NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceBronhitis kod djece i beba - uzroci, simptomi, trajanje i liječenje

Bronhitis kod djece i beba – uzroci, simptomi, trajanje i liječenje

Bronhitis kod djece i beba jedna je od zaraznih bolesti od koje oboli većina djece, pogotovo u zimskom periodu. Bronhitis je upala bronhijalnih tuba koje prenose zrak iz i prema vašim plućima. Razvija se iz prehlade, upale grla, gripe ili druge respiratorne infekcije, a kada bakterije zahvate bronhije, dišni putevi postaju natečeni i upaljeni. Postoji nekoliko vrsta bronhitisa, a najpoznatiji su akutni i kronični bronhitis.

Akutni bronhitis kod djece

Akutni bronhitis pojavljuje se nakon prehlade ili drugih virusnih infekcija grla, a rizik od njegovog razvijanja povećavaju astma ili alergije. Prethode mu slabost, povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima i hunjavica. Traje kratko (ne duže od 2-3 tjedna) i definira se kao oticanje i iritacija dišnih puteva u plućima djeteta. Prijevremeno rođena djeca imaju veći rizik od pojave bronhitisa.

Simptomi akutnog bronhitisa

Prvi i najočitiji simptom akutnog bronhitisa je suhi kašalj koji prerasta u produktivni kašalj koji prati iskašljavanje sluzi. Simptomi obično nestaju nakon 3-5 dana.

Ostali simptomi koji se javljaju su:

 • umor
 • glavobolja
 • kratak dah
 • bol u mišićima
 • povišena tjelesna temperatura
 • bol u prsima prilikom kašljanja
 • nesanica
 • hroptanje u prsima

Bronhitis je veoma zarazna bolest; osoba se može zaraziti putem kašlja, kihanja ili dodirivanja površine koju je dirala oboljela osoba.

Liječenje akutnog bronhitisa

Akutni bronhitis liječi se simptomatski, što znači da se želi potaknuti ublažavanje kašlja. Antibiotici se koriste u slučaju bakterijske infekcije, no kod većine djece je riječ o virusnoj infekciji, stoga će vam liječnik savjetovati uporabu ibuprofena za smanjenje bolova. Kod težih slučajeva bronhitisa, postoji mogućnost uporabe Ventolina kako bi se djetetu olakšalo disanje.

Kronični bronhitis kod djece

Kronični bronhitis je upala dišnih puteva praćena kašljem, hripanjem i iskašljavanjem sluzi, a čiji simptomi traju duže od tri mjeseca tijekom dvije uzastopne godine. Kod odraslih, u 90% slučajeva, bronhitis dolazi kao posljedica dugogodišnjeg konzumiranja cigareta, a tome znatno pridonosi i utjecaj zagađenog zraka ili toksičnih plinova u blizini stanovanja ili radnog mjesta.

Od kroničnog bronhitisa danas u svijetu pati gotovo 2,5 milijuna djece te je taj broj u porastu zbog sve većeg zagađenja zraka.

Simptomi kroničnog bronhitisa

Kronični bronhitis kod djece se često razvija iz astme, cistične fibroze ili primarne cilijarne diskinezije, a moguća je i genetska povezanost uz razvoj bronhitisa. Simptomi kroničnog bronhitisa identični su kao i kod akutnog, ali glavna razlika je uporan kašalj koji ne prolazi mjesecima, a gotovo uvijek je uz kašalj prisutno iskašljavanje sluzi zelenkasto-žućkaste boje. Uz kašalj, prisutno je ‘piskanje’ iz pluća te kratkoća daha.

Bronhitis kod djece

Kronični bronhitis često se razvija kod djece koja su u neprestanoj prisutnosti dima iz cigarete jer nikotin iritira dišne puteve te se potiče stvaranje sluzi koju dijete naposljetku iskašljava.

Liječenje kroničnog bronhitisa

Vrlo bitnu ulogu igra rano otkrivanje bronhitisa. Univerzalni lijek ne postoji, a oboljelima se savjetuju promjene životnih navika – zdrava prehrana te uvođenje svakodnevne lagane tjelesne aktivnosti kako bi pluća jačala. Oboljelima od kroničnog bronhitisa potrebno je više vremena kako bi se oporavili od prehlade ili drugih respiratornih problema. Njima i samo disanje na svakodnevnoj bazi postaje izrazito teško.

Alergijski bronhitis kod djece

Alergijski bronhitis je upala dišnih puteva uzrokovana alergenima prisutnima u zraku (poput peludi, prašine ili dima iz cigarete) koji iritiraju i nadražuju bronhijalne tube. On se vrlo često javlja uz kronični bronhitis i često se zna nazivati i alergijskom astmom.

Simptomi alergijskog bronhitisa su:

 • kratak dah
 • začepljen nos
 • crvene, natečene oči
 • hiperventilacija
 • osip
 • ‘škakljanje’ u grlu
 • glavobolja
 • dugotrajno kihanje

Liječenje započinje nakon što se alergo-testovima utvrdi prisutnost alergije na određene alergene. Ovisno o jačini bolesti, liječnik će odrediti je li potrebno koristiti lijekove. Alergijski bronhitis može postati opasan ako se ne liječi pravilno i ako osoba nastavi konstantno biti izložena alergenima.

