NaslovnicaBriga o djeciRazvoj bebe po mjesecima - jezični, kognitivni i motorički razvoj u prvoj...

Razvoj bebe po mjesecima – jezični, kognitivni i motorički razvoj u prvoj godini života

Novorođenče svakim danom sve više istražuje svijet oko sebe – što pripomaže u razvoju njegovih motoričkih i kognitivnih sposobnosti. U ovom članku donosimo vam pregled razvoja djeteta tijekom prve godine života te odgovore na to kada bi dijete moglo ili trebalo izvesti određene radnje.

Više o razvoju bebe u prva četiri tjedna života pročitajte OVDJE. Ako sumnjate da motorika kod Vaše bebe kasni, pročitajte tekst Što kad motorika kod beba kasni?

Za izravan pristup mjesecu koji vas zanima kliknite na link u nastavku:

Razvoj bebe po mjesecima – 1. mjesec

Može vam se činiti kako se vaše dijete iz dana u dan mijenja i kako svaki dan primijetite nešto novo. Dolaskom prvog mjeseca, vrlo vjerojatno ste i vi sigurniji u sebe jer intuitivno možete pretpostaviti što bi dijete moglo tražiti svojim plačem; kada je vrijeme za promijeniti pelenu i sl.

Na kraju ovog mjeseca vaša beba će se na pedijatrijskom pregledu morati cijepiti. Kalendar obveznog cijepljenja beba i djece možete pronaći ovdje.

Težina i duljina

Prosječna težina jednomjesečne bebe za djevojčice je 4,2 kg, a za dječake 4,5 kg. Od poroda je dijete u prosjeku teže za oko 800 g i veće za 3-5 cm. Samo zato što je težina vašeg djeteta ispod prosjeka, ne znači da nešto ne valja – bebe baš kao i mi odrasli, dolaze u različitim veličinama. Najvažnije je da dijete dobiva na težini urednim tempom što će znati prepoznati vaš pedijatar.

Razvoj osjetila

Sluh djeteta u prvom mjesecu već je u potpunosti razvijen te će se dijete početi okretati prema poznatim zvukovima i glasovima. Vid djeteta će se razviti u potpunosti tek oko šestog mjeseca starosti. Kako god, dijete zasad najbolje vidi objekte koji su od njega udaljeni 20-30 cm, a najčešće pozitivno reagira kada je ispred njega lice koje mu govori.

Usporedno se razvija i osjetilo njuha te će dijete preferirati slatke mirise – kao što je npr. vaše mlijeko (ako dojite) – jer je već vrlo dobro upoznato s njegovim mirisom i okusom. Ruke i dalje mogu biti stisnute u šaci; dijete na podražaje odgovara određenim refleksima, a tijekom prvog mjeseca javlja se i prvi osmijeh!

Razvoj govora

Jednomjesečno dijete može okrenuti glavu prema izvoru zvukova koje čuje. I dalje kroz plač izražava svoje želje te reagira na miran i poznat glas koji ga umiruje. Oko šestog tjedna života, dijete na vaš glas može početi odgovarati gugutanjem.

Iako dijete neće pravilno govoriti još poprilično dugo, jako je važno da mu neprestano govorite te tako potičete komunikaciju i razvoj govora – dijete će svoj jezik najbolje naučiti tako što će slušanjem ‘govornih modela’ oko sebe upijati informacije o jeziku.

Također, kada mu govorite, igrajte se njegovim rukama ili prstima jer time potičete uredan razvoj fine motorike koja je usko povezana s kasnijim razvojem govora. Ako želite, počnite mu čitati kratke priče i maziti ga dok mu pričate jer će se dijete tako naviknuti na vaš glas, ali i intonaciju materinskog jezika.

Motorički razvoj

Djetetove noge i ruke još uvijek su većinu vremena zgrčene. Pokreti su i dalje nekontrolirani i snažni. Ako je dijete u ležećem položaju, na vrlo kratko vrijeme moći će podići svoju glavicu. Ako želite, krajem prvog mjeseca, možete dijete početi stavljati na trbuh kako bi si dizanjem glavice učvrstilo mišiće.

Hranjenje

Ako dojite, vrlo vjerojatno hranite dijete svaka dva do tri sata, odnosno svaka tri do četiri sata ako ga hranite formulom. Do sad već sigurno i znate prepoznati kada je dijete gladno, tj. kada koristi ‘gladni plač’. S vremenom će se vaše dijete naučiti jesti i moći će povući više mlijeka u kraćem vremenu pa nije neobično ako primijetite da se trajanje hranjenja smanjuje.

Spavanje

Jednomjesečna beba u prosjeku spava 15-16 h na dan, a samo o njoj ovisi kako će se to vrijeme razlomiti kroz dan – u prosjeku je to oko tri spavanja tijekom dana te 8-9 h sna tijekom noći s ponekim buđenjem. Imajte na umu kako je svako dijete različito i da se takav obrazac spavanja kod vašeg djeteta ne mora pojaviti; dok god je vaše dijete sretno i zadovoljno nema razloga za brigu!

Razvoj bebe po mjesecima

Razvoj bebe po mjesecima – 2. mjesec

Osim što vam se tijekom drugog mjeseca može činiti kako vaše dijete više spava, isto tako se može javiti i više perioda plakanja, pogotovo u predvečernjim satima. Dobra vijest je što se vrijeme nervoze i plakanja smanji kroz narednih mjesec – dva.

Težina i duljina

Prosječna težina dvomjesečne bebe za djevojčice je 5,1 kg, a za dječake 5,5 kg. Također, prosječna duljina (visina) dvomjesečne bebe za djevojčice je 57 cm za djevojčice te 58 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Dvomjesečna beba sada može bolje fokusirati pogled na objekte ispred sebe te pratiti smjer u kojem se on kreće. Također, bebu vesele šarene boje te kompleksni oblici ili uzorci pa razmislite o nabavci vrtuljka za krevetić s kojim će se moći zabavljati tijekom dana.

Razvoj govora

Tijekom drugog mjeseca, beba vas može aktivno slušati i time pokazati interes za ono što joj govorite. Isto tako, može vam pokušati odgovoriti gugutanjem, pomicanjem ruku i nogu ili osmijehom. I dalje je plač glavni način komunikacije i izražavanja želja.

Motorički razvoj

Dijete sada već može uspravno držati glavu, dok mu je vaša potpora i dalje potrebna prilikom podizanja. Ako leži na trbuhu, moći će podići glavu i prednji dio prsa. Pokreti ruku i nogu postaju manje nezgrapni, a dijete sve više otvara dlanove.

Možete se igrati s bebom tako što ćete joj stavljati svoj prst u ruku ili lagane igračke koje može primiti. Bebe u drugom mjesecu postaju svjesnije svoje okoline i jedina igra im je igra rukama. Nemojte se začuditi ako dijete tijekom drugog mjeseca počne sisati svoje šake – tako se umiruje i istražuje svoje tijelo.

Hranjenje

Nastavite pratiti tempo kojim vam vaše dijete daje do znanja da je gladno jer tijekom hranjenja neće biti većih promjena u odnosu na prvi mjesec starosti. Također, normalno je da svako hranjenje bude drugačije, odnosno da tijekom dana prvi put pojede više, a drugi put manje.

Spavanje

U prosjeku, dvomjesečna beba spava oko 15 h tijekom dana, tj. oko 8,5 h tijekom noći (s kraćim prekidima). Neka djeca mogu tijekom noći svoje spavanje produljiti za 5-6 h bez buđenja.

Razvoj bebe po mjesecima – 3. mjesec

Težina i duljina

Prosječna težina tromjesečne bebe za djevojčice je 5,8 kg, a za dječake 6,3 kg. Također, prosječna duljina (visina) tromjesečne bebe za djevojčice je 58 cm za djevojčice te 59 cm za dječake.

Kod tromjesečnih beba moguća je pojava skoka u razvoju, koji ćete najlakše prepoznati po tome ako je dijete izrazito nervozno ili jako gladno te ako se češće budi noću. Skok u razvoju je trenutna pojava, stoga se prilagodite djetetu i njegovim trenutnim željama kako bi taj period bio što manje stresan za vas oboje.

Razvoj osjetila

Tijekom trećeg mjeseca, bebina osjetila razvijaju se vrlo brzo. Beba uspostavlja kontakt očima s vama i može prepoznati vaše lice. Također, beba se na zvuk vašeg glasa sve više smije te može pogledom pratiti promjenu objekata ispred sebe. Uz to, razvija se koordinacija odnosa oko-ruka, tj. dijete postaje svjesno svojih ruku i može pratiti pogledom kako ih miče u prostoru.

Dijete je sada već sposobno razlikovati majčino i očevo lice, ali i one osobe koje mu nisu poznate. Tijekom hranjenja, gledat će u lice osobe koja ga hrani ili pak oko sebe, budući da postaje sve svjesnije okoline i različitih podražaja u blizini.

Razvoj govora

Kao i do sada, plač je primarno sredstvo komunikacije, iako ga svakim danom ima sve manje. Uz to, dijete sve više odgovara na vaš govor tako što se smije, guguće i ispušta samoglasnike (aaaa, oooo, uuuu,…).

Motorički razvoj

Dijete počinje istraživati svoje tijelo pa rado prati pokrete svojih ruku i prstiju, dira svoju glavu, uši i spolovilo. Kada ga uzmete u naručje ili na ramena, može držati glavu uspravno, a ako leži na trbuhu, može podići glavicu i gornji dio prsa. Izmjenično i intenzivno udara nogama, a dlanovi su sve više otvoreni. Pokazuje sve veću spretnost prilikom primanja predmeta, igračaka ili tijekom igranja s prstima.

Hranjenje

U posljednjih par mjeseci, djetetov apetit trebao bi porasti. Ako dojite, vrlo vjerojatno je to svaka 3-4 h, odnosno 6-7 puta na dan, ako dijete hranite kroz bočicu. Opet, bitno je znati kako je svako dijete drugačije i svakome odgovara drugačiji ritam. Znat ćete da je sve u redu ako nakon dojenja osjetite kako je dojka ispražnjena (mekana na dodir) te dijete pravilno dobiva na težini.

Spavanje

Tromjesečne bebe u prosjeku spavaju oko 15 h na dan i do oko 10 h tijekom noći, 5-6 h bez buđenja. Također, tromjesečne bebe tijekom dana, u prosjeku, spavaju 3 puta i to oko 5 h sveukupno.

Razvoj bebe po mjesecima – 4. mjesec

Težina i duljina

Prosječna težina četveromjesečne bebe za djevojčice je 6,4 kg, a za dječake 6,9 kg. Prosječna duljina (visina) četveromjesečne bebe za djevojčice je 61 cm za djevojčice te 64 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Ovo je razdoblje u kojem će dijete početi istraživati svoju okolinu stavljanjem predmeta u usta – počevši sa svojom šakom. Osjetilo vida se i dalje razvija pa će tako dijete promatrati objekte koje su u daljini, ne samo one u blizini. Isto tako, nekoj djeci počinju rasti zubi u četvrtom mjesecu pa se nemojte začuditi ako dijete počne pojačano sliniti.

