NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniPelenski osip - kako ga spriječiti i liječiti?

Pelenski osip – kako ga spriječiti i liječiti?

Ako mjesta na kojima vaše dijete nosi pelenu izgledaju iziritirano i crveno, vašu bebu najvjerojatnije muči pelenski osip.

Koža također može biti natečena i topla na dodir. Pelenski osip može biti blag, s nekoliko crvenih točkica na malom prostoru, ili teži, s velikim crvenim kvržicama koje se prostiru do djetetova trbuha i bedara.

Pelenski osip ne znači da ste nesavjestan roditelj. Suočavanje sa pelenskim osipom jest sastavni dio brige o djeci, osobito u prvoj godini djetetova života.

Koji su uzroci pelenskog osipa?

Pelenski osip najčešće uzrokuju:

 • Vlaga – čak i najbolje pelene ostavljaju malo vlage na koži vašeg djeteta. Kada se urin miješa s bakterijama iz stolice, dolazi do razgradnje i stvaranja amonijaka, što može biti vrlo neugodno. To je razlog zašto su djeca s čestim proljevom sklonija pelenskom osipu. Također, dijete koje je predugo u prljavoj peleni ima veće šanse za razvijanje pelenskog osipa. Međutim, ukoliko dijete ima vrlo osjetljivu kožu, i često mijenjanje pelena, ne može biti garancija da dijete neće dobiti osip.
 • Osjetljivost na neke kemijske spojeve – pelenski osip kod vašeg djeteta može biti posljedica osjetljivosti na kemikalije koje se nalaze u jednokratnim pelenama ili deterdžentima koji se koriste za pranje pelena. Također, i losioni i puderi koje nanosite na djetetovu kožu mogu uzrokovati osip.
 • Nove namirnice – ovo je zajedničko za svu djecu koja imaju pelenski osip. Naime, kada se u djetetovu prehranu uvodi nova, kruta hrana, mijenja se i sastav stolice. Kiseline u nekim namirnicama, poput jagoda i voćnih sokova, mogu biti posebno problematične za neku djecu.

Je li stanje mojeg djeteta ozbiljno?

 • Infekcija – područje gdje se nalazi pelena je toplo i vlažno, baš onakvo kakvo bakterije vole. Dakle, uvjeti su idealni za razmnožavanje bakterija na tom području, a samim time i za pojavljivanje osipa, posebno u pukotinama i naborima kože vašeg djeteta. Također, takvi uvjeti su idealni i za razvijanje gljivične infekcije.
 • Antibiotici – majke koje uzimaju antibiotike, a još doje, smanjuju broj zdravih bakterija. Oni mogu izazvati proljev, što također može izazvati pelenski osip.

Treba li moje dijete liječničku pomoć?

Vjerojatno nije potrebno. Uz malo truda, trebali biste se riješiti osipa u roku od tri do četiri dana bez posjete liječniku. Ukoliko osip ne pokazuje teške znakove infekcije (žuljevi, gnojni prištići, otvorene rane), posjet liječniku nije potreban.

Međutim, u slučaju težih simptoma, posjetite liječnika. On može propisati antibiotike ili antifugalne kreme koji će pomoći vašem djetetu. Također, posjetite liječnika ukoliko vaše dijete ima temperaturu ili se osip ne povlači nakon nekoliko dana kućnog liječenja.

Koji je najbolji način za liječenje pelenskog osipa?

Pelenski-osip-kod-bebaSlijedite ove korake kako liječiti dijete kada primjetite pelenski osip:

 • Neka vaše dijete bude čisto i suho; mijenjajte mu pelene često. To znači da mu mijenjate pelene i tijekom noći.
 • Pri svakoj promjeni pelene isperite bebinu guzu i genitalije. Nemojte koristiti vlažne maramice koje sadrže alkohol i mirise.
 • Pažljivo i nježn sušite djetetovu kožu; ne trljajte ju jer to može pogoršati osip.
 • Koristite mast koja tvori zaštitni sloj na koži nakon svake promjene pelene kako biste zaštitili djetetovu kožu od stolice i urina.
 • Ne stežite pretjerano pelenu ili koristite malo veće pelene kako bi se omogućila bolja cirkulacija zraka. Kada je lijepo vrijeme i dijete se može igrati vani, pokušajte čim manje koristiti pelene. Izloženost zraku će ubrzati ozdravljenje.
 • Stavite dijete bez odjeće na spavanje kada god ono ima osip. Plastična plahta će zaštititi madrac, a osip će se prije povući.

Kako mogu spriječiti pojavu pelenskog osipa?

Nabrojat ćemo neke dobre preventivne mjere:

 • Najbolja obrana protiv pelenskog osipa jest suhoća područja gdje se pelena nalazi, dakle, bitno je često mijenjati pelene, po mogućnosti čim pelena postane mokra ili prljava.
 • Očistite genitalno područje djeteta prilikom svake promjene pelene.
 • Ako vaše dijete ima kožu sklonu osipu, obavezno koristite masti pogodne za djecu kako bi kože stvorila zaštitni sloj.
 • Preskočite upotrebu pudera. Ukoliko ga ipak želite koristiti, pokušajte s onim napravljenim od kukuruznog škroba.
 • Kada vaše dijete počinje jesti krutu hranu, pažljivo promatrajte promjene u stolici, odnosno pokušajte pratiti osjetljivost na određene namirnice i ukoliko ona postoji, izbacite ju iz djetetove prehrane, kako biste spriječili pojavu pelenskog osipa.
 • Ne perite platnene pelene deterdžentima koji sadrže mirise, a omekšivač preskočite. Obje stvari mogu iritirati kožu vašeg djeteta.
 • Dojite svoje dijete čim dulje. Dojenje potiče djetetovu otpornost na infekcije u cjelini i smanjuje mogućnost za upotrebu antibiotika, koji mogu doprinijeti pojavi pelenskog osipa.

Poslušajte što o pelenskom osipu kaže specijalist pedijatar Andrea Konstičer Pojić, dr. med:

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....