NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniTetra pelene - prednosti i kako ih koristiti?

Tetra pelene – prednosti i kako ih koristiti?

Iščekivanjem prinove u obitelji najvažnije pitanje koje si novi roditelji postavljaju je što nam sve treba? Ono najvažnije bez čega ne može proći niti jedan dan su pelene. Najteža je odluka koje pelene kupiti, jednokratne, platnene ili tetra pelene?

Beba ne može kontrolirati mokraću i stolicu, a da bi bila čista i suha moramo joj osigurati kvalitetne pelene koje dobro upijaju. S obzirom na to da je bebina koža iznimno nježna i osjetljiva važno je da pelena koju oblačimo bebi bude od što prirodnijeg materijala.

Tetra pelene – najbolje pelene

Pamučne tetra pelene su najpopularnije, samim time i najčešće pelene koje čete pronaći. Mogu se pronaći u raznim bojama poput roze, plave, žute ili pak klasične bijele s uzorkom životinjica, raznovrsnih oblika i sličnih dječjih motiva. Puno je manja mogućnost pojave pelenskog osipa jer su izrađene od 100% pamuka.

Tetra pelene - prednosti i kako ih koristiti?
Tetra pelene – prednosti i kako ih koristiti?

Također, možete ih pronaći u različitim debljinama. One nešto tanje tetra pelene bolje su za brisanje bebe, kao podloga na stolu za previjanje ili za neku drugu namjenu gdje svojstvo upijanja nije presudno.

Tetra pelene veće gustoće, pa samim time i gramaže, su predviđene za previjanje, bilo složene u fold ili korištene samo kao uložak. Često je, ali i pogrešno mišljenje da jednokratne pelene bolje upijaju te da manje propuštaju, no vrijedi upravo suprotno. Tetra pelene s većom gramažom puno bolje zadržavaju tekućinu kao i tekuću stolicu nego jednokratne pelene.

Iako su pamučne tetra pelene najpopularnije, postoje i pelene od bambusa s kojima također možete “tetrati” ili ih koristiti kao uložak. S obzirom na to da su gušće od pamučnih tetra pelena bolje upijaju, ali i bebinu guzu, zbog folda, čine malo većom.

Tetra pelene od bambusa
Tetra pelene od bambusa

Tetra pelene većinom dolaze u veličini 80*80 pa je jedna pelena, bez obzira na tehniku povijanja, dovoljna. Ne postoje univerzalno najbolje tetra pelene, jer o izboru roditelja ovisi žele li uzeti deblje ili tanje tetra pelene te obične bijele ili u boji i s uzorkom. Izbor tetra pelene većinom ovisi o tome za što ćete ju koristiti.

Tetra pelene – prednosti i nedostaci

Prednosti tetra pelena su mnogobrojne:

 • financijski su dostupne svim ljudima jer su jeftinije i od jednokratnih pelena
 • brzo se suše čak i na vješalu za veš ili vani na suncu, što je korisno ako idete na kampiranje ili negdje u prirodu na duže vrijeme
 • mogu se koristiti iste pelene kroz cijeli pelenaški period, pa i za drugo dijete ako su vam tetra pelene očuvane
 • mogu se složiti na razne načine tako da odgovaraju veličini vaše bebe
 • jednostavne su za čišćenje, samo ih isperete i spremite za pranje
Tetra pelene - prednosti i kako ih koristiti?
Tetra pelene – prednosti i kako ih koristiti?

Nedostaci tetra pelena zapravo i ne postoje. Sve što vam može stvarati probleme je to što:

 • tetra pelena zahtjeva slaganje ili “foldanje”
 • potrebna je kopča kako bi pelena ostala na mjestu
 • očevima, djedovima i bakama ili drugim osobama koje se brinu o vašoj bebi se možda neće svidjeti način korištenja tetra pelena

Tetra pelene – kako ih koristiti?

Kod beba je većinom dovoljna jedna tetra pelena za takozvano origami previjanje. Dovoljno je da složite pelenu, učvrstite ju kopčom kako bi tetra pelena sigurno stajala i navučete zaštitne gaćice preko kako bi spriječile moguće propuštanje na bebinu robicu.

Ako ipak primijetite da vam jedna tetra pelena nije dovoljna da sve upije, možete koristiti dodatan uložak koji ćete napraviti od druge tetra pelene.

Tetra pelene - prednosti i kako ih koristiti?
Tetra pelene – prednosti i kako ih koristiti?