Razvoj govora

Dijete vas sluša, prati vaš govor i intonaciju te i dalje odgovara gugutanjem ili smijanjem. U četvrtom mjesecu može se javiti i krik – jaki cvilež – koji nije plač, već reakcija na nešto iz okoline. Daljnji govorni razvoj možete poticati tako što ćete se igrati skrivača s njim (sakriti se iza svojih ruku), pjevati mu, izvoditi različite ekspresije lica ili mijenjati intonaciju svog glasa.

Motorički razvoj

U četvrtom mjesecu, beba ne bi trebala imati problema s držanjem glavice. Prilikom ležanja na trbuhu, sposobna je sama dići tijelo oslanjajući se na ruke. Također, nemojte se uplašiti ako se iz tog položaja preokrene na leđa.

Tijekom ovog razdoblja, mišići se sve više jačaju, manje je refleksnih pokreta te dijete općenito bolje vlada svojim tijelom. Može i samo dohvatiti igračku koju želi te ju obujmiti cijelom šakom.

Razvoj bebe po mjesecima

Hranjenje

Ako ste do sada dojili, poželjno je da s tim i nastavite jer za dijete nema bolje hrane od majčinog mlijeka. Budući da je prehrana individualni faktor i ovisi o mnogim čimbenicima, savjetuje se da do 6. mjeseca starosti dojite ili hranite dijete formulom, a zatim postepeno uvodite dohranu.

Ipak, stav Hrvatskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu je to kako zlatno pravilo o isključivom dojenju do 6. mjeseca života u praksi ne vrijedi za svu djecu; za neku djecu, majčino mlijeko više neće biti dovoljan izvor potrebnih minerala i vitamina, što će se manifestirati padom težine i pojačanom glađu. Svakako se prije bilo kakve promjene u prehrani posavjetujte s pedijatrom te donesite zajedničku odluku!

Spavanje

Tijekom četvrtog mjeseca, moglo bi doći do promjena prilikom spavanja. Ponajprije se to odnosi na trajanje cjelokupnog spavanja i buđenja tijekom noći te bi se, uz to, djeca prilikom spavanja mogla početi okretati u svom krevetiću. Savjetuje se postavljanje djeteta na spavanje na leđa, a na trbuh samo ako može čvrsto podići glavicu i čvrsto se održavati u tom stanju.

Većina četveromjesečnih beba budi se 1-2 puta tijekom noći, a tijekom dana najčešće spavaju 2 puta – ujutro i popodne te katkad predvečer – i to na dulje vrijeme. Moguća je i pojava regresije sna – čestog buđenja po noći ili buđenja popraćenog vriskom. To se događa zato što bebe više nemaju tako dubok san kao do sada, samim time što je njihov mozak sve aktivniji pa su neprestano u fazi ‘budnosti’.

Razvoj bebe po mjesecima – 5. mjesec

Peti mjesec vašeg djeteta mogao bi vam ostati u lijepom sjećanju – i to zato što ćete tada možda prvi puta čuti da vam se dijete obraća! Naravno, dijete u ovom periodu još uvijek nije sposobno pridati značenje riječima, ali zahvaljujući sve bržem razvoju, do izražaja će doći razne nove bebine sposobnosti.

Težina i duljina

Prosječna težina petomjesečne bebe za djevojčice je 6,9 kg, a za dječake 7,5 kg. Prosječna duljina (visina) petomjesečne bebe za djevojčice je 64 cm za djevojčice te 66 cm za dječake.

Ako primijetite da je dijete zahtjevnije nego prije – izražena apetita i jakog nezadovoljstva – moguće je da se ponovno radi o skoku u razvoju. Kao što je već navedeno, svako dijete je različito pa se sukladno time skokovi mogu javljati u različitim periodima.

Više o skoku u razvoju pročitajte OVDJE.

Razvoj osjetila

Sukladno razvoju vida, razvija se i osjetljivost na boje. Dijete je i dalje vrlo impresionirano raznim, šarenim oblicima i bojama, ali ulaskom u peti mjesec razvijat će se i razlikovanje različitih boja i nijansa.

Razvoj govora

Petomjesečno dijete postaje osjetljivije na ono što mu govorite te bi vas moglo početi imitirati – i to ispuštanjem raznih neartikuliranih glasova ili uzastopnim smijanjem. Pri kraju 5. mjeseca, dijete bi se moglo početi odazivati na svoje ime i to tako da prestane s onime što radi i uputi vam pogled. Uz to, postaje osjetljivije i na promjene visine glasa i ritma govora.

Motorički razvoj

Dijete postaje fascinirano svojim rukama i vrlo vjerojatno će kao novu igru uvesti pljeskanje. Također, dijete postaje brže prilikom dohvaćanja stvari koje su mu u blizini. Nadalje, počet će učiti i o odsutnosti stvari, tj. ako sakrijete predmet koji je ispred njega i zatim ga otkrijete, počet će učiti kako su stvari tu iako ih ne vidimo.

Ako još uvijek nije došlo do preokretanja s trbuha na leđa, vrlo vjerojatno će se to početi događati sada. Obratite pozornost na to njiše li se dijete sa strane na stranu i tako priprema za novi pokret! Puzanje se javlja od 6.-og do 10.-og mjeseca starosti, ali one vrlo ‘predane’ bebe bi s njime mogle početi već i kroz 5. mjesec.

Hranjenje

Sada bi hranjenje moglo postati kompliciranije nego prije – dojenje se možda pretvorilo u dojenje i ispumpavanje, a bočice su se možda pretvorile u bočice i kašice. Dijete sada doji ili pije iz bočice svakih 3-5 h te jede kašice do 3 puta na dan.

U slučaju da ste dobili odobrenje pedijatra ili liječnika za početi jesti kašice, počnite polako i pratite djetetove preferencije. Možete početi s vrlo malom dozom koju ćete svaki dan polako povećavati.

