NaslovnicaZdravljeAlergija na sunce - uzroci, simptomi i liječenje

Alergija na sunce – uzroci, simptomi i liječenje

Alergija na sunce (fotosenzitivnost), posebno kod beba, djece i trudnica, može uzrokovati niz neugodnih simptoma. Mnogi se pitaju: postoji li prirodni lijek ili je medicinska intervencija neophodna?

Općenito, alergija na sunce je imunološka reakcija koje se očituje crvenilom kože, svrbežom te plikovima. Simptomi se u većini slučaja pojavljuju na vratu, poprsju, ramenima i gornjem dijelu ruku. Do alergijske reakcije dolazi prilikom direktnog kontakta kože sa suncem. Tretman za ublažavanje simptoma najbolje djeluje na individualnoj razini.

Koji su uzroci alergije na sunce?

Iako znanstvenici ne znaju točan uzrok pojave simptoma, vjeruje se da alergiju na sunce potiče imunološki sistem koji osunčanu kožu prepoznaje kao nepoznatu komponentu. Također, ne postoji skupina ljudi za koju je rizik od oboljenja povećan. Tako je alergično između 10 i 20 posto populacije, iz nepoznatog razloga većinom su to žene srednje životne dobi. Većina oboljelih su osobe svjetlije puti, ali alergija na sunce se pojavljuje kod svih rasa.

Kod određenog postotka oboljelih osoba, fotosenzitivnost je nasljedna. Međutim, mogu je potaknuti određeni faktori kao što su kratkotrajno izlaganje suncu, lijekovi ili preparati za kožu. Alergiju kod potencijalno rizične skupine mogu potaknuti i određeni antibiotici, analgetici te autoimune bolesti i bolest bubrega.

Alergija na sunce

Česte vrste alergije na sunce

 • Oblik polimorfnih erupcija (PMLE) – osim klasičnih simptoma fotosenzitivnosti, mogu se pojaviti i glavobolja, mučnina, opća slabost. Pojavljuju se na proljeće i ljeto, rjeđe zimi. Karakteristike ove vrste alergije su da se pojavljuje svake sezone, simptomi postanu manje izraženi kako se koža navikava na sunčevu svjetlost te plikovi imaju izgled uboda insekata
 • Naslijeđeni PMLE – simptomi počinju u ranom djetinjstvu, izraženiji su te se prenose s generacije na generaciju
 • Solarna erupcija – simptomi nastaju naglo, nekoliko trenutaka nakon izlaganja suncu, a očituju se velikim i bolnim plikovima 
 • Fotosenzitivne tvari – alergija se može pojaviti i na područjima koji su prekriveni odjećom par dana nakon izlaganja suncu.
  Pojavljuje se kada imunološki sistem dođe u dodir s:

  • lijekovima: protiv akni (posebno retinoidima), gljivica, nesteroidnim protuupalnim lijekovima (posebno piroksikam), oralnim antidijabeticima, lijekovima protiv anksioznosti i antidepresivima, nekim antibioticima i antihistaminima
  • preparatima za njegu: šamponima, regeneratorima, losionima, kremama za lice, tijelo i sunčanje, parfemima, dezodoransima

Alergija na sunce, ubod insekta ili osip od sunca?

Osip od sunca ne mora nužno biti imunološki obrambeni mehanizam na UV zrake. Osip se manifestira crvenilom kože, peckanjem, guljenjem kože, osjećajem iritacije… Javlja se isključivo na dijelovima tijela koji su bili izloženi suncu te nestaje ubrzo nakon što se osoba makne sa sunca, rashladi suncem zahvaćeno područje kože te u ekstremnim slučajevima uzme lijekove ili kreme koje je prepisao liječnik ili ljekarnik.

Alergija na sunce se od uboda insekta (slika dolje) razlikuje po tome što nakon uboda insekta nastaje karakteristično ubodom ispupčeno crvenilo kojega nema ako je riječ o plikovima uzrokovanim alergijom.

