NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima7. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

7. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 7. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 10 milimetara.

U ovom tjednu počinju se razvijati bebina stopala i šake iako za sada izgledaju više kao vesla nego malo bucmaste ručice i nožice koje ćete ljubiti za nekoliko mjeseci.

Vaša beba je još uvijek u embrionalnom razvojnom razdoblju što znači da je u produžetku bebine kralježnice vidljiv mali repić. Iz tjedna u tjedan taj će se repić smanjivati sve dok do kraja ovog razdoblja u potpunosti ne nestane.

Razvijaju se obje hemisfere bebinog mozga kao i desna i lijeva klijetka srca. Posao skupljanja crvenih krvnih zrnaca u ovom razdoblju obavlja jetra sve dok se ne formira koštana srž. Razvijaju se slijepo crijevo i gušterača, žlijezde koje će uskoro početi proizvoditi hormon inzulin.

S obje strane glave počinju se formirati mjehurići iz kojih će nastati oči, a unutar tih mjehurića formiraju se leće. Formiraju se donja čeljust, usna šupljina, glasnice te unutarnje uho.

Vaša beba se iznimno brzo razvija i raste. Kako bi joj pomogli da bude što zdravija i snažnija ne zaboravite redovito uzimati folnu kiselinu i prenatalne vitamine.

Majčino tijelo u 7. tjednu trudnoće

Do sedmog tjedna trudnoće vaša se maternica udvostručila u odnosu na veličinu prije trudnoće.

Najčešći simptom trudnoće u ovom tjednu su mučnine te moguća odbojnost prema hrani ili želja za određenom hranom. Kako si pomoći s jutarnjim mučninama pročitajte u našem članku Mučnina i povraćanje u trudnoći – kako ih ublažiti?

Mučnine i hormonalne promjene mogle bi vam uzrokovati pojačano lučenje sline. Ako vam pojačano lučenje sline smeta pri gutanju ili uzrokuje bilo kakvu nelagodu pomoći si možete tako da:

  • smanjite unos škroba ili mliječnih proizvoda
  • povećate unos voća
  • koristite žvakaće gume ili bombone s mentom ili limunom

Vjerojatno ćete morati češće mokriti zbog povećanog volumena krvi i dodatne tekućine koju vaši bubrezi filtriraju. Već sada kroz vaše tijelo prolazi otprilike 10% više krvi nego prije trudnoće, a do kraja trudnoće iznosit će 45%. Iako su jutarnje mučnine simptom koji uglavnom prolazi do početka drugog tromjesečja, češća potreba za mokrenjem vjerojatno će vas pratiti do kraja trudnoće.

Ako još uvijek osjećate intenzivne promjene raspoloženja, to je sasvim normalno. Nositi se s promjenama nije lako ni kada niste trudni, a posebno teško je pod utjecajem velikog hormonalnog disbalansa. Pričajte s bliskim osobama o tome kako se osjećate, posvetite vrijeme sebi na način koji vas najviše opušta, odmarajte, zdravo jedite i vježbajte.

Ne osjećate bilo kakve simptome? Ne brinite i uživajte! Svako tijelo se drugačije nosi s promjenama.

Ako još uvijek niste zakazali prenatalni pregled, učinite to sada. Dobra prenatalna skrb važna je i za vas i bebu!

⟸ 6. tjedan trudnoće

8. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....