Spavanje

Petomjesečna beba spava oko 15 h na dan i to do 10 h po noći u komadu te 2-3 puta tijekom dnevnog spavanja od ukupno 5 h. Kao i u prethodnom mjesecu, i sada bi se mogla pojaviti regresija sna zbog sve veće aktivnosti mozga i budnog stanja. Savjetuje se da u tom slučaju imate ‘laganu’ rutinu prije spavanja kako bi dijete lakše zaspalo te da ga radije uspavljujete u njegovom krevetiću nego na rukama.

Ako vaše dijete ne spava tijekom noći, možda biste mogli probati s uvježbavanjem rutine spavanja. Stručnjaci kažu kako je dijete spremno za to onda kada već ima urednu rutinu spavanja i kada ne jede tijekom noći.

Razvoj bebe po mjesecima – 6. mjesec

Ulaskom u 6. mjesec vaša mala beba je na pola puta do prvog rođendana! Samim time počinje pokazivati i svoj mali ‘karakter’, odnosno, počinje reagirati plačem na nepoznate ljude te preferira određenu hrane ili nove okuse. Uz to, sada bi se već u potpunosti trebala znati osvrnuti na poziv svog imena.

Oko šestog mjeseca, djeci počinju rasti zubi. To ćete najbolje prepoznati po tome ako dijete plače više nego inače, slini te ima otečene desni, temperaturu ili problema sa spavanjem ili odbija bočicu. Posavjetujte se s pedijatrom o tome kako biste mu mogli olakšati taj stresan period.

Razvoj bebe po mjesecima

Težina i duljina

Prosječna težina šestomjesečne bebe za djevojčice je 7,3 kg, a za dječake 7,9 kg. Prosječna duljina (visina) šestomjesečne bebe za djevojčice je 65 cm za djevojčice te 67 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Percepcija dubine i dalje se razvija te dijete s jednakom zainteresiranošću promatra vas na kraju sobe te kockice koje su pokraj njega. Također, promatra stvari oko sebe s velikom opreznošću – istražuje ih ne samo gledanjem, već i stavljanjem u usta!

Većina šestomjesečnih beba reagira na zvukove iz okoline brzo okrećući glavu kada nešto čuju. Već sada postoji mogućnost razlikovanja ženskih od muških glasova. Možete se igrati s njom tako da joj bacate zvukovne loptice ili tresete igračke koje proizvode zvuk različitom brzinom.

Razvoj govora

Razvoj govora nastavlja se ono što je dijete razvijalo tijekom 5. mjeseca starosti. Dijete se sve više smije i otkriva nove glasove, kao što su /t/, /d/ pa ćete tako često moći čuti zvukove poput: tatata, dadada, mamama i sl.

Treba napomenuti kako je za djetetov govorno-jezični razvoj i dalje od velike važnosti da neprestano komunicirate s njim te da mu čitate ili pjevate. Bez obzira na to što dijete ne može još uvijek smisleno odgovoriti, važno je da ima uspostavljenu komunikaciju s vama i da polako uči kako izgleda ‘pravi’ razgovor.

Motorički razvoj

Šestomjesečno dijete bi se sada već trebalo moći okrenuti u oba smjera, s trbuha na leđa te s leđa na trbuh. Ako se ispred njega nalaze igračke ili neki predmeti, počet će ih dohvaćati i posezati za njima, a kod nekih bi se moglo javiti i dodavanje predmeta iz jedne ruke u drugu. Dijete bi sada moglo početi sjediti, ali i dalje s vašom pomoći, odnosno, pridržavanjem.

Hranjenje

S navršenih šest mjeseci, gotovo sve bebe spremne su za prelazak na kašice, uz dojenje ili formulu. Prema zaključcima Hrvatskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, do toga dolazi zato što isključiva mliječna prehrana više ne zadovoljava prehrambene potrebe djeteta (manjak bjelančevina, željeza, cinka te pojedinih vitamina).

Također, između petog i desetog mjeseca dijete je sklono prihvaćanju različitih
okusa i tekstura hrane. Ako se taj kritični period ne iskoristi, mnoga će djeca kasnije otežano prihvaćati kašastu i krutu hranu te nove okuse. Uvođenje kašice treba biti polagano i postepeno – i to s ograničenjem na 3 puta dnevno, do 80 g.

Uvođenje kašice možete početi s pravljenjem vlastitih kašica od raznog voća, povrća ili cjelozrnatih žitarica. Svaku novu namirnicu uvodite u razmaku od 3-4 dana te pripazite na moguće znakove alergijske reakcije.

Avokado, banana ili slatki krumpir mogu biti odlična početna hrana za bebe i to u vrlo malim količinama, za početak. Ako vidite da se određene namirnice djetetu ne sviđaju, nemojte forsirati. Isto tako obratite moguće znakove alergije na hranu.

Također, ako ste dijete počeli hraniti kašicama, možete polako unijeti i vodu u konzumaciju, ali ne u prevelikim količinama – i dalje bi primarni izvor tekućine i hranjivih tvari trebali biti mlijeko ili formula.

Namirnice od kojih možete raditi kašice su:

 • Banana
 • Avokado
 • Batat
 • Smeđa riža
 • Zobene pahuljice
 • Kruška
 • Butternut tikva

Spavanje

Većina šestomjesečne djece spava oko 14-15 h na dan. 10 ili 11 tih sati može biti i tijekom noći dok se ostalih par sati rasporedi tijekom dana. Neke šestomjesečne bebe izbacile su treće spavanje popodne pa spavaju samo dvaput na dan.

Zbog zubi koji bi mogli početi izbijati u šestom mjesecu, djeca bi se zbog bolova i nelagode mogla buditi tijekom noći i time remetiti san. Uz to, i dalje postoji mogućnost pojave skoka u razvoju koji će prouzročiti jaku glad tijekom noći.

