NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniPovezujuće roditeljstvo: metoda odgoja za zadovoljno dijete i roditelje

Povezujuće roditeljstvo: metoda odgoja za zadovoljno dijete i roditelje

Povezujuće roditeljstvo je pristup odgoju djece koje se zasniva na vjerovanju da je ključ odgoja stvaranje snažne i sigurne povezanosti između roditelja i djeteta. Zasniva se na 8 načela za koje je preporučljivo da ih roditelji slijede kako bi postigli konačni cilj: odgovornost i emocionalnu povezanost.

Povezujuće roditeljstvo je i stil odgoja kojim u prvi plan dolazi ono što je najbolje za dijete i za roditelje. Zagovara potpuno razumijevanje djetetovih potreba nakon čega dolazi spoznaja kojom roditelji u potpunosti osvijeste što je najbolje za dijete i za njih.

Povezujuće roditeljstvo: što je i na čemu se zasniva?

Korijeni psihologije povezujućeg roditeljstva leže u teoriji privrženosti. Teorija privrženosti tvrdi da novorođenče pri porodu stječe instinkt kojim sigurnost traži u osobi kojoj je privrženo. Ta sigurnost je potrebna novorođenčetu kako bi se razvijalo i kako bi mu sve fizičke i emocionalne potrebe bile zadovoljene.

Povezujuće roditeljstvo se nadovezuje na tu teoriju: beba se uči kako vjerovati, povezati se i postići nešto tako da joj sve emocionalne i fizičke potrebe ispunjava osoba kojoj je najviše privržena. Većinom je to majka s kojom novorođenče stvara posebnu vezu još u utrobi, a njeguje je kroz djetinjstvo i život.

Veza između majke i djeteta je urođena i prirodna. Nakon poroda se javlja biološki osnovana potreba bebe da se poveže s intuitivnim odgovorom majke koja se za njega skrbi. Obje potrebe se pojavljuju u isto vrijeme: majka dobije nagon da pomogne novorođenčetu upravo kada je njemu najpotrebnije. Iz toga se razvija povezanost.

Djeca koja nisu ostvarila ovakvu vrstu povezanosti u ranom djetinjstvu vjerojatno ju neće ostvariti ni kasnije u životu. Prema istraživanjima zagovornika psihologije povezujućeg roditeljstva ona:

 • Ne mogu održati stabilne veze u životu
 • Nesigurna su
 • Ne suosjećaju s drugima
 • Imaju problema s agresivnim ponašanjem (teži slučajevi)

S druge strane, bebe koje su tijekom prve godine života ostvarile blisku vezu s roditeljem, posebno majkom, uspješnije se razviju na psihičkoj, emocionalnoj i fizičkoj razini.

William i Martha Sears: osnivači pojma povezujućeg roditeljstva

Doktor William Sears je osmislio pojam povezujućeg roditeljstva te je razvio i usavršio metodu psihologije povezujućeg roditeljstva. Zajedno sa svojom ženom, Marthom Sears, William je godinama istraživao koncept teorije privrženosti. 1993. godine su zajedno objavili svoju prvu knjigu u kojoj objašnjavaju pojam privrženog roditeljstva i sve njegove karakteristike.

“Naše ideje o povezujućem roditeljstvu se zasnivaju na više od 30 godina odgajanja osmero djece. Također, promatrali smo i roditelje za čije odgojne metode smo vjerovali da su dobre i čija su se djeca ponašala kako smo mi smatrali da je ispravno. Svjedočili smo tome da se ovakav pristup odgoju pozitivno odražava na djecu.”- Martha Sears

Povezujuće roditeljstvo

Bračni par je od tada objavio niz knjiga u kojima detaljno razrađuju temu povezujućeg roditeljstva i objašnjavaju pozitivne učinke koje ta metoda odgoja ima na djecu. Neke od njihovih najpoznatijih knjiga su: (klikom na naziv knjige možete pogledati gdje je kupiti i po kojoj cijeni):

Popis svih 30-ak objavljenih knjiga doktora Williama i Marthe Sears, koje nisu dostupne u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku, možete pročitati ovdje.

William i Martha Sears:  knjiga Povezujuće roditeljstvo

Knjiga Povezujuće roditeljstvo je svojevrsni vodič i priručnik za roditelje koji pri odgoju žele primjenjivati metodu povezujućeg roditeljstva. Knjiga donosi odgovore na većinu pitanja koje si roditelji postavljaju kada se pronađu pred izazovom odgoja djeca. Neka od njih su: Hoćete li vi i vaša beba bolje spavati ako dijelite krevet? Kada prestati dojiti? Koja je uloga oca u brizi o novorođenčetu? Kako privrženošću u ranoj dobi odgojiti odgovornu osobu?

