NaslovnicaKnjigeRecenzija knjige: Čudesni tjedni - Hetty van de Rijt, Frans Plooij

Recenzija knjige: Čudesni tjedni – Hetty van de Rijt, Frans Plooij

Čudesni tjedni knjiga je o važnim razvojnim razdobljima u prvih 20 mjeseci djetetova života. Često tim predivnim trenutcima prethode stresni dani kada je dijete posebno plačljivo i uznemireno, a roditelju nije lako predvidjeti zašto. Kako bi roditeljima pomogli u odgoju, autori su proveli mnogo godina u promatranju i istraživanju, kako bi predvidjeli zašto i kada se bebe ponašaju na određeni način.

Knjiga sadrži opise glavnih skokova u razvoju, dnevnike i tjedna izvješća majki, teoretsku pozadinu i praktične savjete.

Bez obzira iščekujete li svoje prvo dijete, već ste iskusni roditelj ili niste roditelj, ali radite s malom djecom, ova knjiga odličan je priručnik i u nastavku ćemo vam predočiti zašto nam se jako svidjela.

“Mali korak natrag, pa golemi skok naprijed.”

Autori – dr.sc. Hetty van de Rijt i dr.sc. Frans Plooij

Hetty van de Rijt studirala je edukacijsku psihologiju na sveučilištu u Nizozemskoj te doktorirala fizičku antropologiju na Sveučilištu u Cambridgeu u Engleskoj. Frans X. Plooij je studirao bihevioralnu biologiju na sveučilištu u Nizozemskoj gdje je 1980. godine i doktorirao.

Nakon studija ovaj se bračni par zaputio u tanzanijski Nacionalni park Gombe gdje su s poznatom znanstvenicom dr. Jane Goodall proučavali razvoj malih čimpanzi na slobodi. Dvije godine su promatrali mladunčad što je rezultiralo idejom o regresijskim razdobljima – teškim razdobljima kada je dijete posebno vezano uz majku. Ta otkrića povezali su s teorijom hijerarhijskoga percepcijskog nadzora i započeli s promatranjem ljudskih majki i djece.

Ta istraživanja su potvrdila da i ljudska djeca na sličan način prolaze teška razdoblja, a da nakon tih razdoblja uvijek uslijedi skok u mentalnome razvoju. Svoje osvrte i savjete autori su prvi put objavili u izvornoj inačici knjige na nizozemskome jeziku 1992. godine.

Nažalost Hetty van de Rijt je u Tanzaniji oboljela od rijetke tropske bolesti i preminula 2003. godine. U završavanju ove knjige doprinos je dala i njihova kći Xaviera Plas-Plooij.

Skokovi u razvoju

Prema rezultatima istraživanja deset je razvojnih skokova u prvih 20 mjeseci djetetova života:

 • u 5. tjednu
 • u 8. tjednu
 • u 12. tjednu
 • u 19. tjednu
 • u 26. tjednu
 • u 37. tjednu
 • u 46. tjednu
 • u 55. tjednu
 • u 64. tjednu
 • u 75. tjednu djetetova života.

Razvojni skokovi se i dalje u djetinjstvu javljaju još nekoliko puta od toga neki i u tinejdžerskoj dobi.

Svako dijete prolazi kroz ovakve promjene. Neka djeca takve promjene proživljavaju teže, nekima treba kraće vrijeme da usvoje nove promjene no svako dijete će ih proći i to u otprilike istoj dobi (uz manja odstupanja od tjedan ili dva).

U knjizi autori s roditeljima svaki razvojni skok prolaze detaljno, savjetuju kako razumjeti dijete te kako uživati u djetetu čak i kad je jako zahtjevno.

Svaki skok opisuje se kroz znakove nemira koji mu prethode, nove sposobnosti koje će dijete steći, kako djetetu pomoći kroz prikladne aktivnosti i igračke te kada očekivati da će dijete postati ponovno veselo i neovisnije.

Čudesni tjedni kao pomoć u odgoju

Biti roditelj nije lako. Nije bilo lako ni našim (i njihovim) roditeljima kada dostupnih informacija nije bilo puno, a pogotovo u današnje vrijeme kada je informacija o odgoju i zdravlju beba možda čak i previše.

