NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniŽutica kod beba - uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Žutica kod beba – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Žutica kod beba je vrlo česta pojava nakon poroda te se javlja kod gotovo 50-70% novorođenčadi. Najočitiji pokazatelji žutice su žuto obojena koža i žute bjeloočnice. Ona je znak kako je u krvi povišen bilirubin. Bilirubin je žuta supstanca koja nastaje kada tijelo ‘lomi’ stare crvene stanice, a izlazi iz tijela kroz urin ili stolicu. Kada je žena trudna, njeno tijelo izbacuje djetetov bilirubin kroz posteljicu.

Jetra kod novorođenčadi nije zrela i ne može dovoljno brzo izlučiti bilirubin iz krvi pa se njegov žuti pigment nakuplja u bjeloočnicama i koži. Kod novorođenčadi se pojavljuje u prvih pet dana života, a nerijetko većina novorođenčadi rodilište napušta s njom.

Uzroci žutice kod beba

Nakon poroda, bebino tijelo mora se samostalno riješiti bilirubina. Žutica kod beba se pojavljuje zbog toga što bebino tijelo sadrži više bilirubina nego što ga može izlučiti.

Uzroci pojavljivanja žutice kod beba su:

 • začepljeni žučni vodovi
 • herpesne infekcije
 • mononukleoza
 • hepatitis
 • problemi s djetetovim probavnim sustavom
 • infekcije
 • manjak vitamina K
 • sepsa
 • dijabetes kod majke
 • modrice ili rane nastale tijekom poroda
 • manjak enzima
 • abnormalnost djetetovih crvenih stanica

Situacije u kojima je povećan rizik od razvoja žutice: 

 • prijevremeno rođene bebe, odnosno, bebe rođene prije navršenog 37. tjedna trudnoće
 • bebe koje ne dobivaju dovoljno mlijeka kroz dojenje (ili zbog problema prilikom dojenja ili ako majka ne proizvodi mlijeko)
 • bebe čija se krvna grupa ne podudara s majčinom krvnom grupom

Žutica kod beba

Katkada žutica može biti uzrokovana nekompatibilnošću Rh-faktora mamine i djetetove krvi. U tom slučaju, djetetovo tijelo može proizvesti antitijela koja će uništavati njegove crvene krvne stanice i time u krvi stvoriti povišeni bilirubin.

Žutica kod beba – koji su njeni simptomi?

Prvi i očiti simptomi žutice su žuta koža i žute bjeloočnice. Žuta boja se pojavljuje i na djetetovom licu te prsima 1-5 dana nakon poroda. Većina novorođenčadi koja oboli od žutice, preboli ju kroz tjedan-dva bez većih komplikacija, ali to ne znači da je žutica bezazlena. U rijetkim slučajevima, ako bilirubin ostane povišen i netretiran, može dovesti do oštećenja mozga, poznatijeg kao kernikterus.

Bebe kod kojih je bilirubin povišen mogu:

 • biti trome i krivo prihvaćati dojku
 • biti razdražljive
 • savijati leđa
 • imati plač povišene frekvencije
 • imati blijedu stolicu i tamnu boju mokraće

Ako pri povratku iz rodilišta primijetite kako dijete ne vrši pravilno veliku ili malu nuždu, odnosno, da pelena nije mokra između hranjenja, trebali biste dijete odvesti liječniku. Također, znak za uzbunu je i stagnacija djetetove težine, koja bi trebala rasti, ali i razdražljivost i poteškoće prilikom hranjenja.

Produžena laktacijska žutica kod beba

Novorođenčad može razviti laktacijsku žuticu iz dvaju razloga:

 1. prisutnost određenih proteina u majčinom mlijeku
 2. manjak hrane koje beba unosi – dehidracija

Majčino mlijeko sadrži određene proteine koji podržavaju rast bilirubina u krvi, iz još neutvrđenih razloga. Laktacijska žutica javlja se oko drugog tjedna života te može trajati dva mjeseca. Usprkos tome, preporučuje se nastaviti dojenje budući da majčino mlijeko sadrži različite bakterije koje stvaraju zdravu crijevnu floru kod bebe. Ova žutica ne ugrožava djetetovo zdravlje i najčešće prolazi sama.

Dijagnoza žutice kod beba

Pedijatar će djetetu napraviti sistematski pregled i postaviti vam pitanja o djetetovom, ali i vašem generalnom zdravlju. Bit će obavljen pregled djetetove kože i sluznica. Moguće je da će biti potrebno napraviti krvni test kako bi se odredilo je li vašem djetetu potrebna terapija, ovisno o razini bilirubina u krvi.

