NaslovnicaZdravljeUrtikarija (koprivnjača) kod djece i odraslih – uzroci, simptomi i liječenje

Urtikarija (koprivnjača) kod djece i odraslih – uzroci, simptomi i liječenje

Urtikarija je česta kožna bolest koju karakterizira pojava urtika, promjena na koži nalik onima nakon kontakta s koprivom koje naglo i brzo nastaju i nestaju.

Najčešća je akutna urtikarija (70% bolesnika) dok može biti i kronična kada urtike izbijaju u razdoblju dužem od šest tjedana.

Razlikujemo i kontaktnu urtikariju kada se urtike javljaju na mjestu kontakta sa stimulansom (npr. ubod insekta) i fizikalnu urtikariju kada se urtike pojavljuju bez neposrednog kontakta sa stimulansima (npr. pojava urtika kao alergijske reakcije na sunčevu svjetlost ili zbog psihosocijalnih faktora).

Najteže liječiv oblik urtikarije je idiopatska kronična urtikarija kada uzrok nije poznat. Javlja se u svom blažem obliku, ali i težem kada postoji rizik prijelaza u anafilatički šok.

Urtikarija (koprivnjača) kod djece i odraslih

Uzroci urtikarije (koprivnjače)

Urtikarija je kožna reakcija na različite stimulanse kao što su:

 • Hrana (u dječjoj dobi to su često jaja, mlijeko, orašasti plodovi, riba, pšenica)
 • Aditivi i konzervasni
 • Lijekovi i krvni derivati
 • Ubodi insekata
 • Paraziti, gljive i bakterije
 • Bolesti štitnjače
 • Psihosocijalni faktori (stres, depresija)
 • Autimune bolesti
 • Životinjska slina
 • Sunčeva svjetlost
 • Toplina, hladnoća, znojenje ili vježbanje (kolinergijska urtikarija)

Veliku ulogu u pojavi urtikarije ima i genetska predispozicija jer je primjetno kako su česte pojave urtikarije kod više članova jedne obitelji.

Uzroke urtikarije je lakše utvrditi kod akutnog oblika (jer se reakcija pojavila nakon na primjer uvođenja nove namirnice u djetetovu prehranu) dok kronična urtikarija često traje i godinama, a da uzrok nije pronađen.

Kod kronične urtikarije najčešće se svakodnevno ili gotovo svakodnevno pojavljuju urtike tijekom najmanje 6 mjeseci bez očitog uzroka. Drugi najčešći uzrok kronične urtikarije je autoimuna bolest.

U dječjoj dobi češća je pojava akutne urtikarije kao reakcija na respiratorne infekcije ili alergije na hranu, a u odrasloj dobi kronične urtikarije. Urtikarija je dva puta češća kod žena.

Simptomi urtikarije (koprivnjače)

Osnovni simptom urtikarije je pojava osipa odnosno izdignutih mrlja crvenkaste boje mogu biti različitih veličina i oblika.

Obično je popraćen jakim svrbežom koji traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Pojedinačne mrlje mogu trajati od 30 minuta dok kod većine ne traju duže od 24 sata, a nakon što nestanu obično se pojavljuju nove najčešće na licu i udovima.

Urtikarija (koprivnjača) kod djece i odraslih

Urtikarija je u većini slučajeva ograničena na kožu, ali postoji rizik prijelaza u anafilaktički šok stoga je potrebno obratiti pozornost i na ove simptome kod djeteta:

 • Nateknuće lica, usnica ili jezika
 • Piskanje u plućima ili bilo kakvo otežano disanje
 • Temperatura
 • Grčevi u trbuhu

Kod pojave tih simptoma bez odlaganja se javite liječniku!  

Prevencija i liječenje urtikarije (koprivnjače)

Ako u obitelji postoji genetska predispozicija za dobivanje urtikarije zbog određenih namirnica, nemojte žuriti s uvođenjem istih u bebinu prehranu. Čak i ako u vašoj obitelji nema pojavnosti ove bolesti, namirnice u bebinu dohranu uvodite postepeno kako bi u slučaju pojave urtika mogli izolirati uzročnika. Razgovarajte s pedijatrom!

Bez obzira radi li se o djetetu ili odrasloj osobi, potrebno je utvrditi uzrok i izolirati ga.

Prehrana i dijeta kod urtikarije

Liječenje urtikarije najčešće uključuje dijetu bez bjelančevina (bjelančevine iz hrane pogoršavaju urtikariju), prekidanje uzimanja nekih protuupalnih lijekova, izbjegavanje gaziranih pića i hrane koja sadrži bojila i konzervanse te primjenu odgovarajućih antihistaminika. U nekim hitnim slučajevima, preporučuje se kratkotrajna primjena kortikosteroida.

Primjer dijete kod urtikarije (ova se dijeta prvenstveno odnosi na oblike urtikarije za koje uzrok nije poznat):

1.     DAN Blagi ruski čaj
2.     DAN Blagi ruski čaj
3.     DAN Čaj i dvopek
4.     DAN Čaj, dvopek, riža ili griz na vodi, prežgana juha, ribana jabuka
5.     DAN Čaj, dvopek, riža, čista pileća juha, bijelo kuhano pileće meso, banana
6.     DAN Čaj, dvopek, svježi kravlji sir, meko kuhano jaje, kuhana teletina, krumpir kuhan u slanoj vodi
7.     DAN Čaj, dvopek, bijela kuhana riba, kelj ili špinat bez začina
8.     DAN Postepeno prelaziti na ostalu hranu, blago začinjenu i pretežito kuhanu

Prirodno liječenje urtikarije

U želji da pomognete djetetu ili sebi, možda ćete doći u iskušenje da isprobate različite biljne preparate za liječenje urtikarije bez konzultacija s liječnikom i ljekarnikom.

Nemojte to činiti, pogotovo ako niste sigurni koji je uzrok jer možete pogoršati zdravstveno stanje djeteta. Ukoliko želite koristiti prirodne meleme, potražite savjet liječnika, ljekarnika ili provjerenog fitoaromaterapeuta.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...