U pregrštu savjeta ponekad je teško prepoznati koji savjeti su utemeljeni na provjerenim i istraženim informacijama stručnjaka, a koji na individualnim iskustvima. Često nas uporni, glasni i nametljivi savjeti mogu potaknuti da zanemarimo svoj instinkt pa čak i savjete pedijatara i drugih stručnjaka.

To mi se posebno svidjelo u ovoj knjizi. Odmah na koricama je napisano da su Čudesni tjedni pomoć u odgoju, a ne medicinski priručnik. Iako su savjeti povezani sa zdravljem djeteta  oni nisu zamjena za procjenu liječnika ili terapiju koju je liječnik propisao. Ako vam se čini da nešto nije u redu s bebom, potražite liječničku pomoć.

Međutim, ako vam instinkt govori da je rješenje bebine nervoze dodir i kontakt s bebom poslušajte sebe, a ne savjete bilo koga drugog. Nježnost, dodir, zagrljaj, razgovor, posvećeno vrijeme uvijek je dobar izbor.

Recenzija knjige: Čudesni tjedni – Hetty van de Rijt, Frans Plooij

Novorođenče – dobrodošlo na svijet

Čudesni tjedni započinju opisom što vas očekuje od prvog trenutka bebina života. Prvi dodir tek novorođene bebe nezaboravni su svakom roditelju.

U knjizi možete pronaći mnogo dnevničkih zapisa majki. Iskustva poroda svake majke su različita, ali ono što im je svima zajedničko jest da su željele mir i neometano vrijeme za upoznavanje s bebom.

Kako pronaći taj mir, steći sigurnost u ophođenju s novorođenčetom, zabaviti bebu i smanjiti napadaje plača opisano je u prvom poglavlju.

“Svijet novorođenčeta doista je zadivljujuće mjesto novih i neobičnih osjeta. Svjetlo, zvuk, pokreti, mirisi, mekoća kože – sve mu je posve novo i ne može razlikovati sve te različite stvari.”

Razvojni skokovi u 5. i 8. tjednu

Mišljenja o tome da su bebe razmažene i manipuliraju roditeljima ponekad se javljaju već od najranijih tjedana bebina života. Možda ćete biti izloženi kritikama okoline ako odlučite češće nositi ili dojiti bebu u ovim danima i ne puštate ju da neutješno plače. Ne brinite, postupate ispravno.

Zamislite da cijeli život odrastate okruženi obitelji u toplom mirnom domu negdje u šumi gdje vas jedino okružuje zvuk ptičjeg pjeva i šum lišća. To je jedino što poznajete.

Odjednom vas potpuno nepripremljene i same ostave u središtu jednog od najbučnijih i najmnogoljudnijih gradova na svijetu. Sigurno se ne bi isti trenutak osjećali ugodno. Trebalo bi vam vremena za prilagodbu, a tako i vašoj bebi.

U 5. tjednu pa kasnije i u 8. tjednu bebina osjetila postaju puno osjetljivija. Počinje primjećivati sve novo oko sebe, ali i u sebi, a oko 8. tjedna počinje primjećivati i uzorke. Odjednom postaje sramežljiva i negoduje kada ju drži osoba koja joj nije poznata.

Ako ste i svjesni da je to sasvim normalno ne znači da će vam ovi dani (a možda i tjedni) biti laki. Srećom postoje savjeti i tehnike koje vam mogu barem malo pomoći.

“Brzo promjenjiv svijet oko njega isprva ga jako uznemirava. Prva djetetova reakcija je želja za povratkom u siguran, topao, poznati svijet koji je nedavno napustilo, svijet u čijem su središtu njegovi roditelji”

Razvojni skokovi u 12. i 19. tjednu

Oko 12. tjedna pred vašom bebom je treći veliki skok u razvoju. Kao i svaki put prepoznat ćete ga tako jer odjednom vaša beba traži više pažnje iako je proteklih tjedana naučila i sama se zabavljati.

