NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniSoor ili mliječac kod beba - uzrok, liječenje i prevencija

Soor ili mliječac kod beba – uzrok, liječenje i prevencija

Ako primjećujete kako je vaše novorođenče razdražljivo ili nezadovoljno tijekom hranjenja, a unutar usne šupljine možete uočiti bijele mrljice koje ne silaze sa sluznice, moguće je da vaša beba pati od infekcije zvane soor ili mliječac.

Soor ili mliječac – uzrok

Uzrok soora je gljivica Candida Albicans koja je prisutna u organizmu svakog čovjeka. U slučaju naglog ili jakog pada imuniteta, ona ima sposobnost brzog razmnožavanja te samim time i sposobnost uzrokovanja određenih bolesti, odnosno, infekcija.

Infekciji kandidom podložnije su osobe slabijeg imuniteta, poput beba, male djece ili starijih ljudi.

Također, kandidijazi pogoduje i liječenje antibioticima jer oni uništavaju i sve dobre bakterije unutar našeg organizma.

U pravilu, tijelo je sposobno samostalno zaustaviti rast gljivice i njeno širenje po organizmu, ali kada je imunitet nezreo ili dodatno narušen, gljivici se otvara put za rast i razvoj infekcije.

Ostali mogući uzroci kandide su:

 • uporaba kortikosteroida
 • manjak željeza u krvi
 • manjak folne kiseline
 • manjak određenih vitamina (A,B,C,K)
 • hipoparatireoidizam
 • pothranjenost
 • oralna kontracepcija na bazi estrogena
 • oštećene bradavice
 • trudnoća
 • preboljene vaginalne infekcije u prošlosti

Kod beba koje doje, soor ili mliječac češće se javlja kod: liječenja antibioticima, uporabe dude varalice ili prijevremenog poroda.

Također, velika je mogućnost zaraze i onda kada majka tijekom poroda boluje od vaginalne infekcije. Zbog hormonskih promjena u trudnoći, trudnice su češće žrtve ove infekcije, a ako je porođajni kanal inficiran, dijete se tijekom poroda lako može zaraziti.

Budući da se soor u najvećem broju slučajeva javlja odmah nakon poroda, češći je kod novorođenčadi i beba do drugog mjeseca starosti. Ako se javi nakon trećeg mjeseca starosti, moguće je da je došlo do poremećaja u radu bebinog imunološkog sustava. (Pereško, 2018).

Razvoju infekcije pridodaje i loša higijena bradavica ili dude, ako dijete doji. Vlažno okruženje unutar usne šupljine djeteta pogoduje gljivicama pa se one lako razvijaju na koži bradavice te dudama pomoću kojih se beba hrani.

Kako prepoznati soor ili mliječac kod bebe?

Soor ili mliječac kod bebe najbolje se prepoznaje po malim, bijelo-žutim naslagama u usnoj šupljini. Najčešće se nalaze na jeziku, ali mogu se pojaviti na desnima te unutrašnjoj strani obraza.

Soor ili mliječac
Soor ili mliječac kod bebe prepoznaje se po bijelim naslagama unutar usne šupljine
Soor ili mliječac
Soor ćete od naslaga mlijeka razlikovati po tome što se naslage soora ne mogu jednostavno ukloniti gazom

U slučaju da se soor ne počne pravovremeno liječiti, njegove naslage mogu se povećati te se iz usne šupljine proširiti prema ždrijelu i jednjaku. Prisutnost gljivice na grlu može uzrokovati smetnje gutanja i nadražaj glasnica. U slučaju da se soor proširi sve do želuca ili, pak, spolnih organa, nerijetko se uz ostale njegove simptome javlja i pelenski osip.

Širenje gljivica otežavat će dojenje jer će dijete tijekom hranjenja osjećati peckanje u ustima i automatski iskazivati razdraženost i nezadovoljstvo. Odbijanje hranjenja vrlo je loše za mamu, ali i bebu, jer time lako može doći do gubitka na težini kod bebe.

Kako prepoznati soor ili mliječac kod mame?

Ako dojite, a za vrijeme ili između podoja osjećate probadajuću bol u dojci, to može biti znak infekcije u mliječnim kanalićima. Do infekcije lako dolazi zbog pada imuniteta, a koji se nakon poroda nerijetko razvija zbog stresa, neispavanosti i umora. Uz probadajuću bol, bradavice mogu biti nadražene te sadržavati bjelkaste naslage.

Gljivice tijekom dojenja lako mogu prijeći iz bebinih usta na bradavicu te uzrokovati infekciju kod majke. Također, prije nego što pomislite kako je u pitanju soor ili mliječac, treba provjeriti druge moguće uzroke bolova u bradavicama, kao što su: mastitis, nepravilan položaj za dojenje ili određena kožna bolest (psorijaza, dermatitis i sl.).

Soor ili mliječac
Soor na bradavicama – slika

Ostali simptomi soora ili mliječca kod majke mogu biti:

 • vaginalna infekcija
 • rane na bradavicama
 • jaka bol tijekom dojenja koja se nije javila dosad
 • bol u bradavici koja ne posustaje, iako ste isprobali različite tehnike dojenja

Više o pravilnom dojenju i položajima za dojenje pročitajte OVDJE.

Soor ili mliječac – liječenje

Ovisno o stanju bebe i njenoj dobi, liječnik će vam prepisati određeni lijek za usnu šupljinu koji sadrži antigljivična svojstva, a on može doći u obliku otopine (kapi) ili gela. Ne savjetuje se mrlje unutar usne šupljine odstranjivati mehanički jer time možete oštetiti bebinu sluznicu i potaknuti krvarenje.