Opstruktivni bronhitis kod djece

Opstruktivni bronhitis pojavljuje se kod djece do 3. godine života zbog toga što anatomija bronhijalnih tuba i unutarnjih organa još uvijek nije dovoljno razvijena kako bi obranila dijete od štetnih mikroorganizama.

Nezrelost bronhija i okolnih mišića doprinosi pojavi sluzi i začepljenju bronhija kod sasvim male infekcije. Opstruktivni bronhitis vezan je uz infekciju respiratornog trakta koja se razvija u djetetovim bronhijama; oni naotiču, a plućni mišići kontrahiraju i tako uzrokuju poteškoće prilikom izdaha, slično kao kod napadaja astme.

Bronhitis kod djece

Dijete ne može normalno disati jer se sluz nakuplja u bronhijama i nemoguće ju je izbaciti. Često opstruktivni bronhitis s vremenom postaje kronični bronhitis, ali djeca, što su starija, prerastu tendenciju razvoja opstruktivnog bronhitisa.

Simptomi opstruktivnog bronhitisa

Opstruktivni bronhitis je progresivna bolest i ako se ne počne liječiti na vrijeme, može pogoršati djetetovo trenutačno zdravstveno stanje. Ako liječnik prema djetetovim simptomima (pogotovo kod povišene temperature) procijeni da bi se stanje moglo pogoršati, dijete može biti hospitalizirano, pogotovo bebe kojima dišni sustav još uvijek ne funkcionira kako bi trebao.

Simptomi opstruktivnog bronhitisa su sljedeći:

 • kašalj popraćen gustom sluzi
 • piskajući zvukovi prilikom disanja
 • poteškoće prilikom izdaha
 • povišena tjelesna temperatura

Liječenje i prevencija opstruktivnog bronhitisa

Liječenje opstruktivnog bronhitisa provodi se tako da se dijete u potpunosti izolira od utjecaja dima iz cigarete. Uz to, bilo bi poželjno pratiti prehranu djeteta i osigurati mu što više unosa zdrave hrane i što više tekućine koja će pomoći u borbi protiv nakupljanja sluzi u dišnom putu.

Opstruktivni bronhitis može se prevenirati tako što ćete paziti na odabir djetetove odjeće u zimskom vremenu. Izbjegavajte nepotrebne slojeve tople odjeće kojom kod djeteta možete izazvati znojenje i pregrijavanje. Šetnje s djecom provodite u dijelovima koji su zaštićeni od prašine i štetnih ispušnih plinova.

Bronhitis bez temperature

Jedan od mogućih simptoma bronhitisa je i povišena tjelesna temperatura, no bronhitis može, ali i ne mora biti praćen temperaturom što liječnici katkad znaju propustiti i bronhitis bez temperature tretirati kao ‘jaču’ prehladu. Temperatura može biti vrlo promjenljiva i niska, od 37°C pa do 38°C.

Kod bronhitisa s temperaturom, bolesnik je slab i gubi apetit te zahtjeva neprestano ležanje u krevetu. Kod bronhitisa bez temperature, bolesnik treba izbjegavati znojenje i umor te se što manje izlagati utjecaju lošeg, kišnog vremena. Ako primijetite neke od navedenih simptoma, nemojte čekati pojavu temperature da biste otišli liječniku, već pratite razvoj kašlja i moguće iskašljavanje sluzi.

Bronhiolitis kod djece – što ga razlikuje od bronhitisa?

Bronhiolitis je akutna virusna infekcija dišnog sustava kod djece mlađe od 18. mjeseci starosti. Uzrokuje ga respiratorni sincicijalni virus (RSV), kojem (kao i većini virusa) odgovara hladno vrijeme, ali i nagle vremenske promjene pa bebe, najčešće, obolijevaju krajem jeseni ili početkom zime. Glavni simptom bronhiolitisa jest otežano disanje s vrlo čujnim piskanjem iz pluća.

Bronhitis kod djece

Kod većine beba, u početku, bronhiolitis ima iste simptome kao i prehlada – curenje nosa i poteškoće kod disanja. Što se bolest više razvija, dijete polako gubi apetit i postaje razdražljivo jer zbog sluzi koja se nakuplja u dišnom putu, ono otežano diše i automatski slabije jede. Može doći i do povraćanja sluzi, a mnoga djeca popratno obole i od upale srednjeg uha. Tjelesna temperatura, uglavnom, ne prelazi 38,5°C.

Liječenje bronhiolitisa rijetko zahtjeva liječničku skrb, a najvažnije je spriječiti pojavu dehidracije redovnim ispijanjem tekućine. Oporavak traje 3-5 dana, bez posljedica za djetetovo zdravlje, ali postoje sumnje kako je kod djece koja su oboljela od bronhiolitisa moguća pojava astme u kasnijem djetinjstvu. Više o bronhiolitisu možete pročitati ovdje.

