NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceTrodnevna groznica (šesta bolest ili roseola) - uzroci, simptomi i liječenje

Trodnevna groznica (šesta bolest ili roseola) – uzroci, simptomi i liječenje

Trodnevna groznica, poznata i kao šesta bolest ili roseola, je virusna zarazna bolest koja se većinom javlja kod djece stare između šest mjeseci i tri godine. Uzroci šeste bolesti su virusi poznati kao humani herpes 6 (HHV-6) i humani herpes 7 (HHV-7).

Ne postoji cjepivo kojim bi se prevenirala infekcija ovim virusima. Većina djece nakon što preboli šestu bolest razvije antitijela koja sprječavaju ponovnu pojavu bolesti kasnije u životu.

Simptomi trodnevne groznice (šeste bolesti)

Virusi se prenose slinom, kašljanjem te kapljičnim putem prilikom kihanja. Nakon što se osoba zarazi jednim od virusa, počinje razdoblje inkubacije koje traje 8-10 dana. Šesta bolest zarazna je sve dok djetetu traje povišena temperatura, a zaraza prestaje kada se pojavi osip.

Kao prva faza šeste bolesti javlja se visoka temperatura, do 39,5°C ili 40,5°C koja traje između tri do pet dana, bez vidljivih ostalih simptoma. U rijetkim slučajevima, moguća je pojava febrilnih konvulzija uz visoku temperaturu.

Nakon četvrtog ili petog dana temperatura bi trebala početi opadati nakon čega nastupa druga faza šeste bolesti – osip. Osip je u početku najizraženiji na trbuhu i prsima, a zatim se širi na lice, vrat i udove. Nije bolan, ali djeca bi mogla biti razdražljiva i tužiti se na svrab. Osip prolazi kroz naredna 3-4 dana.

Ostali simptomi trodnevne viroze koji se pojavljuju su:

 • smanjen apetit
 • bol u ušima
 • oticanje kapaka
 • iritabilnost
 • nemir
 • blagi proljev
 • blagi kašalj
 • bol u grlu

Trodnevna groznica (šesta bolest ili roseola) – Slike osipa

Trodnevna groznica

Trodnevna groznica

Trodnevna groznica

Dijagnoza trodnevne groznice (šeste bolesti)

Teško je dijagnosticirati šestu bolest zbog toga što njeni početni simptomi djeluju kao klasične dječje bolesti ili viroze. Ne postoji test kojim se utvrđuje postojanje trodnevne groznice, već ju je moguće dijagnosticirati tek onda kada se temperatura snizi i kada osip postane vidljiv. Katkada liječnik može potvrditi postojanje trodnevne groznice putem krvnog nalaza ovisno o razini antitijela roseole.

Liječenje trodnevne groznice (šeste bolesti)

Šesta bolest prolazi sama od sebe i najčešće ne zahtijeva liječenje. Glavni fokus treba biti na motrenju djeteta, snižavanju temperature te prevenciji dehidracije. U nekim slučajevima, liječnik može savjetovati uporabu ibuprofena za smanjivanje temperature, no nikako nemojte ibuprofen koristiti prije nego što se posavjetujete s liječnikom. U slučaju jakog svrbeža moguće je da ćete od liječnika dobiti recept za antihistaminike.

Kako pomoći djetetu?

 1. Hidratacija
  • Ako dijete još uvijek doji, majčino mlijeko je najbolji način kojim će se prevenirati dehidracija. Kod starije djece koja ne doje važno je održavati hidrataciju neprestanim poticanjem ispijanja vode ili čajeva.
 2. Konzumacija probiotika
  • Jogurt i kefir pomažu imunitetu u njegovom oporavku te su lako probavljivi.
 3. Čaj od kamilice
  • Čaj od kamilice dokazano smanjuje povišenu temperaturu i pomaže u obnavljanju imuniteta jer je bogat antioksidansima i anti-inflamatornim svojstvima. Ako dijete doji, majka može popiti 1-2 šalice na dan i time kroz mlijeko djetetu prenijeti korisne minerale.
 4. Aloe Vera
  • Gel Aloe Vere pomaže u smanjivanju upale, crvenila i svrbeža na tijelu prouzrokovanih od osipa. Preporučuje se nanošenje gela nekoliko puta na dan na dijelovima tijela koji zadaju najviše boli ili svrbeža.
 5. Kupka
  • Kupanje djeteta u vodi pod temperaturom od 29.5 °C može pomoći u smanjivanju povišene temperature, a ako se dijete prilikom kupanja počne tresti potrebno je povećati temperaturu vode. Izbjegavajte uporabu leda, hladne vode ili hladne kupke kako biste spustili temperaturu; time se dijete može dodatno istraumatizirati i može mu postati hladno.