Lijek se bebi daje nakon podoja, nekoliko puta dnevno te se zatim čeka 15-30 min do sljedećeg hranjenja. To je zbog toga što se gljivice ‘hrane’ mlijekom te ako beba doji odmah nakon davanja lijeka ili dobije lijek prije dojenja, lijek ne stigne djelovati, a gljivice se šire.   

Vrlo brzo (24-48 h) lijek će početi djelovati i smanjivati simptome soora. Terapija obično traje 10-15 dana te je važno nastaviti s njom i nakon nestanka simptoma kako biste u potpunosti uništili gljivice. Ako i nakon 15 dana od korištenja lijeka nema pomaka, obavezno se javite pedijatru kako biste promijenili ili prilagodili terapiju.

U slučaju da beba ima dudu, svakako ju morate iskuhavati, zajedno s ostalim igračkama koje dijete stavlja u usta (ovisno o vrsti igračke; neke od njih ćete moći samo oprati u vrućoj vodi). Gljivice se na silikonskim dudama teže razvijaju te je preporuka koristiti njih umjesto one od kaučuka.

Soor ili mliječac nije opasna pojava, često prođe sam od sebe, ali je bolje početi se liječiti odmah kako bi se skratilo njegovo trajanje i širenje infekcije. Liječenje je također važno kako kod djeteta ne bi nastao otpor prema dojenju i/ili hranjenju. Važno je obratiti se pedijatru kako bi se našao pravi uzrok pojave soora, odnosno, pada imuniteta kod bebe ili majke.

Ako je i mama inficirana, vjerojatno će se liječiti istim lijekom kao i dijete i to tako što će lijek nanositi na bradavicu. Prije nanošenja lijeka moraju se ukloniti ostatci mlijeka i sline s bradavice te se lijek nanosi na bradavicu tek nakon podoja. Higijenom dojki i bradavica prije i nakon dojenja, sprječava se i razvoj mastitisa do kojeg kandida nerijetko dovodi.

Soor ili mliječac
Pravilnom higijenom dojki sprječava se razvoj drugih bolesti, poput mastitisa.

Više o mastitisu pročitajte OVDJE.

Soor ili mliječac – prirodno liječenje

Ako liječnik procijeni kako je beba (koja doji) dovoljno velika, mogao bi vam preporučiti uvođenje kulture Lactobacillus acidophilus u prehranu i to kao tabletu ili kroz mliječne proizvode, poput acidofila ili čvrstog jogurta. Laktobacili dovode u organizam ‘dobre’ bakterije koje pomažu u liječenju gljivičnih infekcija.

Također, jedno istraživanje pokazalo je kako se izbacivanjem prerađenog šećera iz prehrane smanjuje aktivnost kandide i daljnji napredak infekcija po organizmu. (Horowitz et al., 1948).

Soor ili mliječac – prevencija

Kako biste prevenirali (ponovnu) pojavu soora, veliku važnost morate pridonijeti održavanju higijene cijelog prostora te stvari koje su u doticaju s bebom. Sav pribor nakon čišćenja poželjno je ostaviti da se u potpunosti osuši prije ponovnog korištenja. U slučaju da beba ne doji, već da ju hranite formulom, gljivicama se lako može zaraziti preko nedovoljno čiste dude.

Ako dojite, pripazite da ne izlažete bradavice vlazi jer je to pogodno okruženje za razvoj različitih nepoželjnih gljivica i infekcija. Nakon podoja, očistite i bradavice i areole prokuhanom vodom te posušite to područje izlaganjem na zraku. Nosite pamučne grudnjake te izbjegavajte korištenje krema jakih mirisa i sastojaka. Isto tako, prije svakog hranjenja bebe obavezno operite ruke.

Također, često mijenjajte jastučiće za dojenje kako bi se prisutnost vlage svela na minimum. Izbjegavajte jastučiće sa sintetičkom podlogom, a za višekratne jastučiće se potrudite da ih iskuhavate na min 60 °C 

Mogu li dojiti ako beba boluje od soora?

Dojenje se nikako ne treba prekidati ako se ustanovi da je kod vas i/ili djeteta prisutan soor. Ipak, ovo bolno stanje može dojenje pretvoriti u umarajuć proces i traumatizirajuće iskustvo, što je dodatan razlog da se čim prije započne liječenje. Dok god vaše dijete boluje od soora, velika je mogućnost da se njime zarazite i vi tijekom dojenja, i obratno.

Iako će vaša beba tijekom hranjenja vjerojatno djelovati isfrustrirano i nezadovoljno, nastavite joj nuditi hranu, bez obzira hranite ju formulom ili vlastitim mlijekom. Ako se vi borite s bolovima tijekom dojenja, možete si pomoći tako da dojite kratko, ali često, te da dojenje započinjete na strani koja vas manje boli. Kada beba ulovi refleks otpuštanja mlijeka, prebacite ju na bolniju stranu dojki.

U slučaju da izdajate, nikako se ne preporučuje čuvati izdojeno mlijeko jer su u njemu prisutne gljivice, a hladnoća u hladnjaku nije dovoljna kako bi ih uništila i sačuvala kvalitetu mlijeka.

Soor, ako se krene pravovremeno liječiti, može biti izliječen u kratkom vremenu, stoga čim počnu djelovati lijekovi, smanjit će se i simptomi soora te će se dojenje vratiti u prijašnje stanje.

Više o sooru možete doznati od pedijatrice Diane Puževski, dr. med. u sljedećem videozapisu:

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....