NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceBolest usta, šake i stopala – uzroci, simptomi i liječenje

Bolest usta, šake i stopala – uzroci, simptomi i liječenje

Bolest usta, šake i stopala česta je kod djece do dobi od deset godina i jako je zarazna tako da nakon pojave bolesti kod jednog djeteta u kolektivu poput vrtića najčešće obole sva djeca.

Što uzrokuje bolest usta, šake i stopala?

Bolest usta, šake i stopala uzrokuje Coxsackie virus i spada u skupinu enterovirusnih bolesti. Bolest se epidemijski češće javlja ljeti i u ranu jesen, a pojedinačni slučajevi se javljaju tijekom cijele godine.

Širi se kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem), ali i kontaktom sa zaraženom stolicom (npr. pri mijenjanju pelene ili ako djeca dovoljno dobro ne operu ruke nakon toaleta).

Bolest usta, šake i stopala

Simptomi bolesti usta, šake i stopala

Nakon kontakta s oboljelim djetetom, razdoblje inkubacije do pojave prvih simptoma traje tri do šest dana.

Prvi simptomi bolesti su nelagoda i bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te temperatura koja može iznositi i do 40⁰C i traje od jednog do dva dana. Ostali uobičajni simptomi su opća slabost, smanjen apetit, razdražljivot te rjeđe povraćanje i glavobolja.

Nakon prvih simptoma kod većine se pojavljuje osip u usnoj šupljini i grlu, na dlanovima i tabanima, a ponekad prekriva i cijele noge i stražnjicu.

Nakon što se pojavi, osip prelazi u papule i bistre mjehuriće. Osip nije praćen svrbežom čime se razlikuje od vodenih kozica, ali može biti bolan zbog čega djeca mogu odbijati hodati ili jesti.  

Liječenje bolesti usta, šake i stopala

Za bolest se ne primjenjuje nikakva specifična terapija, ne postoji cjepivo niti se propisuje antibiotik. Rane mogu biti bolne, ali bolest ne traje više od sedam dana i komplikacije su vrlo rijetke.

Djetetu je važno snižavati temperaturu i davati mu dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo.

Bolove u grlu će olakšati sladoled (a istovremeno i razveseliti dijete) i hladna negazirana pića. Usnu šupljinu možete ispirati otopinom za ispiranje usta koja sadrži lokalni anestetik ili čajem od kadulje (ako je dijete dovoljno staro o čemu porazgovarajte s pedijatrom ili ljekarnikom).

Osip na šakama i stopalima isperite mlakom ili hladnom vodom te dobro osušite. Ako mjehurići puknu, kako se oštećena koža ne bi inficirala u ljekarni zatražite antibiotski prašak.

Tijekom bolesti dijete je zarazno, a virus se u stolici može zadržati i nekoliko mjeseci (stoga obratite pozornost na adekvatno odlaganje pelena i redovito podsjećajte dijete na higijenu ruku).

Bolest usta, šake i stopala

U tijeku bolesti važno je da svi članovi obitelji često peru ruke, a pogotovo nakon diranja osipa. Redovito dezinficirajte površine koje dijete dodiruje, perite igračke i prozračujte prostor u kojem dijete boravi.

Ako ste trudni i vaše dijete oboli od ove bolesti ili radite u kolektivu gdje se ova bolest pojavila, ne brinite. Ova bolest se ne prenosi često na odrasle čiji je imunitet otporniji, a mogućnost da se virus prenese na nerođenu bebu i uzrokuje probleme iznimno je mala!

Prije povratka u vrtić ili školu razgovarajte s osobljem i pedijatrom!

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...