Ako je dijete u potpunosti samostalno tijekom okretanja s trbuha na leđa te podizanjem ruku i ramena, možete ga ostaviti da spava na trbuhu. Ipak, savjetujemo da ga uspavljujete tako da ga postavite na leđa.

Razvoj bebe po mjesecima – 7. mjesec

Budući da je ovo vrijeme tijekom kojeg djeca često kreću s puzanjem, pobrinite se da ste dobro osigurali svaki dio vašeg stana ili kuće od mogućih ozljeda. Najbolji način za to bio bi da se postavite u položaj za puzanje i tako vidite koje su potencijalne opasnosti ispred djeteta – sve preko čega bi se dijete moglo prebaciti, u što bi se moglo udariti, na što bi se moglo popeti, porezati ili ozlijediti.

Težina i duljina

Prosječna težina sedmomjesečne bebe za djevojčice je 7,6 kg, a za dječake 8,3 kg. Prosječna duljina (visina) sedmomjesečne bebe za djevojčice je 67 cm za djevojčice te 69 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Dijete sa sedam mjeseci u potpunosti može raspoznati sve boje oko sebe. Predmet koji drži u rukama detaljno promatra, trese i stavlja iz ruke u ruku. Često će igračke bacati posvuda oko sebe, ali ne da bi vas razljutilo, već tako uči o mogućnostima predmeta koje drži. Također, i sluh je gotovo u potpunosti razvijen te je moguća brza lokalizacija glasova i zvukova u prostoru. 

Razvoj govora

Budući da dijete neprestano sluša što i kako govorite, moglo bi početi imitirati intonaciju vašeg govora dok ‘brblja’ pa će vam se činiti kao da slušate pravi govor. Također, od velike važnosti počinju biti geste koje mu upućujete. Uz prepoznavanje svog imena, postoji mogućnost da će znati razlikovati riječi ‘mama’ i ‘tata’, odnosno, počet će ih vezati uz prave osobe te uparivati geste s riječima (npr. ‘pa-pa’ i mahanje).

Motorički razvoj

Dijete sa sedam mjeseci već može samostalno sjediti bez da ga pridržavate jer se oslanja rukama na pod da ne padne. Ujedno počinje raditi i na ‘finijem’ obuhvaćanju stvari oko sebe, tj. i dalje će ih podizati cijelom rukom, ali će prema osmom mjesecu krenuti hvatati stvari palcem i kažiprstom.

Većina sedmomjesečne djece može se okrenuti u oba smjera pa čak i sjesti iz ležećeg položaja. Također, neka od djece bit će spremna sjediti dulje vrijeme i istovremeno se igrati, bez toga da ga pridržavate. Razvijanjem ravnoteže, razvijat će se i jačati mišići nogu i ruku te ćete moći primijetiti kako dijete grči koljena i prenosi težinu s jedne na drugu nogu.

Hranjenje

Iako sa sedam mjeseci dijete može jesti krutu hranu i piti vodu, i dalje bi glavni izvor hranjivih tvari trebale biti mlijeko ili formula. Ovisno o potrebama djeteta, i dalje se držite 3 obroka hrane tijekom dana, i to u količini od 8-12 žlica kašice.

Izbor hrane za dijete ovisi isključivo o vama – ne postoje detaljne upute o tome čime trebate hraniti svoje dijete, ali pobrinite se da to budu nutritivno bogate, neprocesuirane namirnice koje su dovoljno sitne kako bi ih dijete moglo pravilno gristi. Ipak, savjetuje se da izbjegavate određene namirnice, kao što su: med, kravlje mlijeko, tvrdo povrće orašasti plodovi.

Što se tiče hranjenja jajima, odluka također ovisi o vama, ali možete ih lagano uvoditi u prehranu, bez obzira na to što su neka djeca podložna pojavi alergijske reakcije. No savjetujemo da tu odluku donesete u razgovoru s liječnikom.

Spavanje

Sedmomjesečno dijete spava 14-15 h na dan i to 6 od 11 h tijekom noći. Neka djeca mogu spavati cijelu noć, dok se neka i dalje bude par puta tijekom noći – ne postoji pravilo! U prosjeku, sedmomjesečna djeca imaju dva spavanja tijekom dana u trajanju od 3 do 4 h.

Razvoj bebe po mjesecima – 8. mjesec

Tijekom osmog mjeseca bebina života, moguće je primijetiti kako postaje sve više svjesnija same sebe i onoga što se oko nje događa.

Uz to, nije neobično ako beba sve češće počne emotivno reagirati tijekom vašeg razdvajanja – vrlo vjerojatno se radi o tzv. separacijskoj anksioznosti, odnosno strahu od odvajanja. To vas ne treba plašiti i nije ništa opasno – važno je da se dijete što prije zabavi nekim predmetom ili igračkom kako bi zaboravilo na prethodnu situaciju.

Težina i duljina

Prosječna težina osmomjesečne bebe za djevojčice je 7,9 kg, a za dječake 8,6 kg. Prosječna duljina (visina) osmomjesečne bebe za djevojčice je 68 cm za djevojčice te 71 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Osmomjesečno dijete još uvijek bolje vidi objekte koji su ispred njega, nego one koji su udaljeni, ali tijekom osmog mjeseca moći će uočiti predmete koji se nalaze na suprotnoj strani prostorije. Budući da se odnos daljine i dubine sve više razvija, dijete će lakše moći dohvaćati predmete iz okruženja. Uz to, sve zanimljivije mu postaju ručke i dijelovi namještaja te različite teksture od kojih su izrađeni.

Zahvaljujući sve boljem razvoju vida, postoji vjerojatnost da će vaše dijete postati uplašeno ili neraspoloženo u okruženju nepoznatih osoba – baš zato što bolje vidi i počinje razlikovati one koje često vidi, od onih koje vidi rijetko ili nikada.

Razvoj govora

Osmomjesečna beba koristi sve složenije glasove u svom ‘brbljanju’ – osim novih slogova, javit će se i sve bolja intonacija koja je zapravo nalik govoru koji dijete čuje u obitelji. Brbljanje će, osim za komunikaciju, upotrebljavati i kada se igra sam sa sobom. Također, dijete bi se sada već trebalo znati odazvati na poziv svog imena te prepoznati značenje riječi mama, tata, ne!

Motorički razvoj

Dijete s navršenih osam mjeseci može se posjesti samostalno – ali katkada će i dalje trebati vašu pomoć da ga pridržite kako ne bi palo. Uz to, iz sjedećeg položaja moći će se nagnuti kako bi dohvatilo željenu igračku.

Nakon što usavrši sjedenje, vrlo vjerojatno će se početi zabavljati i sa valjanjem ili naginjanjem prema naprijed – što je sve priprema za skorašnje puzanje (ako se do sada već nije pojavilo!). Ako vaše dijete još nije počelo puzati, ne brinite – većina beba počinje puzati oko 10.-og mjeseca, a neke preskoče puzanje i odmah počnu hodati!

Hranjenje

Iako ste dijete počeli hraniti krutom hranom, tekućina bi i dalje trebala biti primarni izvor hranjivih tvari (majčino mlijeko ili formula). Osmomjesečno dijete unijeti između 750 i 900 kcal na dan, odnosno 400-500 kcal trebalo bi doći kroz vaše mlijeko ili formulu.

Razvoj bebe po mjesecima

Stručnjaci savjetuju da glavne obroke počinjete davanjem mlijeka ili formule, a zatim da djetetu ponudite krutu hranu bogatu mastima, ugljikohidratima ili proteinima. Bilo bi dobro da dnevno obroke podijelite na tri veća obroka te dva međuobroka. Pokušavajte što više izbjeći procesuiranu i slanu hranu.

Neke od namirnica koje možete ponuditi djetetu su:

 • jabuke
 • avokado
 • mrkva
 • sir (cheddar)
 • kvinoja
 • mango
 • tjestenina
 • riža
 • batat
 • puretina
 • tikvica

Spavanje

Osmomjesečna beba spava od oko 15 h na dan, od čega bi 11 h trebalo biti tijekom noći. Većina beba može prespavati noć 10-12 h bez buđenja. Također, tijekom dana može imati dva spavanja koja traju 3-3,5 h.

Razvoj bebe po mjesecima – 9. mjesec

Vaš devetomjesečni mališan vjerojatno već samostalno sjedi, polako se podiže na noge te radi na puzanju. Hranjenje postaje zanimljivije (više bebi nego vama) jer beba sada može sama dohvaćati hranu i sama se hraniti.

Budući da beba postaje vrlo aktivna u istraživanju prostora, obratite pozornost na to da ste sve police zapečatili i da su police zatvorene kako beba ne bi otvarala i pričepila si prste. Također, postoji mogućnost pojave skoka u razvoju tijekom devetog mjeseca starosti.

Težina i duljina

Prosječna težina devetomjesečne bebe za djevojčice je 8,2 kg, a za dječake 8,8 kg. Prosječna duljina (visina) devetomjesečne bebe za djevojčice je 70 cm za djevojčice te 72 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Djetetov vid razvija se u tolikoj mjeri da je ono sada sposobno raspoznati predmete raspršene po cijeloj sobi. Osim predmeta, vrlo dobro raspoznaje poznata lica ili svoje igračke od tuđih/novih. Razvija se i osjećaj za stvari koje dijete ne vidi – zna da postoje i ići će ih tražiti.

Čitanje postaje zabavna aktivnost i za roditelja i za dijete zato što dijete sada može već lagano pratiti vaše čitanje i diviti se predmetima koje mu pokazujete. Osim divljenja, može izražavati i veselje kada u prostoriju ulaze baka, djed, otac ili mama. Prepoznaje i zvukove koje često čuje, kao što su: mama, tata, bočica, ne, da, i sl.

Razvoj govora

Devetomjesečno dijete, osim što razumije i reagira na ograničen fond poznatih riječi, sada pokušava privući vašu pozornost vriskom i brbljanjem. Uz to, moguće je da neka djeca već sada mogu dozvati mamu i tatu, ali ne trebate žuriti ako kod vas to nije slučaj. Važno je da se odazivate na glasanje djeteta i što više razgovarate s njim – iako vam se možda čini da vas ne razumije.

Motorički razvoj

Kao što je već navedeno, deveti mjesec života je prosječno vrijeme u kojem djeca počinju puzati – ali bez brige ako vaše dijete još nije počelo – neki preskoče puzanje i krenu direktno na hodanje. Uz to, neka djeca već sada mogu se osloniti na kauč ili stolić kako bi se podigli na noge ili hodaju pridržavajući se za namještaj.

Hranjenje

Ako vaša beba pije/jede iz bočice – vrlo vjerojatno će ju početi sama pridržavati i pokazivati sve veći interes za pijenje iz ‘prave’ šalice. Dojenje se i dalje odvija svaka tri do četiri h, ali svako dojenje može trajati drugačije i razlikovati se jedno od drugog.

Prilikom hranjenja krutom hranom, devetomjesečno dijete trebalo bi imati pet obroka na dan i to tri glavna i dva manja obroka! Dajte svom djetetu što raznolikije namirnice kako bi dobilo što više hranjivih tvari.

Budući da tijekom devetog mjeseca počinje razvoj hvatanja pincetom, svakako djetetu ponudite nasjeckanu hranu. Namirnice bi trebale biti dovoljno kuhane, mekane i narezane na manje dijelove.

Spavanje

Devetomjesečna beba u prosjeku spava 14-15 h na dan, a čak 11 h provede spavajući tijekom noći. Ostala 3 h sna su podijeljena na dva spavanja tijekom dana. Nemojte se iznenaditi ako se kod devetomjesečne bebe pojavi regresija sna; budući da vaša beba neprestano uči nove vještine, njen mozak neprestano radi i nije neobično da odluči te vještine vježbati po noći!

Razvoj bebe po mjesecima – 10. mjesec

Desetomjesečna beba počet će dobro razumijevati naredbe koje joj upućujete (‘dođi’, ‘daj igračku’ i sl.), a ona će vam sve više odgovarati dozivanjem i pozivanjem u igru.

Težina i duljina

Prosječna težina desetomjesečne bebe za djevojčice je 8,4 kg, a za dječake 9,1 kg. Prosječna duljina (visina) desetomjesečne bebe za djevojčice je 71 cm za djevojčice te 73 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Ne samo da dijete počinje dobro čuti svakodnevne zvukove oko sebe, već ih i prepoznaje i razlikuje – vaš glas, glas svoje braće ili sestara, zvuk zvona na vratima i sl. Također, postoji mogućnost da će početi pridavati pozornost zvukovima za koje zna da su od određene ‘važnosti’, npr. zvuk telefona ili crtića kojeg voli gledati.

Razvoj govora

Govor, odnosno, brbljanje vašeg desetomjesečnog mališana počinje (intonacijski) sličiti govoru odraslih – govoru kojem je svakodnevno izloženo. Dijete oponaša intonaciju govora roditelja, koristi sve više novih slogova i dobro razumije riječi koje često čuje. Također, sada bi već trebalo prepoznavati svoje ime te nazive/imena za članove uže obitelji (mama, tata, baka, deda,…).

Motorički razvoj

U ovom mjesecu dijete bi trebalo moći sjediti samostalno bez potpore – i to onoliko dugo koliko samo želi. Deveti mjesec života je prosjek tijekom kojega djeca počnu puzati, stoga vaš desetomjesečni mališan to možda već neko vrijeme i radi. Ipak, nemojte se uplašiti ako još uvijek ne puza – neka djeca odmah krenu s hodanjem bez da imaju ‘puzačkog’ iskustva.

Razvoj bebe po mjesecima

Ako ga želite poticati da puza, probajte mu staviti igračku na neku udaljenost i govoriti mu da ju dohvati. Također, dijete će možda sada već moći i stajati ravno dok se drži za komad namještaja.

Hranjenje

S 10 mjeseci, dijete se može početi samo hraniti tako da može samostalno pridržati bočicu. Zbog izbijanja zuba, postoji mogućnost da će dijete zbog bolova odbijati bočicu. Ako primijetite da je dijete, uz prisutnost gubitka apetita, jako nervozno ili da ima temperaturu, svakako se javite liječniku.

Još uvijek možete uvoditi novu hranu u djetetov jelovnik i to svaka 3-4 dana po namirnici. Voće i povrće od kojih radite kašice ili ih omekšavate, možete i narezati u sitne komadiće te dati bebi da se sama hrani. U taj popis pripadaju: avokado, banane, borovnice, breskve, kuhani krumpir, batat, mrkva i zeleni grašak. Uz to, djeca sada mogu jesti i komadiće mesa, poput piletine ili puretine.

Spavanje

Tijekom desetog mjeseca može se pojaviti i regresija sna. Budući da dijete počinje učiti nove vještine, poput puzanja i podizanja, bit će mu teško suzdržati se od toga tijekom sna. Također, može se javiti i potreba za vašom bliskosti.

Većina beba tijekom desetog mjeseca života, spava od 10 do 12 h tijekom noći te oko 2 h tijekom dana. Nerijetko se desi da djeca spavaju 5-6 sati h tijekom noći bez buđenja. Važno je da se dijete počne učiti da se samo uspava kada se probudi i to bez vaše pomoći. Nemojte ga previše izmoriti prije spavanja, već pratite njemu normalan ritam prije spavanja kao i do sada.

Razvoj bebe po mjesecima – 11. mjesec

U ovoj dobi možete dijete početi učiti pravom značenju riječi ‘NE!’ i tome što mu je dozvoljeno, a što nije. Iako dijete, uglavnom, razumije značenje riječi ‘NE’, ne očekujte da će vas uvijek poslušati. Ukratko, to znači da biste u takvim situacijama trebali ostati ozbiljni i dosljedni svojoj namjeri.

Također, vaš mališan postaje sve društveniji i uživa u igri s drugim, bliskim ljudima. Ako odlučite organizirati igranje s njegovim vršnjacima, nemojte se začuditi ako jedan drugog budu ignorirali – još uvijek nisu svjesni igre u paru i ne znaju se igrati s drugom djecom.

Težina i duljina

Prosječna težina jedanaestomjesečne bebe za djevojčice je 8,7 kg, a za dječake 9,4 kg. Prosječna duljina (visina) jedanaestomjesečne bebe za djevojčice je 72 cm za djevojčice te 74 cm za dječake. Budući da sada djeca postaju sve aktivnija i mobilnija, postoji mogućnost da će njihov rast, na neko vrijeme, stagnirati.