Kada posjetiti liječnika?

Simptomi bronhitisa mogu biti vrlo jaki, pogotovo kod dojenčadi kojoj mogu ometati hranjenje i disanje. Ako kod starije djece primijetite pojačano piskanje i otežano disanje ili dijete počne povraćati uz jaki kašalj, obavezno se javite liječniku. Kašalj ne smijete zanemariti, pogotovo ako traje više od tjedan dana.

Bronhitis kod djece

Uz to, potrebno je javiti se liječniku i ako:

 • kašalj ometa san
 • kašalj biva praćen temperaturom većom od 38°C
 • čujete piskanje kod djeteta prilikom disanja ili hroptanje u plućima
 • dijete osjeća bolove u prsima
 • dijete iskašljava žutu ili zelenu sluz
 • dijete iskašljava krv

Dijagnoza bronhitisa

Bronhitis kod djece dijagnosticira se na temelju simptoma koji se javljaju kod vašeg djeteta. Liječnik će djetetu prvo poslušati pluća dok dijete kašlje i odrediti ima li dijete pojačan šum disanja s hroptajima. Kod sumnje na kronični bronhitis, katkada će biti potrebno napraviti ultrazvuk pluća jer se time utvrđuje nepostojanje opasnosti razvoja drugih infekcija, poput upale pluća.

Uz ultrazvuk, liječnik vas može uputiti i na spirometriju kojom se testira funkcija pluća. Spirometrijom se mjeri količina zraka koju pluća mogu ‘čuvati’ i kojom brzinom se ta količina može izdahnuti. Ovim testom liječnik utvrđuje postoji li mogućnost od pojave astme uz već postojeći bronhitis.

Liječenje bronhitisa

Djetetu koje boluje od bronhitisa možete pomoći tako da mu, prvenstveno, omogućite puno odmora jer se tako njegovo tijelo oporavlja. Ako ste pušač, izbjegavajte pušenje u prostoru u kojem se dijete igra, spava ili jede. S liječnikom provjerite koliko tekućine dnevno vaše dijete smije unositi i potičite ga da što više pije. Ako dojite ili hranite dijete formulom, svakako nastavite jer tekućina održava dišni put vlažnim.

Bronhitis kod djece

Maloj djeci možete pomoći tako što ćete im pumpicom za nos čistiti sluz iz nosnica na sljedeći način:

 1. Pritisnite pumpicu i postavite vrh u jednu od bebinih nosnica
 2. Lagano zatvorite drugu nosnicu vašim prstom
 3. Polagano otpuštajte pumpicu kako bi upila sluz
 4. Ispraznite pumpicu na rupčić
 5. Isti proces ponovite za drugu nosnicu te djetetu čistite nosnice prije spavanja i hranjenja

Sirup za iskašljavanje nemojte koristiti bez dogovora s liječnikom; on može potaknuti dodatno stvaranje sluzi unutar dišnog puta!

Bronhitis kod djece – je li moguće prirodno liječenje?

Budući da ne postoji univerzalni lijek koji bi izliječio bronhitis, uz puno odmora i unosa puno tekućine, postoje i drugi načini kojima možete djetetu ubrzati oporavak i ublažiti bolove. Oporavak od bronhitisa ovisi o snazi imuniteta, stoga pokušajte s nekim od navedenih načina:

 1. Stavite dijete pod topli tuš kako bi udisalo paru ili zagrijte lonac vruće vode i nagnite djetetovu glavu iznad njega:
  • udisanje pare pomaže omekšavanju sluzi u plućima
  • ako želite da para bude efikasnija, možete u vodu dodati nekoliko kapi ulja eukaliptusa – on pomaže omekšavanju sluzi i odčepljenju dišnih puteva, a ima i antibakterijska svojstva
 2. U djetetovu sobu možete postaviti ovlaživač zraka i upaliti ga za vrijeme spavanja kako bi održavao zrak u prostoriji vlažnim
  • budite oprezni kod održavanja i čišćenja osvježivača jer se nepravilnim rukovanjem lako navuku različite loše bakterije
 3. Izbjegavajte konzumiranje mliječnih proizvoda:
  • kravlje mlijeko sadrži laktalbumin, koji stimulira proizvodnju sluzi u gornjem i donjem dišnom traktu te probavnom traktu (teladi koja ima četiri želuca, sluz je potrebna kako bi zaštitila njihov probavni trakt od jakih želučanih kiselina)
 4. Grgljanje tople, slane vode:
  • time se aktivno smiruje upala grla i smanjuje se količina sluzi koja izaziva iritaciju
  • svako jutro nadodajte jednu čajnu žličicu morske soli u čašu tople vode i dajte djetetu da ‘grglja’, odnosno, ispire usta
 5. Pripremite djetetu toplu vodu s limunom i medom ili skuhajte prirodni čaj, poput čaja od majčine dušice, jer se time na zdrav način nadoknađuje potrebna tekućina
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....