NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceNeurodermitis kod djece i beba - simptomi i liječenje

Neurodermitis kod djece i beba – simptomi i liječenje

Neurodermitis poznat i kao atopijski dermatitis je kronična bolest kože te najčešće pogađa bebe između drugog i šestog mjeseca života, no može pogoditi i stariju djecu te se nastaviti u odrasloj dobi.

Obično je neurodermitis popraćen drugim zdravstvenim tegobama kao što su alergijska astma, peludna groznica, kolitis i konjunktivitis.

Točan uzrok neurodermitisa nije poznat, no smatra se kako odgovorni mogu biti geni, okolina djeteta, poremećaj kožne barijere, imunološki čimbenici, farmakološke abnormalnosti te bakterije kao što su Staphylococcus aureus.

Među glavnim okidačima spominju se alergije na hranu te na deterdžente za pranje rublja.

Koji su simptomi neurodermitisa?

Neurodermitis karakterizira pojava crvenila i suhe kože. Crvenilo, odnosno crvena i upaljena žarišta se uglavnom javljaju na koljenima i laktovima, a nerijetko su popraćena svrbežom.

Na koži se mogu javiti i sitni mjehurići te kraste od češanja, a u kroničnoj fazi se koža ljušti i zadebljana je.

Svrbež uzrokuje nekvalitetan san kod djece te su ona nervozna, loše spavaju i jedu. Također, češanje može oštetiti kožu, a u tom slučaju nisu rijetke sekundarne infekcije kao što su stafilokok ili herpes.

Testiranje kod neurodermitisa

U slučaju da postoji rizik od neurodermitisa te ako se pojave neki od simptoma, nužno je napraviti testiranje, kako bi se odredilo adekvatno liječenje.

Tu se obično provodi ciljano alergijsko testiranje, odnosno Prick test. Prick test se obavlja tako da se na unutarnju stranu podlaktice kapne kap alergena kroz koju se koža ubode lancetom.

Zatim se otopina osuši, a nakon dvadesetak minuta se mjeri promjer nastale urtike i eritema.

Kako liječiti neurodermitis?

Kod liječenja neurodermitisa treba djelovati na svaki aspekt djetetovog života. Okoliš djeteta je vrlo bitan, kao i njega kože, prehrana te liječenje kod liječnika.

Okoliš djeteta kod neurodermitisa

  • Odjeća i posteljina bi trebala biti pamučna ili svilena. Izbjegavajte materijale kao što su vuna i sintetika.
  • Izbjegavajte pranje odjeće teškim deterdžentima, koji sadrže konzervanse, parfeme i boje. Također, izbjegavajte omekšivače te uvijek dobro isperite odjeću i posteljinu.
  • Prostor u kojem dijete boravi mora biti čist. Redovito brišite prašinu te čistite madrace, posteljinu, tepihe i zavjese.
  • Plišane igračke nemojte držati u krevetu te ih redovito perite.
  • Nemojte pušiti u djetetovoj sobi te pripazite da zrak nije suh i pregrijan.

Njega kože djeteta kod neurodermitisa

  • Kod kupanja voda ne smije biti pretopla (oko 32-34 °C) te kupanje mora trajati kratko, oko 5 do 10 minuta.
  • Koristite proizvode za kupanje i njegu kože, koji ne sadrže parabene, konzervanse i boje. Za kupanje se preporučuje korištenje sindeta ili gelova bez sapuna.
  • Dobro isperite kožu nakon kupanja te nježno osušite ručnicima od kvalitetnog materijala.

Prehrana djeteta kod neurodermitisa

  • Dojite dijete što dulje, a dohranu uvedite od četvrtog do šestog mjeseca života.
  • Ako sumnjate da je dijete alergično na neku namirnicu, izbacite ju uz savjetovanje s liječnikom jer se u suprotnom može ugroziti djetetov razvoj. Više od 90% alergijskih reakcija uzrokuju jaja, soja, pšenično brašno, mlijeko, orašasti plodovi, riba i školjke.

Liječenje kod liječnika

Liječnici obično preporučuju terapiju kortikosteroidima. Takva terapija ne bi trebala trajati predugo, već je potrebno smanjiti dozu nakon poboljšanja simptoma neurodermitisa te ukinuto korištenje kortikosteroida kada se simptomi povuku.

Zatim je potrebno koristiti neutralne kreme za njegu dječje kože.

U slučaju da postoji rizik od sekundarne infekcije, liječnik može preporučiti i antibiotike. Kao nadopuna kortikosteroidnoj terapiji, mogu se koristiti i lokalni imunosupresivi ili imunomodulatori, koji su pogodni za osjetljive dijelove tijela, poput lica, kapaka i spolovila.

U borbi protiv sekundarnih infekcija preporučuje se i antimikrobna terapija, a za smanjenje svrbeža preporučuju se i antihistaminici.

Također, postoji i cijeli niz alternativnih metoda u liječenju neurodermitisa, kao što su terapija u slanoj komori, probiotici te dodaci prehrani poput omega masnih kiselina.

Albina Dedić
Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....