9. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

0
75
9. tjedan trudnoće

U 9. tjednu trudnoće vaša je beba dugačka oko 30 milimetara i teška oko 5 grama.

Iako je veličine bobice grožda, svi dijelovi tijela već su sada formirani, a narednih mjeseci će se u potpunosti razviti.

U 9. tjednu trudnoće beba počinje intenzivno dobivati na težini. U ovom tjednu bebina glava je još uvijek nesrazmjerno velika u odnosu na tijelo, oči su razvijene (ali ih beba do 27. tjedna ne otvara), a oblikovane su i uši, usta i nos. Nastali su čak i korjeni zubića.

Posteljica se razvila i preuzima proizvodnju hormona.

Majčino tijelo u 9. tjednu trudnoće

Kako vaša beba ubrzano počinje dobivati na kilaži i vi ćete primjetiti povećanje težine.

Iako se često govori da je trudnoća vrijeme kada se „jede za dvoje“ ni pretjeran višak kilograma nije dobar i može ukazivati na zdravstvene teškoće.

Preporučeno povećanje težine u trudnoći iznosi od 10 do 15 kilograma, ali svaka trudnica je jedinstvena i neće dobivati na težini ni jednako ni ravnomjerno.

Dobro je obratiti pozornost na kvalitetu i hranjivost obroka, ali ako još uvijek imate mučinine ne opterećujte se i konzumirajte ono što vam ne izaziva mučine i povraćanje.

Za 9. tjedan trudnoće uobičajne su promjene raspoloženja jer razina hormona doseže velike vrijednosti. Ako vas obuzme strah, pokušajte se opustiti. Pustite si laganu glazbu, čitajte, prošetajte, razgovarajte s bebom.

Možda ćete primjetiti promjene na koži lica. Ona može postati glatkija nego prije trudnoće, a kod nekih trudnica se pojave prištići.

Moguća je pojava pojačanog vaginalnog iscjetka.

>> Podijelite svoja iskustva u komentarima i pomozite tako drugim čitateljima ili postavite pitanje!

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

5 / 5 (2 votes)

Podijeli objavu
Tanja Šprljan Szivo
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Najnovija pretraživanja:

trudnoća po tjednima, 9 tjedan trudnoce

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime