NaslovnicaOprema za bebe i trudniceOprema za bebeToplomjer za bebe - vrste, prednosti i nedostaci, gdje kupiti i cijena

Toplomjer za bebe – vrste, prednosti i nedostaci, gdje kupiti i cijena

Toplomjer sa živom, odnosno njegova prodaja, od ulaska Hrvatske u EU bivaju zabranjeni, a tu vrstu toplomjera su zamijenile neke nove, ali sigurnije verzije. Na sreću svih roditelja, danas na tržištu postoje raznolike verzije toplomjera koje mjerenje temperature čine mnogo lakšim i preciznijim.

Temperatura može biti točno izmjerena onda kada se toplomjeri koriste na ispravan način, stoga pozorno pročitajte upute i obratite se ljekarniku ako imate problema prilikom korištenja. Uvijek postoji mogućnost da vam je prodan neispravan uređaj, stoga ga na vrijeme isprobajte.

Digitalni toplomjer

Digitalni toplomjer u prednosti je pred ostalima jer se može koristiti na oralnom, rektalnom i pazušnom području. Za razliku od živinog tomplomjera, digitalni toplomjer digitalno prikazuje tjelesnu temperaturu i proces mjerenja temperature je mnogo kraći.

Nakon što ste izmjerili temperaturu prvi put, za par sekundi možete pokušati opet, a zvučna signalizacija će vam nagovijestiti kada je temperatura izmjerena. Ova vrsta toplomjera je vrlo pouzdana, no liječnici svejedno preporučaju napraviti tri uzastopna mjerenja i odrediti prosjek.

Cijena digitalnog toplomjera kreće se od 26,00 do 119,00 kn.

Toplomjer

Digitalni toplomjer možete nabaviti na sljedećim internetskim stranicama:

Toplomjer za uho

Toplomjer za uho slovi kao najpraktičniji toplomjer budući da je njime lako izmjeriti temperaturu bolesnim i razdražljivim bebama. Može se koristiti tek kod beba starijih od 6 mjeseci jer im do tada još nije u potpunosti razvijen zvukovod.

Temperatura izmjerena u uhu je najpreciznija jer bubnjić i hipotalamus (dio koji kontrolira temperaturu u mozgu) dijele dotok krvi. Ovaj toplomjer koristi infracrvene zrake kojima mjeri temperaturu u ušnom kanalu. Ako mjerite temperaturu u uhu, pričekajte pola sata nakon kupanja, spavanja ili povratka izvana.

Njegova mana je to što može biti neprecizan ako se nepravilno koristi; ako se dijete previše miče prilikom mjerenja ili ako ste u neprikladnim uvjetima, stoga ga je najbolje koristiti kada je dijete mirno ili spava. Uz to, potrebno je redovito mijenjati kapice koje se nabavljaju u ljekarni.

Cijena toplomjera za uho kreće se od 290,00 do 530,00 kn.

Toplomjer

Toplomjer za uho možete nabaviti na sljedećim internetskim stranicama:

Beskontaktni toplomjer

Ovim toplomjerom, tjelesna temperatura mjeri se uz pomoć infracrvenih zraka prislanjanjem toplomjera na temporalnu arteriju na čelu (sljepoočnicu), gdje infracrveni skener mjeri tjelesnu temperaturu. Koristi se bez da se dodiruje koža, što je vrlo praktično za bebe. Praktičan je i prilikom korištenja po noći jer se dijete ne mora buditi, a temperatura biva očitanom kroz par sekundi.

Prije nego što ga počnete koristiti na bolesnom djetetu, savjetujemo vam da ga isprobate na sebi kako biste vidjeli s koje daljine ga trebate držati prilikom mjerenja. Također, pobrinite se da infracrveni senzor bude čist prije nego što krenete s mjerenjem. Senzor se ne smije dirati niti se smije puhati u njega jer time možete prouzročiti nepravilno mjerenje.

Beskontaktni toplomjer mora se držati u prostoriji u kojoj mjerite temperaturu jer visoka razlika u toplini također može prouzročiti nepravilno mjerenje. Ako toplomjer donosite iz druge prostorije ili iz drugih uvjeta (npr. iz kuhinje u kojoj se kuhalo) ostavite ga u prostoriji barem 15-ak minuta kako bi se temperature izjednačile.

Cijena beskontaktnog toplomjera se kreće od 300,00 do 650,00 kn pa i više.

Toplomjer

 

Beskontaktni toplomjer možete nabaviti na sljedećim internetskim stranicama:

Toplomjer ‘duda varalica’

Ovaj toplomjer funkcionira na principu dude varalice – stavi se djetetu u usta da ‘duda’ sve dok toplomjer ne izmjeri temperaturu. Praktičan je kod djece koja vole dudu jer tako djeca neće niti primijetiti da im se mjeri temperatura. Bitno je da je tijekom mjerenja cijelo vrijeme u djetetovim ustima jer ako ju dijete izvadi, morat ćete ponoviti mjerenje.

Ovaj toplomjer ne preporuča se za korištenje kod novorođenčadi niti za djecu koja su odviknuta od dudanja. Isto tako, ne preporuča se davati ga bebama koje su bolesne i kojima je zaštopan nos jer tako bebe ne mogu disati i postoji velika vjerojatnost da će dudu neprestano izbacivati iz usta.

