NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniZačepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?

Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Ima li i vaš mališan začepljen nosić, a ne znate kako mu pomoći?

Kod djece do tri godina ovo može biti pravi izazov. Za početak, nije uvijek jasno što uzrokuje začepljen nos. Novorođenčad i mala djeca se često prehlade zato što se njihov imunološki sustav tek razvija.

Također, opcije za liječenje djece do četiri godine su ograničene. Nikako ne uzimajte lijekove za prehladu jer ih malena djeca ne smiju koristiti! Postoji dovoljno sigurnih i korisnih načina za liječenje koje možete isprobati.

Ako vaša beba ima začepljen nos može vam se učiniti da diše brže nego normalno. No, bebe inače dišu nešto brže. U prosijeku beba udahne četrdeset puta u minuti, dok odrasli čovjek udahne između dvanaest i dvadeset puta u minuti. Ipak, ako primijetite da beba udiše više od 60 puta u minuti, ili ako vam se čini da se bori kako bi udahnula, odmah ju odvedite na hitnu.

Začepljen nos kod beba – uzroci

Prije nego što liječnik/pedijatar odluči da je vrijeme za liječenje potrebno je otkriti uzroke začepljenog nosa.

Do začepljenog nosa dolazi kada se sitne krvne žilice (kapilare) i tkivo u nosu napuni tekućinom. Zbog toga vaša beba može imati problema sa spavanjem i hranjenjem – ako to stanje potraje beba može izgubiti apetit zbog čega će tijelo oslabjeti te će se smanjiti otpornost organizma. Također, možete imati problema s hranjenjem djeteta jer bebe do ti mjeseca starosti ne znaju disati na usta.

Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Na sreću postoje neki znakovi prema kojima možete odrediti zašto je bebi začepljen nos:

 • boja sluzi – ako djetetu curi nos važno je obratiti pozornost na boju sluzi. Bistra i vodenasta sluz većinom upućuje na virus, iako može promijeniti boju u bijelu, zelenu ili žutu par dana prije nego ponovo postane bistra.
 • alergija – ako je uzrok začepljenog nosa vaše bebe alergija, potrebno je otići liječniku/pedijatru i napraviti test za alergije kako bi se utvrdilo na što je vaše dijete alergično.
 • zaostali komadić hrane ili igračke – nos može biti začepljen i ako je dijete ne pazeći uguralo komadić igračke ili hrane u nosnicu. Za ovo je također potreban posjet liječniku ili čak i hitnoj službi ako dijete ne može disati. Ništa osim sluzi nemojte sami pokušavati ukloniti iz djetetovog nosa.
 • prehlada – začepljen nos zbog prehlade može se riješiti fiziološkom otopinom u obliku kapljica ili spreja. Ako postoje drugi simptomi poput visoke temperature i guste, žute sluzi odvedite dijete liječniku što prije.

Začepljen nos kod beba – moguće komplikacije

Začepljen nos kod beba može uzrokovati određene komplikacije kao što su:

 • bolovi u uhu – bebe sa začepljenim nosom često znaju boljeti uši. Do toga dolazi jer se pri gutanju ili puhanju nosa stvara pritisak na opne bubnjića koje imaju veliki broj živčanih završetaka.
Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?
 • upala srednjeg uha – uho je organ koji služi ne samo za sluh nego i za ravnotežu. Sastoji se od vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Upala srednjeg uha većinom se pojavljuje uz upalu gornjih dišnih puteva. Dijete će tada biti plačljivo, razdražljivo, uznemireno, odbijat će hranu i često vrištati tijekom hranjenja, a posebno će biti osjetljivo na dodire po glavi.

Začepljen nos kod beba – kako pomoći bebi?

Vjerovali ili ne ali curenje nosa može biti i dobra stvar. To je način na koji se tijelo rješava klica. Ali, kada beba ima previše sluzi, nos se može začepiti što može uzrokovati glavobolju. Također, može uzrokovati probleme s disanjem i upalu sinusa. Nekoliko stvari ipak može pomoći bebi:

Fiziološka otopina

Jedan od najsigurnijih i najučinkovitijih načina za pomoć pri začepljenom nosu je svakako fiziološka otopina koju možete kupiti u svakoj ljekarni bez recepta. Možete birati između one u spreju ili u obliku kapi za nos.

Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Ako koristite kapi za nos prvo kapnite jednu do dvije kapi u svaku nosnicu da razrijede sluz. Odmah nakon toga uzmite aspirator i izvucite ostatke fiziološke otopine i sluzi iz bebinog nosa. Ovo napravite petnaest minuta prije hranjenja bebe i prije spavanja kako bi mogla lakše disati.

Više o dobrobitima fiziološke otopine pročitajte ovdje.

Aspirator za nos

Postoji nekoliko vrsta aspiratora i pumpica za nos koje pomažu mamama u izvlačenju sekreta iz bebinog nosa:

 • aspirator na baterije
 • aspirator na usta
 • aspirator na usisavač

O vrsti aspiratora koji čete koristiti odlučujete sami, ili najbolje, uz savjet liječnika. U slučaju kada beba ima malo sekreta u nosiću dovoljna je i obična pumpica za nos uz malo fiziološke otopine.

Ipak, kada beba ima začepljen nosić možda će vam trebati nešto “jače” od pumpice. Tu odlično u pomoć uskaču aspiratori. Aspirator na baterije je vrlo praktičan za putovanje. Samo ga uključite i stavite bebi u nos. Silikonski vrh aspiratora je hipoalergen i lako se odvaja, što znači da ga je jednostavno i očistiti.

Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Za jako malene bebe preporučuje se korištenje aspiratora na usta jer tada vi sami možete kontrolirati jačinu usisa koja vam je potrebna.

Aspirator na usisavač je također jednostavan za korištenje. Sve što trebate je nastavak aspiratora priključiti na usisavač. U pravilu su aspiratori na usisavač napravljeni tako da, bez obzira na jačinu usisavača, reduciraju moć usisavanja na jačinu ispuhivanja nosa. Svakako obratite pozornost pri kupnji na informacije označene na pakiranju.

Aspirator koristite tako da prvo bebi u nosić kapnete kap ili dvije fiziološke otopine. Fiziološka otopina djeluje tako da razrijedi sekret u nosu te ga je lakše izvući. Uzmite aspirator i izvucite razrijeđeni sekret iz bebinog nosića.

Ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka koji pušta hladnu paru u sobu je siguran, samo ga držite van djetetovog dosega. Ipak, držite ga dovoljno blizu tako da para dođe do djeteta dok spava ili najbolje prije spavanja dok se igra u sobi. Nikako nemojte koristiti toplu vodu u ovlaživaču!

Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Da bi izbjegli plijesan i bakterije, redovito mijenjajte vodu u ovlaživaču te ga operite i osušite kuhinjskom krpom. Također, možete probati s toplom kupkom u naparenoj kupaonici. Topla kupka će pomoći da se sluz razvodni, a i vaša će beba uživati u trenutcima maženja.

Štapići za uši

Nekad se sluz u nosu stisne te ju bude teško ukloniti. Da bi u tom slučaju očistili djetetu nos, uzmite štapić za uši te ga smočite mlakom vodom i lagano obrišite rub nosnica. Svakako pripazite na djetetove pokrete te ne gurajte štapić za uši djetetu u nos jer ćete tako još pogoršati situaciju.

Tapšanje po leđima

Nježno tapšanje po leđima može pomoći bebi ako ima problema s disanjem. Polegnite dijete na koljena te ga nježno tapšajte dlanom ruke ili napravite isto dok vam sjedi u krilu, nagnut oko 30° prema naprijed. Tapšanje olakšava sluz u plućima te samim time pomaže pri iskašljavanju iste.

Masaža

Nježno masirajte rub nosa, obrve, obraze, te napravite prstima zatvoreni krug od početka tjemena do brade.

Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Vaš dodir može biti vrlo umirujuć kada je beba razdražena.

Čekanje da prođe

Ne zahtijeva svaki začepljeni nos liječenje, pogotovo ako ne smeta vašoj bebi. Sve dok je vaš mališan aktivan, normalno jede i pije, u redu je samo pratiti stanje.

Nikako nemojte djeci mlađoj od četiri godine davati lijekove za prehladu ili kašalj. Za djecu stariju od četiri godine posavjetujte se s liječnikom o primjeni mogućih lijekova.

Začepljen nos kod beba – iskustva

Pogledajte što o začepljenom nosiću ima za reći Andrea Kostinčer Pojić, dr. med. i kako se s njime nosi mama malene curice:

Do začepljenog nosa može doći zbog suhog zraka u kući koji je posljedica grijanja. Mame na forumu kažu kako to znaju spriječiti stavljanjem mokrih ručnika ili plahta na radijator u bebinoj sobi.

Većini je najbolje rješenje fiziološka otopina i aspirator za bebe koji uvelike olakšava posao, a i omogućuje bebi da lakše zaspe s očišćenim nosićem. U slučajevima kada beba ima samo malo sekreta u nosu, i nos se još nije začepio, u izvlačenju sekreta pomaže i obična pumpica za nos.

Također, učinkovitom se pokazala i blaga inhalacija. Najčešće bi mame skuhale veliki lonac čaja od kamilice i bile u blizini s bebom. Ne smijete biti preblizu loncu, već toliko da blaga para stigne do djeteta.

Za inhalaciju možete koristiti i inhalator i fiziološku otopinu. Ipak, inhalator strogo koristite uz savjet liječnika.

Povremeno možete i u ovlaživač zraka staviti kap eukaliptusa. Lijepo miriši, a uz to ima i blagotvorno djelovanje.

Začepljen nos kod beba – savjeti

Pogledajte što u slučaju začepljenog nosa savjetuje naš specijalist pedijatar, Oskar Lučev, dr. med. :

Pročitajte dodatne savjete kako pomoći bebi sa začepljenim nosom:

 • starijem djetetu stavite jastuk ispod glave tako da glava nije u ravnini s nogama. To nemojte nikako raditi ako je dijete mlađe od dvije godine kako bi izbjegli SIDS (sindrom iznenadne dojenačke smrti).
 • potaknite dijete da pije što više vode. Tekućina pomaže u razrjeđivanju sluzi, ali nemojte forsirati. Pomoći će i ako dijete popije samo malo više tekućine kroz dan nego inače.
 • redovito čistite djetetov nosić s fiziološkom otopinom
 • ako je dijete dovoljno staro naučite ga puhati nos. Da bi mu pokazali kako izdahnite kroz nos te ispod nosnica stavite maramicu tako da dijete vidi kako zrak pomiče maramicu kada izdišete. Potaknite ga da ponovi radnju na isti način.
 • djetetu starijem od jedne godine možete skuhati čaj od kamilice jer jača imunitet i smanjuje simptome kao što je curenje iz nosa
 • pripremite djetetu toplu kupku u zagrijanoj kupaonici da bi lakše disalo
 • obratite pozornost na vlažnost zraka u sobi. Suhi zrak i začepljen nosić nikako ne idu zajedno. Zato bi bilo dobro da koristite ovlaživač zraka.
 • izlazak na svježi zrak, pa i na kratko, uvijek je dobra ideja. Ako vani nije hladno, odvedite svog mališana na kratku šetnju.
 • najpoznatiji savjet je da domaća juha liječi sve. Djetetu kojem je uvedena dohrana skuhajte domaću pileću juhu s povrćem te ju procijedite i dajte djetetu da popije. Također možete i smiksati malo povrća s juhom te napraviti kašicu.
Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Potpuno je normalno da roditelje zabrinjava bebin začepljen nosić. No, pedijatri će vam u većini slučajeva ipak preporučiti da ne radite ništa te da pustite da se stvari riješe same od sebe. Sve dok se dijete razvija, napreduje i ne odbija hranu nema potrebe za liječenjem.

Nikako nemojte djetetu davati bilo kakve lijekove za prehladu bez liječničkog savjeta ili nadzora!

Začepljen nos kod beba – može li se spriječiti?

Nažalost, ne postoje načini kako možete spriječiti začepljeni nos kod beba. To je nešto kroz što prolazi svaka beba.

Začepljen nos kod beba - uzroci i kako pomoći bebi?
Začepljen nos kod beba – uzroci i kako pomoći bebi?

Ipak, možete smanjiti rizik od prehlade i gripe tako što ćete češće prati svoje, a i djetetove ruke te isto zahtijevati od svih posjetitelja koji dolaze u kontakt s vašim djetetom. Također, pokušajte izbjegavati ljude koji su zarazni što je više moguće.

Ako primijetite bilo kakve probleme kod svog mališana svakako potražite mišljenje liječnika.

Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....