Najčešći znakovi (kao i za većinu drugih tjedana) su:

 • češće plače
 • nema apetita
 • stidljivije prema nepoznatima
 • slabo spava
 • više se privija uz roditelja

Naravno ta promjena može biti jako teška iscrpljenim roditeljima koji ponekad mogu biti još razdražljiviji kao prema djetetu tako i prema partneru.

“Kad vam se čini beznadno, zapamtite ovo: može biti samo bolje.”

Ne zaboravite ovo razdoblje neće trajati vječno, a kroz nekoliko dana vaša beba će postati živahnija i energičnija, hvatati i držati predmete objim rukama, otkriti vrištanje, mrmljanje, mnoge nove glasove te stavljati sve u usta. U knjizi možete pronaći detaljnu listu svih promjena koje možete očekivati u ovom tjednu.

Oko 19. tjedna sposobnost razumijevanja vaše bebe postaje mnogo razvijenija i složenija. Počet će eksperimentirati. Možda ne posvećujete puno pažnje tome kada beba uhvati neku igračku, protrese ju i stavi u usta, ali to je zapravo jako složeno i označava visok stupanj neurološkog razvoja.

Velik je to korak, ali njemu prethodi mnogo negodovanja, plača i potrebom za vašom dodatnom pažnjom. Vjerojatno se pitate je li moguće pružiti više pažnje od one koje ionako pružate.

Možete pokušati s uvođenjem novih igračaka poput lopti koje u sebi imaju zvonce, šuštavog papira, slika druge djece ili dobro zatvorene posudice ispunjene sitnim stvarima.

“Katkad se majka ili otac ne mogu suzdržati od navale bijesa prema svojemu nestašluku. Zapamtite da takvi osjećaji nisu nenormalni ili opasni, ali djelovanje u skladu s njima jest. Pokušajte se smiriti, a ako to ne možete, potražite pomoć prije nego izgubite kontrolu.”

Razvojni skokovi u 26. i 37. tjednu

Autori 26. čudesni tjedan nazivaju svijetom odnosa, a jedan od najvažnijih odnosa koje dijete može sada pojmiti je udaljenost. Iako je nama odraslima to uobičajeno, dijete postaje iznimno uznemirno kada mu roditelj nije u videokrugu. Strah je intenzivan iako ste možda samo u drugoj prostoriji.

Ovo razdoblje može se poklopiti s nicanjem prvih zubića što može biti iznimno naporno roditeljima. Srećom, na strahu od odvajanja možete svjesno raditi kako bi vam ovo razdoblje postalo lakše. Prije nego se udaljite od djeteta, recite mu da odlazite i nastavite pričati dok ste u drugoj prostoriji tako da vas čuje iako vas ne vidi. Postoji još mnogo trikova koje možete isprobati i njima obiluje ovo poglavlje.

“Od djeteta ne možete tražiti više nego što ono može shvatiti, niti biste trebali tražiti manje. Prekidanje sa starim navikama i utvrđivanje novih pravila također su dio razvoja.”

I prije nego što ste postali svjesni, evo vas u 37. tjednu života vaše bebe koja sada već i ne djeluje tako malo.

Počinje usredotočeno istraživati stvari oko sebe i prepoznavati da su različite stvaristvarno različite. To je jako važna vještona koje će imati učinka na sva osjetila. Iako u ovom razdoblju još neće upotrebljavati riječi, jezični razvoj i razumijevanje je u punom jeku. Neka vam to bude misao vodilja u teškim trenutcima jer kada dođe do mentalnog skoka postat će vam puno lakše komunicirati s djetetom.

Razvojni skokovi u 46. i 55. tjednu

Oko 46. tjedna vaše dijete koje je do tada bilo sklono neredu, razbacivanju i rastavljanju počet će proučavati i sastavljati stvari.

Kako bi skratili  vrijeme u kojem je neraspoloženo, idealne aktivnosti u ovom tjednu su:

 • uključivanje u kućanske poslove
 • igre imenovanja
 • igre skrivača
 • gledanje u zrcalo
 • igre s lutkama

“Kada dijete uvježbava nove vještine, važno je da budete iznimno strpljivi. Kad vidite da za nešto nije zainteresirano, odustanite. Dovoljno je drugih stvari koje će dijete smatrati zanimljivima i koje će ga u ovoj fazi zaokupiti.”

