NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaKolestaza u trudnoći - uzroci, simptomi i liječenje

Kolestaza u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Kolestaza se obično javlja u kasnoj trudnoći i izaziva intenzivan svrbež, obično na rukama i nogama, ali često i na mnogim drugim dijelovima tijela.

Kolestaza u trudnoći može biti izrazito neugodna, ali ne predstavlja dugoročnu opasnost za trudnice. Za razvoj djeteta, međutim, kolestaza u trudnoći može biti vrlo opasna. Liječnici obično preporučuju prijevremeni porod.

Pojam „kolestaza“ odnosi se na stanje koje narušava protok žuči iz jetre. Trudnoća je jedan od mogućih uzroka kolestaze.

Uzroci kolestaze u trudnoći

Što uzrokuje kolestazu u trudnoći zasada još nije jasno. Pretpostavlja se da je bitna genetska komponenta u obitelji i određene genetske varijante.

Hormoni trudnoće također mogu igrati ulogu u pojavljivanju kolestaze. Moguće je da povećanje hormona trudnoće, što se najintenzivnije događa u trećem tromjesečju, može usporiti normalan protok žuči iz jetre.

Na kraju, nakupljanje žuči u jetri omogućuje žučnoj kiselini da uđe u krvotok. Kada se ona pohrani u majčinom tkivu, može uzrokovati svrbež.

Simptomi kolestaze u trudnoći

Intenzivan svrbež je dominantan simptom kolestaze u trudnoći. Većina žena osjeća svrbež na dlanovima ruku ili na stopalima, a neke osjećaju svrbež po cijelom tijelu. Svrbež se često pogoršava noću i može biti toliko uznemirujući da onemogućava miran san.

Svrbež je najčešći tijekom trećeg tomjesečja trudnoće, ali nekada se javlja i ranije. Međutim, nakon poroda, svrbež obično nestaje u roku od nekoliko dana.

Drugi, manje uobičajeni znakovi i simptomi kolestaze u trudnoći mogu uključivati:

  • Žuta boja kože i bjeloočnica (žutica)
  • Mučnina
  • Gubitak apetita

Liječenje kolestaze u trudnoći

Liječenje kolestaze u trudnoći ima za cilj olakšati i ublažiti svrbež kod žene te spriječiti komplikacije.

Olakšavanje svrbeža

Za smirivanje intenzivnog svrbeža u trudnoći, liječnik može preporučiti lijekove na recept koji pomažu u smanjenju razine žuči u majčinu krvotoku, a samim time i ublažavaju svrbež i mogu smanjiti komplikacije kod bebe.

Također, preporučljivo je područja na kojima se pojavljuje svrbež, namakati u mlakoj vodi, jer ga on uvelike ublažava.

Možda ćete biti u iskušenju da posegnete za antihistaminicima i kortikosteroidima. Međutim, antihistaminici su često neučinkoviti i mogu predstavljati rizik za razvoj vašeg djeteta.

Kortikosteroidne kreme i losioni ne pomažu kod ublažavanja svrbeža uzrokovanog kolestazom u trudnoći. Osim toga, i pretjerano korištenje kortikosteroidnih krema može predstavljati rizik za dijete.

Sprječavanje komplikacija

Zbog kompilkacija vezanih za zdravlje vaše bebe, koje mogu biti vrlo ozbiljne, liječnik koji prati vašu trudnoću može preporučiti pomno praćenje vaše bebe tijekom napredovanja trudnoće. Mjere koje se mogu poduzeti su:

  • Prenatalni testovi – oni pomažu u praćenju razvoja djeteta. Prati se razvoj djeteta u određenom vremenskom razdoblju, otkucaji srca te pokreti. Također, pruža se informacija o volumenu amnionske tekućine, kao i fetalnog tonusa i aktivnosti. Dok ovi testovi mogu biti vrlo ohrabrujući, oni zapravo ne mogu predvidjeti rizik od prijevremenog poroda ili drugih komplikacija povezanih sa kolestazom u trudnoći.
  • Inducirani porod – čak i ako su prenatalni testovi normalni, liječnik koji prati vašu trudnoću može preporučiti izazivanje poroda- oko 37-og tjedna. Budući da je teško predvidjeti kada bi moglo doći do smrti fetusa, prijevremeni porod je ponekad najbolji i jedini način da se spriječe komplikacije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....