NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceŠarlah kod djece - uzroci, simptomi i liječenje

Šarlah kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Šarlah je zarazna bolest te se najčešće pojavljuje u djetinjstvu, odnosno od četvrte do 8 godine. Šarlah uzrokuje streptokok skupine A, a do desete godine oko 80 % djece već razvije doživotna zaštitna antitijela streptokoknih pirogenih egzotoksina.

Kod djece mlađe od 2 godine, šarlah je vrlo rijedak, zbog prisutnosti majčinskih antiegzotoksinskih protutijela.

Nekada se šarlah smatrao ozbiljnom bolešću, no danas, kada postoje antibiotici razloga za brigu je manje.

Prenosioc šarlaha je čovjek, koji ga najčešće prenosi kapljično ili putem dodira, a vrlo rijetko preko hrane ili predmeta, koje je dotaknuo.

Simptomi šarlaha kod djece

Infekcija šarlah praćena je glavoboljom, grloboljom, povraćanjem, crvenim ždrijelom, točkastim osipom te ljuštenjem kože.

Osip se obično pojavljuje brzo, unutar dva dana od trajanja bolesti. Pojavljuje se na jednom mjestu, najčešće na vratu ili ispod ruku, a zatim se širi tijelom te se na kraju koža počinje ljuštiti.

Isto tako, u početku infekcije jezik je obložen, a nakon nekog vremena postaje boje maline. Temperatura za vrijeme infekcije može biti povećana, odnosno veća od 38 stupnjeva, grlo može postati upaljeno te zaraženi može imati poteškoće kod gutanja.

Liječenje šarlaha

Liječenje šarlaha kod djece

Budući da je uzročnik bakterija, šarlah se liječi antibiotskom terapijom, koja ubrzava nestanak osipa i smanjuje simptome bolesti. Poželjno je da dijete bude u stanju mirovanja te da mu se kontrolira tjelesna temperatura.

Šarlah se najčešće liječi kod kuće i terapija je uglavnom efikasna, no u slučaju da dođe do komplikacija, bitno je kontaktirati liječnika.

Dijete mora biti odvojeno od osoba, koje nisu preboljele šarlah, posebno od druge djece, a mirovanje se preporučuje i desetak dana nakon bolesti jer u protivnom postoji mogućnost komplikacija.

Koje su komplikacije kod šarlaha?

Vrlo rijetko se bakterija koja uzrokuje šarlah širi u druge dijelove tijela, no ako do toga dođe, rezultat može biti sinusitis, infekcija uha, akutna upala bubrega, reumatska groznica te upala srčanog mišića ili zaliska.
S obzirom na to da su komplikacije vrlo problematične, bitno je da dijete miruje i desetak dana nakon završetka šarlaha, jer se ove komplikacije mogu pojaviti i nakon što se dijete oporavi.

Iako je vrlo rijetko da dijete ponovno oboli od šarlaha, to se događa u 10 % slučajeva jer antibiotici sprječavaju imunitet da do kraja reagira na bolest, što nije razlog da djetetu ne dajete antibiotike, s obzirom na to da su oni najefikasnija terapija za liječenje.

Kako spriječiti šarlah kod djece?

S obzirom na to da se šarlah prenosi direktnim kontaktom, vrlo bitno je da dijete izbjegava kontakt sa zaraženim osobama.

Saznajte u videu što o šarlahu kaže Svjetlana Bela Klancir, spec. pedijatar iz Poliklinike Dr. Sabol:

Albina Dedić
Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....