Cijena ‘dude varalice’ kreće se od 60,00 do 100,00 kn

Toplomjer

Toplomjer ‘duda varalica’  možete nabaviti na sljedećim internetskim stranicama:

Toplomjer za čelo: trakice

Ova vrsta ‘toplomjera za čelo’ zapravo su trakice u kojima se nalaze tekući kristali koji reagiraju na toplinu. Trakice se zalijepe na čelo i praktične su za korištenje kod djece, ali i kod odraslih. Temperatura se prikazuje mijenjanjem boje u nijansama smeđe, bež, zelene i plave boje ovisno o visini temperature.

Mnogi liječnici ovaj način mjerenja temperature ne priznaju i tvrde da su trakice neprecizne jer kristali znaju reagirati i na temperaturu iz prostora. Ne preporuča se korištenje trakica kod male djece jer skidanje trakica zna biti bolno.

Cijena toplomjera za čelo kreće se oko 20,00 kn.

Toplomjer

Trakice za čelo možete nabaviti na sljedećim internetskim stranicama:

Toplomjer s galijem

Vrlo sličan toplomjer živinom toplomjeru jest toplomjer s galijem koji je ujedno i ekološki prihvatljiv. Isto kao i kod živinih toplomjera, i njih je potrebno protresti kako bi se temperatura spustila. U slučaju razbijanja toplomjera, ne morate strahovati, ne ispušta nikakve toksične tvari u zrak, samo je bitno pokupiti sve dijelove i baciti ih. Ovaj toplomjer, kao i digitalni, može se primijenjivati na oralnom, rektalnom i analnom području.

Cijena toplomjera s galijem kreće se oko 30,00 kn.

Toplomjer s galijem možete nabaviti na sljedećim internetskim stranicama:

Infracrveni toplomjer za mobitel

Sukladno razvoju tehnologije i vremenu u kojem živimo, nije za čuditi kako su se stručnjaci potrudili razviti vrstu toplomjera koji temperaturu očitava uz pomoć vašeg pametnog telefona. Uz povišenu temperaturu tijela, moći ćete izmjeriti i temperaturu bočice koju dajete djetetu.

Toplomjer

Prije nego što počnete mjeriti temperaturu ovim toplomjerom, potrebno je na vaš mobilni uređaj skinuti aplikaciju s Google Play trgovine. Aplikacija, uz očitavanje temperature, pamti kretanje temperature vašeg djeteta, upozorava vas na davanje lijeka te vam prikazuje dozu lijeka koju morate dati djetetu.

Temperatura se mjeri u djetetovom uhu ili na čelu, a uređaj se može koristiti kod beba od tri mjeseca starosti (te kod djece od tri godine starosti ako temperaturu mjerite u uhu). Vrh toplomjera umeće se u dio mobitela predodređenog za slušalice, a toplomjer se prislanja na djetetovo čelo. Kroz osam sekundi toplomjer će signalizirati temperaturu vašeg djeteta.

Toplomjer

Cijena infracrvenog toplomjera je oko 330,00 kn, a možete ga nabaviti na internetskim stranicama Ljekarne Coner te Abrakadabra.

Više o ovom toplomjeru možete pogledati u sljedećem videozapisu:

Kako rektalno izmjeriti temperaturu?

Kod djece mlađe od godine dana najčešće se koristi rektalno mjerenje temperature i to digitalnim toplomjerom sa zakrivljenim vrhom. Ako planirate mjeriti temperaturu rektalno ubuduće, onda svakako nabavite dva toplomjera, budući da ovaj nećete moći koristiti oralno, ali ga isto tako nakon svake uporabe dezinficirajte.

Imajte na umu kako rektalno, toplomjer prikazuje temperaturu 0,5°C veću nego u pazušnom području. Normalna rektalna temperatura kod djeteta je između 36-37.7°C. Nemojte djetetu mjeriti temperaturu rektalno ako je imalo operaciju na tom području, problema s crijevima ili ako lako krvari.

  1. Kada izvadite toplomjer iz kutije, dezinficirajte njegov vrh odgovarajućim ‘izopropilnim’ alkoholom ili sapunom pa ga isperite u hladnoj vodi
  2. Vrh toplomjera možete namazati malom količinom lubrikanta
  3. Postavite dijete trbuhom na vaša koljena
  4. Polagano umetnite vrh toplomjera u rektum, oko 1 cm, ali se zaustavite ako vidite da dolazi do otpora ili zapinjanja
  5. Nastavite držati toplomjer sve dok se ne oglasi s konačnom temperaturom
  6. Polagano izvadite toplomjer iz rektuma, očitajte temperaturu i ponovno dezinficitajte toplomjer

Kako oralno izmjeriti temperaturu?

Ako temperaturu planirate mjeriti oralno, trebate pričekati barem pola sata nakon što je dijete jelo i pilo kako biste mogli izmjeriti temperaturu, isto tako najbolje bi bilo da dijete drži usta zatvorenima 5 minuta prije mjerenja. Mjerenje provedite tako da stavite toplomjer ispod jezika.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....