NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceTemperatura kod beba i djece - niska, normalna i visoka temperatura

Temperatura kod beba i djece – niska, normalna i visoka temperatura

Tjelesna temperatura može biti indikacija je li s bebinom zdravljem sve u redu. S druge strane, niska, normalna i visoka temperatura kod beba ovisi o nizu čimbenika koji ne moraju nužno biti povezani sa zdravstvenim stanjem.

Tjelesna temperatura: čimbenici

Normalna tjelesna temperatura čovjeka je oko 37 °C. Ovaj broj je samo prosjek: tjelesna temperatura može biti malo viša ili niža. Tjelesna temperatura koja je iznad ili ispod prosjeka ne znači automatski da je osoba bolesna.

Brojni čimbenici mogu utjecati na tjelesnu temperaturu, uključujući dob, spol, doba dana i razinu aktivnosti:

 • doba dana – temperatura je ujutro niža jer se tijelo zagrijava tijekom dana
 • dob – stariji ljudi imaju nižu tjelesnu temperaturu jer se sposobnost reguliranja temperature smanjuje s dobi
 • tjelesna aktivnost – ako je osoba izrazito tjelesno aktivna, može imati višu tjelesnu temperaturu
 • unos i vrsta unesene hrane i pića
 • menstrualni ciklus – temperatura kod žena varira ovisno o tome u kojem razdoblju menstrualng ciklusa se nalaze: kada žena ovulira, ima veću tjelesnu temperaturu
 • način očitavanja
  • očitavanje tjelesne temperature ispod pazuha može biti i za čitav stupanj niže od očitavanja iz usta
  • očitavanje tjelesne temperature iz usta je često niže nego očitavanje iz uha ili rektuma

Kolika je normalna tjelesna temperatura kod beba?

Normalna tjelesna temperatura kod beba je oko 36.4 °C, ali navedeno može varirati. Najbolji način da saznate kolika je normalna tjelesna temperatura vašeg djetata je da je izmjerite nekoliko puta dok je beba potpuno zdrava, te izračunate prosjek.

Normalni raspon tjelesne temperature kod beba varira, ovisno o vrsti toplomjera.

Pedijatri preporučuju korištenje digitalnog toplomjera koji mjeri temperaturu u rektumu za dojenčad od rođenja do trećeg mjeseca života. Za dojenčad od 3 do 12 mjeseci, preporučene opcije uključuju digitalni rektalni, aksilarni (ispod pazuha) ili timpanski (iza ušiju).

Doznajte kako odabrati toplomjer i po kojoj cijeni u našem tekstu: Toplomjer za bebe – vrste, prednosti i nedostaci, gdje kupiti i cijena

Uobičajena temperatura tijela kod različitih vrsta toplomjera je:

 • Rektalni: 36.6 stupnjeva do 38.0 stupnjeva
 • Aksilarni: 36.5 stupnjeva do 37.5 stupnjeva
 • Timpanski: 35.8 stupnjeva do 38.0 stupnjeva

Temperatura rektuma pomoću digitalnog toplomjera je najprecizniji način za provjeru tjelesne temperature bebe. Ako dobijete abnormalni aksilarni ili timpanski rezultat, preporučuje se da dodatno provjerite bebinu temperaturu rektalnim toplomjerom.

Niska temperatura kod beba

Ako temperatura tijela kod beba padne ispod 35 stupnjeva Celzijusa, to stanje se naziva hipotermija. Novorođenčad ili dojenčad su sklonija razvijanju stanja hipotermije jer nemaju u potpunosti razvijen sustav za termoregulaciju što ih čini podložnijima pothlađivanju, ali i pregrijavanju.

Uzroci niske tjelesne temperature kod beba mogu biti:

Hladno okruženje

Oblačenje bebe previše lagano, hladna soba i prebivanje vani po hladnom vremenu najčešći su uzroci niske temperature kod beba. Bebama se tjelesna temperatura brže smanjuje nego odraslima pa im je često potreban jedan sloj odjeće više. Klimatizirani prostor također može uzrokovati pad tjelesne temperature.

Niska temperatura i znojenje (infekcije)

Infekcija je manje uobičajen, ali potencijalno vrlo ozbiljan uzrok niske temperature kod beba. Infekcija često uzrokuje druge znakove i simptome, uključujući nisku razinu aktivnost i ili razinu energije, smanjen apetit, razdražljivost i znojenje.

Niska temperatura nakon viroze

Niska tjelesna temperatura može oslabjeti bebin imunološki sustav. Slab imunitet također povećava rizik od potencijalnih infekcija. Naučite kako poboljšati imunitet kod beba ovdje.

Neurološki problemi

Regulacija tjelesne temperature započinje receptorima osjetljivim na temperaturu u koži i određenim tijelima koji komuniciraju s dubokim područjem mozga pod nazivom hipotalamus. Ozljede mozga i abnormalnosti mogu oštetiti funkcije reguliranja temperature.

Ukoliko tjelesna temperatura bebe padne ispod 32 stupnja ili beba pati od kronične ili teške hipotermije, potrebno je smjesta potražiti medicinsku pomoć. Temperatura ispod 32 stupnja može dovesti do zatajenja organa i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Neki od simptoma niske tjelesne temperature kod beba su:

 • Smanjen apetit
 • Crvenkasta ili hladna koža
 • Iznenadni neprekidni plač i krikovi
 • Nedostatak energije
 • Aritmija
 • Drhtanje
 • Brzo disanje

Što učiniti kada beba ima nisku temperaturu?

Slijedi nekoliko stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste povećali bebinu tjelesnu temperaturu:

 • Uklonite svu mokru odjeću s bebe
 • Zagrijte sobu na najmanje 25 stupnjeva
 • Ako je dijete starije od 6 mjeseci, dajte mu topao napitak
 • Zamotajte bebu u toplu deku
 • Prionite bebu uz svoju kožu kako biste joj prenijeli svoju toplinu

Visoka tjelesna temperatura kod beba

Visoka temperatura kod beba nije bolest, već simptom bolesti. Ona obično označava da se tijelo bori protiv bolesti, u većini slučajeva gripe, prehlade ili druge virusne ili bakterijske infekcije.

Iako su manje uobičajene u dojenčadi, upala pluća, infekcija mokraćnog sustava, infekcija uha ili ozbiljnija infekcija poput bakterijske infekcije krvi ili meningitisa, mogu uzrokovati vrućicu.

Drugi uzroci vrućice kod bebe uključuju reakciju na cijepljenje, previše slojeva odjeće, pretopao prostor u kojem beba boravi te predugo izlaganje vrućinama i suncu.

Simptomi povišene temperature kod beba uključuju:

 • Toplo ili vruće čelo
 • Loše spavanje
 • Nedostatak apetita
 • Smanjena energija
 • Smanjena aktivnost
 • Konvulzije

Visoka temperatura kod beba: razlike

Pedijatri se slažu kako beba ima vrućicu, kada temperatura pređe 38 stupnjeva.

Vrućica kod beba mlađih od 12 tjedana smatra se ozbiljnijim zdravstvenim stanjem nego kod starijih beba. Za bebe mlađe od 3 mjeseca temperatura koja prelazi 38 stupnjeva automatski se smatra opasnom.

Temperatura kod djece 39

Ako beba ima temperaturu između 38 i 39 stupnjeva, a normalno se ponaša, jede i pije, vjerojatno nije riječ o ozbiljnom zdravstvenom stanju. Ako beba postane bezvoljna, plačljiva, letargična ili pokaže neke druge simptome, smjesta je odvedite pedijatru.

Temperatura 40 kod male djece 

Temperatura iznad 39 stupnjeva kod beba i male djece je razlog za zabrinutost. Preporučljivo je da bebu odvedete pedijatru koji će odrediti uzrok i popratni tretman.

Temperatura kod beba zbog zuba

Beba može imati temperaturu jer joj rastu zubići, ali rast zubi je vrlo rijetko uzrok temperature. Ako ste sigurni da beba nije bolesna, a pokazuje simptome povezane s rastom zubi (slini, ima natečene desni, žvače prste), vjerojatno je uzrok vrućice rast zubi.

Međutim, preporučljivo je da bebu odvedete pedijatru ukoliko ima vrućicu. Visoka tjelesna temperatura kod beba je simptom mnogih bolesti, a pedijatar jedini sa sigurnošću može reći kako je s bebom sve u redu.

Temperatura kod djece: koliko traje i što učiniti?

Ovisno o uzroku i dobi djeteta, samo trajanje vrućice varira. Ako je beba mlađa od 1 mjeseca i ima temperaturu, preporučljivo je da se odmah javite pedijatru.

Kod starijih beba, možete isprobati ove savjete kod kuće:

 • Stavljajte hladne obloge
 • Obucite bebu u laganu odjeću
 • Održavajte prostor svježim i prozračnim
 • Dajte bebi dovoljno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju
 • Nikada nemojte davati lijekove ili sirupe bebi bez odobrenja pedijatra ili ljekarnika

Još korisnih savjeta kako sniziti temperaturu pogledajte u videu!

Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....