NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima4. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

4. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 4. tjednu trudnoće vaša je beba velika otprilike 1 milimetar i naziva se embrio.

Ovaj tjedan obilježava početak embrionalnog razdoblja koji traje do 11. tjedna trudnoće. Tih 8 tjedana obilježeno je intenzivnim razvojem bebinih organa,  a neki od njih će u potpunosti početi obavljati svoje funkcije. Zbog intenzivnog razvoja nadolazeće razdoblje je najosjetljivije na sve što bi moglo ugroziti bebin razvoj.

U ovom trenutku embrio se sastoji od epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti organi i dijelovi tijela. Započeo je i razvoj posteljice koja će s vremenom preuzeti opskrbu kisikom i hranjivim stvarima.

Majčino tijelo u 4. tjednu trudnoće

U ovom tjednu test za utvrđivanje trudnoće bi mogao potvrditi da ste u drugom stanju.

HCG je hormon koji se mjeri u svim testovima trudnoće i to u urinu i krvi. Svi kućni testovi za trudnoću su testovi koji utvrđuju razinu hCG hormona u urinu i to samo kada količina hormona prođe određenu razinu.

Test za utvrđivanje trudnoće može biti negativan iz nekoliko razloga: niste trudni, napravili ste test prerano, vaša ovulacija je bila kasnije nego što ste mislili pa količina hormona nije dovoljno visoka ili postoje komplikacije u trudnoći zbog čega je razina hormona niska. Ponovite test nakon nekoliko dana.

Test za trudnoću koji utvrđuje razinu hormona u krvi znatno je osjetljiviji od kućnog testa i može otkriti trudnoću već šest do osam dana nakon začeća. Ovakva vrsta testa koristi se samo kad postoje okolnosti zbog kojih je važno otkriti trudnoću već u prvim danima.

Ako je test za trudnoću pozitivan, dogovorite termin kod liječnika koji će vam pratiti trudnoću. Prvi ultrazvučni pregled je iznimno važan jer je ultrazvuk glavni pokazatelj da je s trudnoćom sve u redu, na primjer da se embrio razvija unutar maternice i da je odgovarajuće veličine s obzirom na tjedan trudnoće.

U ovom tjednu mogli bi se pojaviti prvi simptomi trudnoće. Najčešće su to: umor i iscrpljenost, grčevi i bolovi u trbuhu, promjene u osjetilima okusa i mirisa, pojačani iscjedak ili blago implantacijsko krvarenje te mučnine i povraćanje.

Više o prvim simptomima trudnoće pročitajte u članku: Simptomi trudnoće – koji su prvi znakovi trudnoće.

Ako ste planirali trudnoću, liječnik vam je vjerojatno unaprijed preporučio multivitamine s dodatkom folne kiselina. Folna kiselina odgovorna je za mnogobrojne funkcije u organizmu i trudnice i bebe u razvoju. Do prvog pregleda i liječničkih uputa pojačajte unos folne kiseline prirodnim putem.

Više o važnosti folne kiseline pročitajte u članku: Folna kiselina u trudnoći – zašto je važna za vas i za vašu bebu?

⟸ 3. tjedan trudnoće

5. tjedan trudnoće ⟹

 

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....