NaslovnicaZdravljeZdravlje djecePeta bolest (parvovirus) - uzroci, simptomi i liječenje

Peta bolest (parvovirus) – uzroci, simptomi i liječenje

Peta bolest odnosno parvovirus je virusna zarazna bolest koja je ime dobila po tome što je otkrivena kao peta zarazna bolest koju karakterizira osip, najčešće u području obraza, zbog čega je često nazivaju bolest ispljuskanih obraza.

Koji su njezini simptomi, kako je liječiti i je li opasna doznajte u našem tekstu.

Što uzrokuje petu bolest (parvovirus)?

Peta bolest je osobito je česta kod djece u dobi od 5 do 15 godina i obično sa sobom nosi karakterističan crveni osip na licu, koji se zatim širi na trup, ruke i noge.

Peta bolest je zapravo blaga virusna bolest od koje se većina djece oporavi brzo i bez komplikacija.

Uzrokuje ju ljudski parvovirus B19. Razlikuje se od parvovirusa koji pogađa životinje, što znači da se ne može prenositi s čovjeka na životinju ili obrnuto.

Istraživanja pokazuju da je 40-6o posto odraslih osoba u svijetu preboljelo petu bolest, ali ih se većina niti ne može sjetiti koji su simptomi pratili tu bolest, što govori da je imala vrlo blage simptome ili simptoma nije uopće bilo.

Peta bolest pojavljuje se svugdje u svijetu. Epidemije imaju tendenciju da se dogode u kasnu zimu ili rano proljeće, rijetki su slučajevi tijekom cijele godine.

Simptomi pete bolesti (parvovirusa) kod djece

Prvi simptomi pete bolesti su blago povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, grlobolja, curenje iz nosa te umor.

Ovi simptomi prolaze nakon nekoliko dana, a tada se pojavljuje osip na licu, odnosno obrazima. Nekoliko dana kasnije osip se širi po trupu, rukama i nogama. Osip se također pojavljuje i na dlanovima i tabanima.

Peta bolest (parvovirus)

Simptomi pete bolesti kod odraslih

Kod odraslih osip nije uobičajen. Kod njih je bolest popraćena bolovima u rukama, zapešćima, koljenima i gležnjevima. No, kod djece je osip gotovo uvijek prisutan.

Osip se povlači u prosjeku od jednog do tri tjedna. Djeca vam se mogu požaliti da ih svrbi, a određeni podražaji poput visoke temperature, sunca, tjelesne aktivnosti ili stresa mogu pogoršati osip.

Ostali simptomi koji se ponekad javljaju uključuju oticanje žlijezda, crvene oči, proljev te rijetko- osip koji izgleda poput mjehurića ili modrica.

Peta bolest (parvovirus) – inkubacija, dijagnoza i širenje bolesti

Osoba s infekcijom parvovirusa je vrlo zarazna prije nego se pojavi osip – bilo tijekom inkubacije (vrijeme između zaraze i pojave simptoma) ili kada doživljava samo blage simptome. Jednom kada se pojavi osip, dijete više nije zarazno. 

Inkubacija (vrijeme između zaraze i pojave simptoma) za petu bolest se kreće od 4 do 28 dana.

Osip traje obično od 1 do 3 tjedna. U nekoliko slučajeva starije djece i odraslih, otekline i bolovi zbog pete bolesti su trajali od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Liječnik obično može dijagnosticirati petu bolest po osebujnom osipu na licu i tijelu. Ako dijete ili odrasla osoba nema osip, ali je bolesna neko vrijeme, liječnik će napraviti krvne pretrage kako bi provjerio je li bolest uzrokovana parvovirusom B19.

Osip je rezultat imunološkog sustava, kao reakcija koja se javlja nakon infekcije koja je prošla, tako da djeca obično nisu zarazna kada se osip pojavi.

Parvovirus B19 se lako širi s osobe na osobu, direktnim kontaktom ili putem respiratornih sekreta, kihanjem i kašljanjem. U kućanstvima u kojima dijete ima petu bolest, a drugi član prethodno nije imao parvovirus B19 ima oko 50% šanse za dobivanje infekcije.

Osoba koja je jednom zaražena parvovirusom B19 razvija imunitet na njega, te je vjerojatnost za ponovnu infekciju gotovo nikakva.

Peta bolest (parvovirus) u trudnoći

Infekcija parvovirusom B19 tijekom trudnoće može uzrokovati probleme za plod. Fetusi mogu razviti tešku anemiju, ako je majka zaražena dok je trudna, pogotovo ako dođe do infekcije tijekom prve polovice trudnoće.

Srećom, oko polovica trudnica je imuno zbog prethodne infekcije parvovirusom. Ozbiljni problemi se javljaju u manje od 5% žena koje su bile zaražene tijekom trudnoće.

Liječenje pete bolesti (parvovirusa)

Peta bolest je uzrokovana virusom, tako da se ne može liječiti antibioticima (antibiotici ubijaju bakterije, ne i viruse). Ne postoje antivirusni lijekovi za liječenje pete bolesti, no u većini slučajeva je ona blaga, te nije potreban nikakav lijek.

Također, ne postoji cjepivo za petu bolest, niti pravi način za spriječavanje širenja virusa. Kao što je rečeno, izoliranje osobe koja je već razvila osip neće spriječiti širenje zaraze, jer ta osoba više nije zarazna.

Prakticiranje dobre higijene je najbitnije, naročito često pranje ruku, jer to može pomoći u prevenciji širenja mnogih infekcija. Obično, djeca s petom bolesti se osjećaju prilično dobro i potrebna je samo kućna njega uz odmor.

Temperatura i drugi blagi simptomi brzo prolaze, zato je samoliječenje dovoljno. Ako vaše dijete osjeća svrab zbog osipa, posavjetujte se s liječnikom kako ublažiti djetetovu nelagodu.

Većina djece oboljela od pete bolesti se oporavi bez komplikacija. Do trenutka kada se pojavi osip i kada je prsiutan, ona se već osjećaju vrlo dobro i mogu se vratiti svojim normalnim aktivnostima.

Kada je potrebno posebno liječenje?

Neka djeca s oslabljenim imunološkim sustavom (AIDS, leukemija) ili s određenim krvnim poremećajima (srpasta anemija, hemolitička anemija) mogu se osjećati jako loše nakon infekcije parvovirusom B19. On može privremeno usporiti ili zaustaviti tjelesnu proizvodnju kisika, što uzrokuje anemiju.

Kod zdravog djeteta to usporavanje proizvodnje kisika obično prođe nezapaženo, jer ne utječe na cjelokupno zdravlje. No, djeca koja su već anemična mogu se razboliti ako je njihova proizvodnja eritrocita dodatno pogođena virusom.

Posjetite liječnika ako vaše dijete ima osip, pogotovo ako je raširen po cijelom tijelu ili popraćen i drugim simptomima.

Također, ako ste u drugom stanju i razvili ste osip ili ste bili u kontaktu s nekim tko boluje od pete bolest, preporučljivo je da posjetite liječnika.

Poslušajte što o petoj bolesti kaže dr. Ivana Ivana Samardžija, pedijatar u emisiji dm BabyBonus:

Arijana Dedić
Arijana Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Arijana Dedić je već dugi niz godina urednica nekoliko vrlo posjećenih portala koji broje više od dva milijuna čitatelja svakog mjeseca. Želja joj je svim roditeljima pomoći da na brz i jednostavan način dođu do korisnih, provjerenih i lako razumljivih informacija. Između ostalog, na portalu MaminSvijet.hr vodi i kutak za majke koje žele zakoračiti u svijet poduzetništva te im želi pomoći da ostvare svoje poslovne ambicije.
  1. Puno hvala. Moje dijete je dobilo infekciju parvovirusa, a ja sam u petom mjesecu trudnoće. Sad sam puno mirnija jer nisam znala da sam imuna ako sam bolest već preboljela. 🙂

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....