NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceRubeola - uzroci, simptomi i liječenje

Rubeola – uzroci, simptomi i liječenje

Rubeola je zarazna virusna bolest, koju karakteriziraju blagi simptomi. Ona u polovine oboljelih prolazi neopaženo, no opasna za trudnice zbog trajnog oštećenja fetusa.

Rubeola se prenosi kapljično, uslijed kihanja, kašljanja ili govora. Javlja se uglavnom zimi ili početkom proljeća, a najčešće zahvaća malu djecu školskog uzrasta, iako se može javiti i u drugim životnim dobima.

Simptomi rubeole

Simptomi rubeole izlaze na vidjelo od 14. do 21. dana nakon infekcije. Kod djece, uvodni simptomi od 1. do 5. dana mogu se manifestirati u obliku otečenih limfnih čvorova na vratu i boli u zglobovima.

Isto tako, javlja se umjereno povišena temperatura, malaksalost, sekrecija iz nosa te osip, koji je ujedno i prvi zamijećeni simptom bolesti.

Osip uglavnom prvo izbija na licu, a kasnije se širi na trup i ostale dijelove tijela. Osip obično prođe bez tragova, a ponekad iza sebe ostavlja blago perutanje kože.

Komplikacije kod rubeole

Komplikacije kod ove bolesti su rijetke. Mogu se javiti kao upala zglobova, snižen broj trombocita te vrlo rijetko, upala moždanih ovojnica i mozga.

Najozbiljnija komplikacija je ona u slučaju zaraze trudnice, kada dolazi do trajnih oštećenja fetusa ili čaj pobačaja.

Rubeola

Dijagnoza rubeole

S obzirom na to da u krvnoj slici nema karakterističnih poremećaja, jedini pouzdan dijagnostički kriterij dijagnoze je dokaz o specifičnim protutijelima u krvi, koja su prisutna već u kod pojave osipa.

Liječenje rubeole

Cjepivo protiv rubeole je rutinsko u djetinjstvu te se daje u kombinaciji s cjepivom protiv zaušnjaka i ospica.
Rubeola ne zahtijeva nikakvo potporno liječenje, s obzirom na to da su simptomi vrlo blagi, no bitno je tretirati visoku temperaturu. Preporučuju se sredstva protiv temperature, mirovanje i dovoljan unos tekućine, kao i lagana prehrana.

Od rubeole možete prevenirati cjepivom, koje se daje u 12. mjesecu života te prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, a ako je osoba već preboljela bolest, ima snažan imunitet od ponovnog obolijevanja.

Albina Dedić
Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....