Čestitamo, vrijeme je za proslavu prvog rođendana. Vaša beba postala je prava mala osoba s vlastitim načinom pristupanja svijetu.

Autori ovdje uvode zanimljiv pojam – programiranje. Iako nije pojam koji bi prvi povezali s dječjim razvojem on znali da dijete počinje razumjeti da se neki rezultat (koji želi) može postići na nekoliko različtih načina.

U ovom razdoblju dijete postaje nepredvidivo. Do sada ste mogli predvidjeti koji korak slijedi no sada ga morate na neki način ponovo upoznati. Ovo nemirno razdoblje ponovnog upoznavanja može trajati čak do 5 tjedana.

“Dijete jedan čas može biti zadovoljno zaokupljeno a već sljedeći tužno, ljutito ili bijesno, bez ikakva očitog razloga.”

Razvojni skokovi u 64. i 75. tjednu

Nakon prethodnog skoka dijete sve više razumije i mnoge svakodnevne stvari postaju običajene. No, još se ne zna prilagoditi različitim okolnostima jer ne posjeduje nešto što mi odrasli posjedujemo – iskustvo.

To iskustvo pomaže nam da se prilagodimo kad nam se negdje žuri, kada u trgovini nema nekog sastojka koji nam je potreban za pripremu obroka.

Prilagodba na nove i promjenjive okolnosti kod djece ove dobi može izazvati napade bijesa. Odjednom, valjanje po podu i vrištanje iz petnih žila postaje nova svakodnevica. Mnogi roditelji u ovom razdoblju postanu jako frustrirani jer smatraju da je dijete sada dovoljno veliko da se ponaša bolje i ima razumijevanja za roditelje.

“Dijete radi ono što vidi da vi radite. Ako mu nije dopušteno da vas udari, tada ga ni vi ne bi smjeli udariti. Udarite li svoje dijete, nema mnogo smisla govoriti da mu da ono ne smije udarati. Vaše riječi moraju odgovarati vašem djelovanju.”

Nema nekog jednostavnog rješenja, trebat će vam puno strpljenja i podrške, a vašem djetetu puno pokušaja i pogrešaka kako bi naučilo živjeti u ovom svijetu.

Oko 75. tjedna dijete postaje svjesnije svijeta sustava oko sebe. Trebat će mu godine da shvati što društvo, kultura i zakoni oko njega podrazumijevaju. Shvatit će da njegova obitelj nije ista kao druge obitelji kao i da njegova kuća nije jednaka susjedovoj.

Svi ti novi dojmovi i utisci ponovo će mu okrenuti život naglavačke i zasigurno ste već shvatili da to prati ekstra doza suza i nervoze.

Uskoro će savladati mnogo toga. Samo neke nove vještine i interesi su:

 • prepoznavanje svoje kuće
 • igranje s puzzlama
 • “sviranje” različitih instrumenata
 • razumijevanje većine onoga što čuje
 • oponašanje životinjskih zvukova

U knjizi možete pronaći detaljnu tablicu u kojoj možete oznaćiti sve vještine koje je dijete savladalo.

Vjerojatno ćete i sve više vremena provoditi u igri s djetetom. Uživajte u izvođenju budalastih pokreta, puhanju mjehurića, škakljanju, igri s loptom, igranju jahanja i lovice te čitanju priča.

Alarm za skok (Leap Alarm)

Vjerujem da će vas ova knjiga osvojiti kao što je i mene. Možete ju kupiti po cijeni od 129,00 kuna na prodajnim mjestima izdavačke kuće Egmont.

Ako želite nadopuniti saznanja iz knjige pogledajte i internet stranicu Čudesnih tjedana www.thewonderweeks.com. Tamo možete preuzeti čak i besplatnu aplikaciju Alarm za skok (Leap Alarm) pomoću koje će u vaš sandučić elektronske pošte prije svakog razvojnog skoka stići podsjetnik s kratkim opisom što vas očekuje u nadolazećem razdoblju.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....