Alergija-na-sunce

Kada posjetiti doktora?

Ukoliko sumnjate da imate alergiju na sunce, neophodno je otići liječniku. Medicinski stručnjak će potom utvrditi vrstu i ozbiljnost eventualne alergije. Može vam terapiju odrediti sam ili vas uputiti stručnjaku za kožne bolesti (dermatologu).

Važno je naglasiti da uvijek postoji rizik od ozbiljnog ugrožavanja zdravlja ukoliko je alergija ekstremna. U tom slučaju liječnik prepisuje terapiju koje se morate pridržavati. Najčešće se prepisuju antihistaminici, fototerapija ili kortikosteroidi.

Pomozite si prirodnim lijekovima

Ako situacija nije opasna po zdravlje, bol i nelagodu možete olakšati:

 • stavljanjem hladnih obloga na suncem zahvaćena mjesta (alergiju na sunce tretirati kao osip ili opeklinu)
 • oralnim antihistaminima ili paracetamolom za ublažavanje boli. Mogu se kupiti i bez recepta, ali uvijek u dogovoru s ljekarnikom ili drugom stručnom osobom
 • nekorištenjem proizvoda za uljepšavanje i njegu koji vam izazivaju simptome
 • nošenjem odjeće koja kožu štiti od sunčevih zraka
 • nanošenjem krema sa zaštitnim faktorom 15 ili više

Od lijekova na biljnoj bazi simptome ublažava vitamin C koji je prirodni antioksidans. Oboljela osoba može koristiti i kalcij, piti značajne količine zelenog čaja te koristiti nerafiniranim uljima konoplje, lana, plave ribe, oraha, algi, divlje ruže i noćurke.

Alergija-na-sunce

Alergija na sunce kod djece

Fotosenzitivnost se kod nekih osoba pojavljuje tijekom djetinjstva. Iako u većini slučajeva simptomi nisu jaki i izraženi, djetetu i roditeljima redovito uzrokuju nelagodu, zabrinutost i stres.

Ako roditelj sumnja da dijete boluje od alergije na sunce, treba mu zakazati liječnički pregled. Pedijatar će potom dijagnosticirati postoji li alergija i koji je stupanj njezine težine. Potom će prepisati odgovarajući tretman ili uputiti na daljnje pretrage kod dermatologa. Pretrage uključuju uzimanje obiteljske povijesti bolesti, krvi, urina, stolice i biopsiju kože.

Svakako je obavezno slušati savjete liječnika, biljnim preparatima (u savjetu s ljekarnikom) ublažiti simptome te ne izlagati dijete sunčevim zrakama. Savjetuje se korištenje kreme za sunčanje (faktor ovisno o stupnju težine fotosenzitivnosti), nošenje kapa za zaštitu glave, sunčanih naočala s UV faktorom te lagane odjeće za zaštitu kože od sunca.

Alergija na sunce

Alergija na sunce u trudnoći

Fotosenzitivnost se može pojaviti tijekom trudnoće ili žena, koja je cijeli život alergična na sunce, može simptome osjećati dok je trudna. U oba slučaja, od velike je važnosti otići na liječnički pregled. Liječnik će dati najrelevantnije podatke o prevenciji, zaštiti i eventualnoj terapiji.

Alergija na sunce u trudnoći u pravilu ne bi trebala ugroziti bebino zdravlje. Međutim, kako bi se to osiguralo, ključno je proći medicinsku obradu i pridržavati se liječnikovih savjeta.

Naposljetku, ukoliko do takve situacije dođe, trudnica bi trebala pokušati smanjiti nervozu i stres na prirodne načine – čitanje, slušanje opuštajuće glazbe redovito pomažu. Ukoliko liječnik potvrdi da vaše i bebino zdravlje nije ugroženo, nema razloga za brigu.

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.
 1. Probala sam tablete za alergiju, one kaj se dobiju od doktora obiteljske medicine. Kod mene se smiri za nekoliko minuta.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....