Kod starijeg djeteta ili odrasle osobe, normalne vrijednosti direktnog bilirubina su 0-0.4 mg/dl. Kod novorođenčadi, povišena razina bilirubina rezultat je stresa pri porodu, ali normalna vrijednost indirektnog bilirubina iznosi >5.2 mg/dL tijekom prva 24 sata nakon poroda.

Liječenje žutice kod beba

U slučaju fiziološke žutice koja se javlja kada bebini organi nisu sposobni riješiti se suvišnog bilirubina, liječenje neće biti potrebno, ali će dijete biti pod pojačanim nadzorom. Ova vrsta žutice javlja se 24 sata nakon poroda, a zatim prolazi kroz tjedan dana. U ovom slučaju, djetetu ćete najbolje pomoći tako što ćete ga što češće hraniti, bilo kroz dojenje ili formulu.

Djetetu će biti potrebna terapija ako je vrijednost bilirubina u krvi iznad normalne razine ili ako se vrijednosti brzo mijenjaju. U tom slučaju, na bebi će biti provedena fototerapija – osvjetljavanje djetetove kože. Koža će upiti svjetlost, što mijenja bilirubin tako da ga tijelo može lakše izbaciti iz sustava. Nikako nemojte sami postavljati dijete na sunce ili na prozor; za liječenje žutice potrebni su kontrolirani uvjeti.

Ako je uzrok žutice kod vašeg djeteta nekompatibilnost Rh faktora, vaše dijete će možda trebati transfuziju krvi. Beba će primiti malu količinu krvi ili od donora ili iz banke krvi. Time se djetetova ‘oštećena’ krv zamjenjuje zdravim crvenim stanicama te se povećava količina djetetovih crvenih stanica, a smanjuje se povišeni bilirubin.

Više o tome što je Rh faktor, kako se određuje i zašto je važan pročitajte ovdje.

Fototerapija novorođenačke žutice

Fototerapijom se dijete izlaže svjetlu plavo-zelenog spektra. Svjetlosni valovi prolaze kroz djetetovo tijelo i krv gdje ‘pretvara’ bilirubin u materijal koji će djetetovo tijelo moći izlučiti. Postupak fototerapije primjenjuje se do dva dana, osim kod novorođenčadi koja na terapiji ostaje dodatnih par dana. Jedna sesija traje 15-30 minuta.

Žutica kod beba

Tijekom fototerapije, vaše dijete leži u krevetiću ispod svjetla, a na sebi nosi pelenu i zaštitni povez koji će štititi oči od svjetla. Katkada liječnici pod bebu mogu staviti i deku dizajniranu za svjetlosne uvjete. Danas je fototerapiju moguće provesti tako da je dijete u majčinom naručju, omotano ‘plastičnom’ plahtom.

Kako smanjiti bilirubin?

Kao što je već navedeno, bilirubin se kod dojenčadi može smanjiti fototerapijom. Loše prihvaćanje na dojku može prouzrokovati to da dijete unese manje mlijeka nego što mu je potrebno.

Ako je povećanje bilirubina uzrokovano smanjenim unosom hrane kod djeteta, liječnik bi vam mogao savjetovati da dijete hranite i do 12 puta na dan. Češće hranjenje potaknut će rad crijeva i time automatski pokrenuti proces eliminacije bilirubina.

Kod odraslih, povećan bilirubin može biti posljedica određenih bolesti poput:

 • viralnog hepatitisa
 • ciroze jetre
 • Gilbertovog sindroma
 • raka gušterače
 • hemolitičke anemije

Osobe koje imaju povišen bilirubin, prvenstveno ga mogu smanjiti promjenom prehrane:

 • povećanim unosom hrane visoke nutritivne vrijednosti – cjelovite žitarice, riba, voće i povrće, maslinovo ulje te nemasni mliječni proizvodi
 • većim unosom vlaknaste hrane – vlakno pomaže u regeneraciji jetre
 • izbjegavanjem unosa procesirane hrane – šećer i masti znatno onemogućuju pravilan rad jetre što znatno pridonosi rastu vrijednosti bilirubina
 • uvođenjem ječma u prehranu – ječam pomaže u otklanjanju toksina
 • uvođenjem rotkvice u prehranu – rotkvica pomaže u radu jetre i često se koristi za liječenje žutice

Žutica kod odraslih: Gilbertov sindrom

Gilbertov sindrom definira se kao poremećaj metabolizma bilirubina, a njegov glavni simptom je žutica. Ovaj poremećaj je bezopasan i rijedak (zahvaća 5-10% ljudi) te kod njega nije potrebno liječenje.

Žutica kod beba

Pojavi žutice kod odraslih i porastu bilirubina u krvi kod ovog simptoma pridonose:

 • stres
 • nepravilna prehrana
 • jaka fizička aktivnost
 • manjak sna
 • dehidracija
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....