Povezujuće roditeljstvo

Osnova knjige Povezujuće roditeljstvo je svakako 8 načela povezujućeg roditeljstva. Kroz njih je objašnjeno kako roditelji mogu upoznati svoje dijete, pomoći mu da se osjeća sigurno, kako osigurati pravilan rast i razvoj djeteta i kako uživati u roditeljstvu.

Više o osnovama povezujućeg roditeljstva prema metodama supružnika Sears pogledajte u videu!

8 načela povezujućeg roditeljstva

8 načela povezujućeg roditeljstva su zapravo savjeti kako na najefikasniji način postići ono što povezujuće roditeljstvo zagovara. Iako je preporučljivo pratiti svih osam načela, William i Martha Sears tvrde kako bi ih svaki roditelj trebao prilagoditi svojim i djetetovim potrebama, pratiti vlastitu intuiciju i sud.

Jedan od osnovnih načina kako osigurati najbolju budućnost djeteta i roditelja leži u vrlo jednostavnoj poruci: radite ono što vas čini sretnima, prenesite to na djetetove potrebe i samim time ćete se povezati s djetetom.

1. Pripremite se za trudnoću, porod i roditeljstvo!

Trudnoća priprema majku i oca za dolazak bebe i roditeljstvo. Ključno se educirati o porodu, metodama odgoja djeteta i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu. Također, ključno se i fizički i emocionalno pripremiti za dolazak novorođenčeta i za promjene koje će ono unijeti u život roditelja.

Kako to izgleda u praksi?
 • Istražujte psihološke metode odgoja.
 • Sjetite se metoda odgoja svojih roditelja te izbacite ili sačuvajte segmente po želji.
 • Fizički se pripremite za porod: jedite zdravo, vježbajte i slušajte savjete doktora.
 • Educirajte se o dojenju.
 • Prihvatite pomoć u tjednima nakon poroda (možete unajmiti i ženu čiji je posao brinuti se o vama i bebi tijekom trudnoće, kroz porođaj i nakon poroda: doulu).
 • Konstantno se educirajte i čitajte o rastu i razvoju vašeg djeteta.
 • Razgovarajte s partnerom i s djetetom.

2. Prehrana treba biti puna ljubavi i poštovanja!

Hranjenje djeteta nije samo automatski čin, već ritual koji zahtjeva ljubav majke koju dijete osjeti. To se ne odnosi samo na dojenje, već i na obiteljske večere kada dijete poraste. U njima će prepoznavati ljubav, brigu i sigurnost.

Kako to izgleda u praksi?
 • Dojenje je jedan od najefikasnijih načina povezivanja majke i bebe.
 • Naučite prepoznati da je dojenče gladno i nahranite ga prije nego počne plakati.
 • Kod beba koje se hrane adaptiranim mlijekom, sam čin hranjenja osigurava zbližavanje.
 • Osigurajte da starija djeca imaju bar jedan obrok dnevno u kojem ćete svi sjesti za stol, jesti zajedno i pričati.

3. Nježno odgovorite na djetetove potrebe!

Povjerenje i privrženost se grade na odgovarajućem reagiranju na novorođenčetove potrebe. Bebe ne komuniciraju riječima već pokretima, grimasama, plačem… Naučite prepoznati što vam beba želi reći! To ne uključuje samo udovoljavanje fizičkim potrebama, već i emocionalnim.

Kako to izgleda u praksi?
 • Bebe se uče brinuti o sebi kroz upijanje načina na koji roditelji emocionalno i fizički brinu o njima. Potrudite se dati najbolje od sebe.
 • Naučite razumjeti ritam bebinog života.
 • Kada bebe ne razumiju jake emocije koje osjećaju, mogu se ponašati vrlo dramatično bez očitog povoda (temper tantrum): utješite dijete.
 • Pokažite interes za stvarima koje vaše dijete zanimaju.
 • Dajte starijoj djeci vremena za sebe.

Povezujuće roditeljstvo

4. Dodir i blizina kao osnovni kontakt između roditelja i djeteta!

Bebe su rođene s intenzivnom potrebom za ljudskim kontaktom i ovisne su o tome da se roditelji brinu za njih. To podrazumijeva kontakt dodirom: bebe pronalaze utjehu i sreću kada osjete majčino tijelo uz njihovo. Navedeno će rezultirati mogućnošću razvoja zdravih odnosa s ljudima kada beba naraste.

Kako to izgleda u praksi?
 • Nosite svoju bebu kada ona to zahtjeva.
 • Nošenje za bebu znači fizički kontakt, sigurnost, udobnost i sreću što potiče neurološki razvoj.
 • Kontakt kožom i dojenje bebe su posebno efektivni u razvoju privrženosti.
 • Starije dijete stavite u krilo ako ono to želi, zagrlite ga i igrajte se s njim.
 • Provodite vrijeme s djetetom prije spavanja: pričanje priče za laku noć vama ne oduzima puno vremena i energije, a djetetu znači puno.

5. Osigurajte siguran i kvalitetan san!

San je jedna od osnovnih potreba svakog novorođenčeta. San bebi osigurava rast i razvoj. Roditelj se mora pobrinuti da beba zaspe kvalitetno i da joj bude udobno (na primjer, izaberite pravilan jastuk za bebe). Također, iako su mnogi roditelji isfrustrirani ukoliko im se dijete često budi noću, potrudite se da beba to ne osjeti jer to nikako neće pozitivno utjecati na njezino emocionalno stanje.

Kako to izgleda u praksi?
 • Isprobajte različite tehnike spavanja.
 • Naučite bebu da se uspava sama, ali uvijek budite u blizini kako biste osigurali da je sigurna.
 • Umirite i uspavajte dijete kada mu je to potrebno.
 • Osigurajte da su djetetu sve fizičke potrebe zadovoljene prije spavanja.
 • Educirajte se o spavanju s djetetom u istom krevetu.
 • Isprobajte metodu spavanja u istoj sobi, ali ne u istom krevetu, ukoliko je to bebi ili djetetu potrebno.
 • Razvijte svoju rutinu prije spavanja: operite zube zajedno s djetetom, ušuškajte ga, pjevajte mu ili mu ispričajte priču za laku noć.

6. Konstantno budite prisutni i pružite djetetu pažnju!

Bebe i mala djeca imaju urođenu fizičku potrebu za stalnom pažnjom, kontaktom i fizičkom prisutnošću starije osobe, naročito roditelja. Ako im to pružite, osiguravate razvoj zdravog odnosa punog ljubavi i privrženosti. Bebama i djeci je potrebna povezanost i osjećaj da su voljena. To je temelj daljnjeg emocionalnog razvoja.

Kako to izgleda u praksi?
 • Uključite dijete u svoje dnevne obveze i tako osigurajte kvalitetno vrijeme.
 • Osvijestite si da djetetu ispod treće godine života jako teško pada odvojenost od roditelja.
 • Provedite što je više moguće vremena sa svojim djetetom.
 • Ukoliko djetetu tražite dadilju ili vrtić, ključno je da i njega pitate prije odabira.

Povezujuće roditeljstvo

7. Prakticirajte pozitivnu disciplinu!

Zlatno pravilo roditeljstva glasi: tretirajte svoje dijete kako bi vi htjeli biti tretirani. Dijete bi trebalo razviti osobnost vođeno unutarnjom disciplinom i razumijevanjem. Glavni cilj pozitivne discipline je prenošenje ljubavi i razumijevanja s roditelja na dijete.

Kako to izgleda u praksi?
 • Usađivanje straha u dijete ne rezultira pozitivnim ishodima, već samo poniženjem i nerazumijevanjem.
 • Agresija i primjena sile stvara probleme u ponašanju, emocionalnu nedostupnost, usađuje mišljenje da je agresija jedino rješenje.
 • Kontroliranje i manipuliranje djetetom narušava povezanost.
 • Disciplinirajte dijete tako da razgovarate s njim, pokušate razumjeti njegove potrebe i pronalazite rješenja na najefikasniji način kojim će svi biti zadovoljni.
 • Ako se posvađate ili kaznite dijete, nakon svađe mu objasnite zašto je nešto učinilo krivo i osigurajte da dijete to stvarno i razumije.

8. Pronađite ravnotežu između osobnog i obiteljskog života!

Djetetove potrebe su važne jednako koliko i vaše. Međutim, to ne znači da radi djeteta u potpunosti trebate zanemariti odnose s partnerom, obitelji i prijateljima. Naposljetku, vrlo je bitno pronaći i slobodno vrijeme za sebe u kojem možete uživati radeći ono što volite.

Kako to izgleda u praksi?
 • Dijete je član obitelji, a obitelj je cjelina.
 • Uživajte u svakom trenutku provedenom s djetetom, ali ne zaboravite da i vi trebate vrijeme za sebe.
 • Nemojte se bojati reći ne.
 • Brinite za svoje fizičko i mentalno zdravlje.
 • Odmorite se i napunite baterije.

Povezujuće roditeljstvo

Organizacije za promicanje povezujućeg roditeljstva

Najpoznatija svjetska organizacija koja se bavi objašnjavanjem, promicanjem i zalaganjem za uporabu povezujućeg roditeljstva je Attachment Parenting International. Internetska stranica je na engleskom jeziku, a na njoj možete pronaći veliku količinu podataka kako odgojiti dijete po metodama povezujućeg roditeljstva. Kliknite ovdje kako biste pristupili stranici.

U Hrvatskoj je Hrvatska radiotelevizija u prilogu obradila temu psihologije povezujućeg roditeljstva, a iskustva majke o negativnim i pozitivnim stranama povezujućeg roditeljstva pogledajte na poveznici.

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....