroda traje pet tjedana, od 37. do 42. tjedna trudnoće, ali je nerijetko vrlo teško odrediti pravi termin, najčešće zbog nepravilnog menstrualnog ciklusa.

Ako liječnik utvrdi kako se radi o prenesenoj trudnoći, očekujte češće liječničke preglede do poroda – minimalno dva puta tjedno. Dok god je boja plodne vode uredna – bistre boje i pravilne količine, ne morate brinuti o induciranom porodu.

Kalkulator trudnoće te više o terminu poroda možete pronaći OVDJE.

Boli li amnioskopija?

Kao što je već navedeno, amnioskopija je bezbolan i neinvazivan pregled koji se može napraviti više puta.

Ovisno o otvorenosti grlića i osjetljivosti prilikom običnog ginekološkog pregleda, postupak bi mogao biti bolan tako da tubus bude hladan ili nelagodan. Moguće je osjetiti laganu bol ili peckanje, a rijetko se nakon pregleda javlja sukrvica na donjem rublju. Kod nekih trudnica moguće je da amnioskopija potiče porod.

Amnioskopija – moguće komplikacije

Zahvaljujući ultrazvuku i sve boljoj razvijenosti medicinske opreme, komplikacije uzrokovane amnioskopijom su vrlo rijetke. Ako se određeni problemi i jave, najčešće je to u obliku nelagode tijekom pregleda ili laganog krvarenja te poticanja trudova.

U slučaju da se amnioskopija odvija prije kraja 37. tjedna trudnoće, zbog slabe otvorenosti grlića maternice, moguće je ruptura fetalne membrane, ali je ta pojava vrlo rijetka (Bailey N., 1967)U slučaju rupture prije termina poroda, unutar sljedeća 24 h vrlo vjerojatno će započeti prijevremeni porod.

Amnioskopija – iskustva

U pravilu, amnioskopija je bezbolan, rutinski pregled, ali se iskustva trudnica koje su joj bile podvrgnute, razlikuju. Kao i kod normalnog ginekološkog pregleda, sve ovisi o anatomiji žene i općenitoj (ne)osjetljivosti.

Donosimo vam neka od iskustva s foruma:

Meni danas (na termin) radili amnioskopiju, iako sam gotovo potpuno zatvorena, uloživa jedva za vršak prsta. Prije tjedan dana nisu forsali, nego sam išla na CTG, ali danas jesu. Korišten je najtanji tubus i nije baš bilo ugodno, ali nije bilo ni strašno…Sandee
U prvoj trudnoći radila mi ju je doktorica u 39. tjednu jer sam bila otvorena 1 prst – jako neugodan pregled i krvarila sam taj dan, ali je prošlo bez komplikacija.Saska7
Meni su je radili dva puta prije termina i nisam imala nikakvih problema zbog nje. Niti iscjedak niti išta drugo.Ora
Meni su u moje dvije trudnoće napravili barem 15 puta aminoskopiju. Boljelo me je, iako su rekli da ne boli. Poslije sam obavezno krvarila (malo) i teško hodala. Potrebno se što više opustiti, olabaviti mišiće i ne odupirati se, tada manje boli. To je malo teško izvesti, bar meni, no puno ovisi i o doktoru.Laila
Meni su u Vinogradskoj 2x radili amnioskopiju, niti sam skužila kad su započeli, niti kad su završili, apsolutno me nije zaboljelo niti na sekundu. I nije mi potaklo porod kao nekima. Zadnja amnioskopija je bila u ponedjeljak, a rodila sam sljedeću nedjelju.Anemona
Meni je amnioskopija bila vrlo bolna, krvarila sam danima poslije, a kad se konačno smirilo, opet su mi ju radili…Jenz

Amnioskopija i Amniocenteza – razlike

Budući da amniocenteza i amnioskopija dijele sličan naziv, trudnicama se nerijetko događa da ova dva pregleda pomiješaju. Obje pretrage obuhvaćaju pregled plodne vode, ali glavna razlika je u tome što je amniocenteza invazivni pregled koji liječniku daje drugačije podatke, za razliku od amnioskopije koja je neinvazivna te služi za određivanje gestacijske dobi djeteta.

Amniocentezom se uzorak plodne vode uzima punkcijom kroz trbušnu šupljinu, a dobiveni rezultati mogu otkriti različite kromosomske poremećaje, infekcije pa čak i krvnu grupu bebe. Također, amniocenteza se provodi između 16. i 18. tjedna trudnoće.

Više o amniocentezi možete pročitati OVDJE.

Amnioskopija
Amniocenteza je invazivna pretraga kojom se uzorak plodne vode uzima punkcijom trbušne šupljine

Amnioskopija – gdje obaviti pregled i cijena?

Ako liječnik ustanovi kako je potrebno napraviti amnioskopiju, pregled ćete moći obaviti u bolnici preko uputnice HZZO-a. Također, amnioskopiju možete obaviti i u privatnim klinikama gdje se cijena postupka kreće između 100,00 – 250,00 kn.

Amnioskopija – Zagreb

Amnioskopija – Split

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....