Razvoj osjetila

Vid postaje vrlo jasan i čist te dijete s lakoćom raspoznaje lica iz veće udaljenosti. Također, počinje lakše pratiti predmete koji se kreću po prostoru. Uz osjetilo vida, sve više uključuje i sluh te si time olakšava praćenje onoga što se zbiva oko njega, a samim time i bolje razumije. Sukladno tome se razvija i dodir pa se nemojte čuditi ako dijete počinje imati snažniju želju za trganjem i bacanjem papira ili predmeta oko sebe.

Razvoj govora

Uz već dobro uvježbane ‘mama’, ‘tata’, moći ćete primijetiti i neke nove riječi poput: ‘auto’, ‘koka’ i sve ono što čuje kroz čitanje slikovnica ili igranje. Razumjet će i jednostavne naredbe, kao što su: dođi! mahni! idemo papa! daj pusu! i sl.

Motorički razvoj

Jedanaestomjesečna beba postaje sve bolja u puzanju koje je trenutno njegov najdraži i najbrži oblik ‘prijevoza’ po stanu. Neka djeca bi se mogla početi pripremati za hodanje pa će se iz puzanja, uz pridržavanje za kauč, početi dizati od poda. Također, mogu prepoznati objekte koje su oko njih te pokazati prstom na vaš zahtjev.

Hranjenje

Ako još uvijek dojite svoje dijete, to bi se trebalo odvijati 3-5 puta na dan. Neke majke ulaskom u 11. mjesec počnu razmišljati o tome kako bi trebale prestale s dojenjem, ali treba imati na umu kako je majčino mlijeko i dalje najbolji izvor hranjivih tvari za dijete.

I dalje možete nastaviti s krutom hranom, još uvijek u jednakim omjerima. Pokušajte nuditi djetetu da prihvaća namirnice i samostalno se hrani te svaki dan pripremite neki novi obrok – tako ćete ga naučiti na raznolikost jela i okusa.

Spavanje

Jedanaestomjesečna beba spava oko 13-14 h na dan, od čega je 10-11 h tijekom noći te preostala 3 h kroz dan. Regresija sna i dalje je vrlo moguća pa se laganom i uspavljujućom rutinom probajte umiriti i vi i dijete kako biste imali lak san. Trudite se svaki dan staviti bebu na spavanje u jednako vrijeme.

Razvoj bebe po mjesecima – 12. mjesec

Dolazak djetetova 12. mjeseca kod većine roditelja prolazi u planiranju proslave prvog (velikog!) rođendana koji zasigurno iščekuje cijela obitelj. Neki mališani će sada već moći u potpunosti sami hodati, dok će se neki još uvijek pripremati za taj pothvat.

Razvoj bebe po mjesecima

Težina i duljina

Prosječna težina dvanaestomjesečne bebe za djevojčice je 8,9 kg, a za dječake 9,6 kg. Prosječna duljina (visina) dvanaestomjesečne bebe za djevojčice je 73 cm za djevojčice te 76 cm za dječake.

Razvoj osjetila

Sluh dvanaestomjesečnog djeteta sada je već vrlo ‘precizan’ i dijete s lakoćom raspoznaje zvukove oko sebe. Također, uz aktivnosti koje uključuju slušanje, veselit će ga i aktivnosti koje istovremeno uključuju gledanje ili promatranje, npr. čitanje slikovnica, slaganje kocki i sl.

Razvoj govora

Govor dvanaestomjesečnog djeteta i dalje se temelji na izgovoru riječi poput tata, mama i još pokoje, njemu najpoznatije, jednostavne dvosložne riječi (pa-pa, deda, baba,…). Također, dijete može razumjeti jednostavne ‘naredbe’ ako tijekom izgovora koristite geste, poput gledanja u određenom smjeru ili podizanja nečeg s poda.

Vi ste model po kojem dijete razvija svoj govor i uči pravila materinskog jezika. Bez obzira na to što vaše dijete još uvijek ne može formirati smislene riječi ili rečenice, potaknite ga da što više izgovara i uspostavlja komunikaciju s vama. Pokušajte što manje tepati kada mu govorite i trudite se pažljivo ga slušati.

Motorički razvoj

I dalje imajte na umu kako namještaj treba biti osiguran kako se dijete tijekom igre ne bi ozlijedilo. Tijekom 12. mjeseca starosti, vaša beba može (i voli!) provoditi vrijeme sjedeći, okrećući se i dohvaćajući razne igračke ili predmete iz okoline. Ne brinite ako vaš mališan još nije prohodao – samo 1 od 4 bebe počne hodati tijekom navršene prve godine života!

Hranjenje

Novopečeni jednogodišnjaci nerijetko počinju pokazivati slabiji apetit, što vas ne treba brinuti. Oni su sada već, uglavnom, ‘vrlo precizni’ u procjeni kada su siti pa ako prestanu jesti i ostave poluprazan tanjur, očito im je dovoljno.

Sada vaše dijete može jesti iste namirnice koje jedete i vi – naravno, ako je hrana dovoljno kuhana i meka te ako dijete nema razvijenu alergiju na određenu hranu. Također, ulaskom u 12. mjesec starosti, dijete može početi konzumirati i kravlje mlijeko, ali savjetujemo da počnete s vrlo malim količinama kako bi se naviknulo na okus. Uz to, tijekom uvođenja promjena u hrani, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Spavanje

Dvanaestomjesečna djeca spavaju oko 13-14 h na dan, od čega su 10-11 h tijekom noći. Spavanje tijekom dana sastoji se od dvije ture koje sveukupno traju 3 h. Očekujte da će se netom prije drugog rođendana spavanje preko dana skratiti na samo jedno.

Kinderbet (ako je dijete i dalje u njemu) bi još uvijek trebao biti siguran za dijete, sve dok se ono ne počne penjati preko ograde. Većina roditelja odluči dijete staviti u pravi krevet usporedno s odvikavanjem od pelena – tijekom druge ili treće godine.

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....