Kada se obratiti liječniku?

Ako kod djeteta primijetite neke od sljedećih simptoma, odmah se javite liječniku:

 • Rektalna temperatura (nakon pet dana) kod novorođenčadi je veća od 38.0 °C
 • Povišena temperatura se vratila nakon što je osip prošao
 • Osip ne nestaje nakon pet dana
 • Dijete se žali na jake bolove ili svrbež prouzročene osipom
 • Dijete doživljava napadaj (febrilnu konvulziju) prouzročen temperaturom

Nagli porast tjelesne temperature kod djece može prouzrokovati moždani epileptični napadaj, tzv. febrilnu konvulziju. Ako vaše dijete doživljava napadaje, pokušajte se smiriti, ukloniti oštre predmete iz okoline te poleći dijete na stranu kako bi slina mogla lakše izlaziti iz usta. Najbolje što možete je biti uz dijete i pričekati da napadaj prođe.

Ta vrsta napada pojavljuje se kod 5%-35% djece koja obolijevaju od trodnevne groznice, a događa se zbog toga što se tijelo djeteta prebrzo ‘zagrije’.

Trodnevna groznica (šesta bolest) u trudnoći

Za vrijeme trudnoće, imunološki sustav trudnice može biti oslabljen pa je zaraza raznim infekcijama lako moguća. Ipak, ako je trudnica izložena utjecaju HHV-6 virusa, postoji vrlo mala šansa zaraze. U slučaju da je trudnica preboljela šestu bolest u djetinjstvu, tijelo je već razvilo antitijela i trudnica je time biva zaštićena od pojave šeste bolesti.

Istraživanja pokazuju kako je HHV-6 virus pronađen na vratu maternice kod 20% zdravih žena prilikom poroda, što znači da virus nije negativno utjecao na trudnoću. Ipak, postoji mali rizik od komplikacija u trudnoći i razvoja fetusa ako je trudnica prvi put u kontaktu s virusom:

 • HHV-6 virus može podizati rizik od pojave pobačaja u prvom trimestru
 • ako se virus javi u posljednjem tromjesečju, postoji vrlo mala šansa da se dijete rodi s određenim manama

Kako bi trudnica bila što manje izložena virusu, pogotovo ako mu nije bila izložena kao dijete, potrebno je ne kretati se blizu djece ili odraslih koji su zaraženi virusom te odmah potražiti liječničku pomoć ako se posumnja na infekciju HHV-6 virusom.

Trodnevna groznica (šesta bolest) kod odraslih

Pojava trodnevne groznice smatra se dječjom bolesti te je rijetka kod adolescenata i odraslih osoba. Njome se mogu zaraziti oni odrasli koji nisu bili izloženi tim virusima kao djeca. Šesta bolest kod odraslih pojavljuje se u blažem obliku te ju je moguće prenijeti s odrasle osobe na dijete.

Pojavi trodnevne groznice podložne su osobe oslabljenog imuniteta, najčešće prilikom:

 • liječenja od raka
 • transplantacije koštane srži ili određenog organa
 • zaraze HIV-om/AIDS-om

Kod odraslih osoba koje obole od trodnevne groznice, moguće je imati posljedice u obliku encefalitisa (upale mozga) ili upale pluća, stoga je vrlo važno obratiti se liječniku ako se posumnja na nju. U rijetkim slučajevima, HHV-6 može se aktivirati kod odraslih koji su bili zaraženi kao djeca te razviti mononukleozu.

Poslušajte što o šestoj bolesti kaže dr. Milivoj Jovančević, pedijatar

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....