Uložak napravite tako da drugu tetra pelenu složite na pola, a zatim preklopite na trećine – to će vam odrediti širinu uloška. Kada ga složite samo ga stavite u sredinu tetra pelene koju ste ranije složili.

Također, ovako složen uložak možete, naravno ako vam je dovoljan, staviti samo u zaštitne gaćice.

U videu pogledajte na koje načine možete složiti tetra pelenu:

Ako ipak želite koristiti tehniku širokog previjanja bit će vam potrebne dvije tetra pelene.

Tetra pelene i široko povijanje – iskustva mama

Pitanje s kojim se mame često susreću je treba li bebu nakon izlaska iz rodilišta široko povijati zbog pravilnog razvoja kukova? Široko povijanje je nešto što će vam preporučiti većina starijih osoba jer je to “nešto što se radilo“. Ipak, oko važnosti širokog povijanja novorođenčadi, mišljenja pedijatra su podijeljena.

Sukladno s tim, iskustva mama su različita. Tako su jednoj mami u rodilištu preporučili široko povijanje sve do prvog pregleda bebinih kukova. Nakon što je pregled obavljen i utvrđeno je da beba nema nikakvih problema s kukovima više nije bilo potrebe za širokim povijanjem. Samo trajanje širokog povijanja je prilično kratko budući da se pregled kukova obavlja do drugog mjeseca bebina života.

Tetra pelene - prednosti i kako ih koristiti?
Tetra pelene – prednosti i kako ih koristiti?

Drugoj mami su u rodilištu rekli da oni ne koriste široki način povijanja jer ako beba ima problema s kukovima, široko povijanje neće pomoći. Ona je svojoj bebi svaku večer prije kupanja vježbala nogice.

Službenih preporuka oko širokog povijanja zapravo i nema, no široko povijanje svakako nije loše i može poslužiti kao pozitivna preventivna mjera. Široko povijanje novorođenčeta može donekle pomoći u pravilnom razvijanju zgloba kuka, a budući da nema štetnih posljedica nije ga loše koristiti do prvog pregleda kukova, a dalje po preporuci ortopeda. (Jaklin Kekez)

U slučaju da se radi o blagoj nestabilnosti kukova, široko povijanje može biti od koristi te će usmjeriti dobar razvoj. No, ako se radi o nekom stupnju razvojnog poremećaja zgloba kuka, tada široko povijanje neće biti dovoljno. (Jaklin Kekez)

U videu pogledajte kako široko povijanje objašnjava medicinska sestra Ines Papić:

Ako želite koristiti široko povijanje ono je vrlo jednostavno za “složiti”, sve što vam treba su dvije tetra pelene. Široko povijanje se radi tako da jednu tetra pelenu složite u trokut, a drugu u pravokutnik. Pravokutnu pelenu stavite djetetu između nogu te preko nje stavite pelenu koju ste složili u trokut.

Tetra pelene – kopča za pelene

Za sigurno korištenje tetra pelena bit će vam potrebna i kopča koja će složenu tetra pelenu držati na mjestu. Najčešće se koristi upravo Snappi kopča koju možete pronaći po cijeni od dvadesetak kuna.

 

Snappi kopča
Snappi kopča

Prije samog korištenja Snappi kopču prvo lagano rastegnite u svim smjerovima. Kada ste bebu zamotali u pelenu uzmite Snappi kopču i prvo ju zakačite lijevo, rastegnite pa zakačite desno te na kraju povucite treći kraj kopče i zakačite na sredini.

Nakon toga možete bebi obući zaštitne gaćice.

Snappi kopča nije predviđena za pranje. U slučaju da se zaprlja operite ju ručno s malo sapunice i tople vode, nikako u mašini.

Tetra pelene – čemu služe?

Tetra pelene su možda i najpopularnije pelene na tržištu pa ih većina mama ima u svojoj “kolekciji”, ako za ništa drugo, barem za ukras u bebinim kolicima.

Tetra pelene imaju mnogo različitih načina korištenja. Čak i ako s vremenom odustanete od korištenja tetra pelena za povijanje bebe ne morate ih bacati. Sigurno ćete pronaći novu ulogu za tetra pelenu. Neki od načina korištenja tetra pelena su:

 • za brisanje bebe nakon bljuckanja
 • kao podloga za bebinu glavicu u kolicima ili u krevetiću
 • kao zaštita od sunca u autu ili na kolicima tijekom šetnje
 • kao podloga za previjanje bebe
 • za brisanje bebe nakon kupanja
 • za kupanje bebe umjesto spužvice
 • za brisanje bebe pri previjanju umjesto vlažnih maramica

Tetra pelene – koliko ih je potrebno i cijena?

Za opušteno tetranje vam je potrebno sveukupno četrdesetak tetra pelena. Pakiranje od deset debelih, kvalitetnih tetra pelena košta oko sto dvadeset kuna. 

Iduća stvar koju morate nabaviti su zaštitne gaćice ili coveri, koji su tu za slučaj da tetra pelena promoči. Možete ih pronaći u šarenim bojama i s različitim uzorcima i dječjim motivima.

Zaštitne gaćice za tetra pelene
Zaštitne gaćice za tetra pelene

Ipak kvalitetne zaštitne gaćice su nešto skuplje, između osamdeset i sto kuna po komadu. Na primjer, za dvije i pol godine korištenja tetra pelena vam je dovoljno dvadesetak covera različitih veličina. Kao i tetra pelene, možete ih koristiti i za iduće dijete te na kraju i prodati.

Također, možete si nabaviti i jednu od onih nepropusnih vrećica (wet/dry bag for diapers) kako bi si olakšali izlazak. Kada previjete vašeg mališana, iskorištenu tetra pelenu samo spremite u vrećicu za mokre pelene. Takva vrećica ne propušta ni tekućinu ni mirise tako da ste sigurni.

Tetra pelene – kako održavati?

Ovisno o potrošnji vaše bebe, tetra pelene ćete trebati prati otprilike svaka dva dana. Kada ih skinete s bebe samo ih lagano isperite u hladnoj vodi. Stolicu je potrebno prvo ukloniti s pelene i baciti u wc ili ako to nije moguće, ako je stolica tekuća, odlično će vam poslužiti mlaznica tuša. Postupak je isti kao i kada otklanjate ispirete krv s tkanine, obavezno hladnom vodom kako ne bi ostale mrlje.

Tetra pelene se normalno peru u perilici za rublje s nešto manje deterdženta. Iznimno je važno da se deterdžent dobro ispere u pranju jer inače može iritirati osjetljivu kožu bebe i smanjiti vijek trajanja pelene. Također, preporučuje se korištenje deterdženta na prirodnoj bazi bez fosfata.

Tetra pelene - prednosti i kako ih koristiti?
Tetra pelene – prednosti i kako ih koristiti?

Idealna temperatura za pranje tetra pelena je 60°C i sasvim je dovoljna da uništi sve gljivice i bakterije. Za tetra pelene od bambusa preporučuje se nešto nježnije pranje na 40°C. Ne preporučuje se koristiti bilo kakve omekšivače niti izbjeljivače jer se može smanjiti moć upijanja pelene, a može se i oštetiti osjetljiva bebina koža.

Ukoliko je tkanina tetra pelene gruba, dovoljno je u pretinac za omekšivač staviti žlicu alkoholnog octa koji neće ostaviti miris na pelenama. Također, možete dodati i kapljice eteričnog ulja lavande pa će pelene imati ugodan i nježan miris.

Oprane tetra pelene najbolje je sušiti vani na zraku na suncu, što će pomoći i u slučaju tvrdoglavih žutih mrlja koje će na suncu izblijediti.

Tetra pelene i zdravlje djeteta

Tetra pelene su dobre i za zdravlje djeteta jer ja tkanina prirodna pa su puno rjeđi slučajevi pelenskog osipa i crvenila. Nema potrebe čekati da bebi otpadne pupak da bi počeli s korištenjem tetra pelena jer ih možete lijepo namjestiti i prilagoditi tako da ne smetaju ni malo.

Tetra pelene mogu biti izvrsne i za djecu s atopijskim dermatitisom, budući da se kod oboljelih mališana preporučuje izbjegavanje sintetičkih materijala.

Tetra pelene - prednosti i kako ih koristiti?
Tetra pelene – prednosti i kako ih koristiti?

U tetra pelenama je općenito manja iritacija bebine kože. Također, budući da je tkanina prirodna, djetetova koža puno lakše diše. Neke mame koje koriste tetra pelene uopće ne koriste kreme za pelensko područje.

Praksa pokazuje da se djeca koja koriste tetra pelene, ili platnene pelene općenito, puno prije odviknu od korištenja pelena od djece koja koriste jednokratne pelene. Ima li boljeg razloga za korištenje ovih prirodnih pelena.

Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....