NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceOspice (morbilli) - uzroci, simptomi i liječenje

Ospice (morbilli) – uzroci, simptomi i liječenje

Ospice (morbilli) su zarazna virusna bolest te se najčešće javljaju zimi i u proljeće. Iako ova bolest uglavnom pogađa djecu, od nje mogu oboljeti sve dobne skupine. Prije nego je uvedeno cijepljenje, protiv ospica je obolijevalo oko 90 % stanovništva u dobi do 20 godina.

Ospice prenosi čovjek, kapljičnim putem, najčešće preko sluznice dišnih puteva i očne spojnice, a vrlo rijetko ospice se mogu prenijeti i preko treće osobe, no samo unutar desetak minuta od kontakta te osobe s bolesnikom.

Simptomi ospica

Simptomi ospica javljaju se nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu. Prvi simptomi su povišena tjelesna temperatura, konjuktivitis, suhi kašalj te ospice, odnosno Koplikove pjege.

S vremenom temperatura postaje sve viša te se javlja tipičan osip, koji se širi od glave preko trupa do udova. Isto tako, može se javiti i svrbež te krvarenje iz ospica. Simptomi obično nisu dugog trajanja.

Dijagnoza ospica

Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovi anamneze i kliničke slike, a laboratorijska potvrda je rijetko potrebna.

Liječenje ospica

Liječenje ospica

Ne postoji specifično liječenje ospica. Potrebno je sniziti temperaturu i umanjiti bolove u mišićima, a najčešće lijekove za te simptome preporučuje liječnik.

Isto tako, u liječenju je ključan unos tekućine u obliku čaja ili juhe te odmor u zamračenoj prostoriji.

Komplikacije kod ospica

Ospice rijetko izazivaju upalu srednjeg uha, upalu pluća ili bronhitis. Također, vrlo rijetko se pojavljuje encefalitis, odnosno upala mozga, koja je vrlo ozbiljna te može rezultirati smrtnim ishodom.

Rijetko dođe i do hemoragičnih ospica, koje uzrokuju krvarenje.

Kada posjetiti liječnika?

Ključno je posjetiti liječnika kod prvih simptoma, kako bi se bolest pravilno dijagnosticirala. Liječnik će vas najbolje uputiti u liječenje te će preporučiti lijekove za snižavanje temperature i bolove.

Kako spriječiti ospice?

Prevencija uključuje rutinsko cijepljenje djece u dobi od 15 mjeseci te kasnije, prilikom upisa u školu.

Saznajte u videu što o ospicama kaže prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za inf. bolesti djece Dr. Fran Mihaljević:

Albina Dedić
Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....