Naslovnica Zdravlje Zdravlje djece Bolest usta, šake i stopala – uzroci, simptomi i liječenje

Bolest usta, šake i stopala – uzroci, simptomi i liječenje

Bolest usta, šake i stopala česta je kod djece do dobi od deset godina i jako je zarazna tako da nakon pojave bolesti kod jednog djeteta u kolektivu poput vrtića najčešće obole sva djeca.

Što uzrokuje bolest usta, šake i stopala?

Bolest usta, šake i stopala uzrokuje Coxsackie virus i spada u skupinu enterovirusnih bolesti. Bolest se epidemijski češće javlja ljeti i u ranu jesen, a pojedinačni slučajevi se javljaju tijekom cijele godine.

Širi se kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem), ali i kontaktom sa zaraženom stolicom (npr. pri mijenjanju pelene ili ako djeca dovoljno dobro ne operu ruke nakon toaleta).

Bolest usta, šake i stopala

Simptomi bolesti usta, šake i stopala

Nakon kontakta s oboljelim djetetom, razdoblje inkubacije do pojave prvih simptoma traje tri do šest dana.

Prvi simptomi bolesti su nelagoda i bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te temperatura koja može iznositi i do 40⁰C i traje od jednog do dva dana. Ostali uobičajni simptomi su opća slabost, smanjen apetit, razdražljivot te rjeđe povraćanje i glavobolja.

Nakon prvih simptoma kod većine se pojavljuje osip u usnoj šupljini i grlu, na dlanovima i tabanima, a ponekad prekriva i cijele noge i stražnjicu.

Nakon što se pojavi, osip prelazi u papule i bistre mjehuriće. Osip nije praćen svrbežom čime se razlikuje od vodenih kozica, ali može biti bolan zbog čega djeca mogu odbijati hodati ili jesti.  

Liječenje bolesti usta, šake i stopala

Za bolest se ne primjenjuje nikakva specifična terapija, ne postoji cjepivo niti se propisuje antibiotik. Rane mogu biti bolne, ali bolest ne traje više od sedam dana i komplikacije su vrlo rijetke.

Djetetu je važno snižavati temperaturu i davati mu dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo.

Bolove u grlu će olakšati sladoled (a istovremeno i razveseliti dijete) i hladna negazirana pića. Usnu šupljinu možete ispirati otopinom za ispiranje usta koja sadrži lokalni anestetik ili čajem od kadulje (ako je dijete dovoljno staro o čemu porazgovarajte s pedijatrom ili ljekarnikom).

Osip na šakama i stopalima isperite mlakom ili hladnom vodom te dobro osušite. Ako mjehurići puknu, kako se oštećena koža ne bi inficirala u ljekarni zatražite antibiotski prašak.

Tijekom bolesti dijete je zarazno, a virus se u stolici može zadržati i nekoliko mjeseci (stoga obratite pozornost na adekvatno odlaganje pelena i redovito podsjećajte dijete na higijenu ruku).

Bolest usta, šake i stopala

U tijeku bolesti važno je da svi članovi obitelji često peru ruke, a pogotovo nakon diranja osipa. Redovito dezinficirajte površine koje dijete dodiruje, perite igračke i prozračujte prostor u kojem dijete boravi.

Ako ste trudni i vaše dijete oboli od ove bolesti ili radite u kolektivu gdje se ova bolest pojavila, ne brinite. Ova bolest se ne prenosi često na odrasle čiji je imunitet otporniji, a mogućnost da se virus prenese na nerođenu bebu i uzrokuje probleme iznimno je mala!

Prije povratka u vrtić ili školu razgovarajte s osobljem i pedijatrom!

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi