NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceKalendar cijepljenja djece - kada i protiv kojih bolesti treba cijepiti djecu?

Kalendar cijepljenja djece – kada i protiv kojih bolesti treba cijepiti djecu?

Obvezno cijepljenje djece jedna je od tema oko kojih su mišljenja (čak i unutar medicinske struke) izrazito podijeljena. Kako bi mogli donijeti najbolju moguću odluku o cijepljenju, najvažnije je educirati se o cjepivima, bolestima i mogućim nuspojavama.

Program obveznoj cijepljenja u Hrvatskoj propisuje se svakih nekoliko godina na temelju epidemiološke situacije, analize dotadašnjeg programa te financijskih mogućnosti. Trenutno je aktualan Trogodišnji Program obveznog cijepljenja od 2016. do 2018. godine.

Bolesti protiv kojih je cijepljenje obavezno

Programom obveznog cijepljenja obuhvaćene su ove bolesti:

  • Difterija – zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Corynebacterium diphtheriae koja se prenosi kapljičnim putem prilikom iskašljavanja. Nekada je ova bolest bila jedan od vodećih uzroka smrti u djece, ali danas je u razvijenim zemljama vrlo rijetka.
  • Tetanus – teška zarazna bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium tetani. Do infekcije dolazi putem ozljede ili rane na koži. Uzrokuje grčenje mišića, a ukočenost čeljusti je najčešći simptom tetanusa. Zahvaća živčani, dišni i sve druge sustave u tijelu oboljele osobe. Procjenjuje se da tetanus uzrokuje oko pola milijuna smrti u svijetu, većinom kod novorođenčadi i starijih ljudi
  • Hripavac – zarazna infekcija koju izaziva bakterija Bordetella pertussis, a dovodi do napada kašlja. I dalje je jedan od najvećih zdravstvenih problema u svijetu. Od hripavca se može oboljeti bilo kada, ali najčešće se pojavljuje kod djece mlađe od četiri godine.
  • Poliomijelitis (dječja paraliza) je akutna infekcija uzrokovana poliovirusom. U svom najtežem obliku može izazvati paralizu (nemogućnost pomicanja ruku i nogu). Ova je bolest uzrokovala paralizu i smrt tisuća ljudi, ali gotovo je iskorijenjena zbog visoke procijepljenosti (u Hrvatskoj gotovo 25 godina nije bilo slučajeva obolijevanja. Najčešće su obolijevala djeca.
  • Ospicezarazna virusna bolest koja se širi kapljičnim putem. Simptomi bolesti su povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, suhi kašalj te Koplikove pjege. Specifično liječenje ne postoji, ali danas je bolest vrlo rijetka pogotovo zbog visoke procijepljenosti. Više o ospicama pročitajte ovdje.
  • Zaušnjaci – zarazna virusna infekcija koja uzrokuje povećanje žlijezda slinovnica no može zahvatiti i druge organe. Širi se kapljičnim putem, a obolijevaju najčešće djeca od 5 do 15 godina. Gotovo sva djeca sa zaušnjacima oporave se bez posljedica, ali bolest je vrlo rijetka. Više o zaušnjacima pročitajte u našem članku.
  • Rubeola zarazna virusna bolest, najčešće blagih simptoma sličnih ospicama. Širi se kapljičnim putem. Infekcija je izrazito opasna kod trudnica u ranom stadiju trudnoće te može izazvati pobačaje ili anomalije kod novorođenčadi. Više o rubeoli pročitajte ovdje.
  • Tuberkuloza – opasna zarazna bolest koja prije svega zahvaća pluća, ali se može proširiti i na druge organe. Prenosi se kapljičnim putem i gotovo 3 milijuna ljudi godišnje umre od posljedica ove bolesti. Najčešći simptomi su kašalj, povišena tjelesna temperatura, umor, gubitak težine, krv u iskašljaju i noćno znojenje.
  • Hepatitis B – virusna bolest koja uzrokuje oštećenje jetre. Do zaraze najčešće dolazi u doba adolescencije, bolesnika koji su primili transfuziju krvi, ovisnika o opojnim drogama te osoba koje su s oboljelima u bliskom kontaktu. Virus se nalazi u krvi i izlučevinama rana, ali i slini, znoju, suzama te majčinom mlijeku. Virus je izuzetno otporan.
  • Haemophilus influenza tip Bbakterija od koje najčešće obolijevaju djeca mlađa od 5 godina. Najčešća bolest koju uzrokuje ova bakterija je gnojni meningitis no i upalu pluća, sepsu i upalu zglobova.

beba cijepljenje

Kalendar cijepljenja djece

U sljedećoj tablici možete pronaći detalje o dobi djeteta za cijepljenje i vrsti cjepiva prema Trogodišnjem programu obveznog cijepljenja:

DOB ZA CIJEPLJENJE

CJEPIVO

Novorođenče Cjepivo protiv tuberkuloze BCG daje se djetetu odmah u rodilištu, a ako dijete nije rođeno u rodilištu do navršena dva mjeseca starosti
S navršena 2 mjeseca života Kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca DI-TE-PER

Inaktivno cjepivo protiv dječje paralize POLIO

Kombinirano cjepivo DtaP-IPV-Hib-hepB protiv bakterije Haemophilus influenzae tip B i hepatitisa B

S navršena 4 mjeseca života Kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca DI-TE-PER

Inaktivno cjepivo protiv dječje paralize POLIO

Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB protiv bakterije Haemophilus influenzae tip B i hepatitisa B

S navršenih 6 mjeseci života Kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca DI-TE-PER

Inaktivno cjepivo protiv dječje paralize POLIO

Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB protiv bakterije Haemophilus influenzae tip B i hepatitisa B

S navršenih 12 mjeseci života Kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca DI-TE-PER

Inaktivno cjepivo protiv dječje paralize POLIO

Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB protiv bakterije Haemophilus influenzae tip B i hepatitisa B

Kombinirano cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole MO-PA-RU

S navršenih 6 godina života Cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca DI-TE-PER
U prvom razredu osnovne škole Cjepivo protiv difterije i tetanusa ANA-DI-TE-pro adultis

Cjepivo protiv dječje paralize POLIO

Kombinirano cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole MO-PA-RU

U osmom razredu osnovne škole Cjepivo protiv difterije i tetanusa ANA-DI-TE-pro adultis

Cjepivo protiv dječje paralize POLIO

Nuspojave cjepiva

Najčešće su blage nuspojave poput povišene tjelesne temperature, otoka na mjestu uboda te opće neraspoženosti djeteta. Ako je potrebno, djetetu dajte lijek protiv bolova i za snižavanje temperature te stavite hladne obloge.

Prije svakog cijepljenja postavite svom pedijatru sva pitanja ili nedoumice koje imate o cjepivu.

Ako nakon primanja cjepiva kod djeteta primjetite bilo kakve nuspojave ozbiljnije od neraspoloženosti i otoka ili ne možete sniziti temperaturu, bez odlaganja se javite liječniku.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....