Naslovnica Zdravlje Zdravlje djece Jačanje imuniteta kod djece

Jačanje imuniteta kod djece

Iako svi znamo da su bolesti dio života djeteta, svaki roditelj teži tome da njegovo dijete bude što zdravije.

Pedijatri su mišljenja da se svako dijete tijekom jedne godine može razboljeti do čak sedam puta od raznih prehlada, viroza ili upala, i to su sve normalna stanja. Ipak, svatko može učiniti još nešto da njegovo dijete bude što zdravije. Važno je poraditi na jačanju imuniteta kod djeteta, a to ćete postići na sljedeće načine:

Mlijeko majke ima funkciju jačanja imuniteta kod djeteta i može ga zaštititi od brojnih bolesti kao što su alergije, virusne infekcije i upale. Dojenjem se djetetov mozak bolje razvija. Majčino mlijeko dijete može zaštititi od dijabetesa, raznih kroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka kasnije kada bude starije.

Kolostrum koji se izlučuje odmah nakon poroda bogat je vitaminima, proteinima, mliječnim šećerom i karotenom. Uz to sastoji se od velikog broja imunoglobulina, antitijela protiv bakterija i virusa i leukocita. Preporučljivo je dojiti tijekom cijele prve godine djetetova života, no, ako ne možete dojiti tako dugo, pokušajte barem prva tri mjeseca jer ćete i tako ojačati imunitet djeteta.

Osigurajte djetetu što pravilniju i raznovrsniju prehranu. Učite ga od malih nogu na okuse zdravog povrća i voća. Servirajte mu blitvu, špinat, grašak, mrkvu, nar, jagode, naranče… Sve su to namirnice koje su bogate karotenoidima i vitaminom C i one će direktno ojačati imunitet djeteta. Uz to, fitonutrijenti će tijelu pomoći da se što bolje izbori protiv bakterija i virusa.

Imunitet kod djece

Dosadašnja znanstvena istraživanja dokazala su da fitonutrijenti pomažu tijelu u borbi protiv bolesti srca i kroničnih bolesti. Djetetu je potrebno do pet porcija voća i povrća na dan. Ako je vaše dijete malo i još ga dojite, jedite vi što više voća i povrća pa će se dijete već tada preko mlijeka upoznati s raznim okusima. Ako dijete ne želi okusiti neko povrće, budite uporni. Ponudite mu tijekom tjedan dana svaki dan određenu namirnicu i nakon toga bi je ono trebalo prihvatiti.

Redovita tjelesna aktivnost u velikoj mjeri utječe na jačanje imuniteta kako odraslih, tako i djece. Zato je važno da još maleno dijete potičete na tjelesnu aktivnost ili bavljenje sportom. Prilikom vježbanja povećava se broj leukocitnih stanica koje uništavaju strana tijela te se bore protiv upale i bakterija. Neka vaše dijete uči od vas. Zajedno pješačite, vozite bicikl, igrajte nogomet, tenis ili košarku.

Izbjegavajte “neprijatelje imuniteta”

Manjak sna kod odraslog čovjeka može tijelo učiniti manje otpornim na razne bolesti, a isto se događa i kod djece. Male bebe trebaju čak do 18 sati sna, dok manja, vrtićka djeca trebaju spavati oko 13 sati dnevno. Vašim predškolcima bit će potrebno oko 10 sati sna. Velik broj djece ne želi spavati tijekom dana. Nemojte zbog toga brinuti. Stavite ga spavati ranije navečer.

Većinu dječjih bolesti uzrokuju virusi, a ne bakterije tako da nemojte bez razloga tražiti od liječnika da vašem djetetu prepiše antibiotik. Naime, na grlobolju, upalu uha i prehladu uzrokovanu virusima antibiotik neće djelovati. Zatražite od vašeg pedijatra da ustanovi radi li se o bakterijama ili virusima. Ako će dijete uzimati nepotrebno antibiotik, bakterije će postati otporne na njega pa kada dođe do upale uzrokovane bakterijom, antibiotik više neće djelovati.

Dim cigarete izuzetno je opasan i sadrži čak četiri tisuće raznih toksina. Djeca su osjetljivija na pasivno pušenje od odraslih jer brže dišu i imaju manje razvijeni detkosikacijski sustav. Ako netko u vašoj obitelji puši neka pokuša prestati ili neka ne puši u kući.

Udisanjem dima cigarete kod male djece se povećava rizik od iznenadne smrti dojenčeta, a mogu se razviti i bolesti kao što su astma, upala uha i bronhitis. Pasivno pušenje kod djece smanjuje neurološki razvoj i utječe na razvoj inteligencije.

Izvor: Savjetnica

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi